Reteaua Corect

Cum toaca primarii banii publici in plina criza financiara

Scris de O R in 27 iunie 2010 la 10:05, in Administratie. 424 vizualizari Intra in discutie Taguribani publici, buget, cheltuieli, criza, primari shortlinkhttp://crct.ro/n4z3

Se taie salarii, ajutoare de somaj, alocatii. Firmele private se inchid pe banda rulanta, invatamantul e la pamant, la fel si sistemul sanitar. Medicii fug din tara, iar profesorii o iau pe urma lor. Orasele sunt pline de gropi, iar gropile sunt pline de gunoaie. Despre sate, Dumnezeu cu mila, abia daca au curent electric. Parcurile abia reabilitate sunt distruse si refacute doar sa mai castige vreun ales un contract banos. Pentru toate acestea nu sunt bani, dar pentru borduri, ceasuri suflate cu aur, cascade, aranjamente florale, calatorii pentru alesi, masini scumpe, se gasesc intotdeauna. De la inceputul anului 2010, dar si pe tot parcursul anului 2009, milioane de euro au fost aruncate de primari pe cheltuieli inutile.

Oprescu, primar sucit

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu,  a trecut de la autostrada suspendata la ceasuri de aur. Este vorba despre 20 de ceasuri cu ornamente din aur industrial de 24 carate. Pe langa placarea ceasurilor cu aur, acestea au fost inscriptionate cu textul "Bucuresti, ... (locul de amplasare a ceasului), 1459 (anul primei mentionari documentare a oraşului - n.r.)". Ceasurile au in memorie minimum 30 de melodii, care se aud la fiecare sfert si jumatate de ora, precum si din 60 in 60 de minute. Exista insa posibilitatea de programare in sistem de liniste, astfel incat ceasurile sa nu faca zgomot pe timpul noptii.

Anul trecut, in august, primarul Oprescu anunta ca primaria renunta la aceasta investitie. "Am decis eliminarea tuturor cheltuielilor inutile. Am dispus oprirea intrarii in efectivitate a lucrarilor generate de licitatia privind achiziţionarea a 20 de ceasuri stradale si am anulat licitatia privind proiectarea si execuţia unui monument arhitectural in fata Patriarhiei (crucea de flori - n.r.). Consider ca, desi este nevoie de refacerea mobilierului urban in Bucuresti, ambele lucrari sunt prea scumpe si deloc urgente, pentru perioada in care ne aflam", declara Oprescu.

O alta bomba financiara, lansata de edilii Capitalei pe capul bucurestenilor, este refacerea parcurilor din oras. Toata afacerea va costa in jur de 16 milioane de euro. Parcurile Herastrau, Tineretului, Carol si Circului vor fi modernizate, investitia maxima preconizata fiind 14 milioane de euro. La aceasta se adauga 2 milioane de euro pentru Parcul Operei.

Daca ar mai fi sa adaugam si relocarea statuii Lupoaicei... Alti bani, alta distractie. Primarul Capitalei  a facut cinste cu sampanie si somon celor prezenti la eveniment. Si daca tot am amintit de autostrada suspendata, primarul Capitalei a alocat si 27 de milioane de lei pentru servicii de urbanism si fezabilitate, pentru ca lucrarile sa inceapa la sfarsitul acestui an.

Gradini hidrofile pe rauri artificiale si ceva… presa

Sectorul 2 al Capitalei, o zona populata mai mult de gropi decat de oameni, a fost primavara aceasta teatrul de operatiuni al unui amplu proces de inverzire. Edilul de sector, Neculai Ontanu, a investit 31 milioane de lei pentru amenajarea şi extinderea zonelor verzi. Este vorba despre infrumusetarea strazilor cu explozii de vegetatie, aranjamente florale spectaculoase, bariere fonice din platani, gradini hidrofile pe rauri artificiale si sculpturi. Iar asta nu e tot... Primarul a vrut si o fituica in care sa se laude cu "realizările" sale. Timp de un an de zile va plati firmei SC Promo Design SRL suma de de  477.428 lei (115.000 euro) pentru a tipari un ziar in care se va reflecta activitatea edililor locali.

24 pagini, tiparit in 20.000 exemplare timp de doua luni, 30.000 exemplare in urmatoarele opt luni si 50.000 exemplare in ultimele doua luni. "Foisorul de Foc", dedicat in mare parte activitatii lui Ontanu,  este tiparit integral color, iar firma castigatoare are ca sarcina doar realizarea de fotografii la cererea beneficiarului, pe care sa le publice in ziar, si distributia publicatiei in sector. Materialele din publicatie vor fi realizate in schimb de biroul de presa al sectorului 2.

Tot la capitolul extinderea zonelor verzi, in sectorul 4, bugetul alocat pentru plantari sare de 70 de milioane de lei. Si in sectorul 1 al Capitalei au curs plantarile de flori si curatarea zonelor verzi dintre blocuri. Municipalitatea a demarat in 2009 un plan de reamenajare peisajistica in cinci ani. Asa ca ne auzim si la anul...

Sase milioane de euro au fost cheltuite si in sectorul 6 pentru toaletari de copaci. Pentru servicii de taiere si toaletari de arbori, plus scos cioate si radacini, Primaria sectorului 6, pastorita de Cristian Poteras, va plati, in urmatorii patru ani, peste sase milioane de euro (25,58 milioane lei).

Castigatoarea licitatiei este Geca Impex PM, o firma care primeste constant contracte de acest gen de la edilii Capitalei. Licitatia a fost organizata de Administratia Domeniului Public sector 6, iar contractul a fost atribuit pe 2 aprilie 2009. Pe site-ul guvernamental de licitatii publice, rezultatul licitatiei a fost insa anuntat pe 2 aprilie 2010, cu un an intarziere, ceea ce face imposibila atacarea in justitie, dupa cum relateaza NewsIn. Geca Impex PM SRL a fost singura firma participanta la licitatie. Aceeasi firma a castigat, in 2009, un contract de 251.809 lei de la Primaria Sectorului 1, pentru achizitionarea de arbori, si un altul de 256.079 lei, de la aceeasi institutie. In 2008, firma a mai obtinut doua contracte - unul de 269.395 lei, pentru achizitionarea de jardiniere, si un altul de 269.568 lei, ambele de la Primaria sectorului 1. Aceeasi firma a castigat, in 2008, un contract de 330.451 lei de la Administratia Pietelor Sector 1, pentru amenajarea terenului piatei Matache. Geca PM Impex are un capital social de 200 lei si este detinuta de familia Gelu si Verona Palmaru. In 2008, firma a avut cifra de afaceri de 38,91 milioane lei, un profit de 11,32 milioane lei si datorii de 4,91 milioane lei.

Paza privata la sectorul 3

La sectorul 3, primarul Liviu Negoita, desi are in subordine Politia Comunitara, a vrut si paza privata in valoare de 760.000 euro. Asadar, lunar, din conturile primariei vor pleca 95.000 de euro catre 93 de agenti, 31 de agenti de interventie si tot atatea masini de interventie rapida. Pentru patrularea mobila, Liviu Negoita a cerut si 10 ATV-uri.

Primaria condusa de democrat-liberal a ales un contract cu o firma privata, desi are in subordine Politia Comunitara. Conform organigramei din 2009, Sectorul 3 are la dispozitie 613 politisti comunitari. Bugetul intregului Sector, pentru asigurarea ordinii publice in acest an, este de 10,7 milioane de lei, bani din care sunt platiti si politistii comunitari.

Tot la sectorul 3, desi nu aveau nevoie de reparatii, aleile parcului IOR au fost pavate din nou in aceasta vara. Iar firma care a facut lucrarile este "Titan-mar", cunoscuta pentru bordurile din andezit "plantate" in ultimii ani pe strazile Capitalei. Si care este firma domnului Adriean Videanu, ministrul Economiei. Aleile parcului IOR au fost distruse de muncitori desi asfaltul arata inca foarte bine. Pietrele cu care s-a pavat sunt importate din China de firma "Titan-mar". Localnicii s-au crucit, in vreme ce muncitorii au recunoscut ca ministrul Videanu a dat din nou lovitura. Si uite asa, a mai disparut dintr-un parc verdeata si s-a umplut de beton.

Castelul medieval a lui Piedone

Cristian Popescu Piedone, de la sectorul 4, are si el un moft in plina criza financiara: 500.000 de euro pentru amenajarea unui loc de joaca in parcul Tineretului, cu  doua zone tematice, "Corabia piratilor" si un castel medieval.

Locul de joaca va ocupa pana la 600 de metri patrati, fiind structurat pe maximum trei nivele, cu doua zone de joaca distincte, fiecare avand o alta tema. Prima zona va fi construita sub forma unei corabii, in interiorul careia se va afla un tobogan de plastic. In "Corabia piratilor" va exista un spatiu dedicat jocului Ball Jam, cu patru-cinci mingi din cauciuc natural. Zona a doua va avea aspectul si forma unui castel medieval si va fi legata de zona 1 prin intermediul unei pasarele supraterane. Zona castelului medieval va include un alt tobogan, construit ca un tub spiralat, si o pista de carting pe care vor circula masinute electrice pentru copii.

"Romb" din compozit, sageata si "dublu T" la suprapret

Clujul arata ca Bucurestiul pe vremea primarului “Bordura”, Adriean Videanu, si asta pentru ca edilii clujeni au cheltuit 5 milioane de euro pentru pavele, in perioada 2009-2010. Extrem de darnici cu banul public, in 2009 au cheltuit 1,2 milioane pentru pavele, pentru ca in 2010 sa aloce o suma de aproape patru ori mai mare. Licitatia pentru achizitionarea elementelor de pavaj a avut loc in aprilie anul trecut si s-a soldat cu incheierea unor acorduri cadru. Pentru pavele si borduri de cauciuc ("romb" din granule de cauciuc, "dublu T" din granule de cauciuc, "floare" din granule de cauciuc, "săgeată" din granule de cauciuc, "pătrat" din granule de cauciuc) s-a bătut palma cu Eco Mat din Cluj-Napoca. Pentru pavele de diferite forme ("romb" din compozit şi "dublu T" din compozit), dar si pentru borduri s-a semnat contractul de furnizare si montaj cu King Industrial Enterprises, Dupex, Paniman si Todimal.

Preturile de achizitie sunt de 210 lei fara TVA pe metru patrat pentru pavele de cauciuc forma dublu T, 160 de lei fara TVA pe metru liniar pentru bordurile din granule de cauciuc. In aceste tarife, dupa cum au explicat oficialii Primariei, intra si manopera. Pavelele din compozit in forms de romb costa 292 de lei fara TVA, cele sub forma de dublu T costa 260 de lei fara TVA/mp, iar bordurile din compozit, 245 de lei fara TVA pe metru liniar. In preturi intra si montajul. Chiar si asa, pavelele au fost supralicitate. Preturile practicate pe piata sunt de maxim 3 euro pentru metrul patrat de pavele poliuretanice (de compozit – n. red.).

Pe banii devenilor: Modern Talking si Taraful de la Clejani, la zilele orasului

Si ce daca guvernantii striga ca e criza economica si nu sunt bani pentru pensii, salarii si investitii. Primaria Deva a aruncat trei miliarde de lei pe distractie. Pentru edilul Devei, Mircia Muntean, manifestarile prilejuite de zilele orasului sunt mai importante decat orice altceva, astfel incat suma de 2, 9 miliarde de lei i se pare una modică. "Am convenit in urma situatiei de criza in care se afla tara si municipiul Deva sa injumatatim suma acordata, sa alocam doar 40 la suta din suma de anul trecut si sa renuntam la unul din capetele de afis, cel mai important, Julio Iglesias.

Zilele oraşului au fost programate in perioada 18-20 iunie. Pe scena manifestarilor au urcat, printre altii, Modern Talking si Taraful de la Clejani.

200.000 de euro pentru extinderea unei primarii din judetul Alba

In comuna Mihalt, din judetul Alba, consilierii locali au votat, chiar in plina criza, un proiect de 900 de mii de lei, pentru modernizarea si extinderea primariei. Dupa extindere, imobilul va avea 400 de metri patrati si doua etaje. Totul doar pentru cei 17 angajati. Oamenii din Mihals cam stramba din nas si cred ca se puteau face lucruri mai utile decat modernizarea primariei.

La Arad, primaria a alocat recent 50.000 de euro pentru a pune gazon artificial pe 1.800 de metri patrati. Spatiul a fost amenajat, in 2006, ca patinoar. Numai ca edilii orasului l-au vrut functional si vara. Patinoarul din Arad a costat trei milioane de lei si a fost inaugurat in urma cu patru ani. Un alt milion a fost cheltuit atunci pentru parcarea din apropiere, care a fost pavata si semaforizata, dar care sta mai mult nefolosita. Aradenii nu sustin insa investitia primariei si spun ca nevoile orasului sunt altele. Cum ar fi drumurile si canalizarea.

40 de milioane de lei pentru locuri de joaca in Ramnicu-Valcea

Cel mai cheltuitor primar al anului 2009 a fost Mircia Gutau, de la Ramnicu-Valcea. Edilul PD-L a semnat un contract de 38,5 milioane de lei fara TVA pentru achizitia de mobilier urban, echipamente pentru parcuri, terenuri de joaca si spatii publice cu montaj.

Pentru distractia brasovenilor, primarul George Scripcaru a cheltuit nu mai putin de 35 de milioane de lei pentru construirea unui patinoar acoperit.

La malul marii, primarul Radu Mazare arunca banii pe masini, automate de cafea si pomeni electorale. Mazare cum­para tot felul de lucruri trasnite si, in cea mai mare parte, de la aceleasi firme despre ai caror ac­tionari se afirma in presa locala ca sunt apropiati ai prima­rului Cons­tantei. Pentru clipuri elec­torale a cheltuit 2,7 milioane de lei. Alti 613.000 de lei din buzunarele constantenilor s-au dus catre auto­mate de cafea. Acelasi Mazare cumpara flota auto pentru Primarie de la un dealer local de Renault - Total Service International SRL, detinut de omul de afaceri Constantin Olteanu: un gheseft de 1,85 milioane de lei pentru 40 de autoturisme. Coinci­denta sau nu, cu un an in urma, aceeasi firma livrase, tot prezen­tandu-se singura la licitatie, pentru 703.000 de lei, un numar de 10 autoturisme si trei autoutilitare.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.