Reteaua Corect

Editoriale si opinii din domeniul Politics

Val Valcu

EBA sau EMA? O întrebare grea pentru Iohannis și Dragnea

Ce putea spera România, după ce Anglia, contributoare importantă la fondurile europene, se desparte de Bruxelles?

Citeste mai departe »
Sorin Rosca Stanescu

Razboiul impotriva lui Donald Trump

Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, este supus unei investigatii a procurorilor federali. Si nu sunt orice fel de procurori. Ci cei mai experimentati. In anchete sensibile. Care pot schimba soarta Americii. Si a lumii. Iar in spatele acestora se afla o buna parte a congresmanilor si intreg Partidul Democrat. Ce se cerceteaza? Legaturile lui Trump cu Putin. Nu este exclusa o suspendare.

Citeste mai departe »
Octavian Andronic

Contra-anticorupția

Un vajnic susținător al anticorupției marca „MM 10!” (și credincios tovarăș de de pahar al unui fost ministru care îl angajase consilier sub acoperire) are o revelație care pur și simplu îi blochează intelectul: toată tevatura din ultima vreme, cu binoame, trinoame, cinele lui Oprea, dar - mai ales - sala de lectură SIPA au un unic și monstruos obiectiv: compromiterea, totală dacă se poate, a anticorupției printr-o măiestrit articulată contra - anticorupție!

Citeste mai departe »
Bogdan Tiberiu Iacob

Batalie in subteranele politicii: Dragnea, Tariceanu, evreii si Fondul de Investitii

Anunțat cu surle și tobe încă din toamna electorală, Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) bate pasul pe loc, lansarea la apă a legii sale de funcționare fiind nu doar tărăgănată, dar, mai nou, și pasată între guvern și parlament. Asta, spre disperarea tandemului Dragnea-Tăriceanu, care a făcut anumite promisiuni unui anumit stat, iar acum se confruntă cu opoziția neașteptată a premierului Grindeanu.

Citeste mai departe »
Petru Romosan

Actualităţi sau disoluţia statului?

Cine ar mai conduce azi România? Klaus Iohannis, chiriaşul cam prea scump şi de tot inutil de la Cotroceni? Tânărul prim-ministru Sorin Grindeanu? Amândoi par să joace într-un film mut tragi-comic. Nu-i mai bagă nimeni în seamă, cu excepţia celor anume plătiţi să-i bage în seamă. De ceva vreme, cam de când a fost chemat des pe la DNA, prim-ministru pare să fi devenit Dan Andronic, actualul director al Evenimentului zilei. Are şi un prim-consilier, tot un jurnalist, bătrâna vulpe Ion Cristoiu. Dan Andronic propune agenda zilnică a României printr-o reîncălzire cu surprize a tuturor subiectelor tulburi sau nerezolvate (juridic, politic, economic...) din cei zece ani de băsism agravat. Deci adevăratul prim-ministru – vă place sau nu vă place – se arată a fi ziaristul (fostul consultant politic) Dan Andronic. Deşi a fost numit de şase luni la Palatul Victoria, Sorin Grindeanu e şi astăzi uimit de ce i s-a întâmplat.

Citeste mai departe »
Sorin Rosca Stanescu

Europa nu se poate vindeca cu doctor Merkel

“Germanii sunt rai, foarte rai. Priviti milioanele de masini pe care le vand in SUA”. Aceasta declaratie ii apartine lui Donald Trump si a fost rostita raspicat in fata mai marilor Europei. Se adanceste astfel falia politica dintre Washington si Berlin. Consecinta poate fi inrautatirea situatiei din Europa. Solutia germana pare, din aceasta perspectiva, din ce in ce mai subreda. Iar Romania este in menghina.

Citeste mai departe »
Sorin Rosca Stanescu

De unde a stiut Basescu rezultatele?

Conform dezvaluirilor facute de Dan Andronic, putin dupa ora 21:00, in seara celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor din 2009, Traian Basescu i-a telefonat. Si i-a comunicat faptul ca a castigat. Mai mult chiar, l-a anuntat si scorul. Care, in cele din urma, s-a dovedit exact. Spre surprinderea tuturor. Cu exceptia casei de sondaj care lucra pentru Traian Basescu. De unde a stiut el rezultatul?

Citeste mai departe »
Sorin Rosca Stanescu

Ametitoarele centre de putere

In statul roman, in acest moment, atunci cand vorbim despre centrele de putere care, pana la urma, asigura o buna sau o rea guvernare, trebuie sa incepem cu o enumerare. Exista puterea legislativa, data de o majoritate parlamentara. Care apartine PSD. Exista puterea executiva, sustinuta de respectiva majoritate parlamentara. Este tot a PSD. Apoi, exista puterea prezidentiala, care are unele atributii esentiale legate de guvernare. Si, inevitabil, intr-o tara ca Romania, exista puterea oculta, exercitata independent sau impreuna de institutiile de forta. Servicii secrete, DNA, zone ale puterii judecatoresti si armata. De modul in care isi impart puterea toate aceste institutii care o exercita, depinde, intr-o masura decisiva, gestionarea statului. Din aceasta perspectiva, Romania functioneaza ca un aparat cu mai multe viteze, dar si cu foarte multe frane. Ce nu merge?

Citeste mai departe »
Val Valcu

Iohannis a mers cu Grindeanu. Dragnea, în offside

Președintele Klaus Iohannis s-a plasat pe aceeași poziție cu premierul Sorin Grindeanu și l-a lăsat în offside pe Liviu Dragnea. Tema nu are mari implicații politice, la prima vedere, dar cazul în sine explică atât rezultatele din sondaje, cât și poziționările din ecuația Puterii.

Citeste mai departe »
Sorin Rosca Stanescu

Ciorba reincalzita

Asa a luat peste picior presedintele Klaus Iohannis scandalul serviciului secret numit SIPA si al arhivei explozive cu acelasi nume. El sustine nici mai mult, nici mai putin ca exista un scenariu conform caruia, din cand in cand, acest taraboi este repus pe tapet, readus in atentia opiniei publice, in scopul de a genera scandal. Deci, ca sa il citez: SIPA este o ciorba reincalzita. Sa vedem, insa, care este compozitia acestei ciorbe si daca nu cumva intaiul om in stat are datoria sa sufle in ea.

Citeste mai departe »
Sorin Rosca Stanescu

Grindeanu vede naluci acolo unde sunt monstri vii

Premierul Romaniei, Sorin Grindeanu, a intervenit, printr-o declaratie nefericita, in uriasul scandal al arhivei SIPA. In sensul ca se pronunta si el pentru desecretizarea a ceea ce trebuie desecretizat. Motivul invocat de el este ca numai astfel ar putea fi pus capat unor spaime care ii bantuie pe multi. Iata, asadar, ca isi face loc o noua motivatie, invocata de asta data chiar de catre seful executivului, si anume necesitatea de a se pune capat unor fantezii si cosmaruri pe care le-ar avea diverse persoane. Modul in care Sorin Grindeanu s-a exprimat ar trebui sa ne puna pe toti pe ganduri.

Citeste mai departe »
Val Valcu

Dragnea, frază cheie pentru Iohannis. Cum se joacă la prezidențiale

Liviu Dragnea a rostit la Antena 3 o frază care va ține PSD încă doi ani și jumătate în Palatul Victoria. Cel mai probabil, cu același premier. Chiar dacă va fi necesară schimbarea lui Sorin Grindeanu, guvernul PSD-ALDE va rezista.

Citeste mai departe »
Bogdan Tiberiu Iacob

A inceput deja: Sa te tii dezbinarea dracului in anul Marii Uniri

Nervi tari și popcorn, cam asta ar putea fi, din păcate, singura idee bună pentru spectacolul care așteaptă România anul viitor, odată cu sărbătorirea centenarului Marii Uniri din 1918. Așa cum păguboase obiceiuri fac ca de 1 Decembrie România să se comporte de parcă a pierdut ceva, nu a cîștigat (colive, mutre lungi de politicieni și înalți prelați, coroane de flori, slujbe bisericești plus stupidele parăzi militare, de parcă realmente am avea ceva de arătat), la fel, anul viitor se anunță de pe acum unul cu scandaluri ale dezbinării în locul unei sărăbători reale a unirii.

Citeste mai departe »
Petru Romosan

Traian Băsescu ar fi fraudat nişte alegeri

Presa românească, scrisă şi mai ales vorbită, care de mult nu mai este o presă, a descoperit un nou, un mare subiect de o fierbinte şi stringentă actualitate. Alegerile din 2009 ar fi fost – ptiu, drace! – fraudate. Ceea ce ştie tot poporul a aflat în sfârşit, după şapte ani lungi, şi presa bordelului politic românesc. Descoperire istorică! Aceeaşi presă care ne terorizează partinic şi sistemic ne-a băgat în cap, ceas de ceas, seară de seară, că în 2009 Mircea Geoană a câştigat alegerile prezidenţiale în România dar le-a pierdut în străinătate. Urmau nişte calcule foarte savante, tehnice, hărţi şi cifre, ambasadori. Mircea Geoană ar fi pierdut alegerile în străinătate, îndeosebi la Amabasada Română din Paris, de pe strada Saint-Dominique, condusă de pseudointelectualul sfertoortodox de gaşcă, de aşa-zisul diplomat Teodor Baconschi (cei care l-au cunoscut sau citit pe A.E. Baconsky se ruşinează pentru fiul său. Vă amintiţi sceneta penibilă cu „fermecătoarea” Elena Udrea?). Dezvăluirile epocale ale presei de azi poporul cel cuminte le ştia de atunci şi şi-a văzut mai departe de ale lui, de viaţa lui amărâtă. Să ne amintim de cele 7,4 milioane de români care l-au trimis la plimbare pe fraudator la referendumul din 2012. N-a fost să fie – l-au ţinut în braţe partenerii strategici SUA şi UE, împreună cu arendaşii lor locali.

Citeste mai departe »
Sorin Rosca Stanescu

Guvernul din iunie

In ciuda ezitarilor sale, Liviu Dragnea nu mai poate da inapoi. S-a vorbit mult prea mult despre schimbarea unor ministri. In consecinta, daca in luna iunie, cand se intalneste staff-ul PSD, nu are loc o remaniere, Liviu Dragnea pierde mult din autoritatea sa de lider, inca absolut, al PSD. Iar daca are loc remanierea, dar nu se face cum vrea Liviu Dragnea, atunci, din nou, acesta va deconta factura. Este motivul pentru luna iunie ne poate aduce surprize politice de proportii.

Citeste mai departe »
Adrian Nastase

Statul Român

Vorbim des despre stat. Formulele „Statul sunt eu”, Statul suntem Noi”, „Statul de drept”, „Statul natiune”, „Statul social”, etc. sunt formule preluate din manuale de politologie si sunt utilizate des in discursuri publice.

Citeste mai departe »
Bogdan Chirieac

Cum poate pica România între scaune, în fața americanilor

Demiterea intempestivă a directorului FBI, James Comey, a stârnit valuri uriașe în Statele Unite. Numit de președintele Obama, pentru un mandat de 10 ani, Comey a fost destituit de președintele Trump fără ca măcar să-l informeze oficial. Comey a aflat știrea de la televiziune, în timpul unei manisfestari oficiale și a crezut inițial că este vorba de o glumă tv. Destituirea pare să fie în legătură cu ancheta care privește pe Donald Trump și echipa sa, în legătură cu relațiile și posibilul sprijin dat de Rusia în timpul campaniei prezidențiale de anul trecut.

Citeste mai departe »
Sorin Rosca Stanescu

Remanierea, primul examen major al lui Liviu Dragnea

Dupa ce, cu o mana de fier, a preluat conducerea PSD si l-a condus in cea mai spectaculoasa victorie din istoria sa, destinul politic al lui Liviu Dragnea se afla intr-o rascruce. Amenintat major de consecintele celui de-al doilea dosar penal, aflat in imposibilitatea juridica de a deveni premier, Dragnea a recurs la o solutie de avarie. Plasarea unei drone la varful Guvernului. Si-a dorit ca aceasta drona sa fie Sevil Shhaideh. Dar interventia in forta a sistemului si, in primul rand, a lui Klaus Iohannis l-a facut sa se retraga catre un al doilea scenariu. Iar astazi, Liviu Dragnea, si daca nu astazi, maine, se va confrunta cu Sorin Grindeanu.

Citeste mai departe »
Adrian Severin

Nici fascism, nici capitalism, deci comunism

Lumea euro-atlantica retraieste in aceste zile atmosfera Republicii de la Weimar. Forma generoasa a unei democratii, aparent imbogatita astazi prin integrarea teoriei drepturilor omului, a fost desartata de continutul sau esential si anume increderea poporului in institutiile politice, respectiv cooperarea dintre popor si aceste institutii. Este vorba despre institutiile care organizeaza exercitarea puterii colective in vederea realizarii unui proiect unificator, vizand in ultima instanta securitatea personala, sociala, nationala si internationala a membrilor unei comunitati umane, garantarea pacii, prosperitatii, libertatii si demnitatii in mediul in care acestia traiesc. In lipsa sprijinului popular, tesutul social se destrama si statul implodeaza.

Citeste mai departe »
Bogdan Tiberiu Iacob

Legea gratierii – ingropata definitiv. Sau macar pana in toamna

A trecut și Comitetul Executiv al PSD, s-au tăiat capete, s-au făcut schimbări de leadership, dar tot nu ne-am lămurit în legătură cu o problemă: cum rămîne cu legea grațierii? Se mai dă ori ba? Și, dacă da, cînd? Și dacă nu, care sunt argumentele concrete ale renunțării? Știm doar că Liviu Dragnea a mormăit ceva, după ședință, cum că legea nu rezolvă problemele din justiție, că nu e o prioritate și că se gîndește serios dacă mai e oportună.

Citeste mai departe »

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.