Reteaua Corect

(Aproape) totul despre Windows Phone 7

Scris de constantin.vlad in 13 octombrie 2010 la 11:16, in IT&C. 191 vizualizari Intra in discutie Tagurimicrosoft, WP7 shortlinkhttp://crct.ro/n5z

Microsoft si-a propus sa recupereze terenul pierdut pe segmentul sistemelor de operare pentru telefoane mobile cu proaspat-lansatul sau Windows Phone 7 (WP7), o platforma delimitata foarte clar de cele concurente si centrata pe "rasfatul" utilizatorului.

WP7 "nu seamana cu nimic cunoscut", si nici nu urmareste acest lucru, ideea din spatele noii platforme fiind tocmai distantarea de formatele consacrate precum iOS (Apple), Android, BlackBerry sau chiar webOS. Si totusi, inca de la prima utilizare, pare un sistem familiar, usor de folosit si prietenos. Ecosistemul WP7 are trei piloni centrali, pe care in absenta unei traduceri mai bune o sa-i numim Plachete (Tiles), Centre (Hubs) si continut live.

 

Utilizatorii pot modifica dispunerea grafica a elementelor de pe ecran chiar in felul in care doresc, populand afisajul cu oricate "plachete" doresc, fiecare dintre acestea reprezentand o scurtatura, un program sau o sursa de informatie in direct. De altfel, pe plan intern, Microsoft le numeste "live tiles", tocmai pentru ca redau continut actualizabil in timp real. Oarecum din pacate nimeni nu stie cate astfel de plachete pot fi create, neexistand o limita predefinita.

 

Plachetele in cauza sunt insiruite doua cate doua, fiind rasfoibile numai prin plimbarea degetului pe verticala. Miscarea pe orizontala aduce la vedere o foarte lunga lista de "dosare" (folders) si fisiere, care si ele pot fi rasfoite prin miscari sus-jos. Initial, atat plachetele, cat si listele de fisiere sunt ordonate alfabetic, dar utilizatorul le poate rearanja dupa propriile-i criterii.

La selectarea prin apasare a oricarui fisier, interfata grafica pare sa se mute spre stanga, facand loc unui meniu cu mai multe optiuni text si totodata extrem de bogat din punct de vedere grafic. De altfel, intreaga relatie platforma-utilizator se bazeaza la WP7 pe grafica, si aici Microsoft risca cel mai mult, succesul sau esecul depinzand in mare masura de configuratia hardware.

 

"Centrele" (Hubs) constituie teme organizatorice majore sub WP7, intr-un mod similar, dar mult mai evoluat decat la Symbianul Nokia, cu "felii" gen Oameni, Birou, Foto, Muzica si Video avand fiecare programe si continut asociate. Unele programe pot fi controlate din taste fizice sau virtuale situate in pozitii oarecum fixe, in timp ce pentru alte programe sau functii dispunerea tastelor de control se schimba, situatie care poate naste confuzii.

 

Sistemul mai "face figuri" si la orientarea afisajului in functie de pozitia telefonului, dar asta nu din cauza accelerometrului incorporat, ci din pricina programelor si a setarilor acestora, uneori absconse. Dar navigarea pe internet functioneaza ireprosabil, iar browser-ul (Internet Explorer, evident) suporta si multi-touch, si zoom via ecran. La fel si programele "native", probleme - uneori mari - existand numai la aplicatii terte, din care unele se deschid la zeci de secunde dupa actionare. Foarte suparator.

 

Pe ansamblu insa, intr-un cuvant, WP7 promite. Este un sistem de operare placut in primul rand ochiului, dar si functional - inca intr-o maniera usor de asimilat. Este inca la inceput de drum, dar deja se poate spune ca are stofa de lider, nu in ultimul rand prin originalitate.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.