Reteaua Corect

Google va digitaliza manuscrisele de la Marea Moarta

Scris de vasile.decu in 20 octombrie 2010 la 13:14, in Stiinta, IT&C. 15 vizualizari Intra in discutie Taguridigitaliza, google, manuscrise, marea moarta shortlinkhttp://crct.ro/nvv

Intr-un efort de a salva celebrele documente si de a le oferi publicului larg, oficialii Autoritatii israeliene pentru antichitati au semnat un parteneriat cu specialistii Google pentru scanarea si publicarea pe internet a intregii colectii de documente istorice cunoscute sub numele de Manuscrisele de la Marea Moarta.

Proiectul presupune scanarea si copierea celor peste 30.000 de fragmente folosind tehnologii de ultima ora de scanare spectrala si in infrarosu. Odata digitalizate, manuscrisele vor fi catalogate si publicate pe internet, "pentru a-i ajuta pe cercetatorii interesati de studii biblice si pentru a facilita intelegerea iudaismului si a crestinismului timpuriu".

Colectia de documente a fost fotografiata intregral in anii 1950, dar accesul la respectivele imagini si la manuscrisele originale a fost limitat. In prezent, doar patru specialisti au voie sa administreze papirusurile, fiind insarcinati cu conservarea lor. Proiectul are astfel un caracter de urgenta, unele metode folosite de-a lungul timpului pentru pastrarea si prezentarea manuscriselor avand efecte "catastrofale" asupra unora dintre ele, relateaza CNN.

Cu o vechime de peste 2.000 de ani, documentele, care faceau parte din circa 900 de manuscrise initiale, au fost gasite intamplator in 1947 de un pastor care s-a adapostit intr-o pestera din apropierea tarmului Marii Moarte. Papirusurile contin informatii cruciale de istorie religioasa dar si despre civilizatia acelor vremuri, fiind considerate una dintre cele mai mari descoperiri arheologice din istorie.

Managerii proiectului promit ca primele imagini vor fi disponibile pe internet peste numai cateva luni si ca arhiva online va fi "o platforma deschisa", neexclusiva si gratuita.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.