Reteaua Corect

Robot construit in direct, la NASA

Scris de constantin.vlad in 24 octombrie 2010 la 23:05, in Stiinta. 7 vizualizari Intra in discutie TaguriCuriosity, explorare, live, marte, nasa, Opportunity, rover, Spirit shortlinkhttp://crct.ro/n51b

Pasionatii de explorari spatiale au de-acum posibilitatea sa urmareasca in direct procesul de constructie al urmatorului vehicul robotizat pe care NASA il va trimite pe Marte.

Curiosity este un rover mare, cam de dimensiunile unui autoturism, care cantareste putin peste 900 de kilograme. Pentru comparatie, va fi de doua ori mai lung si de cinci ori mai greu decat anterioarele doua rovere expediate de NASA pe Planeta Rosie, "gemenii" Spirit si Opportunity. Curiosity este programat sa plece spre Marte in cursul anului viitor, si va ajunge la destinatie ptin august 2012, precizeaza Wired.

Noul rover va fi dotat cu un laborator geologic capabil sa extraga si sa analizeze mostre de sol si de roci. Auxiliar laboratorului este un dispozitiv laser, botezat ChemCam, care poate vaporiza straturi superficiale ale rocilor de la distante de maxim 9 metri. Laserul lucreaza in tandem cu un spectrometru, care va identifica tipurile de atomi excitati de raza, dar si cu un telescop care va contribui la filmarea de inalta definitie a zonei iluminate de laser.

Misiunea principala a Curiosity va fi de cercetare a unor zone martiene in care este mai probabil sa fi existat sau chiar sa mai existe inca forme de viata macar microbiana. La bordul vehiculului robotic se vor afla cele mai avansate instrumente stiintifice folosite vreodata pe Marte, a caror asamblare va putea fi si ea urmarita in direct. Tehnicienii NASA lucreaza "public" intre orele 8.00 si 23.00 (ora Coastei de Vest a SUA), adica intre 18.00 si 9.00, ora Romaniei.

Camera de luat vederi arata portiunea de incapere care este cea mai activa in mod normal, dar tehnicienii, imbracati in asa-numitele "costume de iepuras", pentru a nu contamina instrumentele si roverul, se misca adesea in afara limitelor obiectivului. Doritorii pot conversa uneori cu oficiali NASA, fie din incinta Jet Propulsion Laboratory, unde este asamblat roverul, fie din alte centre ale Agentiei. In perioadele de inactivitate, curiosii pot urmari inregistrari ale principalelor momente din zilele anterioare. Imaginile pot fi vizionate aici.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.