Reteaua Corect

Ne indragostim in mai putin de o cincime de secunda

Dragostea e un drog - o expresie confirmata de oamenii de stiinta, cel putin la nivelul efectelor pe care le are asupra creierului uman. Un nou studiu realizat de o cercetatoare americana arata ca procesul indragostirii are efecte euforice similare cocainei, afectand in acelasi timp si zone "intelectuale" ale creierului. In plus, indragostirea este si mai rapida, fiind suficienta o cincime de secunda pentru a deveni "dependenti" de o persoana.

Studiul, intitulat "Neuroimaginarul Iubirii" (The Neuroimaging of Love), a fost realizat de o echipa condusa de Stephanie Ortigue, profesoara la Universitatea Syracuse, in colaborare cu Universitatea din Virginia de Vest si un spital universitar din Elvetia. Cercetarile arata ca procesul indragostirii afecteaza 12 zone ale creierului, care lucreaza in tandem pentru a elibera chimicale cu efect euforic precum dopamina, oxitocina, adrenalina si vasopresina. Daca drogurile ne afecteaza in special senzatiile, dragostea ne modifica si felul de a gandi, implicand si functii cognitive sofisticate, precum reprezentarea mentala, crearea si perceperea de metafore si imaginea corpului.

Ca iubirea are o baza stiintifica este o teorie avansata deja de foarte multi cercetatori, studiul realizat de Stephanie Ortigue confirmand acest fapt, alaturi de alte cercetari anterioare. Si, cu toate ca majoritatea metaforelor prin care este descrisa dragostea au ca actor inima, creierul este principala scena a procesului. Iar viteza cu care reactioneaza atunci cand ne gasim
partenerul este incredibila: dureaza circa o cincime de secunda pentru ca intreg procesul chimic sa se puna in miscare, scrie PhysOrg.

O alta concluzie importanta a studiului este validarea, macar partiala, a fenomenului de "dragoste la prima vedere". Subiectii indragostiti prezentau niveluri crescute ale factorului de crestere nervoasa (NGF), o molecula regasita in grad inalt mai ales la cei care incepusera foarte recent o noua relatie sentimentala.

Studiul a mai aratat ca diferitele tipuri de iubire sunt generate de parti diferite ale creierului. Astfel, iubirea neconditionata (cea dintre mama si copil, de exemplu) implica in special partea centrala a creierului, in timp ce iubirea pasionala este generata de partea creierului responsabila cu recompensarea, implicand si zone cognitive asociative, precum perceptia corpului (persoanei iubite).

Importanta unor astfel de descoperiri si confirmari stiintifice nu tine numai de validarea folclorului. Studiile de profil au o importanta medicala deosebita: intelegand procesele fiziologice ale iubirii, doctorii pot elabora noi tratamente pentru depresie sau alte diferite deficiente emotionale.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.