Reteaua Corect

Editoriale si opinii din domeniul Politics

Stelian Tanase

Lupul alfa

16 ianuarie 14:50 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ns6R

In ciuda eforturilor făcute de politicieni „zi de zi ceas de ceas și în proporție de masă”, România nu a pierit, chiar merge mai departe. Degeaba se străduiesc să oprească timpul în loc cît se află ei la putere, țara tot se rostogolește. Degeaba se suie din mers în tren și-l jefuiesc. Degeaba au băgat-o în tufișuri și o violează. România are puteri supranaturale, a supraviețuit. Va supraviețui și acestei încercări de rîsu-plînsu. Telenovela ne-a ținut pe toti in fața televizoarelor. Toată lumea a dorit să vada cum PSD se face de kko. Dragnea&Co au aruncat ieri România în haos pentru bunul lor plac. De ce mă rog? Ca să-și satisfacă orgoliile, să-și apere drăguțele și fotoliile confortabile. Ce război s-a iscat nene pentru duduia Carmen Dan!!!

Citeste mai departe »
Bogdan Tiberiu Iacob

Un premier pe gustul PSD

16 ianuarie 14:42 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ns6P

La ora redactării acestor rînduri, singurele lucruri bătute în cuie sunt demisia premierului Mihai Tudose și anunțul președintelui că vrea o procedură rapidă de desemnare a noului guvern, ceea ce presupune consultări cu partidele în cursul zilei de mîine. Nu știm cine va fi noua propunere de premier a PSD. În mod normal, însă, ea ar trebui să corespundă unui portret-robot creat în interiorul partidului în ultima perioadă, în mod natural, dacă ne putem exprima astfel.

Citeste mai departe »
Octavian Andronic

Grandșlemul anului: Dragnea - Tudose 60 - 5!

16 ianuarie 11:39 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ns6D

Se pare că este înscris în ADN-ul acestui partid să înceapă anul cu o criză. Anul trecut a fost Ordonanța 13. Anul acesta este o nouă criză de guvern. Ce va mai fi în continuare?

Citeste mai departe »
Sorin Rosca Stanescu

La mâna președintelui

16 ianuarie 11:22 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ns6A

Nu intrăm într-o criză politică majoră, cu condiția ca Mihai Tudose să-și țină cuvântul, iar Klaus Iohannis să-și încalce cuvântul dat. Cu aceast concluzie am încheiat analiza de ieri, 15 ianuarie a.c. Ne aflăm acum la jumătatea drumului. Mihai Tudose a demisionat. Nu are importanță pentru moment în ce circumstanțe a făcut-o. Nu se va ajunge la repetarea rușinosului procedeu al automoțiunii de cenzură pentru dărâmarea în Parlament de către PSD a propriului premier. Urmează să aflăm cum reacționează președintele Klaus Iohannis. Acesta a afirmat că, a treia oară, nu va mai numi un premier propus de PSD. Ce va face acum? Dacă cedează, înseamnă că nu e de cuvânt. Dacă nu cedează, se poate ajunge la anticipate. România poate intra deci într-o criză politică severă.

Citeste mai departe »
Petru Romosan

Cozmin Guşă, viitorul dictator al României ?

15 ianuarie 12:46 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ns6u

Din timp în timp, prin diverse voci, unele chiar cât de cât serioase, ni se induce ideea că am avea nevoie de o dictatură. Că lucrurile nu mai pot merge aşa, că democraţia, aşa cum o practicăm noi, e o crasă bătaie de joc. Ce fel de dictatură ? O dictatură militară sau o sănătoasă dictatură sub acoperire a Securităţii vechi şi noi, care e aceeaşi ? E adevărat, armată nu prea mai avem, iar cea pe care o avem nu pare deloc interesată să preia răspunderea puterii totale. Se mulţumeşte cu salarii grase, cu vizite de lucru la partenerii euroatlantici, şi e oricum sub controlul NATO, care la rândul său e controlat de SUA. Dar Securitatea, cu nenumăratele ei servicii, care se calcă între ele pe bocanci şi cam taie frunză la câini ? Pe vremuri, când mai aveam presă scrisă, câteva sute de ofiţeri se ocupau conştiincios cu cititul ziarelor. Astăzi inspectează zilnic Internetul... Securitatea, care, de altfel, a preluat acoperit puterea prin Traian Băsescu, Florian Coldea, Laura Codruţa Kövesi, Roberta Anastase, Monica Macovei, Emil Boc şi toată banda, Securitatea e cu totul altceva, e mult mai răspândită, proteiformă, şi deci mai puternică. Securitatea poate să pună de o dictatură, una moale (soft în engleză, molle în franceză), de rahat, desigur, dar aparent funcţională. Funcţională ? Da, pentru ea însăşi, pentru familiile tribului, pentru establishment şi pentru ocupanţii străini.

Citeste mai departe »
Sorin Rosca Stanescu

Scenariul armistițiului în PSD

15 ianuarie 12:39 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ns6t

Ieri am prezentat scenariul cel mai rău, care poate arunca România într-o criză majoră. Nominalizarea de către Klaus Iohannis, indiferent de ce dorește PSD, a lui Mihai Tudose pentru formarea viitorului Guvern. Și cu toate consecințele care pot decurge dintr-o asemenea mișcare politică. Există însă și un scenariu al non-crizei. Un scenariu al unei succesiuni relativ normale, de la un Guvern PSD plus ALDE la un nou Guvern PSD plus ALDE, așa cum își dorește actuala majoritate. Conform acestui scenariu, altcineva din PSD, probabil Mihai Fifor, va prelua ștafeta Exutivului. Și vom avea, la un an de la alegeri, un al treilea Guvern PSD. Există și doi de ”dacă”. Mihai Tudose și Klaus Iohannis.

Citeste mai departe »
Bogdan Tiberiu Iacob

Grobianul Tudose și-a dat emisia. Îi dă cineva și demisia?

14 ianuarie 14:59 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ns6b

Realizatorul Mihai Gâdea, la Antena 3, către primul ministru, în spinoasa problemă a românilor obligați să meargă lunar la ANAF pentru a-și declara veniturile independente: ”200.000, 300.000, 500.000, trebuie să se ducă lună de lună la ghişeu ca să completeze formularul ăsta?”. Răspuns Mihai Tudose: ”Nu se duc la acelaşi ghişeu toţi odată!”.

Citeste mai departe »
Sorin Rosca Stanescu

Și dacă Tudose nu se lasă?

14 ianuarie 14:51 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ns6a

Dragnea a făcut numărătoarea și a tras linia. Își poate permite o înfruntare cu Mihai Tudose. Are numărul necesar de voturi. Îl poate pune cu botul pe labe. Fie îl domesticește, fie îl excomunică. E socoteala lui. Pe barba lui și a partidului. Dar dacă Tudose nu se lasă? Dacă are niște ași în mânecă? Dacă se confirmă că este o dronă? Să vedeți în ce scenariu putem intra.

Citeste mai departe »
Octavian Andronic

Țopăiala guvernamentală

12 ianuarie 13:27 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ns5N

Cine și-a imaginat că în cursul precedentului guvern din aceeași guvernare a asistat la toate aberațiile exercitării administrației publice s-a înșelat

Citeste mai departe »
Stelian Tanase

Întărâtă-i drace! PSD-ul zace!

12 ianuarie 13:25 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ns5M

Imaginile cu dna Carmen Dan – ieșita emoționată în fața presei la declarații aseară tîrziu – au fost de rîsu-plînsu. A ieșit în public ca să ne citească dintr-o foaie cum a fost povestea cu demiterea șefului Poliției române. Cine minte!? Ce a zis ea vs. ce a zis Tudose. D-na Carmen Dan ne-a relatat o bîrfă ca la coafor. Ceva intre penibil și comedie burlescă. Ți se făcea milă de biata femeie nevinovată pusă într-o situație atit de delicată – să stea dreaptă între doi bandiți politici. D-na ministreasă a căzut între mese și este folosită copios de ambii în lupta lor pentru putere. Halal bărbați!

Citeste mai departe »
Sorin Rosca Stanescu

În PSD câștigătorul pierde tot

12 ianuarie 12:52 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ns5L

În timp ce Liviu Dragnea aleargă prin filiale, într-o operațiune tipică de campanie electorală, în Palatul Victoria, Mihai Tudose se pregătește. De un război pe care îl crede final. Fiecare dintre cei doi protagoniști acționează conform unui model propriu. Finalmente însă, scopul urmărit este acela de a obține un număr cât mai mare de susținători la sfârșitul acestei luni, când se va produce confruntarea de la Iași.

Citeste mai departe »
Sorin Rosca Stanescu

Premierul vrea capul Internelor

11 ianuarie 12:14 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ns5l

Premierul Mihai Tudose i-a cerut, prin intermediul presei, ministrului de Interne să demisioneze. Indiscutabil, avem de-a face cu un anunț de șah la adresa lui Liviu Dragnea. Îi cere, nici mai mult nici mai puțin decât să-și sacrifice omul instalat în acest minister cheie. Iar Dragnea tace, pentru că a devenit extrem de vulnerabil. Venit din poziția a treia și nicidecum a doua, cum cred mulți analiști, premierul Star Trek are toate șansele să câștige chiar și președinția partidului. Preluând inițiativa și utilizându-l pe Niculae Bădălău în rol de levier.

Citeste mai departe »
Stelian Tanase

Time-out înșelător în PSD

10 ianuarie 16:54 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ns52

Mă ocup pentru a treia zi consecutiv de PSD. Opoziția nu oferă subiecte de analiză. Se pare că nu s-a trezit din cheful tras între Ajun și Sf Ion. E încă mahmură, se drege cu zeamă de varză, mai trage un pui de somn. În schimb la PSD este o mare distracție. Chef de chef! Nu e de mirare, e în plin război intern. Taberele par că nu au petrecut deloc, nu au stat sub bradul frumos împodobit. Dimpotrivă, au complotat fără pauză impotriva adversarilor din partid. Altfel nu prea înțeleg graba cu care au intrat în tranșee și au început să combată.

Citeste mai departe »
Octavian Andronic

Trabantul de Formula 1

10 ianuarie 16:52 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ns51

Prea bune semne anul nu are. Mai ales din punct de vedere economic, pentru că încep să se acumuleze deconturile politicilor fiscale imprudente și ale stimulentelor consumiste. Pe palierul politic se ascute „lupta de casă” între pesediștii care îi rămân credincioși lui Dragnea, în ciuda derapajelor sale de autoritate, și cei care se grupează în jurul autenticului pol de putere pe care îl simbolizează Tudose. „Telegramele” de astăzi pun accentul pe acest aspect.

Citeste mai departe »
Bogdan Tiberiu Iacob

Iohannis-OMV, o întrevedere de doi bani. Și o decizie care ar trebui să ne dea frisoane

10 ianuarie 16:50 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ns50

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a primit marţi, la Cotroceni, vizita delegaţiei OMV-Petrom, conduse de către directorul general, Rainer Seele. O vizită care ar fi trecut, poate, neobservată, doar că, în aceeași zi, s-a anunțat oficial un fapt cu bătaie extrem de lungă: debarcarea șefei românce a OMV Petrom, Mariana Gheorghe, și înlocuirea cu un manager străin. O manevră care poate ascunde multe evenimente viitoare, nu toate benefice pentru România. Din păcate, de pe urma întrevederii de marți nu ne-am ales decît cu întărirea impresiei că Iohannis este un lider pur decorativ, pe lîngă care evenimentele trec în goană fără să-l atingă.

Citeste mai departe »
Sorin Rosca Stanescu

Tăriceanu atacă la baionetă

10 ianuarie 12:02 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ns4V

Călin Popescu Tăriceanu nu se implică în războiul intern din PSD. Lasă taberele existente să se înfrunte pe parcursul acestei luni. Și este convins că oricine va fi învingătorul, va rămâne aliat în Parlament și la guvernare cu ALDE. În schimb, Tăriceanu deschide un nou front. Mai necesar chiar decât noaptea cuțitelor lungi din PSD. El atacă în forță controversata temă a înarmării României. Dintr-o altă perspectivă, a parteneriatuui strategic consolidat cu Statele Unite.

Citeste mai departe »
Stelian Tanase

Lupta cea mare din PSD

09 ianuarie 13:40 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ns4H

Victoria categorică din decembrie 2016 produce efecte perverse. Era și de asteptat pentru un observator atent. Partidele se rup pretutindeni la guvernare, nu pe băncile opoziției. PSD neavînd o opoziție strong care să îl conteste zilnic își caută dușmanii în interior. E esențial în politică este să desemnezi un dușman. E nevoie de asa ceva pentru a mobiliza acoliții, militanții, cadrele, votanții și pentru a le stirni fervoarea. În plus proba împărțirii plăcintei s-a dovedit mult prea complicată pentru un partid care și-a zdrobit adversarul (prin neprezentare ) în campania electorală. Asta e una.

Citeste mai departe »
Sorin Rosca Stanescu

Bădălău face jocul și câștigă PSD

09 ianuarie 11:48 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ns4y

Mă autofelicit. Am avut dreptate. În PSD s-a declanșat bătălia. Este momentul optim. Pentru că adversarii politici sunt slabi. Și nu pot profita. Niculae Bădălău face jocurile. Împarte cărțile. Și, la sfârșit, el va decide cine e câștigătorul.

Citeste mai departe »
Petru Romosan

«Împăratul» Iulian Fota profeţeşte război cu Rusia

08 ianuarie 11:47 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ns4e

De ce merg lucrurile catastrofal azi în România ? De ce au plecat 4 sau 5 milioane de români peste graniţe, dintre care cei mai mulţi nu se vor mai întoarce niciodată ? Şi, mai mult, nu e exclus să plece în anii următori încă vreo 3 sau 4 milioane ? După 2004, ultimul an de putere al foştilor activişti comunişti Ion Iliescu, Adrian Năstase şi al echipelor lor de aceeaşi provenienţă comunistă din PSD-ul de atunci, au venit „prooccidentalii”, adică securiştii vechi şi noi, cu Traian Băsescu şi Elena Udrea, şi a început cu adevărat dezmăţul corupţiei şi al vânzării de ţară en gros, cu flota „rezolvată” mai demult (dosar închis în 2007), cu pământurile, cu pădurile, cu băncile, cu fierul vechi al vechii industrii etc., etc.

Citeste mai departe »
Sorin Rosca Stanescu

Război în statul paralel. Miza e PSD!

08 ianuarie 11:33 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ns4d

Bătălia declanșată în interiorul PSD este de o complexitate rar întâlnită. Ea are mai multe dimensiuni. Este o înfruntare a celor două aripi principale ale statului paralel. Pentru mai multă influență. Sau chiar pentru asumarea conducerii. Și, în același timp, o confruntare a centrelor de influență politică din interiorul PSD. Dragnea poate juca sau nu cu demisia pe masă. Dacă o face, fiecare dintre părți speră la un rezultat decisiv în favoarea ei. Ar fi, deci, o provocare în dublu sens. Între atât de multe necunoscute, există totuși și o certitudine. Momentul este bine ales. Pentru că PSD, practic, nu are în acest moment vreun adversar suficient de puternic pentru a-i lua locul la guvernare.

Citeste mai departe »

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.