Reteaua Corect

Editoriale si opinii din domeniul Social

Bogdan Tiberiu Iacob

Rompetrolistul culturii - șmenurile politic-financiare ale prea-moralului Liiceanu

04 decembrie 19:35 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nrUJ

Un capitol exploziv nu a mai apărut, din motive neștiute, în recenta carte a liberalului Dan Radu Rușanu, ”Mai sunt judecători la Berlin”, în care acesta a așternut pe hîrtie momente din viața sa. Din fericire, capitolul respectiv a ajuns, totuși, azi la cititori, cu întîrziere, grație fostului procuror Marian Nazat, care îl prezintă pe blogul său, cu acordul lui Rușanu.

Citeste mai departe »
Stelian Tanase

Sărbători și proteste

30 noiembrie 13:04 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nrTA

Firuța de la Primărie a hotărit să organizeze tîrgul pentru sărbătorile de iarnă 2017 în Piața Victoriei – între 2 și 20 decembrie. Așa, ca din întîmplare. S-a uitat pe harta orașului și a pus degetul. S-a nimerit în fața sediului Guvernului, acolo unde se aduna contestatarii regimului Dragnea.Cam aste e nivelul de șmecherie de mahala, ca și de șmenuri la care se poate deda marele partid de guvernămînt contestat tot mai puternic. O găselniță! Nu rezolvă problemele, nu răspunde la intrebări. Inventeaza un nou truc, face o scamatorie. Rîde apoi ca prostul de propria ingeniozitate.

Citeste mai departe »
Adina Anghelescu

Reîncarnații Inchiziției

29 noiembrie 13:21 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nrTl

In vremuri demult apuse, intunecate si incarcate de apucaturi barbare, s-a nascut Inchizitia. Acea forma de justitie despotica, in care prezumtia de nevinovatie nu era nici pe departe principiul batut in cuie mai tarziu, mult mai tarziu, in fundamentul Drepturilor Omului. Inchizitia era cruda, neiertatoare, nedreapta. Mii de oameni au fost torturati si condamnati la moarte doar pe baza unor marturii.

Citeste mai departe »
Stelian Tanase

Ce a fost aseară? Eșec sau succes?

27 noiembrie 13:14 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nrSC

Aseară, se făcuse 22,00 și ajunsesem la poartă, cind a sunat telefonul. Veneam de la zaveră. Un bun amic, foarte tulburat, m-a întrebat – Ce dracu a fost asta? Urmarise la televizor anunțatele proteste de mare amploare. Mitingul/marșul de protest se terminase și nu înțelegea deloc cum și de ce ? Mi-a fost clar că avusese mari așteptări, poate chiar să cadă guvernul sub presiunea străzii. Era dezamăgit pentru că în stradă la Bucuresti fuseseră doar 20,000 de bucureșteni. Cum nu locuieste în capitala mi-a declarat că îi părea rău că nu fusese aici la manifestație. I-am spus că ar fi fost tot aia. Măcar 100.000 să fi fost! A zis cu zăduf. I-am spus că nu se poate face deocamdată nimic. Ideea că trebuie scoși mîine 100.000 de oameni în stradă e voluntarism. Trebuie să se coacă mai intii condițiile și mai e pînă atunci. Lumea este sastisită de agitația continuă. Nici nu este chiar iritată de ceva anume care chiar s-o sperie și îngrijoreze. Numai în această situație ar iesi în nr mare, așa cum a făcut în alte dăți. Ultima dată, în ian/febr 2017, după celebra ordonanță nocturnă cu nr 13 cind au ieșit spontan peste 500.000.

Citeste mai departe »
Bogdan Tiberiu Iacob

Atunci l-au condamnat pe Bot la ”moarte”

26 noiembrie 13:45 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nrSg

Că în România s-a instalat un anume haos în ultima vreme nu mai e un secret pentru nimeni; confuzia domnește și în afara țării, darmite la noi. Care sunt, însă, consecințele concrete ale acestei situații, ce mutații produce ea în mentalul colectiv, asta e, într-adevăr, o problemă. Un eveniment petrecut la tîrgul Gaudeamus și reacțiile ulterioare ne ajută să identificăm cel puțin una dintre aceste consecințe. Și constatarea nu e deloc plăcută.

Citeste mai departe »
Adrian Nastase

Cu papagalii la Gaudeamus

26 noiembrie 10:06 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nrS7

Churchill spunea ca atunci cand tac vulturii, trăncănesc papagalii. Pe unul dintre acesti papagali il puteti vedea in fotografiile alăturate. „Intelectualul”, venit la Târgul de carte, nu era interesat de cărti; el trebuia să provoace un incident care să fie filmat de istericul Mălin Bot.

Citeste mai departe »
Razvan Savaliuc

SUA și UE greșesc fatal stăpânind românii cu arma cătușelor

20 noiembrie 12:55 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nrQo

Din ce in ce mai multi romani sunt revoltati de politica pe care Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana au adoptat-o cu privire la Romania. Nimeni nu mai crede ca aceste forte sunt straine de abuzurile pe care DNA, SRI si alte institutii de forta din Romania le-au comis sistematic si concertat de vreo 12 ani.

Citeste mai departe »
Adrian Severin

Deducția logico-juridică în justiția selectivă

16 noiembrie 12:29 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nrPq

Cu o nedisimulată satisfacție presa „industriei anticorupție” a trâmbițat în patru zări, odată cu publicarea (cu o întârziere de 11 luni față de termenul legal) motivelor care au condus la încarcerarea mea, că instanța de judecată „a spulberat susținerile apărării”. Pentru ca lumea să înțeleagă cât de cât cum s-a produs și în ce a constat „spulberarea” (în afara afirmațiilor ofensatoare nu numai pentru mine, ci mai ales pentru istoria României) voi prezenta în continuare câteva mostre de prestație judiciară în statul așa-zis de drept al României de azi, respectiv câteva extrase din considerentele judecătorului Ionuț Matei și colegilor săi de la ÎCCJ care mi-au „năruit” apărarea.

Citeste mai departe »
Adrian Severin

Cultura suspiciunii și cultura dubiului

10 noiembrie 13:49 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nrNQ

În aceste zile a izbucnit, oarecum pe neașteptate, în România o dispută referitoare la prezumția de nevinovăție. Este aceasta o problemă de procedură judiciară, intresând, deci, exclusiv administrarea procesului penal? Este ea un principiu al vieții sociale într-un stat de drept, adică într-un stat guvernat de lege, prin lege și pe baza legii adoptate cu asentimentul poporului prin reprezentanții săi ? Este amintita prezumție un mod de a gândi și a trăi, respectiv un drept fundamental al omului ?

Citeste mai departe »
Andrei Marga

„Justiția” și afacerea Dreyfus

10 noiembrie 13:46 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nrNP

În 2017, Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a tipărit volumul L’Affaire Dreyfus et ses consequences, coordonat de rigurosul și cunoscutul istoric Carol Iancu (Montpellier). Subiectul este notoriu: Cu merite, ce au atras decorații, în serviciul țării sale, căpitanul Alfred Dreyfus este acuzat, în 1894, de înaltă trădare în favoarea unei puteri străine, pe o asemănare a scrisului și pe fondul unei campanii antisemite. Într-un proces fără probe, dar cu presiuni din culise și erori judiciare, ofițerul de stat major al armatei franceze este condamnat, degradat și surghiunit. În urma protestului unor intelectuali integri, procesul se reia, nevinovăția inculpatului are câștig de cauză, iar sentința este casată în 1906.

Citeste mai departe »
Petru Romosan

Bucureștiul, campion european şi mondial

06 noiembrie 15:15 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nrMx

Sunt oare bucureştenii cei mai incapabili, cei mai dezorganizaţi cetăţeni ai Uniunii Europene ? Aşa ar rezulta dintr-un clasament al celui mai nenorocit, mai aglomerat trafic rutier. Bucureştiul ocupă un odios loc întâi cu coroniţă, ceea ce nu face decât să confirme că România e la coada Europei. „De ce, nene Anghelache ?” De ce ? Cităm din sport.ro : „Business Insider a realizat un top al oraşelor europene în care traficul este unul de coşmar, pe baza unor cifre adunate de Tom Tom – companie de hărţi şi navigatoare, iar Bucureştiul este pe primul loc din acest punct de vedere. „Bucureşti, România, are cel mai prost trafic din Europa, cu o creştere de 7 procente faţă de anul trecut al timpului pe care şoferii îl petrec în trafic”, scriu cei de la Business Insider.”

Citeste mai departe »
Stelian Tanase

Lehamitea și exasperarea

05 noiembrie 17:25 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nrMd

Simt o schimbare a stării de spirit. La începutul lui 2017, după un an foarte agitat, cu două rînduri de alegeri – locale și parlamentare – lumea – obosită – a răsuflat ușurată și aștepta ca PSD să își țină promisiunile electorale. Era ca atunci cînd te așezi in fotoliu si aștepți să înceapa un film bun la televizor. Te simți confortabil, știi că te așteaptă lucruri bune pentru tine. Totdeauna cind se schimbă guvernul urmează citeva luni de grație, cînd și presa cea cusurgie e ingăduitoare, ia de bune declarațiile făcute de liderii majorității abia instalate. De ce nu i-ar crede pînă la proba contrarie?

Citeste mai departe »
Adina Anghelescu

Cât se mai îmbuibă detașații? Despre manfișism si sinecurism. Până când?

01 noiembrie 13:13 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nrL5

In mijlocul unei tari care si-a pastrat splendoarea in ciuda politicilor demolatoare, a jafului si intereselor de grup mai organizate ca oricand in ultimii 12 ani, s-au gasit unii care, proclamati a fi "independentii statului de drept", si-au construit un turn de fildes si s-au baricadat acolo, intru slava Justitiei, au batut in cuie geamurile ca sa nu simta duhoarea saraciei si nici sa nu afle cineva din afara jocurile de societate si balurile mascate din interiorul vastului lacas al Magistraturii.

Citeste mai departe »
Stelian Tanase

Cuvinte împotriva uitării

30 octombrie 14:41 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nrKt

Au trecut doi ani de la tragedia de la Club Colectiv. Drama din 30 octombrie 2015 s-a produs în timpul unui concert rock susţinut de grupul „Goodbye to Gravity ” care îşi lansa albumul ”Mantras of War”. Incă nu știm responsabilii, planează doar o vină generală, neprecizată, – exact cum e mai rău. Nu avem un raport exhaustiv despre ce s-a intimplat si cum a fost posibil. Atunci a fost un șoc mare de care unii isi amintesc și azi. Altii incearcă să uite. După o seară de proteste guvernul a preferat să demisioneze. Cum am fost printre participanți stiu că ar fi durat dacă guvernul nu s-ar fi retras. Lumea a identificat vinovații de tragedie chiar la vîrf.

Citeste mai departe »
Stelian Tanase

Gășculița umple pușculița

27 octombrie 12:23 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nrJL

Ce se pricepe să facă cel mai bine românul ? Ia ghici ! O gașcă! Clan, haită, coterie, mafie – cum vreți să îi spuneți. Românul nu trăiește singur – D-ne ferește – în ciuda reputației lui de individualist convins. El se simte extrem de vulnerabil și se aliază cu alții ca să-și apere interesele, să parvină, să-i răzbeasca pe ceilalți, să se ridice. Găștile operează printre jurnaliști, politicieni, oameni de afaceri, militanți ai societății civile și servicii. Dar gașca face ravagii și printre intelectuali și artiști. Astea, am impresia, sunt și cele mai toxice, mai rele și imorale – prin poziția lor extrem de sensibilă pentru societate. Nu contează valoarea (who cares?) cum s-ar crede privind din afară, ci exclusiv din ce gașcă faci parte.

Citeste mai departe »
Adrian Nastase

Dreptul/datoria de intervenție anti-corupție

26 octombrie 13:24 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nrJs

In urmă cu 25 de ani, am publicat o carte intitulată „Drepturile omului – religie a sfârsitului de secol”. Porneam de la o idee simplă. Competitia dintre Vest si Est fusese câstigată nu de rachetele Pershing, nu de rachetele de croazieră americane amplasate in Europa, ci de niste mici „virusi”, introdusi in lumea comunistă, după reuniunea CSCE de la Helsinki, din 1975. Atunci, sovieticii acceptaseră principiul „cooperării” in domeniul drepturilor omului si in domeniul umanitar in schimbul consolidării granitelor post-belice. A fost utilizată apoi o armata de „invazie”, formată nu din militari ci din ONG-uri. Efectul a fost implozia sistemului comunist, modificarea sferelor de influentă si a pietelor de desfacere, crearea ordinii mondiale unipolare.

Citeste mai departe »
Stelian Tanase

O amintire cu Regele Mihai

25 octombrie 12:04 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nrIX

Azi 25 octombrie este ziua de naștere a regelui nostru Mihai. Întoarcerea sa acasă îndată după decembrie 1989, așa cum a cerut (regele ar fi dorit să se intoarcă în țară încă din iarna lui 1990 ) a fost respinsă de liderii FSN, Ion Iliescu, Petre Roman, NS Dumitru, Silviu Brucan, etc.

Citeste mai departe »
Adina Anghelescu

Forul de groaza al magistraturii. Mateescu, un nou Danilet!

18 octombrie 12:06 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nrGU

Uratenia sistemului juridic din Romania, a Justitiei romane in general, se vede de la o posta in forul tutelar numit CSM. Acest Consiliu Superior al Magistraturii, unde procurorii fac regula jocului de cele mai multe ori peste lege sau calcand-o in picioare cu nonsalanta. Constanta cu care procurorii cesemisti dau in cap judecatorilor veritabili (vreo sase la numar din cei noua) care fac opozitie dictaturii procurorilor, atat cat mai pot, ma obliga la o singura concluzie: cata vreme nu va exista separarea carierelor, astfel incat procurorii sa-si vada de-ale lor fara a mai avea statut de magistrati, iar judecatorii de problemele instantelor si ale colegilor lor, sistemul nu se va insanatosi. Dimpotriva, aceasta boala va aduce Romania la stadiul de balamuc national. Si pana acolo nu mai este mult, credeti-ma!

Citeste mai departe »
Bogdan Tiberiu Iacob

Bombă: Kovesi - acuzată de implicare în dosarele Microsoft

12 octombrie 11:50 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nrF9

Afaceristul Dinu Pescariu, denunțător cu ștate vechi la DNA, a făcut azi o dezvăluire de proporții, într-un interviu pentru România TV, potrivit căreia Laura Kovesi se numără printre personajele care și-au pus semnătura pe documente din contractul cu Microsoft.

Citeste mai departe »
Bogdan Tiberiu Iacob

Patriarhul Rusiei la Bucuresti: Mici probleme cu ”fusul orar”

01 octombrie 12:18 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nrBp

Un banc celebru de acum cîțiva ani susținea că după tragedia aviatică de la Smolensk, în care își pierduse viața președintele Poloniei, Vladimir Putin i-ar fi cerut, nervos, premierului Medvedev să rezolve problema fuselor orare, astfel încît să nu mai existe ore diferite pe mapamond. Motivul era că, din cauza fenomenului, Putin comisese o gafă: ”Am sunat la Varșovia, spre exemplu, să-mi prezint condoleanțe și mi-au spus că avionul încă nici nu decolase.” Glumă-glumă, dar se conturează o situație asemănătoare și cît se poate de reală.

Citeste mai departe »

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.