Reteaua Corect

10 modalitati de a stopa violenta din scoli

Scris de O R in 20 august 2010 la 09:28, in Educatie. 540 vizualizari Intra in discutie Tagurieducatie, elevi, profesori, violenta in scoli shortlinkhttp://crct.ro/n4MB

Comportamentul violent este un fenomen tot mai des intalnit in scolile din Romania. De cele mai multe ori violenta verbala da nastere violentei fizice. Institutiile de invatamant din tara noastra se situeaza pe locul doi in cadrul unui clasament care cuprinde 37 de tari in ceea ce priveste violenta. Statisticile indica faptul ca peste 70% dintre elevii romani recunosc ca le este teama de comportamentul agresiv al colegilor, se arata in studiul realizat in 2007 de Organizatia Mondiala a Sanatatii, Asociatia Mondiala de Psihiatrie si Asociatia Internationala de Psihiatrie a Copilului si Adolescentului.

De cele mai multe ori violenta din scoli poate fi stopata cu ajutorul interventiei active a cadrelor didactice, portalul about.com propunand 10 modalitati de a pune capat acestui fenomen.

1. Responsabilitate atat in sala de clasa, cat si in afara acesteia

Profesorii trebuie sa aiba in vedere ca responsabilitatea lor asupra copiilor nu trebuie sa se manifeste numai atunci cand acestia sunt in clasa, ci si dupa ce elevii parasesc incinta. In timpul pauzelor, cadrele didactice ar trebui sa monitorizeze activitatea copiilor si sa intervina imediat cand sesiseaza anumite disensiuni sau comportamente neadecvate.

2. Prejudecatile si stereotipiile nu au ce cauta in salile de curs

Profesorul nu are voie sa tolereze prejudecatile si stereotipiile, in cazul in care sesizeaza astfel de lucruri acesta are datoria de a le puna capat imediat. Elevii care recurg la astfel de comportamente trebuie atentionati.

3. Profesorul trebuie sa fie atent la tot ce se discuta

Atunci cand cadrul didactic se afla in sala de curs, trebuie sa fie atent la discutiile care au loc intre elevi, deoarece numai astfel poate preintampina eventualele comportamente agresive.

4. Implica copiii in organizatii ce lupta impotriva violentei

Daca scoala are asemnea programe sau organizatii, profesorii ar trebui sa ii indemne pe elevi sa se implice activ. Aceasta ar putea fi una dintre cele mai bune modalitati de a stopa sau preintampina eventualele comportamente violente.

5. Fiecare profesor trebuie sa isi cunoasca elevii

Sunt multe semne prin care iti poti da seama daca un copil este predispus la acte de violenta sau nu. Persoanele care au astfel de inclinatii sunt cele care:

* nu isi dau interesul la ore

* sunt obsedati de jocuri violente

* sufera de depresie sau schimbari bruste de atitudine

* se izoleaza de cei din jur

* nu isi pot controla furia

* vorbesc despre moarte si aduc arme la scoala

* dau dovada de cruzime cand vine vorba de animale

Un studiu a aratat faptul ca persoanele care comit acte de violenta in scoli sufera de cele mai multe ori de depresie si au tentative de suicid.

6. Trebuie sa li se vorbeasca elevilor despre prevenirea violentei

Este indicat ca profesorii sa le vorbeasca elevilor despre ceea ce inseamna comportamentul violent, cum poate acesta sa fie prevenit si ce anume se poate face pentru cei care au astfel de porniri. Stoparea acestui fenomen ar trebui sa fie nu numai de datoria profesorului, ci si a parintelui si a administratiei scolii.

7. Elevii trebuie incurajati ca sa vorbeasca despre violenta

Trebuie purtate discutii deschise pe aceasta tema. Profesorul trebuie sa le dea copiilor de inteles ca este este oricand dispus sa vorbeasca cu ei pe orice tema sau sa ii ajute in orice privinta.

8. Profesorii ar trebui sa ii instruiasca pe elevi cu privire la modalitatile de stopare a violentei

Cadrele didactice ar trebui sa le explice elevilor cum sa se comporte si cum sa reactioneze in asemnea situatii. De asemenea trebuie sa li se explice cum anume isi pot gestiona starea de nervozitate. Daca exista copii care au aceasta probleme, trebuie sa li se acorde o atentie deosebita.

9. Parintii au un rol esential

Parintii au si ei un rol cheie in aceasta problema, ei trebuie sa aiba capacitatea de a discuta deschis cu copii si, in cazul in care exista un comportament violent, de ai ajuta sa treaca peste momentele dificile.

10. Problema trebuie manageriata dintr-o perspectiva mai larga

Scolile trebuie sa se implice in diverse programe care au fost create pentru a gestiona aceasta problema, iar in cazul in care acestea nu exista, institutiile de invatamant ar trebui sa demareze impreuna astfel de proiecte.

C.A.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.