Reteaua Corect

Editoriale si opinii din domeniul Arts

Andrei Gusa

Clujul nost’: de la valori la neo-valori

05 ianuarie 12:18 Publicat in Arts Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nAHu

Se spune că în viață, există o disonanță între modul în care o societate sau un om se percepe pe el însuși, modul în care este perceput de cei din jur, respectiv cum este el în realitate. Pare că această teorie se potrivește excelent și Clujului contemporan.

Citeste mai departe »
Andrei Marga

Tradiția doar în muzeu?

03 iulie 10:01 Publicat in Arts Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nzOQ

Furați de modernitatea năvalnică a globalizării și digitalizării, cu șocurile și solicitările lor, oamenii tind să uite cadrele profunde ale vieții lor. Se asumă doar la ocazii că fiecare are un trup și o minte care-l leagă de comunități ce duc în urmă, în adâncimea istoriei. Cultura tradițională este prima trecută în muzeu. Iar la noi, dincolo de impresia stăruirii în rural, estomparea acesteia este mai pronunțată ca urmare a două carențe.
Reconstituirile precise ale culturii tradiționale, prin cercetări de teren, sunt rare. Se face prea puțină investigație factuală. Până și în istorie, o investigație pe baze arhivistice complete, cum a întreprins la un moment dat David Pordan pe cazul țărănimii ardelene, abia dacă mai are continuatori. La drept vorbind, o istorie scrisă prin exploatarea documentelor de arhivă a celor o sută de ani ai României nu a apărut nici la Centenar. S-a publicat ceva, dar în alte țări. În plus, atunci când se dă atenție culturii tradiționale, se amestecă analize cu genuflexiuni în fața unuia sau altuia, încât reconstituirile devin tacit un fel de propagandă.

Citeste mai departe »
Petru Romosan

Cum să furi atelierul unui pictor celebru?

27 septembrie 10:51 Publicat in Arts Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nytS

În România postcomunistă (sau neocomunistă) se fură sau se „adjudecă”, se privatizează orice. De ce nu s-ar adjudeca şi atelierul unui pictor intrat în istoria artei româneşti şi nu numai ? Atelierul lui Ion Pacea, de exemplu. Totul e să ai suficient tupeu, complici iresponsabili (presupuşi „artişti contemporani”, şefi UAP), să ai instrumente de presiune (nu de şantaj !).

Citeste mai departe »
Petru Romosan

Piaţa de artă, pandemie, falsuri, traficuri, piaţa locală

28 martie 11:15 Publicat in Arts Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nxB0

Piaţa de artă mondială a rezistat bine pandemiei din 2020, lockdown-urilor, crizei economice. Aproape toate licitaţiile şi, în general, toate vânzările s-au mutat pe digital cu succes. A fost chiar o surpriză foarte plăcută pentru profesioniştii domeniului din toată lumea. 76 % dintre picturi, sculpturi şi obiecte de artă şi-au găsit cumpărătorii. Pentru un an de pandemie, de închideri, e o rată de reuşită foarte bună. Un public nou, de 30-40 de ani, şi-a făcut masiv intrarea pe piaţa de artă devenită majoritar online. Dar estimările au fost prudente şi au rămas deci atrăgătoare, după Thierry Ehrmann, preşedintele Artprice.

Citeste mai departe »
Andrei Marga

Interpretarea Bibliei

13 decembrie 12:03 Publicat in Arts Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nx5v

Biblia a rămas, de departe, cea mai citită carte. Cu inevitabile variații, de aproape două mii de ani, din generație în generație, oamenii și-o aproprie și se raportează la ea. De aceea, orice efort de explicitare, explicare și interpretare a ceea ce conține Biblia capătă importanță culturală crucială.

Citeste mai departe »
Sorin Rosca Stanescu

Terapie prin poezie. Sau Georgiana Dănilă

25 septembrie 09:46 Publicat in Arts Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nwIi

Iată. Este o zi de vârf a campaniei electorale. Și tocmai acum lansez o provocare. Renunț să mai scriu astăzi ceva despre politică. Și mă dedic poeziei. Cum așa? În cele ce urmează, voi relata ce mă determină să optez pentru ceea ce eu taxez drept un fenomen literar. O artistă care parcă a țâșnit din neant. Și care azi, din nou, își provoacă fanii la o ședință de „terapie prin poezie”. Eu m-am lăsat provocat în această zi specială. Se vor lăsa provocate și televiziunile? Vor fi capabile să sacrifice un minut din prețiosul lor timp, pentru a-l dedica poeziei de calitate?

Citeste mai departe »
Andrei Marga

A fi tu însuți

18 august 10:56 Publicat in Arts Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nwxm

Dumitru Radu Popescu surprinde continuu. A făcut-o nu cu mult timp în urmă, cu romanul istoric Simonetta Berlusconi. Călugărul Filippo Lippi și călugărița Lucrezia Buti (Contemporanul, București, 2012). A făcut-o cu volumul Mireasa vagaboandă (Curtea Veche, București, 2016), care schimbă chiar felul teatrului. O face cu fiecare apariție eseistică, nu doar prin anvergura pe care opera sa o câștigă, ci și prin robustețea analogiilor și sugestiilor sale.

Citeste mai departe »
Eugen Mihaescu

Se pregătește răsturnarea președintelui Academiei Române, Ioan-Aurel Pop

14 Mai 12:04 Publicat in Arts Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nw5A

Artist fiind, imaginile au impact puternic asupra mea, iar vederea trecătorilor având jumătate de față ascunsă sub masca chirurgicală îmi înspiră o mulțime tristă, redusă la tăcere de botnițe.

Citeste mai departe »
Adrian Severin

Lansări de carte în lumea post-adevărului

09 martie 12:13 Publicat in Arts Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nvMV

1. Ziua de 5 martie 2020 a fost o zi fastă pentru lansarea de cărți. Nu știu de ce tocmai această zi, dar așa s-a întâmplat să fie. Diverse edituri și diverși autori și-au prezentat cele mai noi produse, furnizând pe piața gândirii idei care să fertilizeze creierele.

Citeste mai departe »
Andrei Marga

Despre profunzimea artei

08 martie 12:49 Publicat in Arts Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nvMH

O sistematizare filosofică ia contur tot mai evident în peisajul filosofic și larg cultural de azi. Numele ei este pragmatismul reflexiv.

Citeste mai departe »
Floriana Jucan

Să-l iubim pe unul dintre „intelectualii lui Băsescu”! Câteva motive de astăzi

24 februarie 10:59 Publicat in Arts Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nvII

Conferințele Humanitas 2020, „Despre lumea în care trăim”, au debutat astăzi cu Mircea Cărtărescu, urmând să continue cu Gabriel Liiceanu, Horia Roman Patapievici și alți gânditori apropiați acestui nucleu de cultură a puterii sau de putere a culturii. Merge în ambele sensuri.

Citeste mai departe »
Petru Romosan

Piaţa mondială de artă contemporană 2019 (3)

03 ianuarie 11:34 Publicat in Arts Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nvu4

Ultima săptămână din 2019 ne-a adus o ploaie de articole despre piaţa mondială de artă. Aproape toate site-urile specializate în comerţul de artă şi destule publicaţii economice au propus propria lor perspectivă într-un domeniu dintre cele mai pasionante, la jumătatea drumului dintre creaţia artistică şi afaceri, bani, investiţii. Ce e nou cu adevărat ? Vom cita mai ales, traducând şi adaptând pentru publicul român, din „Géopolitique du marché de l’art”/Le marché de l’art contemporain (fr.artprice.com), un studiu aprofundat publicat de Artprice.

Citeste mai departe »
Petru Romosan

Comerţul de artă în 2019 (2)

29 decembrie 12:00 Publicat in Arts Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nvsV

Aşa cum arătam deja în articolul anterior („Piaţa de artă în 2019”), casa de licitaţii Artmark domină autoritar, copios comerţul de artă din România. În anul 2019, vânzările declarate ale Artmark (vezi site-ul oficial) se ridică la aproximativ 10 260 000 de euro. Cea mai mare parte din această sumă a fost realizată din vânzarea de pictură din secolul al XIX-lea (Th. Aman, N. Grigorescu, Ion Andreescu, Ştefan Luchian etc.), interbelică (Th. Pallady, Gh. Petraşcu, N. Tonitza, Camil Ressu, Ştefan Popescu, N. Dărăscu, Iosif Iser, Ion Theodorescu-Sion, Francisc Şirato, Arthur Verona, Octav Băncilă etc.) şi din pictură contemporană şi, mai nou, sculptură din a doua jumătate a secolului XX. Restul s-a obţinut din vânzarea de ceasuri, bijuterii, vinuri şi alte produse de lux.

Citeste mai departe »
Petru Romosan

Piaţa de artă în 2019

22 decembrie 11:55 Publicat in Arts Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nvrn

Revenim, cum am promis, cu o serie de articole despre piaţa de artă din România. Cele mai mari neajunsuri care macină domeniul – cantitatea imensă de falsuri aflate în circulaţie şi în colecţii, unele cu pretenţii, lipsa experţilor realmente calificaţi şi credibili, lipsa cataloagelor ştiinţifice pentru cei mai importanţi artişti români, puţinătatea expoziţiilor bine făcute dedicate maeştrilor de altădată – nu s-au rezolvat şi nici nu se pot rezolva într-un timp scurt, de azi pe mâine.

Citeste mai departe »
Andrei Marga

Îi las lui Andrei Pleșu “metafizica” răsuflată!

23 noiembrie 15:19 Publicat in Arts Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nvjv

Pe scena publică este, cum vedem bine, o “metafizică” răsuflată, care trece, în susținerile ei, peste fapte, ori de unde ar veni (cunoaștere comună, experiențe umane, științe etc.). Dar este și efortul unora de a construi, sau reconstrui informat metafizica la nivelul experiențelor și cunoștințelor de azi.

Citeste mai departe »
Adrian Nastase

Festivalul international George Enescu

04 septembrie 14:37 Publicat in Arts Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nuWO

In paralel cu scandalul de la Caracal, si intr-un oarecare anonimat, ediția din acest an a Festivalului Internațional George Enescu are ca temă centrală „Lumea în armonie”.

Citeste mai departe »
Octavian Andronic

LUMINA de la capătul tunelului lui Frunză

14 Mai 12:04 Publicat in Arts Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nuqM

Esențele tari se păstrează în recipiente mici - este dictonul după care pare să se călăuzească regizorul Victor Ioan Frunză. Ultima sa producție - „Colivia nebunelor” - se consumă în spațiul extrem de limitat al sălii și mai mici de la Metropolis, unde decorul ajunge să se amestece cu spectatorii.

Citeste mai departe »
Andrei Marga

Filosofia lui Isus

29 aprilie 11:35 Publicat in Arts Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/numH

Isus din Nazaret, devenit, cum atestă Evangheliile, Isus Cristos, nu numai că a influențat cel mai mult istoria umanității, dar depășește orice încadrare în categoriile cu care operăm.

Citeste mai departe »
Tesu Solomovici

Breban – Exegi monumentum

31 ianuarie 11:20 Publicat in Arts Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ntWZ

Nicolae Breban a împlinit 85 de ani? E incredibil. Prezența sa în cetate e atat de vie incat ni se pare ca e acelasi Breban din totdeauna, omul plin de vigoare si scriitorul talentat si responsabil din tinerete. In depozitul meu de amintiri pastrez amintirea primei intalniri cu Nicolae Breban, pe coridoarele „Gazetei Literare”.

Citeste mai departe »
Tesu Solomovici

800 ani de masonerie activa

05 noiembrie 12:55 Publicat in Arts Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ntxW

La GAUDEAMUS Editura TEȘU lanseaza doua carti importante: „Romania si Francmasoneria” de acad. Dan Berindei si „Marea Carte a Masoneriei Romane” de Teșu Solomovici.

Citeste mai departe »

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.