Reteaua Corect

Agentia spatiala germana va incepe cartografierea 3D de mare precizie a Pamantului

Scris de vasile.decu in 16 octombrie 2010 la 00:05, in Stiinta. 131 vizualizari Intra in discutie Taguri3D, agentia, cartografiere, DLR, germana, sateliti, spatiala, TanDEM-X, TerraSAR-X shortlinkhttp://crct.ro/ng0

Agentia spatiala germana (DLR) are planuri ambitioase: cartografierea 3D de mare precizie a suprafetei Pamantului, cu o marja de eroare mai mica de 2 metri. Proiectul va marca si un alt record - cel mai apropiat zbor spatial in tandem a unor obiecte fabricate de om, cu caracter civil.

Proiectul agentiei germane implica doi sateliti, TanDEM-X si TerraSAR-X, care vor zbura la mica distanta unul de celalalt, intre 350 si 200 de metri (!) pentru a realiza o harta DEM (digital elevation model) a suprafetei planetei, cu o precizie de sub doi metri.

Primul satelit, TerraSAR-X, a fost lansat in 2007, iar cel de-al doilea a fost lansat in iunie, anul curent, orbitele celor doua instrumente fiind sincronizate treptat, iar in ultima saptamana au avut loc manevre de proximitate tot mai complexe. Chiar daca orbitele lor sunt paralele, cei doi sateliti sunt devansati, pentru a evita o posibila ciocnire. Zborul lor in tandem va reprezenta un record, deoarece, pana acum, singurele instante ale unor aparate atat de apropiate erau andocarile navetelor spatiale la statia
spatiala internationala, de scurta durata. Proiectul german este insa unul civil, deci nu are un precedent pe acest segment.

Masuratorile scoartei terestre vor fi facute printr-un radar cu microunde, hartile 3D luand forma prin interpretarea variatiilor timpilor de raspuns ai impulsurilor trimise de cei doi sateliti. Iar combinarea celor doua radare ofera "o vedere stereo" a suprafetei Pamantului, primul satelit actionand ca emitator/receptor, iar al doilea fiind un receptor secundar. "Speram ca de Craciun sa putem finaliza testele si sa incepem colectarea datelor DEM", estimeaza Manfred Zink, managerul proiectului, citat de BBC.

Proiectul nu este inovator din punct de vedere al conceptului. In 2000, NASA  a lansat proiectul Radar Topography Mission (SRTM), realizand, de la bordul navetelor spatiale americane, harti digitale ale Pamantului cu o rezolutie spatiala de maxim 30 de metri pe 30 de metri si verticala de 16x16 metri. Proiectul germanilor promite insa o rezolutie spatiala de 12x12 metri si una verticala de sub 2 metri.

Care e importanta unor astfel de harti precise? De la o mai buna navigatie aeriana ori estimari exacte ale suprafetelor care pot fi amenintate in caz de inunatii si pana la stabilirea celui mai bun traseu pentru skiori si chiar crearea de jocuri video de tip realitate virtuala.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.