Reteaua Corect

Blekko.com, un nou motor de cautare care vrea sa elimine spam-ul prin puterea maselor

Scris de vasile.decu in 01 noiembrie 2010 la 14:59, in IT&C. 84 vizualizari Intra in discutie Taguribing, blekko, cautare, google, motor, rich skrenta shortlinkhttp://crct.ro/n5AG

Blekko.com este cel mai nou motor de cautare, lansat recent in varianta beta, care isi propune sa elimine spam-ul din lista rezultatelor, apeland la o armata de voluntari pentru selectarea celor mai relevante surse.

Lansarea unui nou motor de cautare care sa detroneze Google a fost o stire des intalnita in ultimii ani (vezi Cuil), insa niciodata concretizata intr-un rival demn de actualul lider. Ultimul venit pe aceasta scena este Blekko, un start-up a carui ambitie nu este de a deveni Google, multumindu-se cu un eventual loc 3, ci de a elima spam-ul si rezultatele irelevante. O ambitie poate la fel de mare.

Blekko foloseste un sistem de slashtag-uri, care marcheaza cele mai relevante si de incredere site-uri, comparativ cu algoritmii de popularitate si trafic folositi de Google. Cu o echipa de numai 20 de oameni si o investitie initiala de 24 de milioane de dolari, Blekko a decis sa foloseasca puterea maselor, rugand internautii sa contribuie la realizarea bazei de date cu aceste surse, prin inregistrarea ca editori voluntari.

"Bing si Google au sute de contractori care folosesc instrumente web pentru cerne relevanta informatiilor, clasificandu-le in categorii precum porn, spam, domenii, site-uri de ecommerce, mesaje de eroare 404 false, spam de tip markov, site-uri oficiale si asa mai departe. Noi avem o solutie mai buna. Sa lasam publicul sa participe", a explicat Rich Skrenta, fondatorul si managerul general al start-up-ului.

Obiectivul de acum al Blekko este de a reusi sa identifice si sa afiseze cele mai bune 50 de site-uri pentru cele mai populare 100.000 de categorii de cautari. Un exemplu elocvent de cautare editata este "incalzirea globala/stiinta", care afiseaza numai rezultate cu continut si abordare stiintifica a fenomenului. Tastand insa "incalzire gloibala/liberal" ori "incalzire globala/conservator", lista rezultatelor include numai articole si site-uri cu continut politic, cu orientarea respectiva.

Pana acum, Blekko are numai 7 categorii mari, sanatate, facultati, auto, finante personale, versuri, retete si hoteluri - printre cele mai populare categorii ale cautarilor pe internet si poate si cele mai pline de spam si rezultate irelevante pe Google ori Bing.

"Astazi este primul pas in procesul de recrutare a unei armate de voluntari la Blekko care va elimina in viitor spam-ul din cutare, afisand doar cele mai relevante rezultate. Pe masura ca numarul URL-urilor de pe internet creste de la ordinul miliardelor la cel al trilioanelor, va fi nevoie de acest strat al selectiei umane pentru a separa continutul de incredere de spam", explica Skrenta.

Site-ul a fost activat in iulie, in varianta beta cu circuit inchis insa, ajungand in acest timp la o comunitate de 8.000 de editori voluntari. Proiectul si-a deschis acum portile publicului larg, cheia succesului ori simplei supravietuirii a noului motor de cautare fiind atragerea unui numar suficient de mare de voluntari si, evident, mentinerea interesului internautilor in acest tip de cautare, scrie CNET.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.