Declaratia ei vine in contextul in care de la 1 iulie a intrat in vigoare un nou sistem de compensare a medicamentelor, ca solutie gasita de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) la reducerea cheltuielilor cu sanatatea.
CNAS, care controleaza fonduri de 3,7 miliarde de euro anual, a propus un sistem prin care medicamentele sunt decontate in functie de cel mai mic pret dintr-o clasa terapeutica si care are ca scop promovarea medicamentelor ieftine, adica a medicamentelor generice. Cheltuielile cu medicamentele compensate, pentru care sunt alocate fonduri de aproape 0,5 mld. euro, adica 13% din totalul cheltuielilor din sanatate, au crescut puternic in ultimii ani insa pe seama produselor scumpe. In aceste conditii, produsele scumpe au ajuns la 60% in totalul consumului, cu toate ca pe plan european ponderea este mult mai mica.
Mai existau si alte modalitati de limitare a consumului de medicamente scumpe?
Fostul ministrul al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, spune ca problema consumului de medicamente ar fi putut fi rezolvata printr-un sistem informatic care sa tina evidenta prescrierilor, iar orice exces ar fi putut fi observat din timp. Pe de alta parte, el este de parere ca existenta unor protocoale terapeutice, adica a unor ghiduri care sa surprinda pasii urmati in orice afectiuni si tratamentul prescris ar fi fost de asemenea extrem de folositor. In Romania exista astfel cateva ghiduri, insa, potrivit lui Nicolaescu, nu sunt suficiente ca numar.
Cititi mai mult pe ZF.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.