Reteaua Corect

Editoriale si opinii din domeniul Business

Adrian Vasilescu

Meteorologii prevestesc o iarnă grea. Economia românească are nevoie de fortifiante

18 octombrie 12:08 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nrGV

În prag de iarnă – o iarnă ce se anunţă aspră – economia are nevoie de fortifiante. Pentru creşterea imunităţii. Recent, într-o dezbatere publică, se opina că pentru asta vor fi necesare idei geniale… şi nu avem. Istoria însă – şi nu doar cea a poporului român, ci istoria lumii – are un alt punct de vedere. Şi anume, că întotdeauna e nevoie de ceva mai mult, de mult mai mult: să fie evitată capcana erorilor. Fiindcă pretutindeni, pe planetă, ţările ori doar companiile eşuează după ce guverne, patronate, manageri, producători, consumatori au căzut în plasa erorilor. Succesul economic le surâde doar acelor ţări sau acelor companii care reuşesc să reducă drastic consumul de greşeli economice.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Cine este Gheorghe Şimon? Cine?!

16 octombrie 11:43 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nrGc

Nu cred că mulţi dintre voi aţi auzit de Mihai Tudose, 50 de ani, până duminică după-amiază, pe 25 iunie, când numele lui a explodat în media ca fiind propunerea lui Liviu Dragnea sau a lui Klaus Iohannis, pentru poziţia de prim-ministru din partea PSD, după căderea lui Sorin Grindeanu.

Citeste mai departe »
Adrian Vasilescu

PIB-ul României: surplus de viteză, deficit de sustenabilitate

13 octombrie 12:30 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nrFv

Privindu-ne în oglinda unei lumi îngrijorate – obsedate de efectele crizei care se stinge, dar care încă nu s-a stins – şi întrebându-ne dacă viteza mare cu care aleargă PIB-ul nostru este ori nu de lungă durată, nu putem să facem abstracţie de raportul dinamică-sustenabilitate. Căci ştim bine că, raportând creşterea noastră economică la populaţia ţării, a şaptea ca mărime din Uniunea Europeană, rezultatul nu este cel dorit. Sunt zece ţări în Piaţa Unică ale căror populaţii reprezintă, numeric, jumătate sau un sfert faţă de populaţia României, la care împart creşteri economice mult mai mari ca ale noastre. Fapt ce ne trimite să analizăm cu atenţie două repere: cât PIB facem noi şi pe cât capital ne bazăm.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Întrebarea mea pentru următorii 25 de ani

12 octombrie 11:40 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nrF6

Firma de audit şi consultanţă EY a lansat în România o provocare: 25 de întrebări şi răspunsuri care ar putea schimba o întreagă societate, o economie şi o ţară. Întrebarea este dacă noi, cu resursele şi cu puterile noastre, putem să facem ceea ce spunem şi credem că ar trebui făcut pentru ca peste 25 de ani să spunem că ne-am depăşit condiţia, de a fi penultima ţară din UE, o ţară de unde românii vor să plece şi o societate dezbinată care nu crede în ea şi în mai bine.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Cum va arăta România peste 25 de ani?

09 octombrie 12:32 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nrE6

Pentru a marca cei 25 de ani de prezenţă în România, firma de audit şi consultanţă EY, parte din celebrul Big4, a venit cu ideea de a întreba România, de a vă întreba pe voi, de a-i întreba pe cei care fac parte din comunitatea de business – antreprenori, directori, consultanţi, avocaţi -, care ar fi întrebarea fiecăruia pentru viitor.

Citeste mai departe »
Adrian Vasilescu

Cine eşti dumneata, mister ROBOR?

06 octombrie 12:34 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nrDe

Acest domn, pe care îl strigăm ROBOR, de obicei o fire discretă, s-a trezit peste noapte subiect de ştiri şi de dezbateri publice. Prea puţini îi cunosc şi îi înţeleg viaţa. Prea mulţi însă îi spun povestea, confecţionându-i diverse biografii. Toate patinând pe lângă adevăr.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Marţi, şedinţă crucială la BNR, prima după cinci ani de linişte

02 octombrie 11:20 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nrBI

Cei cinci ani de vacanţă ai BNR s-au terminat. Din 2012, din perioada suspendării lui Băsescu când tensiunile politice s-au transferat şi pe piaţa valutară şi monetară, dobânzile pe piaţa interbancară au scăzut constant, de la 6-7% pe an, la sub 1% pe an, până la un minim de 0,5-0,6% pe an.

Citeste mai departe »
Adrian Vasilescu

Fotografia neretuşată a drumului României către euro

27 septembrie 13:41 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nrAc

Unsprezece ţări (Belgia, Germania, Finlanda, Franţa, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Austria, Portugalia, Spania) au format, în 1999, Zona Euro a Uniunii Europene. Lor li s-a adăugat în 2001 – după o pauză pentru un surplus de pregătire –, Grecia. Toate aceste 12 ţări au introdus moneda unică. Lor li s-au adăugat, în 2008, Cipru şi Malta.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Adio dobânzi ireal de mici la creditele în lei

25 septembrie 11:31 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nrzr

Cea mai bună perioadă pentru dobânzi scăzute la lei la credite apune.

De mai bine de o lună, fără să atragă prea mult atenţia, dobânzile la lei de pe piaţa interbancară, pe baza cărora se calculează indicele ROBOR, folosit ca reper în contractele de împrumut pentru apartamente, credite de consum, carduri de credite sau credite pentru companii, au început să crească.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Fără să-şi propună, pentru prima dată, statul român se comportă ca un adevărat capitalist

22 septembrie 12:23 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nryN

Există o întreagă dezbatere legată de cererea guvernului Tudose/PSD, de a lua de la companiile de stat, pe care le controlează, dividende supli­mentare, pe lângă cele încasate în mod obişnuit.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

România este strivită între IT-işti şi ingineri, la o extremă, şi paznici şi videochat, la cealaltă

18 septembrie 11:32 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nrwU

Nu ştiu dacă aţi observat, dar România este cotropită de paznici şi bodyguarzi, ori foarte tineri, raşi în cap şi umflaţi de muşchi, ori foarte seniori, slabi şi epuizaţi de ultimii 27 de ani în care nu şi-au găsit locul. În orice magazin, supermarket, companie, locaţie intri şi dai de un paznic sau un bodyguard care pierde timpul pe acolo. Pentru acest job, plătit cu salariul minim pe economie (1.450 de lei brut) sau puţin peste, în funcţie de oraş, plictiseala este cel mai mare duşman, cum trec cele 8 ore.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Scăderea inflaţiei în august pune BNR pe gânduri

17 septembrie 13:01 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nrwE

Scăderea inflaţiei în luna august de la 1,4% în iulie (iulie 2016 – iulie 2017) la 1,2% (august 2016 – august 2017) a venit ca o surpriză pentru BNR, care are o nouă întrebare: această scădere este conjuncturală, doar pentru o lună, sau indică o deflaţie ascunsă în economie?

Citeste mai departe »
Adrian Vasilescu

Inflaţia a scăpat de corsetul efectelor statistice şi se apropie de adevărurile pieţei

13 septembrie 12:36 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nrvi

De-a lungul anilor, mulţi analişti şi-au exprimat teama că domolirea inflaţiei va costa mult. Şi că preţul va fi, în primul rând, explozia şomajului. Pentru că la noi, în anii cu inflaţie mare, domina ideea că preţurile şi şomajul nu pot fi ţinute în frâu împreună. Şi că nu vom putea să scăpăm de inflaţie fără „să dăm drumul la şomaj“. Sau, dimpotrivă, ca să nu vedem în societatea românească o creştere masivă a şomajului n-aveam decât să suportăm inflaţia.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

De cine depinde viitorul nostru

11 septembrie 17:13 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nruw

România are asigurată securitatea politică şi militară prin faptul că este parte din Uniunea Europeană şi NATO, cea mai mare realizare din ultimii 100 de ani după marea unire din 1918.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Controversatul Pilon II de Pensii

04 septembrie 12:04 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nrrB

Ca să nu avem discuţii/neînţelegeri: Pilonul II de Pensii, adică banii voştri administraţi privat, este bun.

Când te vei pensiona, te vei trezi cu o anumită sumă de bani, de care nu ştii, în funcţie de salariul pe care l-ai avut.

Cei mai mulţi dintre români nu ştiu că lunar 5,1% din salariul lor brut se duce într-unul din cele 7 fonduri administrate privat. La pensie, banii acumulaţi în decenii vă revin. Asta dacă statul nu schimbă sistemul, sau dacă fondurile vor rezista crizelor care vor veni.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Unde sunt banii din creşterea economică?

29 august 12:24 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nrpB

Ceva nu se leagă: economia României creşte cu 5,9% pe an, de 4 ori mai mult decât Europa, industria are cel mai bun trimestru din ultimul deceniu, numărul de salariaţi este la un maxim de un deceniu – 4,8 milioane de angajaţi (în criză au scăzut la 4,1), creşterea salariului minim a adus mai multe locuri de muncă - 500.000 - decât a desfiinţat, dar Guvernul caută să facă rost de bani pentru a acoperi bugetul.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Ce monştri se ascund în spatele creşterii economice

14 august 10:46 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nrkq

Economia României creşte cu peste 5% pe an, cu o creştere a industriei de 8%, date pentru care alte ţări ar face orice ca să le aibă.

Citeste mai departe »
Adrian Nastase

Câteva comentarii privind evoluțiile economice din țară (I)

10 august 12:06 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nrju

Mai intai unele aspecte legate de CONTEXTUL INTERNATIONAL.

Efectele crizei financiare din 2008, începută în SUA, dar care s-a răspândit cu rapiditate în întreaga lume, a marchat sfârșitul unei ere politice, cu efecte economice majore, și începerea alteia, noi.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Vă mai amintiţi de 9 august 2007, când au început să cadă pieţele, dar noi deschideam şampania?

10 august 12:03 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nrjt

Exact acum 10 ani, pe 9 august 2007, când pieţele financiare mondiale deschideau şampanie peste şampanie, bursele fiind la maxime, de nicăieri a apărut prima crăpătură: BNP Paribas, cea mai mare bancă franceză de atunci, a suspendat retragerile din trei fonduri de investiţii care aveau în spate celebrele credite americane subprime.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Isărescu îl avertizează pe Dragnea să nu arunce în aer bugetul

07 august 11:26 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nrib

Cu toate că România este puternic polarizată, cu extreme la mari decât o ţară sud-americană, economia creşte chiar şi peste cele mai optimiste aşteptări.

Citeste mai departe »

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.