Reteaua Corect

Olanda ii sprijina pe copiii supradotati, Romania nu le ofera nici o sansa

Scris de O R in 29 august 2010 la 10:04, in Educatie. 529 vizualizari Intra in discutie Taguricopii supradotati, olanda, românia shortlinkhttp://crct.ro/n4N3

Multi copii supradotati din Romania ajung sa isi iroseasca inteligenta din cauza unui sistem educational ce nu le ofera cadrul propice pentu a se putea dezvolta. Aproximativ 2% din populatia Romaniei, adica peste 4.000 de copii, au un IQ de peste 130 si cu abilitati deosebite intr-un domeniu sau mai multe.

Calitatile lor se manifesta inca de la o varsta frageda, cand reusesc sa invete sau sa intelaga mai multe lucruri in comparativ cu ceilalti copii de varsta lor, sunt mai creativi, mai intreprinzatori si reusesc sa rezolve cu usurinta anumite dificultati. Copiii cu o inteligenta peste medie nu se nasc numai in familii de intelecuali, ci si in cele in care parintii au studii medii sau nici macar atat.

“Ei se nasc in toate mediile sociale, nu exista o repartizare din acest punct de vedere. Aproape 60% dintre ei provin din familii intelectuale, care ii ajuta sa isi cultive calitatile. Familia este considerata la fel de importanta dotarea naturala. Este un concept denumit "nature and nurture", care arata ca dotarea naturala nu inseamna mare lucru fara un mediu care sa il ajute pe copil sa si-o dezvolte si sa si-o foloseasca eficient. De multe ori, copiii supradotati nu au parte de un mediu favorabil”, a declarat pentru FrontNews presedintele Asociatiei IRSCA Gifted Education, prof. dr. Florian Colceag.

In cazul acestor micuti, primii ani de scoala sunt esentiali in educatie, tocmai de aceea programul educational aplicat in sistemul de invatamant primar trebuie sa fie unul bine structurat si sa ii ofere copilului posibilitatea de a se dezvolta pe plan academic. Din pacate, in Romania acest lucru nu se intampla, pierzandu-se, din cauza unui sistem neperformant, adevarate valori, care ar fi putut ajunge candva persoane de renume in anumite domenii, atat timp cat li s-ar fi acordat o sansa.

In Olanda, de exemplu, unde sistemul de invatamant este cunoscut drept unul dintre cele mai bune si mai eficiente la nivel european, invatamantul primar este astfel creat incat sa le ofere micutilor supradotati tot sprijinul de care au nevoie.

Stimularea excelentei

Programul de “excelenta in scoala primara” a fost creat ca o componenta a sistemului educational, fiind parte a sistemul primar bazat pe calitatea studiului. Acesta isi propune sa identifice din timp copiii cu un coeficient ridicat de inteligenta, pentru a-i ajuta sa se dezvolte.

Ministerul Educatiei, Culturii si Stiintei din Olanda a lasat la latitudinea fiecarei scoli sa ii aleaga conform propriilor criterii pe elevii care se inscriu in aceasta categorie. Programul nu ii include numai pe copiii supradotati, dar si pe cei care au un grad mai mare de inteligenta.

Cu ajutorul acestei selectii, copiii care fac parte din categoria celor peste medie primesc cerinte mai dificile care sa ii impulsioneze si sa ii faca sa fie mult mai receptivi. Daca un elev va primi teme prea usoare, acesta va deveni dezinteresat si plictisit.

Proiectul olandez pentru sustinearea copiilor supradotati mai include:

● Un site care sa furnizeze un mediu digital pentru elevii cu abilitati si care sa reprezinte un punct de intalnire pentru copii, parinti si profesori. De asemenea, prin intemediul acestuia, elevii vor avea ocazia de a accesa materiale educative in format electronic;

● Diverse proiecte care au ca scop identificarea timpurie a tinerelor talente, o maniera adecvata de pregatire a acestora, diferite modalitati de evaluare si realizarea altor activitati si studii pe aceasta tema;

● Elaborarea unui plan prin care scoala primara sa poata fi legata de comunitatea stiintifica, pentru a facilita mai usor accesul copiilor dotati la diferite arii de studiu.

De asemena, programul isi mai doreste sa creeze o legatura intre scoli, in ideea de a colabora si de a invata una de la cealalta cum pot actiona mai bine in folosul copiilor.

C.A.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.