Reteaua Corect

Editoriale si opinii din domeniul Social

Radu Toma

Școala din Florida: sfârșitul la începutul vieții

18 februarie 13:34 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nsgG

Exact acolo unde mergem toți să ne pregătim pentru viață, moartea a lovit din nou. La 14 februarie, la un liceu din Parkland, Florida, în zona metropolitană a marelui Miami, 17 copii au fost vânați și împușcați mortal cu o pușcă de asalt AR-15, alți 15 sunt în stare critică în spitale. A fost al treilea mare masacru în școli din istoria Statelor Unite, după cele de la Blackburg, Virginia, în 2007, 33 de morți și Newtown, Connecticut, 28, în 2012. 17 copii, ultimii adăugați la cei 1.479 morți și răniți, școlari și profesori, de la anul 1760 și până la 14 februarie 2018, tot mai mulți și mai mulți în fiecare secol de atunci încoace.

Citeste mai departe »
Stelian Tanase

D-na K. a greșit

14 februarie 12:44 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nsfH

Aparitia tv de luni – in direct – a procurorului DNA/Prahova, Lucian Onea, a fost o foarte prost inspirată. Omul e total necharismatic. El a dat imaginea DNA-ului în aceste zile. Trebuia să apară altcineva în fața micirofanelor, camerelor tv- cineva care știe măcar să comunice. Care să zimbească, unul care poate avea un dialog real cu presa. Lucian Onea are mai curind o figura de mardeiaș de cartier – chilug, cu obrazul brăzdat de șanturi și riduri, cu un facies antipatic. A ieșit în fața presei cu o misiune dată de șefi – care evident nu ii facea plăcere. E omul penumbrei, nu al luminii reflectoarelor. Și nu a făcut decit sa evite stîngaci intrebările si să irite presa.

Citeste mai departe »
Dan Chitic

Început de Sfârșit

13 februarie 12:07 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nsf4

Într-o țară care a pierdut în ultimii 20 de ani 20% din popu­lație, în care jumătate de populație se ușurează în fundul curții, în care se moare în spitale de alte boli decât cele pentru care se intră, în care copiii ies din școală analfabeți, în care trenurile merg mai încet decât cu 100 de ani în urmă și în care autostrăzile… eram și noi numărul 1 la ceva. La anticorupție!

Citeste mai departe »
Adina Anghelescu

Tudorel, “momentul oportun” si onoarea de shogun

12 februarie 19:09 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nsf1

Tudorel Toader este in Japonia, tara care a consacrat ritualul antic al metodei de suicid onorabil numit seppuku. Iata ca domnul profesor Tudorel Toader are, acum, ocazia de a aprofunda scandaloasa situatie in care a ajuns Justitia din cauza acestui instrument de paradit cu predilectie politicieni, medici si firme romanesti numit DNA (institutie care continua sa fie condusa absolut tiranic fara ca el, ministrul Justitiei sa fi gasit “momentul oportun” de a cere revocarea Codrutei Kovesi din functia de procuror sef a Laurei Codruta Kovesi). In Japonia, seppuku e cunoscut drept ceremonia sacra rezervata doar samurailor si este legata de demnitate. De onoare. De corectare a unei greseli prin ceea ce samuraii au considerat ca reprezinta esenta acestui tip de moarte ales. O moarte onorabila. Aici, in cazul ministrului Toader, am putea vorbi de momentul oportun al unei demisii onorabile. Este si acesta un fel de “seppuku”.

Citeste mai departe »
Dan Chitic

Profitul comerciantului român - “folos patrimonial necuvenit”!

09 februarie 11:45 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nse3

Da: orice profit realizat de către un comerciant român constituie un prejudiciu pentru consumatorul final. Cel puțin dacă este să luăm de plano ca fiind valabil mecanismul logico-juridic aplicat de procurorii DNA în dosarul Microsoft III, raționament confirmat deja de un judecător de la Înalta Curte de Casație și Justiție în procedura camerei preliminarii.

Citeste mai departe »
Stelian Tanase

Bordelul pentru granguri livra minore

05 februarie 13:55 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nscO

Tolo.ro vine cu o noua bombă. Una tare de tot. Si nu e doar o bomba de presă. Deloc. Usa se intredeschide pentru a observa mediul pestilențial in care ni se intimpla – din nefericire – să trăim. Mi se intăreste orbirea mai veche căpătată încă din anii 80 ai secolului XX. și pe care o am și azi – anume, de a nu distinge exact intre uniformele statului român (politisti, procurori, magistrati, agenti ai serviciilor secrete etc ) și lumea interlopă(banditi, mafioti, tilhari, șpăgari, ). Nu reusesc sa sesisez daca oficialul cu care stau de vorba la ghiseu este o persoană în slujba legii sau un infractor, membu al unei retele mafiote. E un defect, recunosc.

Citeste mai departe »
Adina Anghelescu

Judecatoarea #Tranca si antepronuntarea tip like!

04 februarie 12:47 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nsco

E acolo, la Curtea de Apel Bucuresti, o doamna judecator, pe numele sau Ana Maria Tranca. Doamna nu e blonda, nu seamana fizic cu Camelia Bogdan, dar au stat sub acelasi acoperis la CAB ceva vreme. Si cum in timp, vrei nu vrei, unele metehne se iau precum raia, teama imi e ca doamna Tranca ar putea prelua din apucaturile unora sau altora dintre cei pe care, poate, i-a simpatizat pana acum in mare taina.

Citeste mai departe »
Adina Anghelescu

Dormi in pace, legiuitorule! DNA face politica prin clasari reactivate!

24 ianuarie 11:59 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ns9d

DNA are propriul camp tactic si se foloseste de instrumentele conferite de lege pentru a constrange o persoana care, in opinia procurorilor, devine in timp, prin pozitia pe care ajunge sa o ocupe in varful institutiilor statului, un subiect bun de “decapat”, ce le confera notorietate si o bila alba in asa-zisa “lupta impotriva coruptiei”. Exista, insa, o mare problema legata de aceste redeschideri de dosare care, candva, au fost clasate. Si cred ca este momentul ca si aceasta problema sa fie rezolvata din punct de vedere legislativ.

Citeste mai departe »
Bogdan Tiberiu Iacob

Farmecul indescriptibil al protestelor neautorizate

23 ianuarie 14:16 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ns8X

Jandarmeria e pusă la colț pentru intervenții prea brutale la mitingul de sîmbătă, unui jandarm cam dur cu un protestatar i s-a scotocit, chiar, prin toată biografia și a fost expus prin media ori pe rețelele sociale cu rubedenii cu tot. O bună parte a presei răcnește cu indignare că protestele spontane nu au nevoie de autorizare, că așa scrie la Constituție și de aia am murit în revoluție. Pentru dreptul de a protesta oricînd vrea mușchii noștri, în numele versiunii noastre de democrație. Eu aflu, de la un respectabil coleg de breaslă, că sunt spălat pe creier cînd invoc legea adunărilor publice și interdicția organizării de proteste lîngă spitale ori stații de metrou, pentru că legea aia e tîmpită și a fost dată sub presiunea minerilor, în 91. Poate că sunt spălat pe creier, admit; ceva memorie mi-a mai rămas, însă.

Citeste mai departe »
Razvan Savaliuc

Adio Kovesi! Klaus te saluta!

14 ianuarie 15:03 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ns6c

Am revazut romani fericiti! Vineri, dupa orele pranzului, cand Inspectia Judiciara a anuntat trimiterea in judecata disciplinara a sefei DNA Laura Kovesi, la pachet cu adjunctul ei Marius Iacob, am constatat ca fericirea a revenit pe chipurile tuturor.

Citeste mai departe »
Razvan Savaliuc

Linsajul judiciar al chirurgului Lucan si distrugerea transplantului in Romania

11 ianuarie 13:08 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ns5r

Marile parchete din Romania s-au umplut de indivizi care se cred cei mai tari procurori, functie de numele sonore pe care le baga la beci. Daca arestezi, trimiti in judecata si dai jos din functii demnitari, oameni de afaceri, politicieni, magistrati, avocati, medici si personalitati de vaza esti buricul sistemului, esti rasplatit si protejat indiferent ce ai face. Asta e standartul procurorului cultivat de ani de zile de anumite grupari din SRI, bolnave de putere, care au transformat Romania intr-un “camp tactic” care decide cine sa ramana sau nu pe pozitii.

Citeste mai departe »
Bogdan Tiberiu Iacob

Manevră disperată sau mai mult de atât? TFL-iștii defilează cu icoana lui Ceaușescu

08 ianuarie 12:17 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ns4j

Pentru ziua de 20 ianuarie se fac eforturi întru organizarea unui mega-miting de protest față de legile justiției, în prezent avînd loc manevrele pregătitoare. Un asemenea nucleu de organizatori anonimi – cu mici excepții – a avut o întrevedere de lucru sîmbătă, cu participarea cam ciudată a unor invitați din SUA. Adevărata ciudățenie vine, însă, din cu totul altă direcție: e vorba de spectaculoasa exploatare a imaginii fostului dictator Nicolae Ceaușescu de către TFL-iști, ceea ce ridică un uriaș semn de întrebare. Asistăm la o manevră a disperării, ori la altceva, care scapă deocamdată observației?

Citeste mai departe »
Stelian Tanase

Zoo de lume nouă

07 ianuarie 12:44 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ns43

1… e o pasăre de pradă chiar dacă are aparență humanoidă. Intilnesti individul in toate mediile. Se vede fără binoclu că e înnebunit de carieră. Nu bani, nu sex (vin oricum de la sine). Cariera! Ce minunat sună acest cuvint. Cocomîrlă e un ambițios care trăiește din pizmă. Ranchiuna și invidia dau rațiunea vietii lui de nemernic. Îi pune piedică lui X, îl calomniază pe Y, îl lucrează pe Z. Nu are astîmpăr. Sufletul nu îi dă pace o clipă și este fff ocupat. Mereu se bate pentru o cauză, un post, o sinecură, o treaptă mai sus, o tinichea. E răzbătător, dar mai ales antipatic. De meserie impostor, ușor farseur, cabotin. Pozează în expert, alteori în intelectual subțire, în politician capabil. E băgat in tot felul de mișmașuri cu condiția să îi aducă măcar un avantaj. Spre binele lui, se metamorfozează fff. ușor.

Citeste mai departe »
Stelian Tanase

O vizită la Zoo - ianuarie 2018

04 ianuarie 14:41 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ns3v

Una dintre experiențele cele mai fascinante trăite de mine după dec 89 a fost felul cum și-au schimbat caracterul mulți din jur. Se spune că dimpotriva, caracterul nu se schimbă. Zău!? Atunci trebuie să cred că firea adevărată al lui X sau Y a fost perfect ascunsă timp de decenii. Deodată, in funcție de noroc, de moșteniri, de bani, de partid, de șansa de a slugări pe cine trebuie, de abilitatea de a te cățăra în ierarhie, de succesul/eșecul în carieră – în condițiile tranziției – oamenii s-au schimbat masiv. Audevenit cameleoni de mare clasa. Nu trebuie să mă uit prea departe. Observ atent, cu bucurie chiar la specimenele care evoluează in proximitate.

Citeste mai departe »
Stelian Tanase

Epopeea națională din goburi și beteală

03 ianuarie 13:45 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ns3b

Moartea lui Sergiu Nicolaescu in urma cu 5 ani (3 ianuarie 2013 la 82 de ani) a fost puternic resimțită pentru că trăia încă generația care a crescut cu filmele lui – Dacii, Mihai Viteazul, Nemuritorii, seria comisarului Miclovan. Îmi amintesc bine tropăielile entuziaste din sala de cinema cînd apărea Miclovan cu pistolul în mînă strigînd gangsterilor Lăscarică sau Semaca să se predea. Sau cînd același comisar interpretat de Nicolaescu ciuruia cîțiva bandiți, legionari sau nu, sărind dintr-o mașină în mers. Sau aplauzele sălii cind Mihai Vieazul cu sabia ridicată deasupra capului căsăpea dușmani pe cîmpul de bătălie. Lumea era fericită să își imagineze un trecut eroic, să se identifice cu semizei care reprezentau binele, partea pozitivă a istoriei. Asta venea din complexele noastre de inferioritate. Adică nu avusesem o istorie de rahat, presărată de înfrîngeri, ci una demnă de admirație, eroică, cu mari domnitori și comandanți sergiu nicolaescu 4militari. Ei ar fi apărat cu pieptul lor creștinătatea la marginea de est a Europei, fireste, pizmuiți pentru marile noastre bogății.

Citeste mai departe »
Stelian Tanase

Mazăre în Madacascar

31 decembrie 13:58 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ns2x

Titlul articolului are ceva de prost gust. Vine din colecția Submarinul Dox, 15 lei bucata. Se vindea pe sub mînă cind eram în clasele mici la școala. Pe sub mină pentru că se tipărise prin anii 30-40 în vremea odiosului regim burghez. Așadar era literatura prohibită. În acele pagini citite pe sub bancă în timpul orelor găseam personaje excentrice, infractori, mafioți, aventurieri, pirați, agenți, tîrfe – pegra. Tot ce doreai, lume de port. Se simțea briza mării, imensitatea oceanelor. Așa e și Constanța – de unde asemănarea cu Radu Mazăre care mi-a venit în minte.

Citeste mai departe »
Adina Anghelescu

Cand legiuitorul o ia razna, sa-l ajutam sa-si revina!

31 decembrie 13:56 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ns2w

Finalul acesta de an a fost bantuit de scandaluri interminabile, atitudini agresive si un lung sir de inepte aparitii ale unora dintre cei care se opun cu inversunare modificarilor Legilor Justitiei. Modificari absolut necesare si care, afirm asta de multa vreme, nu au facut altceva decat sa creeze Republica Procurorilor in detrimentul democratiei veritabile. Sigur ca drumul pana la intrarea in vigoare a legilor justitiei reformate si incheierea dezastruoasei epoci macoviste, care a facut ca separatia puterilor in stat sa fie de nenumarate ori calcata in picioare, e lung. Anul 2018 va fi crucial pentru cetateni. Spun asta, pentru ca doar cu o justitie curatata de “campul tactic” poate vindeca societatea. “Autostrada Justitiei reformate” inca nu e finalizata si reconstructia e grea pentru ca tronsoane intregi s-au surpat, an de an, timp de 12 ani, sub barosul parteneriatului de nadejde DNA-ICCJ si al protocoalelor secrete ilegale dintre parchete si SRI. Asa fiind, intocmai ca in constructii, e greu sa recladesti ceva durabil pe o temelie gaunoasa, putreda si fisurata. Legile Justitiei vor ajunge cu siguranta pe masa Curtii Constitutionale, dar mana Presedintelui nu este pregatita sa semneze promulgarea. Dimpotriva. Asa ca…2018 va fi decisiv pentru anii ce vor urma.

Citeste mai departe »
Adrian Severin

Libertatea – vocatie sau drept?

29 decembrie 13:21 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ns2c

1. Statisticile sunt zguduitoare: media condamnarilor la pedepsa cu inchisoarea in Romania este de sapte ori mai mare decat in UE. Suspectat de barbarie (pe buna dreptate, de altfel), legiuitorul roman, dar mai ales judecatorul roman, ar putea recurge (pana la o reforma structurala a legislatiei penale) la remediul liberarii conditionate. Chiar daca pedepsele sunt foarte lungi, executarea lor poate fi scurtata in functie de evolutia condamnatului de-a lungul unei perioada minime de viata in regim de detentie. Legea prevede – chiar daca intr-o redactare ambigua - acest remediu.

Citeste mai departe »
Stelian Tanase

Revelionul în vremea dictaturii

28 decembrie 13:02 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ns1S

Ce cozi erau în decembrie pină în 1989! Lumea se mobiliza împreună cu tot familionul. Se făceau din timp planuri minuțioase de campanie. Alimentarele (magazine azi dispărute care vindeau…alimente) nu aveau aproape nimic pe rafturi în afară de conserve – ardei umpluți cu orez sau sleita fasole cu cîrnați. Asta cînd nu găseai decît ghiveci! Ziceai mersi că găseai totuși în raft ceva să duci acasă. Tot atunci se mai aduceau din import așa- zișii creveți vietnamezi. Dacă aveai ceva noroc puteai cumpăra după o așteptare de multe ore copite de porc, numite adidași, pentru piftie. Sau aripioare de pui numite frații Petreuș. Se căuta în draci șampania Zarea pentru miezul nopții. De fapt era un vin spumant plin de chimicale produs de o fabrică din Bucureștii noi.

Citeste mai departe »
Stelian Tanase

Sfârșitul unui dictator

22 decembrie 13:40 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ns0v

In urmă cu 28 de ani Ceaușescu părăsea în grabă biroul său din clădirea CC al PCR și urca pe acoperiș. De acolo fugea cu un elicopter spre nicăieri. „Epoca anilor lumină” se terminase. Totul s-a petrecut sub presiunea insurgenților care invadaseră Piața Palatului ( pe atunci piața Republicii). În citeva minute numai biroul dictatorului se umple cu oamenii baricadei de la Inter. Mă număram printre ei. E imposibil să descriu acum in cîteva cuvinte (limpezi ) impresiile mele de atunci. De frică, scîrbă, ură, ușurare, speranță. Parcă a fost ieri.

Citeste mai departe »

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.