Reteaua Corect

Mai aproape de universurile paralele

Scris de constantin.vlad in 22 octombrie 2010 la 00:27, in Stiinta. 63 vizualizari Intra in discutie TaguriCERN, studiu, universuri paralele shortlinkhttp://crct.ro/n4y5

Fizicienii care cerceteaza originile cosmosului spera ca anul viitor sa gaseasca primele dovezi ale existentei unor lumi ascunse si ale altor dimensiuni. Si, pe masura ce acceleratorul de particule (LHC – Large Hadron Collider) de la CERN (Centrul European de Cercetari Nucleare), de langa Geneva, intra intr-o viteza superioara, acestia vorbesc din ce in ce mai mult despre „noi fizici” care apar la orizont, care ar putea schimba fundamental conceptiile actuale despre Univers si felul in care functioneaza acesta.

”Universuri paralele, stari ale materiei necunoscute, alte dimensiuni... Toate acestea nu sunt doar subiecte ieftine de filme SF, ci teorii concrete ale fizicii pe care oamenii de stiinta incearca sa le confirme cu ajutorul LHC sau prin alte experimente”, scrie ReutersIn modul acesta s-ar putea rezuma ideile oamenilor de stiinta ai CERN, care descriu cel mai bine situatia atunci cand vine vorba despre ce se afla dincolo de lentilele oricarui tele sau microscop. Aceste informatii s-au regasit in buletinul informativ din aceasta luna destinat personalului Centrului caruia ii datoram, printre altele, internetul.

Mai exact, cu ajutorul LHC, cercetatorii spera sa gaseasca bosonul Higgs, o particula deocamdata teoretica numita si "a lui Dumnezeu", pe care multi au analizat-o (si contestat-o) fara ca nimeni sa o fi vazut vreodata. De asemenea, specialistii vor sa studieze supersimetria, un concept care permite explicarea uneia dintre cele mai bizare descoperiri din ultimii ani, aceea ca materia vizibila si palpabila nu reprezinta decat 4% din Univers. Asa-numitele ”materie intunecata” (23%) si ”energie intunecata” (73%) impart restul. Cercetatorii de la CERN spera, de asemenea, sa desluseasca macar o parte din misterele materiei si cele ale antimateriei.

Miliarde de particule ciocnite intentionat una de cealalta la viteze luminice sunt urmarite de patru mari instrumente detectoare ale CERN - si apoi in foarte multe laboratoare stiintifice de pe glob - pentru a determina felul in care se reunesc si felurile in care o fac. Teoreticienii spun ca procesul ar putea oferi indicii clare despre dimensiuni dincolo de lungime, latime, inaltime si timp, deaorece la energii atat de mari ele pot sa dispara - si sa reapara - din setul de patru binecunoscut. Intre cele patru dimensiuni acceptate se pot ascunde multe alte Universuri paralele, dar numai din varietatea numita ”gravitationala”, in care lumina nu poate fi propagata - ceea ce le face (deocamdata) imposibil de explorat.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.