Reteaua Corect

NASA: Rezervorul extern al navetei Discovery este fisurat in patru locuri

Scris de Marian Ionescu in 16 noiembrie 2010 la 20:23, in Stiinta. 44 vizualizari Intra in discutie Taguriamanare, discovery, nasa, rezervor, sparturi shortlinkhttp://crct.ro/n6SD

In rezervorul extern al navetei spatiale Discovery au fost descoperite patru fisuri, motiv pentru care lansarea acesteia a fost amanata pentru cel mai devreme 30 noiembrie, a anuntat NASA.

Cea de-a patra fisura, lunga de aproximativ 7,5 centimetri, a fost descoperita la sfarsitul saptamanii trecute, fiind situata in apropierea unei alte crapaturi, cam de aceeasi lungime, descoperita vineri, spun reprezentantii Agentiei Spatiale Americane citati de AFP si preluati de Mediafax. Anterior a mai fost descoperita o fisura dubla, de circa 23 de centimetri, in suporturile din aluminiu situate sub o portiune de spuma izolatoare de pe rezervorul extern.

Tehnicienii NASA au inlaturat o parte din aceasta spuma dupa ce au descoperit o alta fisura, de 51 de centimetri, in timp ce goleau de combustibil rezervorul navetei, pe 5 noiembrie, dupa anularea lansarii din cauza unei scurgeri de hidrogen din mecanismul de umplere.

NASA ramane extrem de prudenta in ceea ce priveste riscul ca bucati de spuma sa se desprinda in timpul lansarii si sa loveasca vehiculul.

Atentia acordata stratului de spuma izolatoare se justifica prin faptul ca la originea accidentului navetei Columbia, pe 1 februarie 2003, s-a aflat o bucata din stratul izolator, care s-a desprins in timpul lansarii, lovind aripa stanga a vehiculului, care s-a dezintegrat la intrarea in atmosfera. In accident au murit cei sapte astronauti care formau echipajul.

Fisurile se afla intr-o zona "de trecere" in rezervorul cu o inaltime de 47 de metri, loc ce separa hidrogenul lichid, din partea de jos, de oxigenul lichid, situat in partea de sus. La temperaturi foarte joase, hidrogenul si oxigenul formeaza combustibilul care alimenteaza cele trei motoare criogenice ale navetei.

Echipa tehnica trebuie sa inspecteze si celelalte suporturi din aluminiu care se gasesc sub spuma izolatoare in apropiere de cele in care au fost descoperite fisurile, a indicat Allard Beutel, purtator de cuvant al Centrului spatial Kennedy, din apropiere de Cape Canaveral (Florida). Acesta a mai spus ca NASA nu a efectuat niciodata pe rampa de lansare o reparatie a suporturilor din aluminiu sau a stratului de spuma izolatoare, fapt care ar putea impiedica lansarea navetei Discovery in urmatoarea si, totodata, ultima perioada favorabila din 2010 - 30 noiembrie - 6 decembrie.

Pe 22 noiembrie, responsabilii misiunii vor prezenta la Centrul spatial Johnson din Huston (Texas) modul in care au evoluat reparatiile si vor da detalii despre o posibila lansare. Daca NASA nu va reusi sa lanseze spre ISS naveta Discovery inainte de 6 decembrie, agentia va trebui sa astepte luna februarie a anului viitor pentru a face acest lucru. Insa in februarie este deja programata lansarea unei alte navete, ultima in principiu, evenimentul putand fi amanat pentru sfarsitul lui aprilie 2011.

Discovery ar urma sa efectueze penultimul zbor al unei navete spatiale americane inainte de scoaterea din circulatie a celor trei vehicule de acest tip si de trimiterea lor la un muzeu.

Cei sase astronauti de pe Discovery - printre care se afla si o femeie - trebuie sa livreze in acesta misiune de 11 zile modulul multifunctional Leonardo, adaptat pentru a putea fi atasat permanent de ISS, cu scopul de a oferi un volum suplimentar de stocare. Modulul va permite efectuarea unor experimente stiintifice la bordul ISS, in domeniul fizicii fluidelor, stiintei materialelor, biologiei si al biotehnologiei.

Discovery il va transporta la bordul ISS si pe Robonaut 2, primul robot umanoid care va ajunge in spatiu si care va ocupa un loc permanent la bordul avanpostului orbital. In cala navetei se vor afla piese de schimb, vitale pentru operatiunile de intretinere a Express Logistics Carrier 4, o platforma din exteriorul ISS pe care sunt stocate echipamente voluminoase.

Dupa retragerea din circulatie a navetelor americane - Discovery, Atlantis si Endeavour -, care se va produce probabil in 2011, SUA va depinde de capsulele rusesti Soyuz pentru transportarea astronautilor americani pe ISS, pana la intrarea in functiune a capsulelor americane Orion, prevazuta pentru 2015.

Inceput in 1998, ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.