Mancatul obsesiv, insotit de sentimentul de vinovatie, sau dietele prea restrictive sunt semnale de alarma. Pe parcursul vietii, aproximativ 3% din populatie sufera de bulimie si circa 1% de anorexie nervoasa, potrivit medicilor.
Cele mai intalnite tulburari de comportament alimentar sunt anorexia si bulimia, care apar, de regula, in perioada adolescentei sau in jurul varstei de 30 de ani si, in proportie de 85 la suta, afecteaza femeile, scrie Adevarul.
„In mediul cultural romanesc presiunea asupra unei tinere sau adolescente este foarte mare, deoarece aceasta inca nu are stima de sine cristalizata si astfel se poate transforma usor intr-o victima a tulburarilor alimentare", explica psihologul Lena Rusti.
Anorexicii practica sportul in exces
Debutul anorexiei nu este detectabil, deoarece bolnavul are o greutate care nu ridica suspiciuni. Insa exista cateva elemente care ii pot trada boala. Printre acestea se numara cantarirea obsesiva a alimentelor, practicarea in exces a unui sport, ritualuri legate de mancare (mancatul la ore fixe, evitarea anumitor alimente, numararea caloriilor).
De cele mai multe ori persoana anorexica refuza sa ia masa in familie si devine nervoasa atunci cand i se atrage atentia asupra aspectului fizic. In cele din urma, din cauza unei alimentatii deficitare, se instaleaza o stare accentuata de oboseala. In general, anorexicul se teme sa nu ia in greutate, cu toate ca este subponderal pentru varsta si pentru inaltimea sa.
Bulimia, metoda de eliminare a stresului
Bulimia apare atunci cand intr-un timp relativ scurt se consuma o cantitate mare de alimente. De obicei, acest comportament alimentar, numit si mancat compulsiv, este insotit de un sentiment acut de pierdere a controlului. Dupa masa copioasa, bulimicul se simte vinovat si incearca sa previna cresterea in greutate. Acesta apeleaza la diuretice, la medicamente cu efect laxativ sau isi induce fortat starea de voma.
Persoanele care sufera de bulimie sunt dificil de diagnosticat, deoarece neaga faptul ca au probleme de alimentatie si pun mancatul excesiv pe seama stresului. Datele statistice arata ca majoritatea persoanelor cu bulimie au cariere de succes si cauta in mancare un colac de salvare pentru a iesi din valtoarea presiunilor zilnice.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.