Reteaua Corect

Inovatie in lumea medicala: Corneea biosintetica ne scapa de orbire

Scris de O R in 27 august 2010 la 16:48, in Sanatate. 284 vizualizari Intra in discutie Taguricornee biosintetica, leziuni, orbire shortlinkhttp://crct.ro/n4V4

Optica medicala este pe cale sa fie revolutionata de o noua metoda de transplant, in care sunt utilizate cornee biosintetice, care, spre deosebire de corneele din material plastic, nu provoaca infectii, glaucom sau dezlipire de retina.

Zece pacienti suedezi cu leziuni grave ale corneei, care au suferit un transplant de cornee biosintetica, si-au imbunatatit semnificativ vederea dupa operatie. Subiectii pe care au fost testate corneele biosintetice au evoluat de la o acuitate vizuala de 6/120, pe scara Snellen metrica, la 6/30. Comparativ, un om cu acuitate vizuala de 6/6 poate citi un semn de circulatie de la o distanta de 100 de metri, in timp ce un bolnav cu acuitate vizuala de 6/30 citeste semnul de circulatie de la 1,8 metri, informeaza romanialibera.ro.

Potrivit BBC, leziunile corneei sunt cea de-a doua cea mai raspandita cauza a orbirii pe plan global, 10 milioane de oameni fiind nevazatori in diferite grade din cauza corneei lezate. Se estimeaza ca anual se fac 100.000 de transplanturi de cornee. Desi transplanturile de cornee raman cel mai comun si de succes tip de transplant de organ, exista o scadere semnificativa a numarului de donatori, mai ales in natiunile din lumea a treia, din cauza ca multi oameni sunt considerati nepotriviti pentru acest tip de operatie.

Corneele biosintetica au fost create de cercetatori ai firmei Fibrogen - oftalmologi, opticieni, biotehnologi şi cercetatori in medicina regenerativa de la Universitatea din Linkoping. O ciuperca din ordinul Saccharomycetale, din care face parte si drojdia de bere, este materia prima colagenl din care se proceseaza corneea biosintetica. Fungusul a fost modificat genetic, in genomul sau fiind introduse secvente de ADN uman de la receptorii de transplant, pentru ca grefa sa nu fie, ulterior, respinsa, dupa implantare, potrivit revistei stiintifice Science Translational Medicine.

Corneea este organul care influenteaza capacitatea omului de a vedea. Stratul transparent care acopera irisul, pupila si partea din fata a ochiului - si care refracta lumina pentru a o directiona prin cristalin catre retina, organul care transforma razele de lumina in impulsuri nervoase, impulsuri nervoase care, odata transmise creierului genereaza, printr-un proces complex, imaginile, asa cum sunt percepute de om.

A.C.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.