Reteaua Corect

France Telecom si Vodafone se unesc in lupta pentru recapatarea suprematiei pe piata serviciilor

Scris de Marian Ionescu in 17 noiembrie 2010 la 09:39, in IT&C. 30 vizualizari Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/n6TH

Vodafone, France Telecom si alte companii de telecomunicatii au fost eclipsate de Apple, Google si Facebook, pe una dintre pietele care a evoluat foarte mult in ultima perioada, cea a serviciiler, pe fondul extinderii segmentului de smartphone-uri. Acum, operatorii incerca sa redobandeasca terenul pierdut in fata companiilor de internet.

In incercarea de a evita sa fie doar canale pentru distributia serviciilor si aplicatiilor de la Apple, Google si altii, operatorii incep sa mearga dincolo de tonuri de apel si legaturi catre canalele de radio si televiziune pentru a oferi servicii proprii, potrivit Bloomberg. Companii ca Apple „au nevoie de investitiile noastre pentru a exista, insa acest lucru nu e suficient pentru noi ca sa ne dezvoltam”, spune Stephane Richard, directorul general al France Telecom. „Avem nevoie sa gasim mijloacele sa fim mai folositori clientilor nostri, sa oferim, spre exemplu servicii de mobile banking sau e-health”.

Despre astfel de servicii se va discuta azi la conferinta Morgan Stanley Technology, Media & Telecommunications de la Barcelona. Miza este mare, spun specialistii. Piata mondiala pentru jocuri, divertisment si programe pentru dispozitive mobile ar putea creste pana la 40 de miliarde de dolari pana in 2014, comparativ cu 14,4 miliarde dolari in acest an, potrivit companiei de consultanta Booz & Co,

Operatorii telecom au doar o mica bucata de placinta aici. Veniturile Facebook, cea mai mare retea de socializare din lume, s-ar putea dubla in 2010, la cel putin 1,4 miliarde de dolari. Veniturile Apple din vanzarile de aplicatii vandute prin iTunes, au crescut cu 22% in ultimul trimestru, la aproximativ 1,2 milirde dolari, in timp ce vanzarile Google au urcat cu 23% la aproximativ 7,3 miliarde dolari. Spre comparatie, afacerile multor operatori telecom au stagnat sau au avut scaderi. Se remarca aici Telefonica, al doilea cel mai mare operator din Europa si AT&T, cel mai mare jucator din telecomul american, care au avut afaceri in scadere in ultimul an cu 2,1%, respectiv 0,8%.

Clientii care sunt pasionati de jocuri, urmaresc clipuri video, trimit mesaje si navigheaza pe Internet arata un apetit de nestavilit pentru astfel de tipuri de servici. Companiile telecom au crescut usor largimea de banda pentru a permite clientilor accesul la servicii la viteze super-rapide. Descopera insa ca multi dintre banii care trebuie facuti pot proveni de pe urma serviciilor add-on (servicii care pot imbunatati alte aplicatii software si care, de obicei, nu pot functiona independent).

Mai mult decat viteza

„Nu este vorba doar de viteza, ci despre ceea ce oferi impreuna cu acea viteza”, spune Oliver Baujard, Chief Technology Officer la Deutsche Telecom, cel mai mare operator de telecomunicatii din Europa. „Regula va fi: servicii cu valoare adaugata pentru a mentine acelasi ARPU (n.red. – venitul mediu per utilizator)”

In primele zile ale smartphone-urilor, operatorii detineau controlul asupra experientei utilizatorului. Portalele online ofereau utilizatorilor acces la o selectie de servicii, ca jocuri, tonuri de apel sau stiri. La aproximativ un an de la lansarea iPhone in 2007, Apple a inaugurat App Store, platforma care a crescut mult pana in prezent, la peste 250.000 de programe pentru telefoanele mobile si care a inspirat dezvoltarea de servicii la Google sau Microsoft.

In prezent, majoritatea utilizatorilor de smartphone-uri acceseaza acum serviciile online prin portaluri operate de Google, al carui sistem de operare, Android, a devenit cel mai popular in SUA, in al treilea trimestru, potrivit companiei de cercetare Canalys.

Astfel, operatorii telecom incearca sa atraga interesul catre propriile lor servicii. Vodafone, cel mai mare operator de telefonie mobila din lume din punct de vedere al veniturilor, a lansat anul trecut Vodafone 360, o retea de socializare si un portal pentru aplicatii pentru telefoanele mobile. Portalul a atras 790.000 de membri, comparativ cu peste 500 de milioane pe Facebook, iar in momentul in care seful proiectului, Pieter Knook, a demisionat in septembrie, Vodafone nu a mai cautat un inlocuitor.

De asemenea, operatorii incep sa faca experimente cu platforme de plati mobile si divertisment pentru acasa, cum sunt serviciile TV. „Platformele de plati mobile sunt o oportunitate majora”, spune Adolfo Hemandez, presedintele pentru operatiunile Alcatel Lucent din Europa, Orientul Mijlociu si Africa. „Poti intra intr-un magazin online de continut video, spre exemplu, si poti spune: <<vreau sa-mi incarcati telefonul>>”, spune acesta.

France Telecom incearca sa impulsioneze cresterea cu servicii de mobile banking demarate pe pietele emergente si aplicatii proprii, inclusiv servicii de radio si TV si un tur virtual prin gradinile de la Versaiiles pentru iPhone

Dupa ce au ramas in urma cu tehnologia, operatorii mobili ar putea avea o lupta dura pentru a reveni in carti si, avand resurse si nevoia de crestere, „companiile telecom trebuie sa fie cei care fac acum prima mutare” spun specialistii.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.