Reteaua Corect

Editoriale si opinii din domeniul Business

Adrian Vasilescu

Când statul a turnat gaz peste focul inflaţiei

06 iulie 11:56 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nsXq

Vreme de 27 de ani, 8 luni şi 4 zile, de la sfârşitul lui octombrie 1990 şi până astăzi, bătălia cu inflaţia s-a dovedit a fi o mare şcoală pentru întreaga clasă politică din ţara noastră, pentru guvernele care au trecut prin Palatul Victoria, pentru instituţiile statului, pentru economişti, politologi, sociologi, jurnalişti, pentru întreaga populaţie. O şcoală dură, care ne-a schimbat modul de a gândi, stilul de viaţă, obiceiurile, comportamentul.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Care este viitorul pieței muncii?

01 iulie 10:14 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nsVF

Companiile, antreprenorii, patronii, directorii de HR, asociaţiile profesionale, toţi cei care trebuie să angajeze şi să-şi ţină oamenii susţin că, în România, criza de pe piaţa forţei de muncă este mai puternică decât criza economică.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

O concluzie devastatoare

28 iunie 10:42 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nsUZ

În cei mai buni ani de creştere economică pentru România şi în ciuda discursului public împotriva multinaţionalelor şi corporatiştilor, PSD şi Dragnea şi-au sărăcit tocmai propriul electorat pe care l-a adus să-i aplaude în Piaţa Victoriei.

Citeste mai departe »
Adrian Vasilescu

Inflaţia, la răscruce de şocuri

Ca să avem o reprezentare semnificativă a inflaţiei, aşa cum s-a manifestat şi se manifestă în viaţa societăţii noastre, voi porni de la o cifră şocantă: din octombrie ’90 şi până în prezent, preţurile în România au crescut de 4.300 de ori. Cum s-a pornit vârtejul? La 1 noiembrie 1990 a bătut gongul liberalizării preţurilor. Apăruse, în acest sens, o hotărâre de guvern. De fapt, guvernul n-a spus: de azi începe inflaţia. Dar a gândit atunci, în faţa dezechilibrului grav între bani şi marfă, de la finele primului an de tranziţie, că poate folosi inflaţia pentru a normaliza piaţa.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Atenţie ce vă doriţi!

Cu cât cereţi mai multe reduceri de taxe, cu atât se va prăbuşi sistemul educaţional şi veţi primi angajaţi mai slab educaţi care se vor ridica împotriva capitalismului, globalizării şi a lumii occidentale

Citeste mai departe »
Adrian Vasilescu

Dincolo de frica de inflaţie

La ce mă uit când analizez inflaţia? La rapoartele Statisticii, desigur. Importante fiind trei curbe: 1) rata lunară, exprimând dinamica preţurilor în luna analizată faţă de luna precedentă; 2) rata anualizată sau rata anuală a inflaţiei, cum e botezată de statisticieni, măsurând dinamica preţurilor cu un compas de 12 luni; 3) şi rata medie anuală, care măsoară inflaţia cu un compas de 24 de luni, raportând ultimele 12 luni încheiate la 12 luni precedente. Dacă vom privi înapoi… vom vedea mai bine înainte.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Petrecerea lui Dragnea “pe credit” s-a spart, iar acum vine nota de plată

Economia se pregăteşte de o aterizare bruscă şi dură şi pentru că nu mai există kerosen, guvernarea PSD trebuie să treacă la măsuri dure de redresare, asta dacă nu vor să arunce România în aer cu totul. Naţionalizarea Pilonului II, prima decizie, dar care nu este suficientă

Citeste mai departe »
Adrian Vasilescu

Inflaţia: cine stârneşte viituri şi cine ridică stăvilare ca să le potolească

De unde vine inflaţia? Această întrebare, care a devenit obsedantă pentru societatea românească în împrejurările actuale, când în spaţiul nostru public informaţiile-semnal se lovesc de zgomotul informaţional, are parte de prea multe răspunsuri care nu seamănă între ele, unele fiind diametral opuse. De aici – o derutantă confuzie. Criticii de serviciu ai Băncii Centrale, de exemplu, promotori ai unor opinii de genul „inflaţia o face politica monetară” sau „masa monetară în creştere este inflaţionistă”, opinii contrazise de realitate, au mers cu exagerările atât de departe încât marţi dimineaţă am citit o aşa-zisă analiză în care se sublinia negru pe alb nu doar că BNR face inflaţie, ci mult mai mult!... Că BNR s-ar fi înţeles cu Guvernatorul să facă inflaţie pentru ca, mai departe, inflaţia… să mănânce creşterea salarială.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Toată România se confruntă cu criza forţei de muncă

Toată România se confruntă cu criza forţei de muncă, cu noile generaţii care nu ştiu nimic dar care au pretenţii mari salariale. Un antreprenor din Braşov spune: Eu nu am aşteptat să ajung aici, am adus ingineri din Bucureşti, unii au şi salarii de 2.000 de euro, acum luăm ingineri din Galaţi. Am cumpărat un bloc în care să relocăm oamenii veniţi să lucreze la noi.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

De ce Iohannis a băgat Banca Naţională în războiul lui cu Liviu Dragnea şi PSD?

30 aprilie 11:30 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nsCr

De ce preşedintele îl forţează pe Isărescu să îi devină aliat? Dragnea vrea să pună în discuţie şi să voteze mai devreme noua conducere a BNR, când pentru prima dată ar fi liberă poziţia de guvernator.

Citeste mai departe »
Adrian Vasilescu

Cum citim indicatorii financiari

20 aprilie 11:32 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nszF

Raportul cauze-efecte este lege în pieţele financiare. Această corelaţie aparent simplă, ignorată însă deseori, se complică teribil când cei doi termeni fac schimb de roluri. În sensul că efectele devin cauze, care la rândul lor produc alte efecte, iar cercul vicios format astfel se rostogoleşte la vale antrenând şi alte sectoare ale economiei.

Citeste mai departe »
Adrian Vasilescu

A mâncat inflaţia creşterile salariale din februarie 2018?

12 aprilie 11:41 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nsx2

Dacă un formator de opinie – ale cărui intervenţii în dezbateri TV sunt frecvente – susţine că Banca Naţională „manufacturează” inflaţie, nu înseamnă că spune adevărul. De altfel, doar spune, nu argumentează. Dacă, în aceeaşi ordine de idei, un demnitar s-a supărat că BNR nu-şi asumă inflaţia, afirmaţie publică de asemenea neargumentată, nici măcar unul dintre mecanismele complexe de formare a inflaţiei nu-i îndreptăţeşte supărarea. Dacă, în spaţiul public, are loc o confruntare de opinii, o tabără susţinând că salariile n-au crescut în februarie, iar alta că inflaţia a mâncat creşterea salarială, susţinerile ambelor tabere sunt infirmate de datele statistice.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

E-mailul lui Liviu Dragnea către Daniel Dines

10 aprilie 12:23 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nswj

Conform TechCrunch, portalul american de tehnologie, start-up-ul pornit din România în 2015 - Uipath, a atras o finanţare de 120 de milioane de dolari de la un grup de investitori americani, evaluând compania la 1 miliard de dolari. Dacă tranzacţia se va confirma, un anunţ oficial este aşteptat în următoarele zile. Uipath este primul unicorn românesc (unicorn este denumirea companiilor din IT care depăşesc 1 miliard de dolari). Până în prezent, cele mai valoroase companii din România, sau care au plecat din România, au fost BitDefender, evaluată la peste 600 de milioane de dolari şi LiveRail, un produs pornit de la Cluj, şi care a fost cumpărat în 2013 de Facebook pentru 500 de milioane de dolari (închis între timp).

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Problema oamenilor de afaceri români: Cui vor lăsa afacerile construite în ani?

07 aprilie 12:02 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nsvM

Pe lângă problemele curente legate de vânzări, încasări, piaţă, plata taxelor şi impozitelor, rambursarea creditelor, forţa de muncă, oamenii de afaceri români, cei care au reuşit să-şi ţină businessul în picioare până acum, se mai confruntă cu o problemă: cui să lase afacerile?

Citeste mai departe »
Adrian Vasilescu

De ce vrea domnul senator Zamfir să modifice legea BNR

28 martie 12:33 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nssv

Agenţiile de presă au relatat că senatorul liberal Daniel Zamfir a redepus, la finalul săptămânii trecute, iniţiativa parlamentară privind eliminarea din legea statutului BNR a articolului ce prevede că „membrii conducerii Băncii Naţionale au imunitate civilă şi penală”.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Industria auto din România, subiect de siguranţă naţională

19 martie 12:21 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nspA

Vestea bună: economia Româ­niei continuă să crească, iar din­colo de consum, industria are cea mai bună perioadă (trăiască indus­tria auto!), exporturile au câte un maxim istoric în fiecare an (trăiască Duster, Ford şi motoarele Daimler de la Sebeş!), cererea de forţă de mun­că este aproape de cel mai ridicat nivel.

Citeste mai departe »
Adrian Vasilescu

Nicio bancă centrală care păstrează aur la Banca Angliei nu primeşte dobândă

16 martie 13:36 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nsoZ

Au fost reactivate vocile care, în spaţiul public, acuză Banca Naţională a României pentru că: 1) ar fi renunţat la dobânda cuvenită (???) pentru aurul păstrat la Londra şi 2) ar întreţine minciuna că nicio ţară, dintre cele ale căror bănci centrale păstrează aur la Londra, la Banca Angliei, nu încasează dobândă. Iar argumentele cu care încearcă să-şi susţină aceste afirmaţii potrivit cărora Banca Poloniei şi Banca Bulgariei ar încasa dobânzi de la Banca Angliei pentru aurul păstrat, sunt rezultatul unor grave confuzii.

Citeste mai departe »
Adrian Vasilescu

O iluzie statistică: se întoarce inflaţia (I)

09 martie 13:12 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nsmI

Statisticienii din toată lumea s-au obişnuit, şi nu de azi - de ieri, să compare mişcările preţurilor cu evenimentele din arenele în care aleargă caii. Din noiembrie 1990, când în România au fost liberalizate preţurile şi s-a trecut la măsurători exacte, pe criterii ştiinţifice, am prins şi noi gustul comparaţiilor de acest gen.

Citeste mai departe »
Adrian Vasilescu

Cine mizează riscant la ruleta preţurilor

22 februarie 12:45 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nsi7

De la 1 noiembrie 1990 încoace, timp de 27 de ani şi patru luni, populaţia României a învăţat şi încă mai învaţă economie, pe viu, la şcoala dură a inflaţiei. Şi cum rata inflaţiei - indicatorul cel mai sintetic şi cel mai relevant al costului vieţii - este determinată la noi de o paradigmă a mişcării preţurilor mai mereu diferită, de la un an la altul şi chiar de la o lună la alta, se impune să fie surprinsă în notele ei specifice. Mai cu seamă că aici sunt reflectate feţele inflaţiei, nenumărate, de la expresii de perfidie la zâmbetul cald din momentele calmării preţurilor.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Ceva nu se leagă

19 februarie 13:07 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nsh5

Economia, consumul şi salariile au crescut în 2017 la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, dar încrederea în economie a românilor scade la cea mai mică valoare din aprilie 2013. PSD va da vina pe Isărescu pentru creşterea inflaţiei, dobânzilor, cursului şi scăderea economiei

Citeste mai departe »

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.