Reteaua Corect

2010, an plin pentru hackeri

Scris de Marian Ionescu in 17 noiembrie 2010 la 16:40, in IT&C. 25 vizualizari Intra in discutie Taguriantivirus fals, extindere, Panda Security, rogueware shortlinkhttp://crct.ro/n6Wa

40% din totalul volumului de programe antivirus false (cunoscute sub numele de "rogueware") din toate timpurile a fost creat in 2010.

Din momentul in care aceste forme de cod malitios au fost raportate pentru prima data, acum trei-patru ani, au fost detectate 5.651.786 de tulpini unice rogueware, dintre care 2.285.629 au aparut din ianuarie pana in octombrie 2010. "Daca vom compara numarul de exemplare rogueware cu numarul total de tulpini malware incluse in baza noastra de date, Collective Intelligence (sistem automatizat care detecteaza, analizeaza si clasifica 99,4% din cele 63.000 noi amenintari care apar in fiecare zi), 11,6% din toate specimenele corespund programelor antivirus false", au spus specialistii Panda Security.

"Este o cifra uimitoare, mai ales in conditiile in care baza de date contine toate amenintarile malware detectate de Panda Security in 21 de ani de existenta, iar rogueware-ul a aparut numai cu patru ani in urma”, au adaugat ei. Complexitatea rogueware, aspectul lor veridic si tehnicile de inginerie sociala sunt explicatiile faptului ca din ce in ce mai multi utilizatori cad victime ale acestui tip de inselatorie. Pana acum, in 2010, 34,8% din toate calculatoarele din intreaga lume au fost infectate cu malware (programe malitioase), iar 5,4% au fost afectate de rogueware.

O afacere profitabila

Fiecare noua victima a unei inselatorii cu un antivirus fals permite hackerilor sa faca bani prin vanzarea de licente antivirus pe care utilizatorii nu le vor primi de fapt niciodata, prin furtul de date ale cardului de credit si vanzarea lor pe piata neagra sau folosirea lor pentru a face achizitii online. Potrivit unui studiu realizat de Panda Security, autorii de rogueware fac peste 34 milioane dolari pe luna (aproximativ 415 milioane dolari pe an).

Cum functioneaza programele antivirus false?

Chiar daca afacerile frauduloase cu rogueware au fost raportate pentru prima data in 2006, de fapt abia in 2008 au inceput ele sa prolifereze. Utilizatorii se pot infecta prin simpla navigare pe web, descarcand codecuri pentru playere media, facand clic pe link-urile din e-mail-uri etc. Odata ce au infectat un sistem, programele incearca sa se dea drept solutii antivirus care detecteaza sute de amenintari fictive in computerul victimei. Atunci cand utilizatorul incearca sa elimine amenintarile, i se cere sa cumpere licenta "completa" a produsului si de foarte multe ori el cade in capcana.

Cu toate acestea, odata ce vor cumpara licenta, ei nu vor mai auzi niciodata de "vanzator", ramanand cu un antivirus fals pe computerul lor. Panda Security sfatuieste utilizatorii sa ia masuri de siguranta atunci cand cauta informatii pe Internet, asigurandu-se ca au un instalat un software antivirus de incredere si actualizat, si ca folosesc instrumente de navigare in conditii de siguranta.

Sfatul specialistilor: "Respingeti cereri pe messenger de la necunoscuti si nu deschideti nici un fisier care provine din surse necunoscute. Daca PC-ul a fost afectat, scanati bine calculatorul cu un produs antivirus alternativ pentru a localiza orice amenintare activa posibila".

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.