Reteaua Corect

Albinele bat supercalculatoarele in stabilirea celor mai eficiente rute

In ciuda unui creier de marimea unei gamalii de ac, albinele se pare ca sunt mai inteligente si decat supercalculatoarele de astazi, putand rezolva cu usurinta asa-numita "problema a comisului voiajor" privind stabilirea celei mai eficiente rute pentru vizitarea unor destinatii multiple.

Concluzia apartine cercetatorilor de la Universitatea Royal Holloway, din Londra, al caror studiu, realizat in colaborare cu o echipa a Universitatii londoneze Queen Mary, arata ca albinele sunt nu doar foarte harnice, dar si "asi" in gasirea celei mai eficiente rute de zbor intre florile vizitate intr-o ordine impecabil alcatuita.

Problema "comisului voiajor" este una de baza in matematica si IT. Un computer rezolva aceasta ecuatie calculand toate distantele catre si dintre obiective, comparand toate combinatiile posibile si selectand-o apoi pe cea mai scurta. Un proces care poate dura in cazul unui calculator obisnuit chiar si cateva zile, in functie de complexitatea "hartii", insa realizat in timp mult mai scurt de albine, a caror putere de procesare se pare ca nu tine cont de marimea creierului.

Pentru a vedea cum isi realizeaza rutele de zbor, cercetatorii au marcat albinele si au folosit flori artificiale, controlate electronic, care inregistrau identitatea vizitatorilor. Primul lucru la care s-au uitat oamenii de stiinta a fost daca albinele vizitau florile in ordinea descoperirii lor sau daca recombinau ordinea florilor pentru o ruta cat mai scurta. Descoperirea a fost impresionanta: albinele vizitau pe rand florile, apoi se intorceau cu un plan revizuit, cu cel mai scurt traseu care sa le includa pe toate.

"In natura, albinele sunt nevoite sa conecteze sute de flori intr-un mod care minimizeaza distantele parcurse si ofera o ruta inapoi catre casa - o performanta deloc de neglijat daca ai un creier de marimea unui cap de ac! Astfel de probelem ale "comisului voiajor" tin supercalculatoarele ocupate zile de-a randul. Studierea modului in care creierul albinelor rezolva astfel de provocari ne poate permite sa identificam reteaua minimala de circuite neurale necesara pentru rezolvarea unor probleme complexe", explica profesorul Lars Chittka, de la Universitatea Queen Mary.

"Comisul voiajor" poate fi regasit in varii domenii de activitate, nu doar in stiinta calculatoarelor si a internetului - principalii beneficiari. Stabilirea celei mai eficiente rute este vitala in transporturi, in logistica diverselor operatiuni comerciale, retelele de transport in comun ale marilor orase si chiar pentru elaborarea unor planuri de evacuare in caz de urgenta cat mai eficiente.

Pana acum, vedetele in aceasta privinta au fost furnicile, o alta specie definita printr-un grad foarte complex de organizare si activitate. Insa daca furnicile se bazeaza pe "forta numerelor" si comunicare prin semnale chimice, albinele isi folosesc creierul, la nivel individual, pentru a rezolva aceste probleme.

Studiul urmeaza sa fie publicat saptamana aceasta in revista stiintifica The American Naturalist, pentru cei interesati de detaliile "tehnice" ale teoriei.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.