Reteaua Corect

Editoriale si opinii

Bogdan Tiberiu Iacob

Serviciul Român Anti-plagiat: cazul Vlase

18 iunie 13:23 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nsRF

Din capul locului, se presupune că o teză de doctorat e o lucrare științifică extrem de complexă, menită să aducă noutăți în domeniul tratat, scrisă într-un limbaj relativ pretențios și nu tocmai accesibil profanilor. Un doctorand în drept, bunăoară, nu va înțelege mare lucru dintr-o teză din domeniul medicinii ori al matematicii. În România, însă, lucrurile par să stea cu totul altfel: s-a ajuns ca unii ziariști să stăpînească atît de bine toate domeniile științifice încît funcționează ca o veritabilă mașinărie de depistat plagiatul, acolo unde e cazul. Ori poate o exista, pe undeva, un SRA, Serviciul Român Anti-plagiat.

Citeste mai departe »
Sorin Rosca Stanescu

Asaltul lui Tăriceanu asupra PNL

18 iunie 10:16 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nsRw

Ofensiva declanșată de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, împotriva PNL este un succes garantat. Această mișcare vizează electoratul vulnerabil al Partidului Național Liberal. Scopul urmărit este acela de a trece cât ai mulți votanți ai fostei Drepte liberale în tabăra noii Drepte. În tabăra ALDE. Care sunt pârghiile pe care Tăriceanu le pune în mișcare? De ce este sigur succesul acestei operațiuni?

Citeste mai departe »
Stelian Tanase

Judecata lui Dragnea

17 iunie 09:16 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nsRm

Săptămîna care incepe miine este iar una fierbinte si nu doar meteo. Calendarul nostru se face de la o vreme in fcț de agenda lui Liviu Dragnea. Țara asta fierbe cind are el interes si se calmează cind își pierde interesul. Pe 21 iunie ar urma să avem o sentinta definitivă în dosarul Bombonica. Condamnarea lui Dragnea ar insemna o schimbare radicala a peisajului politic. Dispariția din spatiul public, de la manșe, a celui care a întors țara up side down din 2016 incoace. Cărțile sunt făcute pentru a fi achitat. Caz in care povestea asta urita va continua in aceiași parametri, cu aceiași protagoniști și figuranti, cu aceleași mize.

Citeste mai departe »
Adrian Severin

De la democrația pluralistă înapoi la democrația populară

17 iunie 09:14 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nsRl

Refuzul Președintelui Iohannis de a se conforma Deciziilor CCR, refuz care, pentru orice om de bun simț, a depășit limita întârzierii rezonabile, nu mai ține de confruntarea dintre republica parlamentară (prevăzută de Constituție) și republica semiprezidențială (dorită de Președinții care nu vor să fie mediatori, ci jucători). El substituie democrația pluralistă cu democrația populară. Ceea ce este mai mult decât o schimbare de regim. Este o schimbare de sistem.

Citeste mai departe »
Sorin Rosca Stanescu

Diversiune. Raționament prin reducere la absurd

17 iunie 09:07 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nsRk

Se întrec comentatorii politici cu laudele la adresa consilierei pe probleme juridice a președintelui Klaus Iohannis. O anume doamnă Simina Tănăsescu. Aceasta i-a dat un sfat măreț. Să decreteze anularea deciziei CCR. Pe motiv că unul dintre judecători ieșise din termenul legal. O nebunie! Lui Klaus Iohannis i-a plăcut. Și trece la fapte. După cuvenitele declarații.

Citeste mai departe »
Bogdan Tiberiu Iacob

Dezvăluiri: Băsescu, PMP, Coldea și „acoperiții” Diaconescu, Tomac și Turcescu

16 iunie 16:53 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nsRa

Traian Băsescu iese azi din conducerea PMP, cu ocazia congresului partidului, urmînd să devină simplu membru. De ce face asta fostul președinte? Răspunsul cel mai la îndemînă e că nu vrea ca dispariția de facto a formațiunii să se producă, în curînd, cu el la cîrmă. Retragerea lui Băsescu vine, însă, la pachet cu o serie de dezvăluiri interesante dinspre un fost camarad de drum, ex-deputatul Gelu Vișan.

Citeste mai departe »
Petru Romosan

Poate fi acad. Ioan-Aurel Pop viitorul preşedinte al României ?

16 iunie 16:41 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nsR8

România a pierdut în ultimii ani câţiva dintre puţinii ei istorici majori. Mai întâi l-am pierdut pe Florin Constantiniu, considerat de confraţi cel mai pur, cel mai dotat talent moral şi ştiinţific al generaţiei sale. Foarte recent i-am pierdut, unul după altul, la scurt timp, aşa cum se şi născuseră, pe Dinu C. Giurescu şi pe Mircea Maliţa.

Citeste mai departe »
Adrian Severin

Președintele cere armistițiu și vrea un nou pact de coabitare

16 iunie 16:39 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nsR7

Profitând de vizita delegației Comisiei de la Veneția, Președintele Klaus Iohannis a ținut o conferință de presă ad hoc prin care, în formă, a dat răspunsuri, fie ele și incomplete, privind poziția sa față de aplicarea Deciziei CCR referitoare la revocarea procurorului șef al DNA, iar în fond, a transmis urbi et orbi (orașului și lumii) un mesaj politic oarecum cifrat.

Citeste mai departe »
Sorin Rosca Stanescu

Provocarea maximă

16 iunie 12:40 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nsR6

În toiul războiului legat de decizia CCR, Klaus Iohannis a scos asul din mânecă. Acesta as se numește Gabriel Vlase și este cea mai dură provocare de dată recentă la adresa majorității PSD plus ALDE. Cum se va apăra Coaliția? Din nou, președintele dovedește că este rău intenționat. Dacă lucrurile ar fi stat altfel, el nu ar fi așteptat doi ani pentru a face o nominalizare la șefia spionajului românesc. Și, în al doilea rând, ar fi procedat ca la carte. S-ar fi consultat și pus de acord în prealabil cu liderii majorității. Procedând cum a procedat, le-a înfipt un cuțit în spate.

Citeste mai departe »
Stelian Tanase

Diversiunea huiduielilor

14 iunie 12:08 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nsQC

Ieri mai multe filiale PSD s-au trezit de dimineață cu paginile de net invadate cu materiale care voiau sa probeze un neadevăr- că nu Gabriela Vrânceanu Firea a fost huiduită ci Simona Halep. Ce au văzut pesedistii la televizor ar fi fost propagandă sorosistă, expresia statului paralel și a acțiunii șobolanilor. Materialul au fost – cf presă – trimis de la sediul central al PSD, din Șoseaua Kiseleff, cu indicația să fie răspîndit în filiale ca membrii PSD să ia la cunoștință că Gabriela Vrânceanu Firea este populară, susținută de bucureșteni, și că ingratii de ei au fluierat-o minute in sir ca niște huligani pe Simona Halep, nimeni alta decît ciștigătoarea Roland Garros-ului. Cît cinism!

Citeste mai departe »
Bogdan Tiberiu Iacob

Micul secret al lui Dragnea. Pe care îl exploatează Iohannis

14 iunie 12:01 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nsQA

E probabil că în istoria recentă a României au mai existat doar de două ori cazuri atît de complicate politic, precum cel în derulare, încît s-a recurs la măsuri excepționale, chiar dictatoriale. Primul a fost debarcarea lui Petre Roman cu ajutorul minerilor, după ce premierul ajunsese în poziția de hăis, iar președintele de cea; al doilea a fost debarcarea lui Radu Vasile tot după un conflict cu președintele. în cadrul căruia s-a descoperit că legislația nu ajuta la rezolvarea simplă a scandalului și s-a impus modificarea Constituției. Acum, avem un al treilea caz, cel puțin la fel de complicat: meciul președintelui cu CCR.

Citeste mai departe »
Sorin Rosca Stanescu

Suspendare și demitere

14 iunie 11:38 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nsQz

Două teorii se bat cap în cap. Dacă Iohannis va fi suspendat, trebuie declanșată și procedura de demitere? Da sau nu? Partizanii unei tabere dar și partizanii celeilalte tabere sunt membri marcanți PSD. Ori susținători ai acestui partid. În definitiv, cum trebuie procedat? dacă este obligatorie și procedura de demitere, nu cumva suspendarea este riscantă? Iar la capătul acestui proces, Klaus Iohannis ar putea ieși, Doamne ferește, întărit?

Citeste mai departe »
Andrei Marga

Efecte ale mediocrității

14 iunie 09:56 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nsQp

In România zilelor noastre s-au petrecut fapte grave, dar acestea au trecut repede în uitare. Că ele periclitează valori cruciale ale conviețuirii și democrației a contat pentru prea puțini. Să luăm în seamă trei dintre ele.

Citeste mai departe »
Val Valcu

Iohannis, revocare Kovesi. Șapte scenarii posibile

13 iunie 11:39 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nsQd

Klaus Iohannis urmează să acționeze în baza deciziei CCR, care a tranșat disputa constituțională pe tema revocării Laurei Codruța Kovesi de la conducerea DNA.

Citeste mai departe »
Bogdan Tiberiu Iacob

Ipoteză: Iohannis îi transmite lui Kovesi să-și dea demisia

13 iunie 11:36 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nsQc

Interesantă ieșire, marți, la rampă a președintelui în scandalul Kovesi, deși nu foarte limpede în termeni și în poziționare, ceea ce a confuzat destul de mult ziariștii prezenți. Pe de-o parte, președintele a evitat să atace tăios CCR și decizia sa, pe de alta a vorbit de dezbateri ample și de mare substanță la nivel legislativ vizînd nu doar justiția și viitorul ei, ci, mai ales, rolul președintelui. Iar soluția de ieșire din încurcătură ar fi demisia lui Kovesi.

Citeste mai departe »
Sorin Rosca Stanescu

Războiul interceptărilor

13 iunie 11:01 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nsQ5

GCHQ. Sunt inițialele celei mai secrete organizații din lume. Specializată în inteceptări. Cu sediul în Marea Britanie. Temutul serviciu secret se spune că este cel mai performant din lume. În interceptarea și valorificarea informațiilor adversarilor declarați sau potențiali ai Marii Britanii. Abia apoi urmează serviciile secrete specializate în interceptări ale Statelor Unite. Dar și unii și alții pornesc de la o premiză corectă din punct de vedere politic și moral. Și anume că inamicii din afară sau din interior sunt reprezentanți ai unor puteri străine, manifest sau disimulat ostile. Pentru aceste servicii secrete ultraperformante, cetățenii propriilor state nu sunt inamici. Dimpotrivă. Ei reprezintă valoarea cea mai de preț. Care trebuie apărată. Cu totul altfel se întâmplă în România.

Citeste mai departe »
Adrian Nastase

„Referendumul pe justitie” a avut loc

12 iunie 10:52 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nsPM

Poate ca presedintele Johannis nu realizeaza dar „referendumul pe justitie” a avut loc. Sigur, mitingul de sambata a aratat forta vitala a PSD, capacitatea sa de mobilizare – e adevarat intr-o formula mai curand specifica partidelor de dreapta si societatii civile – dar, in acelasi timp, el a exprimat, intr-un mod explicit, refuzul de a mai accepta sistemul de „justitie” construit de Basescu si camarila sa, continuat de regimul Johannis. Nu intamplator, opiniile separate la recenta decizie a CCR au fost exprimate de exponentii acestui sistem – Livia Stanciu si Daniel Morar, trimisi acolo, in sinecuri de noua ani pentru rolul avut in distrugerea adversarilor politici.

Citeste mai departe »
Adrian Severin

Între Mariana Rarinca și Livia Stanciu nu poți fi neutru

12 iunie 10:11 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nsPB

În aceste zile de mare mobilizare și mare emoție populară, i-am auzit pe unii spunând că nu pot fi alături de Liviu Dragnea și PSD în lupta împotriva “statului paralel”, adică a statului ocult ilegitim, și a abuzurilor justiției selective prin care acesta distruge națiunea română, începând cu identitatea și terminând cu elitele ei, întrucât Dragnea este la fel de detestabil ca Iohannis, singurul său interes fiind acela de a scăpa nepedepsit pentru actele sale de corupție, în timp ce PSD și-a trădat alegătorii printr-o guvernare slabă și mânată de dorința de a acorda imunitate hoților din rândurile sale. Iată un raționament care pornind de la descrierea corectă a copacilor te face să nu mai vezi pădurea.

Citeste mai departe »
Sorin Rosca Stanescu

Ambasadorul se lasă așteptat

12 iunie 10:03 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nsPA

Iată un dramatic paradox. În timp ce relațiile României cu Statele Unite și în special cu Casa Albă au ajuns la un nivel fără pecedent, nu același lucru se poate afirma referitor la raporturile dintre București și reprezentanții diplomatici ai partenerului nostru strategic, aflați aici în misiune. Și, evident, nu a făcut excepție nici Hans Klemm. Acesta pleacă din România, lăsându-ne un gust amar. Cum se explică această dramatică contradicție? Și în ce măsură ne putem pune speranțe într-o colaborare mai bună cu viitorul ambasador?

Citeste mai departe »
Bogdan Tiberiu Iacob

România - în epoca arienilor și a suboamenilor

11 iunie 10:16 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nsPg

Nu știm cu maximă precizie ce anume a sperat PSD să obțină grație mitingului de sâmbătă, ori ce anume a obținut la modul concret. Un lucru e sigur: manifestația ne-a ajutat mult să înțelegem un lucru tare trist. Acela că anul centenarului Marii Uniri găsește o Românie într-atît de divizată încît ne apropiem periculos de conceptele naziste de arieni și untermenschi, fluturate ieri și azi, într-o formă sau alta, în presă ori pe rețelele sociale.

Citeste mai departe »

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.