Reteaua Corect

Editoriale si opinii din domeniul Business

Cristian Hostiuc

Problemele României

14 decembrie 16:22 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ntJZ

Analiştii: Companiile nu au suficientă productivitate pentru a-şi permite majorarea salariului minim cu încă 101 lei net pe lună/ 251 lei pentru cei cu studii superioare. Doi antreprenori români: Plătesc 180-200 de lei pe zi, şi chiar mai mult dacă e nevoie, şi nu am suficienţi oameni care să vină la muncă.

Citeste mai departe »
Adrian Vasilescu

Dacă statul are nevoie de bani… nu-i poate obţine de la BNR

13 decembrie 18:30 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ntJG

Masa critică a opiniei publice a ieşit, treptat, din capcana confuziilor în ceea ce priveşte independenţa financiară a Băncii Centrale. Adevărul că BNR nu primeşte nici măcar un singur leu de la bugetul statului este, acum, îndeobşte cunoscut. Iar convingerea în creştere că această instituţie publică fundamentală îşi finanţează din resurse proprii toate cheltuielile, absolut toate – fie pentru investiţii, fonduri salariale ori angajamente curente, fie pentru intervenţii care să asigure stabilitatea preţurilor şi stabilitatea financiară – a făcut să se rărească semnele de întrebare sau de mirare.

Citeste mai departe »
Adrian Vasilescu

Spre Zona Euro ne grăbim încet

06 decembrie 13:21 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ntHy

Acum 12 ani, la 1 ianuarie 2007, România a aderat la UE. Dar intrarea în Uniune şi în Piaţa Unică nu a coincis cu aderarea la euro. Acest al doilea pas presupune un alt tip de integrare: în Uniunea Economică şi Monetară. Euro constituie o zonă specială pentru care ne trebuie un alt bilet. Iar acest bilet nu poate fi căpătat dacă nu sunt îndeplinite deodată mai multe condiţii.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Următoarea revoluţie: Cine salvează capitalismul de el însuşi?

03 decembrie 12:47 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ntGs

Unul dintre cele mai interesante articole citite, dar şi subiect global pus pe tapet în ultimul timp a fost „The next capitalism revolution. To rebuild public faith in markets, restore competition” din cunoscuta revistă britanică The Economist, numărul 11, din 23 octombrie 2018.

Citeste mai departe »
Adrian Vasilescu

Eveniment editorial la BNR: Mises despre acţiunea umană, piaţa liberă, banii şi preţurile

22 noiembrie 12:43 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ntDl

În aparenţă, nimic deosebit nu s-a întâmplat luni-seară la Banca Naţională. Sala „Mitiţă Constantinescu“, locul desfăşurării atâtor colocvii de politică monetară, de istorie sau de cultură generală, - fiindcă numai conjugată cu cultura generală educaţia financiară poate fi bine articulată, - era ca de fiecare dată arhiplină. Se aflau acolo bancheri, personalităţi din mediul academic, cercetători din institutele economice, jurnalişti. Şi, tot ca de fiecare dată, nume grele ale ştiinţei economice şi ale vieţii culturale au răspuns invitaţiei adresate de BNR, asumându-şi rolul de a-i asigura dezbaterii altitudinea cerută de un astfel de eveniment.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

România peste 20 de ani?

19 noiembrie 12:48 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ntCj

Nimeni nu mai vrea să fie o generaţie de sacrificiu, dar întrebarea este cine se sacrifică acum, cine lasă traiul bun pe care îl are în prezent pentru a se lupta cu administraţia şi birocraţia românească şi a trage ţara înainte

Citeste mai departe »
Adrian Vasilescu

Deşi preţurile influente au crescut… inflaţia şi-a început descreşterea

16 noiembrie 12:49 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ntBE

Luni dimineaţă, la ceva mai puţin de o oră după ce INS a dat publicităţii comunicatul privind ratele inflaţiei din octombrie 2018, un post TV a cerut opinia unui analist financiar. Un comentator îndeobşte echilibrat şi, mai cu seamă, documentat. Aşa că m-a surprins să-l aud afirmând că, în piaţă, preţurile sunt mai mari decât cele din calculele statisticienilor.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Isărescu nu vrea dobânzi mai mari la lei, iar cursul rămâne stabil

12 noiembrie 13:51 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ntA7

Isărescu nu vrea dobânzi mai mari la lei, iar cursul rămâne stabil. Companiile mari se ridică împotriva creşterii salariului minim, iar răspunsul consilierului guvernului este: de ce atâta agresivitate pentru o creştere rezonabilă, când randamentul capitalului investit este dublu faţă de media UE? Între timp economia scade, iar gluma cu “Dorel” se întoarce împotriva României

Citeste mai departe »
Adrian Vasilescu

De ce „a îngheţat“ BNR dobânda-cheie la 2,50 la sută

07 noiembrie 13:33 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ntyF

Vechiul dicton, în continuare actual, potrivit căruia „bancherul îţi dă umbrela când e soare şi ţi-o ia când plouă“, e desigur o metaforă. O figură de stil bine ţintită, din care răzbate un adevăr semnificativ: acela că, în relaţiile cu băncile, oricare ar fi clientul, o ţară, o companie sau o familie, politica de creditare se înăspreşte când vremea e urâtă şi devine mai relaxată când norii se risipesc.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

România, ţara salariilor şi a poziţiilor extreme

02 noiembrie 15:28 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ntxi

Marile companii se revoltă pentru 101 lei în plus la salariul minim, dar plătesc fără să facă scandal între 8.000 şi 10.000 de lei pe lună pentru un programator

Citeste mai departe »
Adrian Vasilescu

Încotro se îndreaptă lumea?

01 noiembrie 12:35 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ntwS

E vremea ultimatumurilor. Savanţii ne ameninţă că astăzi, pe planetă, trăiesc ultimele generaţii care mai pot să întreprindă ceva ca să salveze natura. În timp ce diagnosticienii politici prevestesc sfârşitul democraţiei – codul fundamental pe care se întemeiază viaţa Europei. Iar după ce, în anii crizei, Şcoala de la Harvard vedea economia lumii având drept chei lăcomia şi frica, nu mai departe de începutul acestei săptămâni am avut parte de profeţii potrivit cărora „după ce frica şi furia au câştigat alegerile în Brazilia“ aceste două psihoze vor împinge lumea „spre dezagregarea ordinii sociale“

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Consultanţi, mentori şi coach avem, dar unde sunt antreprenorii şi businessurile?

28 octombrie 13:44 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ntvp

Săptămânal, cred că în inboxul vostru vine un e-mail în care sunteţi invitaţi să cunoaşteţi pe cineva care ar putea să vă înveţe cum să faceţi business, cum să deveniţi milionari, cum să vindeţi mai eficient sau să tăiaţi costurile mai bine (pentru ultima variantă ofertele sunt mai reduse). În ultimii ani, în piaţă îşi fac loc cursurile de mentorat sau de coaching. Toată lumea a ajuns sau vrea să fie mentor, coach sau consultant.

Citeste mai departe »
Adrian Vasilescu

Adnotări la un comentariu al directorului editorial al ZF

26 octombrie 11:46 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ntv5

Acum zece ani, în octombrie 2008, se prăbuşea Lehman Brothers. O bancă americană dintre acelea despre care se afirma că... sunt prea mari ca să cadă. Criza ameninţa să lovească întreaga planetă.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Sezonul de iarnă se anunţă rece

22 octombrie 13:02 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nttH

Economia scade mult mai repede decât aşteptările, creşterea reducându-se la jumătate dintr-o dată, companiile redevin prudente, investiţiile stagnează din cauza tensiunilor de pe piaţa muncii, iar guvernul PSD încearcă să ridice moralul printr-o nouă creştere salarială peste noapte

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Timişoara, o piaţă la extreme

16 octombrie 11:33 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ntrZ

Pe de o parte se confruntă cu cea mai mare criză de forţă de muncă din toată România, multinaţionalele urmărind talentele încă de pe băncile liceului, la polul opus are ponderea cea mai scăzută a companiilor antreprenoriale româneşti în business. Care va fi viitorul?

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Vin urmaşii

14 octombrie 12:01 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ntri

Vizibil sau mai puţin vizibil, în businessul românesc începe să fie predată ştafeta. Întrebarea este dacă cei care vor prelua conducerea vor reuşi să ducă afacerea mai departe sau o vor preda altora ca să scape de probleme?

Citeste mai departe »
Adrian Vasilescu

O analogie cel puţin ridicolă

10 octombrie 11:44 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ntq9

Senatul a radiat punctele 3 şi 4 ale mult-discutatului articol 25, din Legea 312/2004, ca răspuns la solicitarea unui grup de iniţiativă. A făcut-o cu impresia falsă că ar fi abolit un regim privilegiat pentru salariaţii BNR, ce ar beneficia de „un nou tip de imunitate“.

Citeste mai departe »
Adrian Vasilescu

Senatul a legiferat joi (tacit) ca personalului BNR să i se ia ce nu are - imunitatea

03 octombrie 11:22 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nto2

În 2016, la începutul anului, a fost lansată în spaţiul public o închipuire: că personalul băncii centrale ar avea imunitate civilă şi penală. Şi tot atunci a luat fiinţă un grup de iniţiativă, nu prea numeros dar cum se vede influent, care şi-a pus în gând să-i ia acest presupus privilegiu.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Care este nivelul de echilibru care ar putea să rezolve criza de pe piaţa forţei de muncă?

02 octombrie 11:18 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ntnE

Care este nivelul de echilibru care ar putea să rezolve criza de pe piaţa forţei de muncă? 2.000 de lei net salariul minim şi 3.600 – 4.000 de lei câştigul mediu, nivel la care o parte dintre românii care lucrează în afară să se gândească să revină în ţară. Sau să vină din nou criza, dar atunci toată lumea va pierde.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Nu vreau să mor într-un birou

30 septembrie 13:23 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ntmU

Jack Ma, profesorul de engleză care a creat Ali Baba, gigantul chinez din retailul online, a decis pe neaşteptate să se retragă, la numai 54 de ani, de la conducerea executivă a businessului pe care l-a creat, care are afaceri de peste 40 de miliarde de dolari pe an.

Citeste mai departe »

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.