Reteaua Corect

Cum poate fi reformat sistemul sanitar in 7 pasi

Scris de O R in 18 august 2010 la 09:23, in Sanatate. 59 vizualizari Intra in discutie Tagurireforma, sistem sanitar, spunesitu shortlinkhttp://crct.ro/n4Mw

Sistemul de sanatate romanesc a intrat de ceva timp in moarte clinica. Cauzele sunt multiple: de la exodul medicilor, la lipsa banilor si dezinteresul autoritatilor fata de criza din sanatate.

Cum oficialii de la Ministerul Sanatatii par sa nu aiba un plan pentru a pune capat acestei situatii,  portalul spunesitu.ro prezinta 7 solutii pentru reforma sistemului de sanatate.

1. Producatorii privati de servicii medicale (spitale, clinici sau ambulante private) trebuie sa poata incheia contracte cu sistemul asigurarilor de stat. Acest lucru le-ar permite romanilor sa alega intre producatorii publici si producatorii privati de servicii medicale. Pe langa faptul ca fiecare persoana ar putea in acest mod sa aleaga intre a se trata la un spital de stat sau o clinica private, se incurajeaza concurenta in sistemul sanitar. Competitivitate care va atrage de la sine promptitudinea, competenta si responsabilitatea.

2. Cetatenii trebuie sa aiba libertatea de a alege intre asigurarile de stat si cele private. Doar in momentul in care asigurarile medicale de stat vor inceta sa mai fie obligatorii, vom putem spune cu adevarat ca forta concurentei va reforma sistemul sanitar. Asigurarile private le dau oamenilor posibilitatea de a negocia liber cu firma asiguratoare ratele ce trebuie platite si serviciile oferite. De asemenea, prin acest tip de asigurare se poate negocia cu patronatul nivelul contributiilor, adica suma care este retinuta din salariu.

La ora actuala, in Romania, sunt peste  350.000 de oameni care au asigurare privata, si care sunt obligati sa plateasca taxe paralele.

3. Finantarea integrala din bugetul de stat a serviciilor medicale esentiale: cele de urgenta, a programelor nationale de sanatate, a serviciilor preventive, a compensarii unor medicamente esentiale pentru persoanele incluse in programe sociale, cat si a lucrarilor de infrastructura.

4. Descentralizarea serviciilor de sanatate trebuie sa se faca simultan cu asigurarea resurselor financiare necesare.

5. Stabilirea pachetului de servicii de sanatate acoperit integral din bugetul de stat si cel acoperit de Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate (FNUASS), inclusiv servicii care pot fi co-finanţate din alte surse.

6. Existenta asigurarilor voluntare de sanatate, inclusiv prin cresterea deductibilitatii acestora din impozitul pe venit si impozitul pe profit. Scaderea contributiei la asigurari sociale de sanatate pentru a stimula persoanelor neasigurate.

7. Cresterea eficientei in gestionarea serviciilor de sanatate pe tipuri de asistenta.

C.A.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.