Reteaua Corect

Cum se pregatesc profesorii din SUA pentru noul an scolar

Scris de O R in 17 august 2010 la 09:20, in Educatie. 72 vizualizari Intra in discutie Tagurian scolari, profesori, studenti, sua shortlinkhttp://crct.ro/n4Mu

Cei mai mult studenti sunt de parere ca o materie poate deveni mult mai interesanta si mai usor de studiat daca profesorul aplica unele trucuri pentru a le capta atentia. Dar ce anume fac profesorii universitari de peste hotare pentru a facilita procesul de invatare?

Cum mai este putin timp pana incepe anul scolar, Melissa Kelly, o profesoara din SUA, cu o activitate didactica de peste 15 ani, atat in sistemul educational clasic, cat si in mediul online, le da dascalilor o serie de sfaturi pentru a veni in intampinarea studentilor.

In mare parte tinerii sunt motivati atunci cand stiu pentru ce muncesc sau mai bine zis pentru ce studiaza. Tocmai de aceea, la inceputul fiecarui an, profesorii trebuie sa isi prezinte materia si sa le explice studentilor cum ii va ajuta aceasta in viitoarea lor cariera, noteaza profesoara pe blog-ul 712educators.about.com.

De asemenea, s-a observat faptul ca suportul vizual este foarte important in timpul unui curs, deoarece multi dintre studenti au o memorie viziuala bine dezvoltata, fapt pentru care retin mult mai usor informatiile transmise prin intermediul fotografiilor, graficelor si diverselor ilustratii.

Cum este destul de greu sa te concentrezi timp de doua ore, dascalii ar trebui sa destinda atmosfera cu ajutorul unor glume, care sa aiba bineinteles legatura cu materia pe care acesta o preda. Totodata, munca in echipa este foarte importanta in procesul de invatare, asta pentru ca studentii isi pot crea propriile impresii cu privire la subiect si le pot dezbate in cadrul grupului din care fac parte.

Atitudinea profesorului este si ea deosebit de importanta, o persoana energetica si cu zambetul pe buze va fi intotdeauna mai usor de urmarit, decat una apatica si lipsita de motivatie.

Nu trebuie uitate nici bonusurile, care ii motiveaza pe studenti si ii tin mereu in priza, orice raspuns corect trebuie transformat in puncte, pe care tinerii le pot acumula pe parcursul respectivului curs.

Toate aceste lucruri ar putea constitui cheia unui sistem educational, care sa vina in intampinarea studentului si care sa ii faciliteze acestuia procesul de invatare, fara a-l face lenes si neinteresat, ba dimpotriva activ si competitiv.

Care este situatia din invatamantul universitar romanesc

Daca mai sus am vorbit despre cum ar trebui sa interactioneze un profesor cu studentii sai, trebuie specificat faptul ca nu orice sistem se bazeaza pe aceleasi principii, Romania fiind una dintre tarile europene, care nu are mare competitivitate pe piata internationala. Motivele care stau la baza acestui fapt sunt numeroase. De multe ori s-a discutat despre faptul ca profesorii romani nu sunt motivati din punct de vedere financiar si tocmai de aceea nu isi dau prea mare interes la orele de curs. Situatie care s-a agravat odata cu hotarea Guvernului de a mai taia 25 % din salariile, care si asa nu erau prea mari.

Un alt aspect important este cel legat de valoare pofesorului, valoare care, intr-un sistem educational normal, ar fi data de calitatile sale pedagogice si activitatea de cercetare reflectata in diverse studii si publicatii. Cu toate acestea, realitatea romaneasca ne arata faptul ca, cea mai usoara cale de promovare este… trecerea timpului. Sistem care este incurajat nu numai la nivelul universitatilor, ci si la cel al Ministerului Educatiei. Asta deoarece, toate dosarele Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare se afla inchise cu grija in una dintre arhivele ministerului. Normal ar fi ca numele celor care promoveaza anual in ierarhia universitara sa fie insotite si de titlurile lucrarilor stiintifice care au stat la baza promovarii in grad, noteaza Gandul.

Pe langa aceasta problema, statisticile indica faptul ca, universitatile romanesti au unul dintre cele mai imbatranite corpuri didactice din Europa. Asta deoarece aproape un sfert dintre cei care detin titlul de profesor sunt trecuti de varsta pensionarii. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Educatiei anul trecut, 22 de procente din totalul de 5075 de profesori universitari, sunt angajati pe post de consultanti, adica si-au pastrat posturile chiar daca au depasit varsta de 70 de ani. Fapt care impinge media de varsta media de in invatamantul superior la 52 de ani.

Problema este nu cat de bine sunt pregatite aceste cadre didactice, ci cum pot acestea sa interactioneze cu studentii, astfel incat sa faciliteze procesul de invatare.

C.A.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.