Reteaua Corect

In ce tari din Uniunea Europeana aveti nevoie de permis de munca si cum il puteti obtine

Scris de O R in 04 iulie 2010 la 11:00, in Administratie. 155 vizualizari Intra in discutie Taguribelgia, olanda, permis de munca, UE shortlinkhttp://crct.ro/n4AA

In calitate de cetateni ai Uniunii Europene, romanii au dreptul sa lucreze intr-un alt stat membru al UE, insa e bine de stiut in ce tari si care sunt documentele necesare pentru un permis de munca.

Incepand cu 1 ianuarie 2007, data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana (UE), cetatenii romani au posibilitatea sa lucreze intr-un stat membru al Uniunii. Pentru a stimula si facilita libera circulatie a lucratorilor, UE a creat in toate statele membre serviciul EURES, care sprijina gratuit cetatenii care doresc un loc de munca Europa. In prezent, potrivit Ministerului Muncii, 10 din cele 26 de state membre aplica restrictii cetatenilor romani care doresc sa munceasa intr-un alt stat membru UE. Statele care aplica restrictii sunt: Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie si Olanda.

Alte state precum Spania, Portugalia, Ungaria si Grecia au renuntat la aplicarea regimului tranzitoriu cetatenilor romani incepand cu 1 ianuarie 2009, iar  Danemarca, cu 1 mai 2009. Accesul  romanilor pe pietele muncii din statele care au impus restrictii se realizeaza in baza legislatiei nationale a statului respectiv si a eventualelor acorduri bilaterale privind circulatia fortei de munca, incheiate de Romania cu aceste state (in principal cu Germania, Spania si Franta).

Austria - Cetatenii romani care doresc sa lucreze in aceasta tara au in continuare nevoie de un permis de munca (Beschäftigungsbewilligung), care trebuie solicitat de catre angajator. Incepand cu 1 ianuarie 2008, Austria si-a deschis piata muncii pentru cetatenii noilor state membre ale UE, inclusiv Romania si Bulgaria, pentru 50 de grupe de meserii. Potrivit noilor reglementari, se pot elibera aprobari de munca pentru urmatoarele meserii: in domeniul constructiilor, constructiilor de masini, bucatari si ospatari. Dupa ce lucratorul a fost angajat legal pe o perioada de un an, accesul liber pe piata muncii va fi confirmat de Serviciul Pietei Muncii (Arbeitsmarktservice) competent la nivel local. Membrii de familie care locuiesc in Austria vor avea drept la acces liber pe piata muncii numai dupa 18 luni. Acest drept expira in cazul parasirii Austriei pentru o perioada ce nu are caracter temporar.

Ce criterii se aplica pentru eliberarea unui permis de munca

 • angajatorul trebuie sa asigure respectarea conditiilor de munca si cele privind salarizarea in vigoare in Austria;
 • angajatorul trebuie sa fie dispus sa angajeze forta de munca inlocuitoare (Ersatzkraft) in locul lucratorilor solicitati (cetateni austrieci sau cetateni straini „integrati” in Austria, in special cetateni UE din “vechile” state membre, care pot fi luati in considerare pentru locul de munca);
 • angajatorul nu trebuie sa fi incalcat in mod repetat Legea privind Angajarea Cetatenilor Straini (Ausländerbeschäftigungsgesetz);
 • angajatorul nu trebuie sa fi concediat lucratori mai vechi in favoarea angajarii noilor lucratori straini;
 • el are voie sa angajeze lucratori straini numai in interesul sau (este exclusa plasarea lucratorilor la un tert);
 • acordul privind angajarea nu trebuie sa fie urmare a unei intermedieri de munca ilegale;
 • lucratorul strain pentru care s-a solicitat permisul de munca nu trebuie sa fi incalcat in mod repetat Legea privind Angajarea Cetatenilor Straini (Ausländerbeschäftigungsgesetz).

In ce sectoare se aplica restrictii

 • Activitati de servicii anexe agriculturii, gradinarit peisagistic (NACE 01.41)
 • Taierea, fasonarea si finisarea pietrei ornamentale si de constructie (NACE 26.7)
 • Fabricarea de constructii metalice si parti componente ale structurilor metalice (NACE 28.11)
 • Constructii, inclusiv activitati conexe (NACE 45.1 - 4 si acele activitati mentionate in anexa Directivei 96/71/EC)
 • Activitati de investigatie si protectie a bunurilor si persoanelor (NACE 74.60)
 • Activitati de intretinere si curatare a cladirilor (NACE 74.70)
 • Activitati referitoare la sanatatea umana (NACE 85.14)
 • Activitati de asistenta sociala, fara cazare (NACE 85.32)

Ce restrictii se aplica

In cazul domeniilor de prestari servicii protejate, mentionate mai sus, este necesara, ca si pana acum, obtinerea unui permis de detasare (Entsendebewilligung), pe care trebuie sa-l solicite angajatorul/utilizatorul din tara unde se face detasarea. Daca cetateni din „noile” state membre sunt detasati de catre un angajator dintr-un vechi stat membru UE sa lucreze temporar, atunci detasarea trebuie notificata in scris, ca si pana acum, Serviciului Pietei Muncii (Arbeitsmarktservice) in toate domeniile de prestari servicii.

Belgia - Pentru ca un cetatean roman sa obtina permisul de munca, este necesar ca un angajator din Belgia sa inainteze autoritatilor competente o cerere pentru a obtine autorizatia de munca pentru cetateanul in cauza. O data ce autorizatia de ocupare este obtinuta de catre angajator, lucratorul va obtine si el permisul de munca. Romanii vor beneficia de o „procedura accelerata si simplificata” de obtinere a permisului de munca (5 zile) in cazul in care vor sa ocupe un loc de munca intr-una dintre functiile declarate "critice", respectiv pentru care piata belgiana a muncii este in imposibilitatea de a satisface oferta de locuri de munca. Meseriile considerate "critice", pentru care se cauta forta de munca straina, sunt oferite in patru mari regiuni: Valonia (respectiv 90 de meserii), Flandra (113), Comunitatea germanofona (53) si Bruxelles (52).

Ce tip de permis trebuie sa aiba un cetatean din Romania pentru a putea intra pe piata muncii

Pentru a obtine un permis de munca in Belgia, este necesar ca un angajator din aceasta tara sa inainteze autoritatilor competente o cerere pentru a obtine autorizatia de munca pentru cetateanul in cauza. O data ce autorizatia de ocupare este obtinuta de angajator, lucratorul va obtine si el permisul de munca.

Ce criterii se aplica pentru eliberarea unui permis de munca

Autorizatia de munca se acorda numai in cazul in care angajatorul nu reuseste sa gaseasca pe piata de munca un lucrator apt sa ocupe postul vizat intr-un termen rezonabil, nici chiar dupa o formare profesionala adecvata.

Elvetia - Pentru Romania si Bulgaria, sunt instituite masuri tranzitorii pana in 2016, cu posibilitatea prelungirii pana in 2019. In prima etapa tranzitorie (2009 – 2016) sunt adoptate restrictii ale dreptului de angajare in Elvetia. Un angajator elvetian poate angaja un lucrator din Romania sau  Bulgaria numai daca pentru locul de munca respectiv nu a gasit pentru angajare un cetatean elvetian sau un cetatean din celelalte state membre ale UE. Numarul anual de permise de munca este variabil. Cea de-a  doua etapa tranzitorie (2016-2019) reprezinta perioada in care se poate aplica o clauza de protectie speciala, in conditiile unei imigratii prea puternice.

Ce tip de permis trebuie sa aiba un cetatean din Romania pentru a putea intra pe piata muncii

Odata cu intrarea in vigoare a Protocolului II, cetatenii romani pot intra in Elvetia fara a detine o viza in acest scop si beneficiaza de drept de sedere pe o perioada de pana la 3 luni. Pentru perioade de sedere mai lungi este necesara obtinerea unui permis de sedere de scurta durata sau a unui permis de sedere, care trebuie solicitate de la autoritatile cantonale competente in materie de migratie. In toate cazurile, pentru a intra pe teritoriul Elvetiei este suficient un pasaport sau o carte de identitate valabila.

Ce criterii se aplica pentru eliberarea unui permis de munca

Pana la data prevazuta de 31 mai 2016, cetatenilor bulgari si romani li se permite intrarea pe piata muncii exclusiv sub rezerva urmatoarelor restrictii:

 • controlul respectarii principiului prioritatii nationale (au prioritate cetatenii elvetieni si cetatenii strainii aflati deja pe piata elvetiana a muncii);
 • controlul conditiilor de salarizare si de munca;
 • numarul maxim, stabilit separat si marit in fiecare an, al permiselor de sedere de scurta durata si al permiselor de sedere.

Ce procedura trebuie sa urmeze un solicitant de loc de munca pentru a obtine un permis de munca

In cazul in care sunteti salariat, nu aveti posibilitatea sa obtineti dumneavoastra personal permisul de sedere. Aceasta este sarcina potentialului angajator, care trebuie sa solicite autoritatii cantonale competente (in mod normal autoritatii responsabile pentru respectiva piata a fortei de munca) un permis de sedere pentru dumneavoastra. Angajatorul poate solicita un permis de sedere pe o durata de la douasprezece luni pana la cinci ani. Pentru a va putea angaja, angajatorul trebuie sa indeplineasca conditiile mentionate anterior. In cazul in care acesta doreste sa va angajeze ca lucrator necalificat pe o perioada mai mica de patru luni, poate face acest lucru numai daca pana la momentul respectiv nu s-au epuizat contingentele. Aceeasi regula se aplica si in cazul in care acesta doreste sa va angajeze pe o perioada mai mare de patru luni. In ceea ce priveste intrarea dumneavoastra pe teritoriul Elvetiei, aveti nevoie doar de un pasaport valabil sau de o carte de identitate valabila.

Atentie: cetatenii bulgari sau romani necesita din prima zi de lucru un permis de sedere/permis de munca, chiar si in cazul in care acestia doresc sa lucreze pe o perioada mai mica de trei luni.

Conditii privind prestarea de servicii

Procedurile de raportare se limiteaza la prestatorii de servicii din cadrul asa-numitelor sectoare generale de servicii. In acest caz nu exista diferente intre cetatenii „vechilor“ state membre ale Uniunii Europene si persoanele din Bulgaria sau Romania. In schimb, pana la data prevazuta de 31 mai 2016, prestatorii de servicii din Bulgaria si Romania care activeaza in urmatoarele sectoare se supun obligatiei de detinere a unui permis de sedere de scurta durata inca din prima zi de lucru:

 • Activitati de constructii principale si secundare
 • Horticultura
 • Activitati de curatenie in cadrul industriei si al intreprinderilor
 • Servicii de paza si securitate
 • Autoritatile cantonale verifica in acest sens urmatoarele aspecte privind piata fortei de munca:
 • Principiul prioritatii nationale
 • Conditiile de salarizare si de munca
 • Conditiile privind gradul de calificare

Franta - Cetatenii romani care doresc sa lucreze in Franta  trebuie sa obtina in prealabil o autorizatie de munca. Franta a liberalizat accesul cetatenilor statelor Uniunii Europene pe piata muncii, inclusiv in cazul Romaniei, pentru inca 150 de profesii si meserii, in domenii precum constructii, comert, agricultura, electricitate si electronica, transporturi, logistica si turism, industria usoara, industria de prelucrare a lemnului, grafica, gestiunea si administrarea intreprinderilor, informatica, cercetare, sistemul bancar si al asigurarilor, comert, servicii casnice, publice, management, sanatate. Totodata  intre Romania si Franta exista un acord bilateral cu privire la schimbul de stagiari semnat la 20.11. 2003 si ratificat prin Legea nr. 192/2004 si care are ca scop imbunatatirea cunostintelor de limba si a abilitatilor profesionale. Persoanele care pot aplica pentru un loc de munca in baza acestui Acord trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 18 si 35 ani si sa detina un contract de munca semnat cu un angajator din Franta (150 stagiari/an).

Ce tip de permis trebuie sa aiba un cetatean din Romania pentru a putea intra pe piata muncii

Salariatii autorizati sa ocupe un loc de munca salariat pe o perioada egala sau mai mare de 1 an primesc o carte de sejur CE valabila 10 ani, purtand mentiunea "toate activitatile profesionale". Salariatii autorizati sa lucreze pe o durata mai mica de 1 an primesc un permis de munca provizoriu (APT) si o carte de sejur CE valabila pe perioada angajarii, cu mentiunea "lucrator temporar". Lucratorii sezonieri primesc un contract de munca sezonier vizat favorabil de catre birourile pentru mana de lucru straina care acorda permisul de munca.

Ce criterii se aplica pentru eliberarea unui permis de munca

Cele patru criterii de evaluare pentru a obtine un permis de munca sunt urmatoarele:

 • situatia ocuparii fortei de munca pe piata franceza a muncii. Acest criteriu nu se aplica pentru meseriile afectate de penuria fortei de munca (vezi lista de mai jos)
 • respectarea de catre angajator a legislatiei muncii
 • egalitatea de tratament in ceea ce priveste remuneratia
 • conditiile de cazare a salariatului

Ce procedura trebuie sa urmeze un solicitant de loc de munca pentru a obtine un permis de munca

Un solicitant de munca nu poate veni in Franta spontan pentru a cauta un loc de munca. Intr-adevar, piata franceza a muncii nefiind deschisa, inscrierea la oficiile franceze pentru ocuparea fortei de munca nu este posibila. Acest lucru este valabil si pentru meseriile afectate de penuria fortei de munca mentionate in lista de meserii expusa mai jos. In ceea ce priveste recrutarea, initiativa apartine numai intreprinderii franceze, care poate publica o oferta si poate cauta candidati in afara Frantei.

Ce procedura trebuie sa urmeze un angajator pentru a recruta lucratori originari din Romania

Dosarul de solicitare in Franta trebuie sa fie depus de catre angajator la Directia departamentala de munca, ocuparea fortei de munca si pregatire profesionala (DDTEFP) pentru examinare.
Daca locul de munca propus figureaza in lista de meserii deschise (cf. listei de meserii afectate de penuria fortei de munca de mai jos), situatia ocuparii fortei de munca in Franta nu este opozabila. Angajatorul este in acest caz scutit de publicarea ofertei mai intai in Franta.
Daca locul de munca nu figureaza in lista de meserii deschise, angajatorul trebuie sa dovedeasca prin toate mijloacele ca nu gaseste profilul dorit pe piata franceza a muncii. ANPE emite un aviz care este transmis la DDTEFP, administratia apta sa ia decizia.
In caz de raspuns favorabil, ANAEM adreseaza angajatorului o cerere de plata a unei redevente. La primirea platii, ANAEM organizeaza vizita medicala de aptitudini profesionale.
Un certificat de control medical ii este inmanat salariatului impreuna cu contractul sau de munca sau permisul provizoriu de munca.  Titlul de sejur este obligatoriu pentru sejururile de mai mult de trei luni. In acest caz, salariatul trebuie sa se prezinte la serviciul pentru straini al prefecturii din locul sau de resedinta sau la primarie, cu un exemplar din contractul de munca vizat de DDTEFP, certificatul de control medical si un document de calatorie (pasaport sau carte de identitate).

Lista meseriilor deschise

 1. 1. Constructii si lucrari publice
  Sectorul Lucrari publice, beton, extractii
  Lucrator in domeniul lucrarilor publice
  Lucrator in domeniul betonului
  Lucrator in domeniul extractiei de resurse solide
  Sectorul constructiilor (structuri de rezistenta)
  Lucrator in domeniul zidariei
  Montator de structuri metalice
  Montator de structuri din lemn (dulgher)
  Aplicator de invelisuri rigide (ex: montator de dale)
  Aplicator de invelisuri flexibile (ex: montator de mochete)
  Sectorul constructii (finisaje)
  Specialist in acoperisuri
  Montatori de sisteme de inchidere pentru tamplarie (tamplar, lacatus)
  Montator placator mobilier si aparatura (ex: instalator de rafturi, bucatarii)
  Tehnicieni si agenti administrativi in domeniul constructiilor si lucrarilor publice
  Desenator in Constructii si lucrari publice
  Metodist (Geometru)
  Sef de studii tehnice in Constructii si lucrari publice
  Sef de santier in Constructii si lucrari publice
  Sef de lucrari in Constructii si lucrari publice
 2. 2. Domeniul hotelier, restaurante si alimentatie publica
  Responsabil de etaj
  Bucatar
  Lucrator policalificat in alimentatia publica
  Ospatar in alimentatia publica
  Preparator de produse din carne (macelari)
 3. 3. Agricultura
  Legumicultor-horticultor (numai sezonieri)
  Arboricultor-viticultor (numai sezonieri)
  Crescatori de animale (crescatori de porci, iepuri, pasari)
 4. 4. Mecanica, prelucrarea metalelor si industrii diverse
  Constructii mecanice si prelucrarea metalelor
  Lucrator specializat in seminee si burlane
  Operator-reglor pe masini-unelte
  Lucrator tevi industriale (debit si asamblarea tevilor)
  Mecanic reglor
  Stratificator-stantist (Stantist stratificator)
  Controlor de productie in constructii mecanice si prelucrarea metalelor
  Altele
  Operator pe masini automate pentru produse electrice
  Lucrator policalificat intretinere (agent de intretinere si mentenanta in industria constructiilor)
  Operator pe masini de prima prelucrare a metalelor
  Agent de incadrare pentru produse electrice si electronice
  Desenator-proiect constructii mecanice
  Tehnician de fabricare in domeniul constructiilor mecanice si al prelucrarii metalelor
  Tehnician de calitate in constructii mecanice si prelucrarea metalelor
  Instalator-intretinere ascensoare (si alte sisteme mecanice)
 5. 5. Industrie de prelucrare
  Conducator instalatii in industria chimica si de producere a energiei electrice
  Conducator instalatii in industria agroalimentara
  Operator pe masini si aparate de fabricatie in industria agroalimentara
  Operator pe masini de prima prelucrare a metalelor
  Conducator instalatii de productie sticla
  Operator de formare (transformare) a sticlei
  Conducator instalatii de productie ciment
  Operator de productie ceramica si materiale de constructii
  Operator de productie panouri pe baza de lemn
  Operator de productie paste pentru hartie si carton
  Operator de productie hartie-carton
  Operator de executie fasonare
  Operator de prelucrare a carnii (abator, pregatire, preparare)
  Operator de fermentatie artizanala (productie de vin, bere, branzeturi...)
 6. 6. Comert si vanzari
  Atasat comercial pentru echipamente profesionale
  Atasat comercial pentru bunuri intermediare si materii prime
  Atasat comercial pentru servicii adresate intreprinderilor
  Tehnician de vanzare la distanta
  Reprezentant la domiciliu
  Comerciant (conceptie de puncte de vanzare in raze)
 7. 7. Curatenie
  Spalator de geamuri specializat
  Agent de intretinere si curatenie urbana
  Agent de intretinere si asanare

Irlanda - Guvernul irlandez va mentine restrictiile pentru inca cel putin 3 ani din cauza cresterii numarului de someri. Cetatenii romani aflati in cautarea unui loc de munca au nevoie de permis de munca pentru a lucra in aceasta tara. Permisul de munca se acorda angajatului, nu angajatorului. Pentru a lucra in Irlanda este nevoie pe langa permisul de munca de obtinerea unui numar PPS (echivalentul unei inregistrari in reteaua de asistenta sociala nationala) care se elibereaza de Biroul local de Asistenta Sociala.

Ce tip de permis trebuie sa aiba un cetatean din Romania pentru a putea intra pe piata muncii

Lucratorii vor avea nevoie de un permis. Obtinerea permisului este intotdeauna obligatorie, cu exceptia cazurilor in care persoana aflata in cautarea unui loc de munca a detinut un permis de munca valabil in ultimele 12 luni anterioare aderarii de la 01/01/07.

Ce criterii se aplica pentru eliberarea unui permis de munca

Testul pietei de munca se aplica la toate cererile pentru permis, si anume nici un resortisant al SEE nu trebuie sa fie disponibil pentru postul publicat. Autoritatea emitenta, Department of Enterprise, Trade and Employment (Ministerul Intreprinderilor, Comertului si Ocuparii Fortei de Munca, DETE) trebuie sa obtina confirmarea din partea Serviciilor de ocupare a fortei de munca ale FÁS (Autoritatea de Formare si Ocupare a Fortei de Munca din Irlanda) ca niciun cetatean al SEE nu este disponibil sau nu doreste sa ocupe acest post.

Islanda - Cetatenii romani aflati in cautarea unui loc de munca au nevoie de permis de munca pentru a lucra in aceasta tara.

Italia - Guvernul italian a hotarat sa aplice dispozitii tranzitorii pentru cetatenii romani incepand cu 01.01. 2007.  Nu exista nici o restrictie in ceea ce priveste lucratorii liber profesionisti. Dispozitiile tranzitorii prevad deschiderea pentru urmatoarele sectoare: agricultura, servicii hoteliere si turism; servicii casnice si servicii de ingrijire; constructii; inginerie;  management si munca inalt calificata; munca sezoniera. Orice angajator care doreste sa angajeze lucratori romani intr-unul din sectoarele mentionate mai sus trebuie sa respecte reglementarile privind ocuparea fortei de munca in vigoare in prezent si trebuie sa anunte toate centrele de ocupare a fortei de munca, precum si institutiile competente de securitate si asistenta sociala. Lucratorii romani trebuie sa solicite un permis de sedere oficiului de politie competent („Questura”) personal, sau prin posta.

Guvernul italian a hotarat sa aplice dispozitii tranzitorii pentru o perioada de un an inainte de a permite cetatenilor romani si bulgari sa aiba acces deplin la locuri de munca remunerate. Nu exista nici o restrictie in ceea ce priveste lucratorii liber profesionisti. Dispozitiile tranzitorii mentionate mai sus prevad deschiderea imediata a urmatoarelor sectoare:

 • agricultura, servicii hoteliere si turism
 • servicii casnice si servicii de ingrijire
 • constructii
 • inginerie
 • management si munca inalt calificata
 • munca sezoniera

Orice angajator care doreste sa angajeze lucratori romani sau bulgari intr-unul din sectoarele mentionate mai sus trebuie sa respecte reglementarile privind ocuparea fortei de munca in vigoare in prezent si trebuie sa anunte toate centrele de ocupare a fortei de munca, precum si institutiile competente de securitate si asistenta sociala. Lucratorii din noile state membre trebuie sa solicite un permis de sedere oficiului de politie competent („Questura”) personal sau prin posta.

Ce tip de permis trebuie sa aiba un cetatean din Romania pentru a putea intra pe piata muncii

Este necesara obtinerea unui permis de munca. Formularul pentru solicitarea unui permis de munca este disponibil on-line. ModuloNeocomunitari.doc

Ce criterii se aplica pentru eliberarea unui permis de munca

Orice angajator care doreste sa angajeze un cetatean roman sau bulgar trebuie sa solicite un permis de munca pentru toate sectoarele, cu exceptia urmatoarelor: agricultura, servicii hoteliere si turism, servicii casnice, servicii de ingrijire, constructii, inginerie, management si munca inalt calificata, precum si munca sezoniera.

Ce procedura trebuie sa urmeze un solicitant de loc de munca pentru a obtine un permis de munca

Pentru toate sectoarele economice altele decat cele de mai sus, lucratorii romani si bulgari trebuie sa solicite un permis de munca oficiului de politie competent (“Questura”) din provincia in care vor lucra, pentru a solicita un permis de resedinta.

Ce procedura trebuie sa urmeze un angajator pentru a recruta lucratori originari din Romania

Pentru toate sectoarele economice cu exceptia urmatoarelor: agricultura, servicii hoteliere si turism, servicii casnice, servicii de ingrijire, constructii, inginerie, management si munca inalt calificata si munca sezoniera, lucratorii romani si bulgari pot fi angajati printr-o procedura simplificata implicand cererea, prin posta (scrisoare recomandata cu confirmare de primire) adresata de catre angajator centrului competent de consultanta pentru imigrare (“Sportello Unico per l’Immigrazione”), a unui permis de munca, folosind formularul adecvat pentru cetatenii noilor state membre, (ModuloNeocomunitari.doc), disponibil pe site-ul Ministerului de Interne (http://www.interno.it) si al Ministerului Muncii si Protectiei Sociale (http://www.welfare.gov.it)

Liechtenstein - Romanii care doresc sa lucreze in Liechtenstein trebuie sa obtina permis de sedere si de avizare sau inregistrare. Legislatia aflata in vigoare in Liechtenstein prevede trei tipuri de aprobari de permis de sedere si de avizare/inregistrare pentru exercitarea de activitati lucrative, respectiv permis de sedere pe termen scurt - tip L, permis de sedere tip B si aprobare de stabilire a domiciliului - permis tip C. Permisul tip L se acorda solicitantilor straini doar pentru sederi scurte, cu termen limitat, cu sejururi neintrerupte, insumand maxim un an. Permisul de tip B da dreptul angajatilor sau celor din SEE si Elvetia care desfasoara activitati lucrative independente, precum si membrilor de familie ai acestora la un sejur de maximum cinci ani. Permisul tip C da dreptul cetatenilor straini sa-si stabileasca domiciliul in Liechtenstein, dupa ce a detinut in, mod legal si neintrerupt, timp de 10 ani, o autorizatie de sedere.

Luxemburg - Guvernul luxemburghez a decis sa mentina in vigoare masurile nationale aplicate statelor UE 10 incepand cu data de 01.04.2004. Aceste restrictii sunt valabile si pentru cetatenii romani. Sectoarele in care se acorda permise de munca in conformitate cu o procedura minimala si simplificata sunt: agricultura, hotelier, viticultura. Pentru celelalte sectoare, in functie de situatia de pe piata fortei de munca, procedura acordarii permisului de munca poate fi simplificata si perioadele de gratie reduse.

Ce tip de permis trebuie sa aiba un cetatean din Romania pentru a putea intra pe piata muncii

„Criteriul de apreciere in vederea eliberarii unui permis de munca” este situatia de pe piata fortei de munca.
Le Règlement grand-ducal (Regulamentul Marelui Ducat), modificat la 12 martie 1972, de stabilire a masurilor aplicabile pentru angajarea lucratorilor straini pe teritoriul Marelui Ducat al Luxemburgului prevede la articolul 10 ca „acordarea si reinnoirea permisului de munca pot fi refuzate lucratorilor straini din motive inerente situatiei, evolutiei sau organizarii pietei fortei de munca, tinandu-se cont de prioritatea de care beneficiaza la angajare cetatenii statelor membre sau ai statelor participante la Accord sur l’Espace Economique Européen (Acordul privind Spatiul Economic European), conform articolului 1 din Regulamentul CEE 1612/68 privind libera circulatie a lucratorilor”.

"Nedeclararea formala si explicita a posturilor vacante la Administration de l’Emploi (Administratia Fortei de Munca) (in conformitate cu articolul 9 alineatul (2) al legii modificate din 21 februarie 1976 privind organizarea si functionarea Administration de l’Emploi (Administratia Fortei de Munca) si crearea unei comisii nationale de ocupare a fortei de munca constituie un motiv valabil si suficient pentru refuzul acordarii permisului de munca".

Ce criterii se aplica pentru eliberarea unui permis de munca

Guvernul luxemburghez a decis sa mentina in vigoare masurile nationale aplicate incepand cu data de 1 mai 2004. Cu toate acestea, in cazul anumitor sectoare, permisul de munca va fi acordat cu o bunavointa absoluta cetatenilor statelor membre in cauza, in conformitate cu o procedura minimala si simplificata, fara ca obligativitatea permisului de munca sa fie insa anulata.
Sectoarele vizate de aceasta deschidere sectoriala sunt:

 • agricultura
 • viticultura si
 • Horesca (HoResCa) (Servicii hoteliere - Restaurante)

Pentru celelalte sectoare, in functie de situatia de pe piata fortei de munca, procedura acordarii permisului de munca va fi simplificata si perioadele de gratie reduse. Cel tarziu in mai 2007, va avea loc o evaluare a situatiei.

Ce procedura trebuie sa urmeze un solicitant de loc de munca pentru a obtine un permis de munca

Trebuie sa gaseasca in prealabil un angajator care se va ocupa de cererea depusa.

Ce procedura trebuie sa urmeze un angajator pentru a recruta lucratori originari din Romania

Angajatorul trebuie sa faca in prealabil o declaratie de post vacant la Administration de l’Emploi (Administratia Fortei de Munca). Apoi, trebuie sa inainteze o cerere in vederea obtinerii unui permis de munca.

Niciun angajator nu poate lua un lucrator care nu detine permis de munca valabil, fara sa fi facut in prealabil o declaratie la Administration de l’Emploi (Administratia Fortei de Munca) referitoare la locul de munca disponibil si fara sa fi obtinut permisul de munca.

Angajatorul solicita un permis de munca pe langa Administration de l’Emploi (Administratia Fortei de Munca) prin inaintarea unei cereri care sa cuprinda urmatoarele documente:

 • declaratia de angajare in dublu exemplar, completata si semnata
 • copie integrala conforma cu originalul, dupa pasaportul lucratorului
 • copie conforma cu originalul, dupa certificatele de atestare a calificarii profesionale a lucratorului
 • un curriculum vitae al salariatului
 • scrisoare explicativa care sa justifice angajarea
 • copie conforma cu originalul a contractului de munca

Apoi, cererea este transmisa de catre Administration de l’Emploi (Administratia Fortei de Munca), impreuna cu un aviz aferent, la Ministère des Affaires étrangères et de l’Immigration (Ministerului Afacerilor Externe si al Imigrarii). Parerea unei comisii de aviz special trebuie in mod obligatoriu ascultata inaintea oricarei decizii de atribuire, refuz sau retragere a permisului de munca.

Permisul de munca este eliberat, refuzat sau retras de Ministère des Affaires étrangères (Ministerul Afacerilor Externe) sau de delegatul acestuia.

Malta - Romanii vor trebui sa solicite un permis de munca pentru a putea intra pe piata fortei de munca din Malta. Fiecare solicitare pentru un permis de munca va fi evaluata, de la caz la caz. Permisele de munca vor fi acordate pentru posturile care necesita lucratori calificati si/sau cu experienta si pentru ocupatiile pentru care nu exista suficienti lucratori pe piata fortei de munca din Malta.

Ce criterii se aplica pentru eliberarea unui permis de munca

Permisele de munca vor fi acordate pentru posturile care necesita lucratori calificati si/sau cu experienta si pentru ocupatiile unde nu exista suficienti lucratori pe piata fortei de munca din Malta.

Ce procedura trebuie sa urmeze un solicitant de loc de munca pentru a obtine un permis de munca

O persoana care cauta de lucru si care vine din aceasta tara trebuie sa gaseasca un angajator care doreste sa-i ofere un loc de munca. Angajatorul trebuie sa depuna urmatoarele documente:
1. Formular de cerere (http://etc.gov.mt/docs/EUIssBlue.pdf)
2. 1 fotografie tip pasaport
3. Copie dupa pasaport (detalii)
4. CV (http://etc.gov.mt/docs/CV_Template.doc)
5. Fisa postului (http://etc.gov.mt/docs/position_description_employmentlicences.doc)
6. Scrisoare de intentie din partea angajatorului
7. Atestari si referinte de la locul de munca precedent

Ce procedura trebuie sa urmeze un angajator pentru a recruta lucratori originari din Romania

Angajatorul trebuie sa depuna urmatoarele documente.
1. Formular de cerere (http://etc.gov.mt/docs/EUIssBlue.pdf)
2. 1 fotografie tip pasaport
3. Copie dupa pasaport (detalii)
4. CV (http://etc.gov.mt/docs/CV_Template.doc)
5. Fisa postului (http://etc.gov.mt/docs/position_description_employmentlicences.doc)
6. Scrisoare de intentie de la angajator
7. Atestari si referinte de la locul de munca precedent

Pentru eliberarea permisului de munca trebuie platita o taxa de 25 Lm.

Norvegia - Pentru a obtine permis de munca este necesara existenta unui contract de munca sau a unei oferte de munca. Permisul de munca in Norvegia se obtine in urma unei aplicatii  pentru care sunt necesare urmatoarele documente: pasaport, contract de munca/oferta de munca, formular de aplicatie, 2 fotografii, copie legalizata dupa diploma de absolvire.

Marea Britanie - Romanii care doresc sa lucreze in Marea Britanie vor avea nevoie de un permis de munca inainte de a incepe orice activitate, cu exceptia cazului in care sunt scutiti. In mod normal, acest permis va fi sub forma unui permis pentru lucratorii romani. Pentru anumite categorii de locuri de munca, resortisantii romani vor putea solicita un permis pentru anumite meserii, la Ministerul de Interne, fara ca angajatorul sa solicite un permis de munca. Aceste categorii sunt urmatoarele: personalul operational de la sol din aeroporturi al unei linii aeriene de cursa lunga; plasamente „Au pair”; lucratori din gospodarii particulare; pastori, misionari sau membri ai unui ordin religios; angajati guvernamentali delegati; doctori pentru studii post-universitare, dentisti si generalisti rezidenti; functionari particulari dintr-o gospodarie diplomatica; reprezentanti delegati ai unui ziar, agentie de presa sau organizatie de difuziune; reprezentanti unici; profesori sau asistenti lingvistici; surori medicale calificate delegate care vin pentru o perioada de practica supravegheata. In cazul in care locul de munca nu se incadreaza intr-una din aceste categorii, procesul pentru obtinerea permisului de lucru se va desfasura in doua etape: angajatorul din Marea Britanie solicita aprobarea locului de munca in conformitate cu acordurile privind permisele de munca; resortisantul bulgar sau roman trebuie sa solicite un permis pentru lucratorii in urma aderarii.

Ce tip de permis trebuie sa aiba un cetatean din Romania pentru a putea intra pe piata muncii

Lucratorii calificati bulgari si romani avand calificarile si experienta necesare vor putea in continuare sa vina in Regatul Unit cu permisul de munca pentru a ocupa locurile de munca specifice pentru care nu se gasesc candidati potriviti din Regatul Unit;
Lucratorii bulgari si romani cu inalta calificare specifica vor putea in continuare sa fie admisi, deoarece fac parte din Programul pentru emigrantii cu inalta calificare;
Fluxul migrator al lucratorilor cu slaba calificare din Bulgaria si Romania va fi restrictionat in acele sectoare ale economiei, in care Regatul Unit are deja sisteme pentru lucratorii cu slaba calificare (agricultura si prelucrarea produselor alimentare) si se va supune unei cote stricte care nu va depasi un numar de 20 000 lucratori pe an. Lucratorii bulgari si romani din aceste sisteme vor avea drept de munca timp de sase luni si, prin urmare, nu vor avea acces la avantaje si la locuinte sociale;
Liber-profesionistii bulgari si romani vor putea in continuare sa lucreze in Regatul Unit, dar trebuie sa demonstreze ca desfasoara o adevarata activitate de liberi-profesionisti; si
studentii bulgari si romani vor putea in continuare sa studieze in Regatul Unit si sa caute locuri de munca cu norma partiala in timpul sederii lor, dar acestia vor avea nevoie de un permis de munca.

Ce criterii se aplica pentru eliberarea unui permis de munca

Pentru anumite categorii de locuri de munca, resortisantii bulgari si romani vor putea solicita un permis pentru lucratorii in urma aderarii, la Ministerul de Interne, fara ca angajatorul sa solicite un permis de munca. Aceste categorii sunt urmatoarele:

 • Personalul operational de la sol din aeroporturi al unei linii aeriene de cursa lunga
 • Plasamente „Au pair”
 • Lucratori din gospodarii particulare
 • Pastori, misionari sau membri ai unui ordin religios
 • Angajati guvernamentali delegati
 • Doctori pentru studii post-universitare, dentisti si generalisti rezidenti
 • Functionari particulari dintr-o gospodarie diplomatica
 • Reprezentanti delegati ai unui ziar, agentie de presa sau organizatie de difuziune
 • Reprezentanti unici
 • Profesori sau asistenti lingvistici
 • Surori medicale calificate delegate care vin pentru o perioada de practica supravegheata

In cazul in care locul de munca nu se incadreaza intr-una din aceste categorii, procesul pentru obtinerea permisului de lucru se va desfasura in doua etape:

Angajatorul din Regatul Unit solicita aprobarea locului de munca in conformitate cu acordurile privind permisele de munca. Resortisantul bulgar sau roman trebuie sa solicite un permis pentru lucratorii in urma aderarii.

Olanda - Persoanele interesate sa munceasca in Olanda au nevoie de permis de munca, care va fi obtinut de angajatorul olandez. Acesta va trebui sa faca dovada ca pentru locul de munca respectiv nu a existat nici un aplicant cetatean olandez sau din state membre UE/EEA, cu exceptia tarilor care au impuse masuri tranzitorii. Exceptie de la regula permisului de munca fac angajatii cu pregatire deosebita care castiga cel putin 45495 euro/an (sau 33363 euro/an daca sunt sub 30 ani), cercetatorii si lectorii universitari cu varsta sub 30 ani si medicii care isi definitiveaza studiile de specialitate in Olanda pentru a deveni medici specialisti.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.