Per total, segmentul smartphone-urilor a avut o crestere impresionanta, de 95% in trimestrul al treilea al anului, comparativ cu aceeasi perioada din 2009. Piata este dominata in continuare de Nokia, liderul producatorilor de terminale, cu o cota de piata de 33%. Android-ul creat si promovat de Google are insa un succes de vanzari care il face principalul rival pentru Nokia, cu o cota de 17% la nivel global si de 43,6% in Statele Unite, unde ocupa primul loc, arata studiul publicat astazi de firma de studii de piata Canalys.
Succesul platformei Android pe piata din SUA este cel mai bine ilustrat de cifrele de vanzari: in ultimul an (din trimestrul 3 al 2009 si pana acum), Android-ul a crescut cu 1.309%, ruland pe 20 de milioane de noi terminale, de la numai 1,4 milioane in 2009.
Android-ul a fost adoptat de majoritatea marilor producatori de telefoane, principalii parteneri ai Google fiind Samsung, HTC, Motorola si Sony Ericsson. "Android a fost foarte bine primit de piata si in unele zone devine un brand foarte cautat. A ajuns rapid platforma vedeta de pe piata, iar volumele mari de vanzari ii atrag pe programatori, asigurand ca utilizatorii vor avea acces la un ecosistem de programe si continut mobil tot mai bogat", afirma analistul Catalyst Pete Cunningham.
Si Apple a primit vesti bune. iOS-ul companiei conduse de Steve Jobs a depasit, pe piata din SUA, BlackBerry-urile produse de canadienii de la RIM, avand acum o cota de piata de 26,2% fata de 24,2% pentru RIM. Performanta Apple este notabila, tinand cont ca isi promoveaza sistemul de operare doar pe propriile terminale.
La capatul opus al listei, Microsoft, intrata abia recent pe piata sistemelor de operare mobile cu un produs de calibru (Windows Phone 7), a avut o cota de numai 3% din livrarile de smartphone-uri din aceasta vara (iulie-septembrie). Lansarea recenta a WP7 poate mari considerabil, insa, cota de piata a terminalelor cu soft Microsoft.
"Marea provocare va fi pentru distribuitorii de smartphone-uri sa diferentieze toate aceste dispozitive tinand cont de restrictiile pe care Microsoft le-a impus pentru personalizarea interfetelor si cerintele unor performante hardware minime, care limiteaza sistemul la produsele de varf de gama", explica Chris Jones, analist sef al Canalyst.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.