Reteaua Corect

Statul intoarce spatele femeilor bolnave de cancer la san

Scris de O R in 29 august 2010 la 09:51, in Sanatate. 324 vizualizari Intra in discutie Taguricancer la san, femei, proteze shortlinkhttp://crct.ro/n4MM

Desi boala le-a mutilat, femeile bolnave de cancer la san nu sunt incluse pe lista persoanelor cu handicap, motiv pentru care acestea sunt obligate sa isi cumpere singure protezele de san. Din pacate, nu toate isi permit acest “lux”, iar multe dintre ele se pot alege cu grave probleme de sanatate. Coloana vertebrala poate fi afectata din cauza greutatii inegale pe care trebuie sa o sustina.

De aproape sase ani, un ONG din Cluj se lupta sa convinga statul ca femeile care au suferit o operatie de extirpare a unui san au dreptul la proteze gratuite. Astfel, au fost adunate peste 45.000 de semnaturi, iar anul trecut a fost intocmit un proiect de lege prin care se solicita modificarea legislatiei, pentru ca si femeile care au trecut printr-o astfel de operatie sa fie incadrate in grad de handicap.

In luna septembrie, proiectul de lege va fi supus votului din Comisia de Sanatate a Camerei Deputatilor, informeaza Monitorul de Cluj.

In cazul in care acesta nu va fi aprobat, femeile vor plati in continuare pentru proteze. „Suma de 300 de lei, costul unei proteze de sin, nu este o suma mare pentru unele persoane, dar pentru majoritatea celor 65.000 de femei cu cancer la sin din Romania inseamna jumatate din venitul pentru care muncesc 8 ore pe zi“, arata textul petitiei Societatea Romana de Cancer (SRC) Cluj.

De asemenea, reprezentantii ONG-ului SRC spun ca proteza nu tine de estetica, aceasta deoarece, fara o proteza de san corespunzatoare, coloana vertebrala poate fi afectata din cauza greutatii inegale pe care trebuie sa o sustina. Pe langa aceasta problema, mai este una de ordin psihologic. „Simteam ca oamenii pe strada ma privesc cu mila pentru ca nu am par, sprincene si gene, ca privirea fiecaruia aluneca spre zona pieptului, desi umpleam sutienul cu cirpe sau cu vata ca sa nu se observe ca nu am un sin“, povesteste pe site-ul SRC o femeie diagnosticata cu cancer la san.

Pentru ca femeile operate de cancer la san nu sunt incluse pe lista persoanelor cu handicap, multe drepturi nu le sunt acordate, cum ar fi reduceri la transport, scutirea de la plata de taxe si impozite, program redus de munca, ajutor financiar sau dreptul la asistent personal.

C.A.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.