Reteaua Corect

Editoriale si opinii din domeniul Politics

Sorin Rosca Stanescu

Romania, in nucleul dur UE

22 martie 11:52 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nqnd

Presedintele Klaus Iohannis pleaca la lupta fara mandat. Incep negocierile pentru viitorul Uniunii Europene, negocieri de care depinde si viitorul Romaniei. Dar, in tara, nu s-a convenit nimic. Nu exista un consens pentru o Europa cu mai multe viteze. Nici un consens pentru o Europa concentrica. Si, in general, niciun consens. Pentru niciuna dintre variantele avansate, pana in prezent, de conducatorii Uniunii Europene. Romania nu are, cum ar fi putut sa aiba, o propunere a sa. Un scenariu diferit de toate celelalte si care ar putea fi luat in calcul. Macar la negocieri.

Citeste mai departe »
Sorin Rosca Stanescu

Ce lipseste de pe agenda CSAT

21 martie 13:11 Publicat in Politics 1 comentariu shortlinkhttp://crct.ro/nqmX

Astazi, in zi de marti, are loc o noua sedinta CSAT. Adica a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Unii dintre cei mai importanti demnitari ai statului roman se intrunesc pentru a lua decizii care, in principiu, ar trebui sa fie vitale pentru viitorul stabil, prosper si sigur al acestui stat. In mod surprinzator insa, din nou, lipsesc de pe agenda CSAT teme majore si extrem de stringente. Oare de ce?

Citeste mai departe »
Stelian Tanase

Un mare fas!

20 martie 13:13 Publicat in Politics 1 comentariu shortlinkhttp://crct.ro/nqmo

Liviu Dragnea nu se simte prea bine desi asteapta plin de speranta decizia CCR de saptamana asta care i-ar permite sa fie premier in ciuda cazierului. Asa ca am putea spune – daca am crede zvonurile – ca zilele lui Grindeanu in Palatul Victoria sunt numarate. Dragnea iese la incalzire! Multi il asteapta - cu nerabdare – in PSD, in massmedia, etc - ca e darnic, se cunoaste.

Citeste mai departe »
Petru Romosan

Aşteptând alegerile din Franţa

20 martie 13:13 Publicat in Politics 1 comentariu shortlinkhttp://crct.ro/nqmm

Jamais deux sans trois! „Ce s-a întâmplat de două ori se va întâmpla şi a treia oară!” Uimitoarele schimbări de direcţie pe care le-au realizat deja două dintre cele trei mari democraţii istorice, Marea Britanie şi SUA, opţiunea lor pentru protecţionism în dauna liberului-schimb, pentru întărirea naţiunii împotriva globalismului („America first!”, spune Donald Trump) nu puteau fi în nici un caz anticipate acum două decenii. Prognozele tipărite ale CIA erau pentru diferitele variante ale globalizării, de la pax americana la globalismul total, şi în nici un caz pentru protecţionism şi naţionalism.

Citeste mai departe »
Andrei Marga

SUA și China – război programat?

19 martie 12:34 Publicat in Politics 1 comentariu shortlinkhttp://crct.ro/nqlR

După 2010, s-a intrat într-o lume dependentă de geometria variabilă a supraputerilor economice (SUA, China, UE), militare (SUA, Rusia, China), politice (SUA, China), culturale (SUA, UE, China). Raportarea una la alta a supraputerilor economice, politice și culturale, în mod exact SUA și China, devine hotărâtoare, cum am arătat în Ordinea viitoare a lumii (2017). Jean-Francois Susbielle, consultantul de mari companii la Washington DC, Beijing și Paris (Chine-USA, la guerre programmée, Editions First, Paris 2006), spunea că aceste supraputeri se îndreaptă spre ciocnire.

Citeste mai departe »
Bogdan Tiberiu Iacob

De ce o scalda Ciolos cu lansarea noului partid. Si nu doar el

19 martie 12:34 Publicat in Politics 1 comentariu shortlinkhttp://crct.ro/nqlQ

Publicul din România, indiferent de opțiuni politice, începe să remarce un fenomen curios: mai toată lumea vorbește despre necesitatea unor forțe politice noi, pe margine se încălzește de zor Dacian Cioloș, se aude ceva de partidul #Rezist, dar de mișcat nu se mișcă nimic. Cît despre necesara reformă a PNL, cam la fel: toată lumea o clamează, dar nimeni nu acționează, iar cuvîntul de ordine e tărăgănare/amînare. Explicația pentru toate acestea nu e, însă, chiar atît de dificilă.

Citeste mai departe »
Sorin Rosca Stanescu

Bucurestiul, in autoabandon

19 martie 12:33 Publicat in Politics 1 comentariu shortlinkhttp://crct.ro/nqlO

In timp ce, pe Klausmaidan, tinerii frumosi si liberi, cei mai multi cotizanti ai partidelor din opozitie, ne distrag atentia, in jurul nostru, centrele de putere se modifica dramatic. Donald Trump a evitat sa dea mana cu Angela Merkel in fata presei. Si din pozitia de gazda. Fapt fara precedent la Washington. In timp ce, la Berlin, Martin Schulz inregistreaza primele secvente ale unei victorii politice istorice. Urmatoarea decada, Germania va fi condusa de socialisti. In timp ce majoritatea covarsitoare a candidatilor prezidentiali din Franta este reprezentata de adepti ai spargerii Uniunii Europene sau, in cel mai bun caz, de eurosceptici. Si sunt doar cateva exemple. In acest timp, presedintele Klaus Iohannis da semne de somnolenta.

Citeste mai departe »
Sorin Rosca Stanescu

Daca Ciolos e locomotiva, de ce pleaca la fier vechi?

17 martie 11:31 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nqlc

Domnul Dacian Ciolos a prins gustul puterii. Nu de azi, de ieri. Iar acum se incordeaza. Ameninta ca isi face partid. Pentru a obtine, eventual, un alt partid pe tava. Poate PNL. Poate USR. Poate “#Rezist”. In mod cert, se intampla un fenomen straniu. Sunt multi care au afirmat si inca afirma ca Dacian Ciolos are priza la popor. Ca e carismatic. Ca are un electorat al lui. Ca e locomotiva. Si totusi nimeni nu il vrea. Oare de ce?

Citeste mai departe »
Val Valcu

România lui Iohannis vs. legea lui Năstase

16 martie 13:28 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nqkQ

Guvernul pregătește modificarea unei legi esențiale în Parlament. Calendarul propus este următorul: până la sfârșitul anului în curs se vor asuma opţiunile majore, în ianuarie-februarie 2018 va fi elaborat proiectul, în martie-mai vor avea loc dezbateri publice, iar în septembrie viitor va începe dezbaterea în Parlament.

Citeste mai departe »
Andrei Marga

Impasul Uniunii Europene

16 martie 13:28 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nqkP

Uniunea Europeană a ajuns în impasul de azi nu ca urmare a crizei economice din 2008, cu toate că urmările acesteia se resimt încă. Nici ca urmare a presiunii imigranților, care nu a fost cea mai mare posibilă. Nici ca urmare a schimbării recente a politicii globale a Americii, căci criza nu este de azi. Uniunea Europeană a ajuns în impas în consecința propriilor greșeli, care ar trebui lămurite.

Citeste mai departe »
Sorin Rosca Stanescu

Fracturarea majoritatilor de catre sistem

16 martie 13:28 Publicat in Politics 1 comentariu shortlinkhttp://crct.ro/nqkO

Este cu adevarat senzational. In trecutul apropiat, sistemul l-a manipulat pe Ponta prin Dragnea, pentru ca astazi procesul sa se inverseze. Atunci, ca si acum, scopul a fost fracturarea unei majoritati politice care putea ameninta sistemul. In acest moment, toata lumea a cam inteles ce inseamna sistemul. Si cat de nociv este el. Cum actioneaza, in prezent, pentru a-si prezerva puterea absoluta asupra Romaniei? Pentru a afla, trebuie analizat, in prealabil, modul in care sistemul a operat in sensul distrugerii USL. Raspunsul este necesar macar pentru a identifica cozile de topor din politica si maniera in care ele sunt manipulate.

Citeste mai departe »
Sorin Rosca Stanescu

Statul paralel este si criminal?

15 martie 12:12 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nqkf

Mult timp, s-a vorbit despre doua Romanii. O Romanie vizibila si o Romanie profunda. A acelor care nu se manifesta politic decat din patru in patru ani. Sau deloc. Mai tarziu, a aparut o a treia Romanie. Cea din afara. A milioanelor de cetateni care ne-au parasit. Dar, pana acum, nimeni nu a avut perceptia existentei unei alte Romanii. Romania care a condus de fapt. Care a facut toate jocurile.

Citeste mai departe »
Sorin Rosca Stanescu

Coalitia intra singura in propria capcana

14 martie 11:11 Publicat in Politics 1 comentariu shortlinkhttp://crct.ro/nqjp

Talentul majoritatii parlamentare de a-si da cu stangul in dreptul este fenomenal. Si, acum, avem o noua dovada. Chiar in legatura cu tentativa de demitere a sefului DNA si a procurorului general. Aceasta operatiune, sustinuta de majoritate si executata de ministrul Justitiei, se bate cap in cap cu o alta masura luata la nivel parlamentar. Astfel incat nu unul, ci doua proiecte se pot impotmoli.

Citeste mai departe »
Val Valcu

Cum sunt unite cele două Românii, după OUG 13

13 martie 12:57 Publicat in Politics 1 comentariu shortlinkhttp://crct.ro/nqiR

Nu vreau să existe în conflict români contra români și să se rupă România în două, spunea Liviu Dragnea înainte ca Grindeanu să retragă OUG 13. Adrian Năstase recunoștea că există două Românii, iar președintele Iohannis vorbea Europei despre ”românii lui”, care, firește, nu sunt cei care au votat PSD.

Citeste mai departe »
Sorin Rosca Stanescu

Adevaratul conducator al Romaniei

13 martie 12:31 Publicat in Politics 1 comentariu shortlinkhttp://crct.ro/nqiP

Timp de zece ani, intre 2007 si 2017, conform Alinei Bica, adevaratul conducator al Romaniei a fost Florian Coldea. La data exit-ului sau, general cu patru stele si director operativ al Serviciului Roman de Informatii. Fostul sef DIICOT afirma raspicat acest lucru. Ceea ce inseamna ca toti cei alesi in acest lung interval de timp, fie ca parlamentari, fie in alte demnitati ale administratiei locale, fie chiar ca presedinti ai Romaniei, au fost doar un simplu decor. La fel cum decoruri au fost si guvernele care s-au succedat.

Citeste mai departe »
Petru Romosan

România cu două sau cu mai multe viteze?

12 martie 12:23 Publicat in Politics 1 comentariu shortlinkhttp://crct.ro/nqif

Cum se poate explica fierberea în care a intrat UE în apropierea declanşării efective a Brexit-ului? Evident, cea mai mare noutate e dispariţia aproape completă a SUA de pe scena politico-economică europeană. Mai ales după alegerea lui Donald Trump la preşedinţia americană. Deja începând din al doilea mandat Obama SUA se retrăseseră sensibil din afacerile europene. Iar Germania, singura mare beneficiară a construcţiei europene şi mai ales a introducerii monedei euro (de fapt, vechea marcă germană!), nu era încă pregătită să preia la vedere conducerea imperiului european şi să lanseze etapa următoare, aceea a statului federal european. Franţa pare incapabilă să-şi mai afirme o politică proprie, preşedintele francez - mai întâi Sarkozy şi acum Hollande - pare să accepte rolul de vicecancelar şi să ia lumina şi ordinele de la Berlin.

Citeste mai departe »
Sorin Rosca Stanescu

Cutremur in DNA

12 martie 11:58 Publicat in Politics 1 comentariu shortlinkhttp://crct.ro/nqik

Motivarea Curtii Constitutionale data publicitatii la sfarsitul saptamanii genereaza un adevarat cutremur in republica procurorilor. Pentru prima data, intr-un mod extrem de ferm si de explicit, sunt confirmate granitele intre puterile statului. Cele prevazute de Constitutie. Si incalcate frecvent, tot mai grav, de unele institutii. Moment in care, inevitabil, sunt aratati cu degetul si vinovatii. Cei care au abuzat. Cei din institutiile de forta care, in goana dupa putere, au piratat institutiile democratice, punand in pericol statul de drept. Iar acum este inevitabil. Vinovatii trebuie sa raspunda.

Citeste mai departe »
Adrian Severin

“Reforma” UE: de la pseudofederalism la neoimperialism

12 martie 08:18 Publicat in Politics 1 comentariu shortlinkhttp://crct.ro/nqie

Ventrilocul Germaniei din fruntea Comisiei Europene, dl. Jean Claude Junker, a lansat un fel de “New Deal” al UE menit sa opreasca declinul acesteia. Ideea centrala nu este, asa cum ne-am fi asteptat, adancirea integrarii europene, ci amplificarea dezintegrarii; iar aceasta nu in directia reabilitarii statelor nationale, ci a fortificarii natiunilor imperiale (in principal Germania si Franta).

Citeste mai departe »
Sorin Rosca Stanescu

Toata lumea care lipseste la apelul presedintilor

10 martie 12:20 Publicat in Politics 1 comentariu shortlinkhttp://crct.ro/nqhO

In 2019, cand va fi sunat apelul presedintilor, Romania s-ar putea sa se gaseasca intr-o situatie neobisnuita. Toti actualii presedinti nu este deloc exclus sa lipseasca de la apel. Dupa care, cei care vad jumatatea plina a paharului vor putea spune ca, iata, se innoieste clasa politica. Dar nu de jos in sus. Ci alandala, de sus in jos. Sa vedem, in cele ce urmeaza, cine va lipsi la apel.

Citeste mai departe »
Val Valcu

Război Iohannis-Parlament, după declarația lui Tăriceanu

09 martie 12:47 Publicat in Politics 1 comentariu shortlinkhttp://crct.ro/nqhb

Declarația politică adoptată de Parlament și discursul furibund al lui Călin Popescu Tăriceanu pot seta rezultatul la prezidențiale.

Citeste mai departe »

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.