Reteaua Corect

NASA ignora, pe nedrept, Luna, considera Buzz Aldrin

Calatoria catre Marte este pe buzele tuturor la NASA. Dar unde este Luna in toate aceste planuri, se intreaba astronautul veteran Buzz Aldrin, al doilea om care a pasit pe satelitul natural al Pamantului. Aldrin este ultimul dintr-o serie de experti care invoca necesitatea unei baze lunare permanente pentru explorarea pe termen lung a sistemului solar.

Administratia Obama a dat recent unda verde unei noi misiuni NASA catre Marte, aproband si un nou buget, cu o suplimentare de 19 miliarde de dolari pentru 2011, pentru agentia spatiala americana, marele obiectiv pe termen mediu fiind o misiune cu echipaj uman catre Marte. Buzz Aldrin considera insa ca Luna este cu mult mai importanta pentru eforturile spatiale americane. In plus, o baza lunara permanenta ar fi o statie intermediara ideala pentru misiunile catre Marte, usurand eforturile logistice titanice ale unei astfel de calatorii.

"In tabloul general, se pare ca se tot inmultesc declaratiile retorice pe masura ce ne apropiem de alegerile de mijloc de mandat, iar in interiorul administratiei sunt foarte multi care incearca sa arate publicului cat de multe progrese au fost facute de la alegerile din 2008. Iar asta a generat multe vorbe in vant despre obiectivele NASA", a incercat sa explice fostul astronaut modificarile de strategie, citat de Fox News.

Pe de alta parte, administratia Obama pare decisa ca Luna nu este o prioritate pentru NASA. " Trebuie sa o spun direct: am fost deja acolo (pe Luna, n.r.) si sunt multe alte parti ale Spatiului pe care sa le exploram si foarte multe lucruri pe care le-am putea invata" din aceste eforturi separate, a declarat in aprilie presedintele american Barack Obama. Cuvinte care au fost intarite recent prin noul buget al NASA si documentul Exploration Act, adoptat ca lege saptamana aceasta. Proiectul prevede ca obiective principale o misiune cu echipaj uman de explorare a unui asteroid, cu termen in 2025, si o misiune cu echipaj uman catre Marte, estimata pentru anii 2030. Iar toate planurile de explorare ale Lunii au fost abandonate.

"Calatoria catre Marte necesita o infrastructura in spatiu. Iar o baza lunara este ideala", insista Buzz Aldrin. Singura infrastructura care poate fi folosita ca alternativa este Statia Spatiala Internationala (ISS), cu marele avantaj ca exista deja. Iar folosirea ei ca punct intermediar in drumul catre Luna,  si apoi catre Marte, incepe sa fie discutata tot mai serios. Cea mai recenta intalnire a oficialilor agentiilor partenere in proiectul ISS  a avut loc luna trecuta, pentru a discuta viitorul statiei, care se apropie de  termenul de operare stabilit initial, in 2015. Reprezentantii NASA, Agentiei Spatiale Europene (ESA), ai RosCosmos - agentia spatiala rusa, ai agentiei japoneze (JAXA) si canadienii de la CSA au cazut de acord sa prelungeasca termenul de operabilitate al ISS pana in 2020.

In afara detaliilor tehnice si financiare legate de operarea statiei internationale, oficialii au analizat si proiecte viitoare, pe termen mediu, printre care si folosirea ISS ca baza intermediara pentru calatorii catre Luna. Un proiect inspirat din strategia americana Project Constellation, prin care doua sau mai multe navete spatiale ar putea andoca la ISS, plecand apoi impreuna catre Luna. O alta posibilitate ar fi asamblarea unei nave spatiale pe ISS, prin mai multe lansari separate, folosind astfel statia internationala ca laborator dar si ca santier spatial.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.