Reteaua Corect

Editoriale si opinii din domeniul Politics

Bogdan Tiberiu Iacob

„ȘEFIA” NATO ȘI O IPOTEZĂ FIERBINTE: IOHANNIS – ARUNCAT ÎN MALAXOR DE UNGARIA ȘI TURCIA

23 februarie 18:22 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nCHT

„România a notificat membri ai NATO că intenționează să-și nominalizeze președintele drept candidat pentru funcția de secretar general al alianței, potrivit unor oficiali europeni”. Cam așa sună știrea care a pus ieri pe jar presa și scena politică de la noi. Numai că, la cum se prezintă lucrurile, sunt toate șansele ca nu România să fi răspîndit informația pe surse, ci alte state, cu interese majore în crearea unui potențial scandal. Cum ar fi Ungaria și Turcia, spre exemplu.

Citeste mai departe »
Cozmin Gusa

Calendarul electoral propulsează AUR-ul și-l face favorit prezidențial pe Simion

23 februarie 11:02 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nCHQ

Ce-am aflat miercuri, din punct de tehnic, în afara faptului că s-a confirmat că Iohannis i-a maltratat pe liderii PSD și PNL, impunându-și voința cu asupra de măsură asupra calendarului electoral sunt următoarele: că avem locale cuplate cu europarlamentarele, că avem listă comună PSD-PNL, atenție, cu o femeie independentă din punct de vedere politic aflată pe primul loc pe listă, că s-au devansat prezidențialele în septembrie și că parlamentarele vor fi în decembrie.

Citeste mai departe »
Marius Ghilezan

Klaus Iohannis rămâne jupânul României

23 februarie 11:00 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nCHP

Coaliția de guvernare a decis: comasarea europarlamentarelor cu cele locale. Fiindcă totul se face cu „poporul și pentru popor” – nu-i așa? – liderii PNL și PSD s-au prezentat în fața presei cu un sondaj, prin care demonstrează că 53 % dintre români sunt de acord cu organizarea celor două scrutinuri, în aceeași zi. Acest rezultat pare comandat cu același scop cu al ECFR (institut de cercetare socială al lui Soros), care anunța după Conferința de Securitate de la Munchen că “41 % dintre europeni consideră că UE ar trebui „să crească” sau „să mențină” sprijinul acordat Ucrainei, în cazul unei retrageri a ajutorului american de către Trump.” Amândouă sondaje sunt justificative. Adică manipulative. Putin și Hitler au invadat alte teritorii, tot în numele poporului. Ce nu s-a spus, dar s-a scris cu litere mici e că “Iohannis rămâne jupânul României,” până la noi ordine de pe Potomac.

Citeste mai departe »
Sorin Rosca Stanescu

Șpilul comasatelor

23 februarie 10:46 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nCHM

Trebuie să ne punem și să le punem și oamenilor politici o întrebare de bun simț. Este o noutate de ultimă oră faptul că, în acest an, urma să avem patru runde electorale și probabil cinci alegeri cu un al doilea tur de scrutin la prezidențiale? Nu era cunoscută această situație cu mult timp înainte, așa cum s-a întâmplat și în alte state? De ce în alte state UE – și nu numai UE – au fost luate măsuri privind comasările cu mult timp înainte, încă din prima parte a anului precedent? Noi de ce am întârziat? Care e șpilul?

Citeste mai departe »
Dan Chitic

Despre „Comasare”, osificarea sistemului de putere

22 februarie 11:37 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nCHv

Comasarea alegerilor, „o frază de dânşii inventată, Ca cu a ei putere să vă aplece-n jug” - ar putea fi parafraza care să încerce a sintetiza gravitatea situației. Cert, comasarea a fost comentată în fel și chip, doar că nu am văzut până acum o analiză cu un zoom-out suficient de larg asupra dezastrului general pe care această măsură îl va aduce. Să încercăm să o facem împreună în cât mai puține cuvinte:

Citeste mai departe »
Sorin Rosca Stanescu

Rechizitoriu împotriva unor magistrați orădeni

22 februarie 10:42 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nCHl

Dezvăluirile pe care le-am făcut în ultimele zile pe CorectNews, preluate și de numeroase alte site-uri, despre calvarul la care sunt supuși copii minori de către procurori și judecători din Oradea, care aveau datoria să-i apere, a stârnit și o reacție a cunoscutului avocat George Papu. Ceea ce fac în continuare nu este decât să public largi extrase din intervenția sa.

Citeste mai departe »
Marius Ghilezan

„Acordul comercial” de la München

21 februarie 12:28 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nCH9

Nimeni n-a sesizat atât contrastul, cât și asemănarea dintre München-ul toamnei anului 1938 și cel al iernii 2024. Dacă atunci, francezii și britanicii au semnat Acordul de așa-zisă pace cu Hitler, prin care cedau Sudetele Germaniei, fără a invita și Uniunea Sovietică, în zilele noastre, vedem un altfel de München. Nu ne referim la prestigioasa echipă de fotbal Bayern sau la Oktoberfest, ci la Conferința NATO de securitate. De ce n-a prins nimeni fenta cu cel mai mare “acord comercial de înzestrare militară” din istoria umanității, semnat cu cerneală simpatică, tot la München, sub ochii noștri? Un Plan Marshall pe invers.

Citeste mai departe »
Sorin Rosca Stanescu

George Simion, „persona non grata”

21 februarie 11:13 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nCGZ

Expulzat la data de 1 octombrie 2019 din Republica Moldova, George Simion, președintele AUR, a primit zilele trecute o interdicție pentru încă cinci ani. Valabilă până în 2028. Explicația premierului Dorin Recean este că liderul AUR „face parte din efortul de a destabiliza Republica Moldova”. Ce să fie, ce să fie?

Citeste mai departe »
Bogdan Tiberiu Iacob

NU E ZVONISTICĂ. E DEJA RĂZBOI HIBRID!

20 februarie 12:04 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nCGN

Scandalul comasării alegerilor începe să îmbrace forme stupefiante, aproape fără precedent am spune. Prima dată, dacă ne amintim bine, problema comasării unor alegeri a apărut în spațiul public în decembrie 2022. A luat amploare în primăvara anului trecut, fiind susținută de o serie de declarații ale guvernanților. Din toamna trecută, însă, tema a devenit un soi de tornadă politico-mediatică, una care acoperă tot mai vîrtos evenimentele cu adevărat importante, în special economico-social. Iar în ultimele săptămîni, deja s-a depășit ridicolul, prin prisma puzderiei de informații contradictorii lansate obligatoriu pe surse, apoi dezmințite oficial, din nou pe surse și tot așa. Văzută din afară, România pare un stat intrat într-un blocaj aiuritor din cauza unei chestiuni banale, anume calendarul electoral. Cui folosește cu adevărat, oare?

Citeste mai departe »
Cozmin Gusa

COLDEA-UNTOLDEA nu e doar marea problemă a SRI, ci reprezintă o uriașă breșă de securitate NATO

20 februarie 12:00 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nCGM

A existat un episod joi noaptea, prieteni, în Dubai, la festivalul UNTOLD, în care cel pe care l-am poreclit Coldea-UNTOLDEA a fost eroul unor secvențe de încăierare, de vărsat paharul cu vin în capul său, înconjurat fiind de proxeneți și drogomani, toți multimilionari, care au jucat rolul de bodyguarzi în jurul unui Florian Coldea ce a fost tăbărât de către un om de afaceri din România pe care el l-a nedreptățit și a vrut să-l bage la pușcărie în urmă cu mai mulți ani.

Citeste mai departe »
Sorin Rosca Stanescu

Președintele statului subteran

20 februarie 11:12 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nCGH

La Untold Dubai, prin intuiția și perseverența jurnaliștilor Anca Alexandrescu, Liviu Alexa și Iosefina Pascal, un colț al covorului care ascunde multă murdărie din România a fost ridicat. S-a văzut cât se poate de limpede că generalul Florian Coldea, omul care a stat la butoanele SRI în cea mai neagră perioadă a instituției, se află în epicentrul unei grupări pestrițe, ca să mă exprim cel puțin pentru moment elegant. Dar ceea ce s-a văzut este doar vârful icebergului. Nimic mai mult.

Citeste mai departe »
Marius Ghilezan

Nevolnica martirizare a lui Aleksei Navalnîi

19 februarie 12:42 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nCGu

Tragedia morții lui Aleksei Navalnîi, principalul opozant al lui Vladimir Putin, este folosită la maximum de diviziile de propagandă ale Occidentului. Ca orice dispariție prematură, la doar 47 de ani, e devastatoare. Dar de aici, să-l transformi într-un erou, pute a tactică de război, nu pioasă aducere aminte. În întreaga media occidentată se dă un singur verdict: „Putin l-a ucis!” Nu mai contează lipsa probelor, a argumentelor, a martorilor, nimic. Noul tribunal al popoarelor reunit ad-hoc pe Potomac, aproape de podul spre Langley, au decis. Dar verva, agresivitatea, tonul răstit nu ascund ceva?

Citeste mai departe »
Sorin Rosca Stanescu

Candidații exotici

19 februarie 11:07 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nCGn

Timpul trece și nimic nu a fost bătut în cuie de către fruntașii coaliției în ceea ce privește modul în care vor decurge alegerile. Ceea ce creează o instabilitate electorală care se poate transforma în criză. Deja, din perspectiva unor eventuale comasări, cei mai mulți pretendenți pentru pozițiile de primari și consilieri se află într-o criză de timp. Pentru aceștia, eventuala devansare cu patru luni a alegerilor devine o veritabilă catastrofă. Pe acest fond, nu e de mirate că se înmulțesc și candidații exotici la prezidențiale.

Citeste mai departe »
Cozmin Gusa

“Șoșocari” idioți (in)utili, COLDEA-UNTOLDEA și “Târâșul” liderilor Coaliției

18 februarie 12:30 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nCG7

1. Constat că mulți dintre "șoșocari" sunt idioți (in)utili, prezic scor mare pentru SOS la europarlamentare.

Citeste mai departe »
Sorin Rosca Stanescu

Un criminal politic în serie

18 februarie 10:48 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nCFX

Vladimir Putin, noul țar al Rusiei, este condamnat pentru crime împotriva umanității de Tribunalul Penal Internațional. Dar nu și pentru asasinatele politice ordonate de acesta de-a lungul ultimilor 30 de ani. Din această perspectivă, obiectiv vorbind, el se califică drept un criminal în serie.

Citeste mai departe »
Marius Ghilezan

Imposibila mișcare suveranistă paneuropeană

16 februarie 12:07 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nCFN

Înainte de a pune-n scenă figuri, ar trebui să analizăm concepte. Este suveranismul un proxy al naționalismului? Se poate constitui o mișcare europeană cu scopuri și intenții comune? Ce-i desparte și ce-i aproprie pe liderii acestui nou curent ideologic foarte neclar afirmat? Există un format adaptabil tuturor țărilor europene?

Citeste mai departe »
Bogdan Tiberiu Iacob

DOSARELE X CONTINUĂ: UNDE SE TOPESC SISTEMATIC FINANȚĂRILE PROMISE DE AMERICANI?

16 februarie 12:05 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nCFM

Aflăm oficial că Nuclearelectrica a semnat joi, la Roma, un memorandum de înțelegere cu companiile italiene SACE și Ansaldo Nucleare pentru a avansa dezvoltarea și finanțarea retehnologizarii Unității 1 CNE Cernavoda și Unităților 3 și 4 CNE Cernavoda, italienii urmînd să susțină finanțarea cu pînă la 2 miliarde de euro. Toate bune și frumoase, dar se ridică o întrebare: cîte asemenea acorduri va tot semna România fără să se miște, de fapt, un pai? Și unde tot dispar banii pentru care semnăm și nu mai ajungem să-i și primim?

Citeste mai departe »
Sorin Rosca Stanescu

Coaliția, ori la bal, ori la spital

16 februarie 11:02 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nCFK

Astăzi se întâlnește struțul împerecheat cu cămila. Și merg fie la bal, fie la spital. Balul ar fi, conform PNL, devansarea alegerilor locale cu patru luni și comasarea acestora cu alegerile europarlamentare, pentru a scuti acest partid de o înfrângere umilitoare din partea AUR. Sau pentru a atenua înfrângerea. Iar la spital se ajunge, tot conform PNL, dacă struțul nu se înțelege cu cămila la acest capitol și o lasă să guverneze singură.

Citeste mai departe »
Marius Ghilezan

Burdujismul – un nou curent liberal?

15 februarie 12:21 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nCFr

Sebastian Burduja a anunțat într-o emisiune la un UM de presă, încă din decembrie 2023, că în calitate de lider de filială (președinte interimar al organizației PNL București, că este dispus să-și asume bătălia pentru scaunul de primar general al Capitalei. Foarte frumos.

Citeste mai departe »
Cozmin Gusa

Pesediștii au mirosit că Iohannis vrea să-i tragă pe sfoară

15 februarie 12:20 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nCFq

V-am explicat de mai multe ori, prieteni goldiști, că interesul special pentru comasare a fost cel al PNL și mai ales al lui Iohannis, ce urmăreau tractarea specială a listei lor la europarlamentare, pentru ca să facă un scor bun, de către candidații la locale, primari în funcție sau președinții de Consilii Județene liberali cu imagine bună.

Citeste mai departe »

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.