Reteaua Corect

Editoriale si opinii din domeniul Business

Adrian Vasilescu

A mâncat inflaţia creşterile salariale din februarie 2018?

12 aprilie 11:41 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nsx2

Dacă un formator de opinie – ale cărui intervenţii în dezbateri TV sunt frecvente – susţine că Banca Naţională „manufacturează” inflaţie, nu înseamnă că spune adevărul. De altfel, doar spune, nu argumentează. Dacă, în aceeaşi ordine de idei, un demnitar s-a supărat că BNR nu-şi asumă inflaţia, afirmaţie publică de asemenea neargumentată, nici măcar unul dintre mecanismele complexe de formare a inflaţiei nu-i îndreptăţeşte supărarea. Dacă, în spaţiul public, are loc o confruntare de opinii, o tabără susţinând că salariile n-au crescut în februarie, iar alta că inflaţia a mâncat creşterea salarială, susţinerile ambelor tabere sunt infirmate de datele statistice.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

E-mailul lui Liviu Dragnea către Daniel Dines

10 aprilie 12:23 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nswj

Conform TechCrunch, portalul american de tehnologie, start-up-ul pornit din România în 2015 - Uipath, a atras o finanţare de 120 de milioane de dolari de la un grup de investitori americani, evaluând compania la 1 miliard de dolari. Dacă tranzacţia se va confirma, un anunţ oficial este aşteptat în următoarele zile. Uipath este primul unicorn românesc (unicorn este denumirea companiilor din IT care depăşesc 1 miliard de dolari). Până în prezent, cele mai valoroase companii din România, sau care au plecat din România, au fost BitDefender, evaluată la peste 600 de milioane de dolari şi LiveRail, un produs pornit de la Cluj, şi care a fost cumpărat în 2013 de Facebook pentru 500 de milioane de dolari (închis între timp).

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Problema oamenilor de afaceri români: Cui vor lăsa afacerile construite în ani?

07 aprilie 12:02 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nsvM

Pe lângă problemele curente legate de vânzări, încasări, piaţă, plata taxelor şi impozitelor, rambursarea creditelor, forţa de muncă, oamenii de afaceri români, cei care au reuşit să-şi ţină businessul în picioare până acum, se mai confruntă cu o problemă: cui să lase afacerile?

Citeste mai departe »
Adrian Vasilescu

De ce vrea domnul senator Zamfir să modifice legea BNR

28 martie 12:33 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nssv

Agenţiile de presă au relatat că senatorul liberal Daniel Zamfir a redepus, la finalul săptămânii trecute, iniţiativa parlamentară privind eliminarea din legea statutului BNR a articolului ce prevede că „membrii conducerii Băncii Naţionale au imunitate civilă şi penală”.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Industria auto din România, subiect de siguranţă naţională

19 martie 12:21 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nspA

Vestea bună: economia Româ­niei continuă să crească, iar din­colo de consum, industria are cea mai bună perioadă (trăiască indus­tria auto!), exporturile au câte un maxim istoric în fiecare an (trăiască Duster, Ford şi motoarele Daimler de la Sebeş!), cererea de forţă de mun­că este aproape de cel mai ridicat nivel.

Citeste mai departe »
Adrian Vasilescu

Nicio bancă centrală care păstrează aur la Banca Angliei nu primeşte dobândă

16 martie 13:36 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nsoZ

Au fost reactivate vocile care, în spaţiul public, acuză Banca Naţională a României pentru că: 1) ar fi renunţat la dobânda cuvenită (???) pentru aurul păstrat la Londra şi 2) ar întreţine minciuna că nicio ţară, dintre cele ale căror bănci centrale păstrează aur la Londra, la Banca Angliei, nu încasează dobândă. Iar argumentele cu care încearcă să-şi susţină aceste afirmaţii potrivit cărora Banca Poloniei şi Banca Bulgariei ar încasa dobânzi de la Banca Angliei pentru aurul păstrat, sunt rezultatul unor grave confuzii.

Citeste mai departe »
Adrian Vasilescu

O iluzie statistică: se întoarce inflaţia (I)

09 martie 13:12 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nsmI

Statisticienii din toată lumea s-au obişnuit, şi nu de azi - de ieri, să compare mişcările preţurilor cu evenimentele din arenele în care aleargă caii. Din noiembrie 1990, când în România au fost liberalizate preţurile şi s-a trecut la măsurători exacte, pe criterii ştiinţifice, am prins şi noi gustul comparaţiilor de acest gen.

Citeste mai departe »
Adrian Vasilescu

Cine mizează riscant la ruleta preţurilor

22 februarie 12:45 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nsi7

De la 1 noiembrie 1990 încoace, timp de 27 de ani şi patru luni, populaţia României a învăţat şi încă mai învaţă economie, pe viu, la şcoala dură a inflaţiei. Şi cum rata inflaţiei - indicatorul cel mai sintetic şi cel mai relevant al costului vieţii - este determinată la noi de o paradigmă a mişcării preţurilor mai mereu diferită, de la un an la altul şi chiar de la o lună la alta, se impune să fie surprinsă în notele ei specifice. Mai cu seamă că aici sunt reflectate feţele inflaţiei, nenumărate, de la expresii de perfidie la zâmbetul cald din momentele calmării preţurilor.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Ceva nu se leagă

19 februarie 13:07 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nsh5

Economia, consumul şi salariile au crescut în 2017 la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, dar încrederea în economie a românilor scade la cea mai mică valoare din aprilie 2013. PSD va da vina pe Isărescu pentru creşterea inflaţiei, dobânzilor, cursului şi scăderea economiei

Citeste mai departe »
Adrian Vasilescu

Un leu mai scump în calea inflaţiei

16 februarie 11:47 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nsgh

Două curbe merg în tandem şi sunt continuu comparate. Curba dobânzii şi curba inflaţiei. Dacă acum inflaţia creşte, nu putem avea dobânzi în scădere. Cresc şi dobânzile. Iată o reflecţie ce sintetizează partea a doua a comentariului despre dinamica economiei în 2018 şi în anii ce vor urma.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Răzbunarea pieţei: multinaţionalele se plângeau când guvernul creştea salariul minim

14 februarie 12:46 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nsfI

Multinaţionalele se plângeau când guvernul creştea salariul minim (ăsta nu-i capitalism, ci socialism), dar viaţa le-a adus în postura să majoreze din proprie iniţiativă salariul minim din compania lor (cu 50% peste minimul din economie) pentru a face faţă tensiunii de pe piaţa muncii.

Citeste mai departe »
Adrian Vasilescu

Anul 2018 şi cei care vor urma (I)

09 februarie 13:09 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nseh

Istoria, care deseori se repetă, a ţinut să-i administreze o lecţie dură şi noului preşedinte al băncii centrale a Statelor Unite, Jerome Powell. Dacă pe Alan Greenspan, la numai câteva săptămâni după ce şi-a luat în primire postul de şef la Fed, pieţele bursiere din SUA şi din întreaga lume, în acea de neuitat „lune neagră” din 19 octombrie 1987, l-au salutat cu cea mai mare cădere (şi cu panica aferentă) de după crahul din 1929, Jerome Powell s-a trezit cu o turbulenţă în braţe încă din ziua depunerii jurământului. El şi, odată cu el, lumea întreagă.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Cu puţin noroc, şi nepoţii voştri vor plăti împrumuturile luate acum de guvernul PSD pe 20 de ani

05 februarie 13:58 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nscP

Vineri, România, prin Ministerul Finanţelor, a împru­mutat 2 miliarde de euro de pe pieţele financiare internaţionale - 750 de milioane de euro pe 12 ani, pentru care trebuie să plătească o dobândă de 2,5% pe an, şi 1,25 miliarde de euro pe 20 de ani, pentru care trebuie să plătească o dobândă de 3,375% pe an.

Citeste mai departe »
Adrian Vasilescu

Marile lecţii ale “Micii Uniri” (II)

31 ianuarie 13:02 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nsbo

Dacă Ţările Române „acumulaseră” până în 1859, faţă de Europa de Vest, 350 de ani de înapoiere, în numai 54 de ani – de la Mica Unire şi până în 1913 – ultimul an de pace al unui ciclu secular de pace – noua Românie a depăşit înapoierea istorică şi a pregătit Marea Unire din 1918.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Bancherii nu uită şi nu iartă

29 ianuarie 13:56 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nsaG

Apărut de nicăieri, premierul Mihai Tudose - fostul - şi-a început mandatul la finalul lunii iunie 2017, luând la ţintă băncile, adică băncile din România care aparţin grupurilor financiare internaţionale: Nu plătesc impozit pe profit, scot banii din ţară, vom avea o discuţie serioasă cu ele.

Citeste mai departe »
Adrian Vasilescu

Marile lecţii ale „Micii Uniri” (I)

24 ianuarie 12:47 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ns9m

Se împlinesc, astăzi, 159 de ani de atunci. Prin alegerea lui Vodă Cuza, abia urcat pe tronul Moldovei, ca domn al Ţării Româneşti, marile puteri – ce se prinseseră să garanteze un tip de unire cu paşi ceva mai lenţi şi cu efecte mai puţin explozive – s-au găsit în faţa unui fapt împlinit. Un nou stat, ce avea să poarte numele de România, se contura deja pe harta Europei. Visul generaţiei paşoptiste – o elită formată din tineri care au învăţat în vest, cei mai mulţi dintre ei, şi au revenit acasă cu dorinţa vie să ridice ţara – devenea astfel realitate.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

România, creştere economică nesustenabilă, bazată numai pe consum?

15 ianuarie 12:49 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ns6v

Cresc prea repede salariile? Cresc prea repede preţurile la imobiliare? Urmează o criză? Dacă dăm la o parte previziunile analiştilor, datele din piaţă arată altceva. Acum 10 ani, cu 750 de euro pe lună îţi luai o garsonieră, acum îţi iei trei camere.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Bărbaţi adevăraţi şi banii voştri

11 ianuarie 13:05 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ns5q

La începutul lui aprilie 2017, Raluca Ţintoiu, CEO NN Pensii, compania care administrează cel mai mare fond de pensii private din România, a trimis prin e-mail o scrisoare celor peste 300.000 de membri ai acestui fond, spunându-le să urmărească ce se întâmplă cu pensiile private din Pilonul II deţinute de ei.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

România anului 2018

09 ianuarie 13:42 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ns4I

Din generaţiile viitoare 40% sunt analfabeţi funcţional şi social din cauza lipsei de educaţie primară, ceea ce va însemna o catastrofă pentru piaţa muncii, pentru business şi economie în viitor. Vom ajunge o ţară în care vom importa tot, plătit pe datorie. În schimb, ne înarmăm ca pentru război

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Ce va fi în 2018

04 ianuarie 14:55 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ns3x

Dobânzile (ROBOR) şi cursul vor creşte, pierd cei care au economiile în lei; supraîncălzire economică cu derapaje – urmează corecţii; creşterile salariale şi deficitul de oameni vor lovi în companiile româneşti; corupţia de la stat se duce în firmele private; IT-ul va intra în blocaj şi atenţie la ce se întâmplă când toţi antreprenorii vor să fie dezvoltatori imobiliari.

Citeste mai departe »

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.