Reteaua Corect

Editoriale si opinii din domeniul Politics

Adrian Severin

Cu o achitare nu se face justiție

A fost achitat și „penalul” Călin Popescu-Tăriceanu. După ani de terfelire dar și după ani de exemplară rezistență.

Citeste mai departe »
Sorin Rosca Stanescu

PNL se îngroapă singur

În urmă cu mai multe zile, atunci când Ludovic Orban a anunțat depunerea faimoasei plângeri penale împotriva premierului Dăncilă, am făcut afirmația că acesta s-a transformat instantaneu într-un cadavru politic. Și că PNL intră în moarte clinică. Acum lucrurile s-au schimbat. Prin decizia luată de majoritatea covârșitoare a staff-ului acestui partid, prin care își asumă, alături de Ludovic Orban, plângerea penală. Cu toate consecințele care decurg de aici. Iar principala consecință este compromiterea totală a ultimului partid istoric. Care, oricum, nu mai era prea istoric. Ci, mai degrabă, istorie.

Citeste mai departe »
Bogdan Tiberiu Iacob

Nebănuitele consecințe ale denunțului lui Orban

De la jumătatea săptămînii trecute nu mai contenesc analizele și dezbaterile pe marginea halucinantului demers al liderului PNL de a face plîngere penală pentru înaltă trădare prim-ministrului. Marea întrebare e dacă Dăncilă pică sau nu de pe urma anchetei. Atît doar că acțiunea lui Orban ar putea avea consecințe mult mai severe decît își imagina el însuși ori cei care l-au manipulat.

Citeste mai departe »
Andrei Marga

Politica externă: prevederi legale și profil

O agitație stearpă în jurul politicii externe ocupă scena României. Inși gata să răstălmăcească orice duc discuția la un nivel profesional și logic regretabil de jos. Unii ne spun că așa cum a fost în ultimii ani este normal, iar capul plecat sabia nu-l taie. Alții caută nod în papură, doar le-o ieși ceva. Și unii și ceilalți vociferează, dar nu-și semnează undeva opiniile. Se poate bănui, pentru a le putea adapta la bătăile vântului.

Citeste mai departe »
Sorin Rosca Stanescu

Cu pistoalele pe masă

S-a întâmplat. A fost declanșată în fine și o anchetă penală, care îl vizează pe domnul Lucian Onea, șeful „unității de elită” DNA Prahova. Și, totodată, șeful faimosului procuror Mircea Negulescu, zis Portocală. Investigațiile declanșate sunt cu atât mai importante cu cât Lucian Onea, încă în funcție, face parte din colegiul de conducere al DNA. Din conducerea restrânsă. Să explicăm însă titlul acestei analize.

Citeste mai departe »
Stelian Tanase

Trădarea la români

Românul are o înclinare aparte pentru trădare, complot și denunț? Care e adevărul? Fac parte totuși din viața noastră cotidiană. Le întîlnim la tot pasul, la birou, in familie, in vecini, etc. Sunt la fel de răspîndite ca strănutul și tusea, ca fumatul, băutul cafelei și a berii. Sunt considerate firești, în ordinea lucrurilor. Asta pentru că sunt socotite drept mijloace de neînlocuit pentru a supraviețui. Pentru a face carieră, pentru a reuși în viață, pentru a te îmbogăți… Nici nu e de mirare. În lumea românească depinzi de o vorbă, de o scrisoare, de o calomnie, de un zvon. Și așa e din vechime. Țările dintre Nistru Tisa, Dunăre, au trăit secole expuse pretențiilor Imperiilor din jur. Rus, otoman, habsburgic. Din partea tătarilor și polonezilor. Aceasta presiune a nimerit pe o societate labilă, cu instituții slabe, cu oameni sub vremi, nu invers.

Citeste mai departe »
Bogdan Tiberiu Iacob

Diversiunea Tudor Chirilă

Liberalii au comis-o din nou. Partidul merge, de la o vreme, din gafă în gafă. Nici nu începuseră bine scandalurile pe tema denunțului penal aberant depus de Ludovic Orban contra Vioricăi Dăncilă, că a venit altă trăznaie, așa zisa candidatură a lui Tudor Chirilă la primăria generală. Un fake news, conform lui Orban. Desigur, dar cine l-a produs și de ce?

Citeste mai departe »
Sorin Rosca Stanescu

Schema penală

În toată nebunia acestor zile, există și un element pozitiv. În efortul său de a lovi cât mai puternic, cât mai repede și cât mai eficace în majoritatea parlamentară, PNL s-a dat de gol. Lucrează de acum fățiș printr-o schemă penală. Și astfel procurorii, împinși de la spate de liberali, își fac oficial intrarea triumfală în bătălia electorală. Cât de eficace va funcția schema penală?

Citeste mai departe »
Adrian Nastase

Căsătorii și divorțuri

În timp ce în Marea Britanie se desfășoară o nuntă pe modelul Cenușăresei – regizată pornind de la ideea că încă ne plac poveștile cu zâne – la București au loc noi episoade ale divorțului între guvern și președinte. Nu voi repeta faptul că nu avem, cel puțin deocamdată, înțelepciunea de a gestiona o bună funcționare a regimului semi-prezidențial și că ar trebui poate să ne gândim, în perspectiva unei revizuiri constituționale, la o variantă care să înlocuiască mașina noastră cu două volane.

Citeste mai departe »
Octavian Andronic

Înaltă trădare să fie, dar s-o știm și noi...

În sfârșit, Ludovic Orban, insignifiantul - de până acum - lider liberal are parte de ora sa astrală cu care va rămâne în istorie: este primul „simplu cetățean” care acuză un prim ministru de înaltă trădare!

Citeste mai departe »
Bogdan Tiberiu Iacob

Orban - jalnicul drum de la denunțat la denunțător. Și o capcană întnsă presei

O știre pe surse dată de ziarul ”Adevărul” amorsa o veritabilă bombă: liderul PNL, Ludovic Orban, a depus o plîngere penală împotriva premierului Viorica Dăncilă, sub acuzația de înaltă trădare. O scurgere controlată în mass-media, am îndrăzni să opinăm, cu un motiv bine determinat.

Citeste mai departe »
Sorin Rosca Stanescu

Scenariul Zegrean

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale și coautor la elaborarea Legii Fundamentale, lansează un scenariu, care îl poate arunca literalmente în aer pe Klaus Iohannis. De fapt, este vorba de o deducție logică. Bazată pe o ipoteză cât se poate de plauzibilă. Și anume că, după ce i-a cerut public demisia de mai multe ori și niciodată față în față, președintele României intenționează să o suspende pe Viorica Dăncilă din funcția de premier. Pe o cale extrapolitică. Și paralegală.

Citeste mai departe »
Octavian Andronic

De ce trag clopotele, Mitică?

Slugărnicie geopolitică: Externele l-au avertizat pe Valer Dorneanu să nu se ducă la aniversarea Curții Constituționale din Rusia, la care fusese invitat prin reciprocitate, pentru că s-ar putea să se supere americanii!!! Și așa, abia i-am împăcat cu ambasada din Israel

Citeste mai departe »
Sorin Rosca Stanescu

Armele letale

S-a declanșat la București războiul total. Care, vom vedea, se externalizează. Cele două tabere, Guvernul plus majoritatea parlamentară, pe de-o parte, și Președinția plus opoziția pe de altă parte, sunt decise să utilizeze întreg arsenalul. Iar armele sunt letale. E interesant și dramatic totodată de urmărit, cum vor fi ele utilizate. Și în ce ordine. Și, mai ales, e bine să știm care sunt aceste instrumente de luptă.

Citeste mai departe »
Bogdan Tiberiu Iacob

Avangarde - sondaj capcană pentru alianța PSD-ALDE?

Sociologul Marius Pieleanu a prezentat, joi seară, la Antena 3, un sondaj realizat de Avangarde, pe baza datelor colectate din mai multe cercetări sociologice din ultima perioadă.

Citeste mai departe »
Adrian Severin

De Înălțare

Pentru mine votul negativ al României față de Declarația UE privind Ierusalimul, indiferent ce cuprindea acel document, are o dublă semnificație pozitivă:

Citeste mai departe »
Sorin Rosca Stanescu

Gardul și oiștea

Președintele României a comis-o din nou. Din nou lansează din străinătate rachete împotriva Guvernului. De astă dată, din apropiere. Din Bulgaria. De la Sofia. Acolo unde se desfășoară un summit UE „Balcanii de Vest”, urmărit cu mare atenție de întreaga lume. De acolo, Iohannis și-a organizat o mică conferință de presă. Intenționat. Pentru ca atacurile lui contra premierului Dăncilă să aibă ecou extern.

Citeste mai departe »
Sorin Rosca Stanescu

Guvernul cedează. Dar prea târziu

Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, a cedat. În fine. Și, printr-o ordonanță de urgență, repară o eroare gravă. Oferind compensații unor salariați din Sănătate. Care, altfel, pierdeau sume consistente din veniturile lunare. Este însă prea târziu!

Citeste mai departe »
Bogdan Tiberiu Iacob

Bomba căzută azi în procesul lui Liviu Dragnea

La ÎCCJ se derulează azi ultimul episod din procesul liderului PSD, Liviu Dragnea judecat pentru fapte de corupţie. Un proces din care, în mod firesc, la cum se prezintă faptele, Dragnea nu are cum să iasă basma curată. Numai că, dincolo de implicațiile sentinței, azi a explodat o bombă, zicem noi, de uriașe proporții, care ar trebui să dea serios de gîndit.

Citeste mai departe »
Sorin Rosca Stanescu

S-au înțeles buștean

S-au mai întâlnit o dată. Președintele Klaus Iohannis cu premierul căruia i-a cerut demisia de două ori. Pentru... consultări. Legate de politica externă. Primul-ministru fiind gardat de viceprim-ministrul Ana Birchall și de ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu. S-au despărțit în starea în care s-au întâlnit. Fiecare parte a rămas pe poziții. Ceea ce înseamnă că, mai devreme sau mai târziu, unul va ceda. Cine va ceda?

Citeste mai departe »

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.