Reteaua Corect

Coplata medicamentelor condamna la moarte mii de pacienti. Pensionarii si copiii, cei mai afectati

Scris de O R in 14 iulie 2010 la 11:56, in Sanatate. 198 vizualizari Intra in discutie Taguricopii, coplata medicamente, pacienti, pericol shortlinkhttp://crct.ro/n4BL

In timp ce oficialii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) sustin ca majorarea coplatitii la medicamente, dupa schimbarea mecanismului de compensare, este in medie de 10%, Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC) spune ca, in realitate, este vorba de o majorare de circa 125%.

Reprezentantii COPAC au anuntat, miercuri, ca asteapta de la toti pacientii, medicii si farmacistii afectati de masura luata de CNAS sa semnaleze situatiile concrete aparute de la momentul in care au ajuns in farmacie cu reteta de tratament.  "Vom aduna toate mesajele primite de la pacienti si vom merge cu ele la presedintele CNAS, dr. Lucian Duta, care a promis un acces mai mare la tratament pentru toti bolnavii. Ceea ce se intampla acum in farmacii demonstreaza ca am fost mintiti. Cresterea coplatii nu a fost doar de 10%, asa cum au anuntat oficialii CNAS, ci este in medie de 125%", a declarat presedintele COPAC, Cezar Irimia, potrivit NewsIn.

Reprezentantii COPAC atrag atentia asupra situatiei extrem de grave in care au ajuns pacientii din Romania, nevoiti sa plateasca mult mai mult pentru tratamente dupa schimbarea mecanismului de compensare al medicamentelor. "De exemplu, un pacient cu Diabet zaharat de tip II, Insuficienta cardiaca, boala cardiaca ischemica cu angina pectorala de efort, Fibrilatie artriala permanenta cu alura ventriculara medie, Bloc bifascicular, HTA stadiul II platea inainte pentru schema de tratament cu sase medicamente 129,8 lei, iar acum a platit 231,4 lei, adica o crestere de 78%", spun reprezentantii COPAC.

Cele mai afectate grupe de populatie sunt pensionarii si copii, mai spun cei de la COPAC. Pentru pensionari, coplata a crescut de pana la noua ori, majoritatea retetelor pentru bolile cardiovasculare scumpindu-se cu aproape o suta de lei, iar pentru copii nu se mai asigura gratuitatea, mai ales pentru bolile grave.

Potrivit noului sistem de compensare, intrat in vigoare la 1 iulie, exista un singur pret de decontare, cel mai mic, pentru toate medicamentele care trateaza o anumita boala, si nu pentru fiecare medicament in parte, cum se intampla inainte. Astfel, de la acest pret se stabileste cat mai trebuie sa scoata din buzunar fiecare pacient, in functie de medicamentele pe care i le-a recomandat medicul.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.