De aproape sase ani, un ONG din Cluj se lupta sa convinga statul ca femeile care au suferit o operatie de extirpare a unui san au dreptul la proteze gratuite. Astfel, au fost adunate peste 45.000 de semnaturi, iar anul trecut a fost intocmit un proiect de lege prin care se solicita modificarea legislatiei, pentru ca si femeile care au trecut printr-o astfel de operatie sa fie incadrate in grad de handicap.
In luna septembrie, proiectul de lege va fi supus votului din Comisia de Sanatate a Camerei Deputatilor, informeaza Monitorul de Cluj.
In cazul in care acesta nu va fi aprobat, femeile vor plati in continuare pentru proteze. „Suma de 300 de lei, costul unei proteze de sin, nu este o suma mare pentru unele persoane, dar pentru majoritatea celor 65.000 de femei cu cancer la sin din Romania inseamna jumatate din venitul pentru care muncesc 8 ore pe zi“, arata textul petitiei Societatea Romana de Cancer (SRC) Cluj.
De asemenea, reprezentantii ONG-ului SRC spun ca proteza nu tine de estetica, aceasta deoarece, fara o proteza de san corespunzatoare, coloana vertebrala poate fi afectata din cauza greutatii inegale pe care trebuie sa o sustina. Pe langa aceasta problema, mai este una de ordin psihologic. „Simteam ca oamenii pe strada ma privesc cu mila pentru ca nu am par, sprincene si gene, ca privirea fiecaruia aluneca spre zona pieptului, desi umpleam sutienul cu cirpe sau cu vata ca sa nu se observe ca nu am un sin“, povesteste pe site-ul SRC o femeie diagnosticata cu cancer la san.
Pentru ca femeile operate de cancer la san nu sunt incluse pe lista persoanelor cu handicap, multe drepturi nu le sunt acordate, cum ar fi reduceri la transport, scutirea de la plata de taxe si impozite, program redus de munca, ajutor financiar sau dreptul la asistent personal.
C.A.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.