Reteaua Corect
adrian.severin
Adrian Severin
655 articole scrise
Adrian Severin

RĂZBOIUL OCCIDENTULUI CU ORIENTUL ȘI AL NORDULUI CU SUDUL

15 noiembrie 11:31 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nCcY

În primele luni ale intervenției militare ruse din Ucraina, pe când presa internațională vărsa lacrimi de crocodil pentru suferințele cărora le erau supuși civilii inocenți de agresivitatea expansionismului rusesc dezlănțuit împotriva ordinii internaționale bazate pe regulile americane, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov făcea, cu răceala tăioasă a laserului, următoarea declarație: „Celor îndurerați și îngrijorați de ceea ce se petrece în Ucraina le sugerez, pentru a se simți mai confortabil, să își imagineze că războiul are loc în Orientul Mijlociu iar nu în Europa, că ucrainenii sunt palestinieni și că Rusia este SUA”.
Astăzi nu mai este nevoie să ne imaginăm. Războiul are loc în Orientul Mijlociu.

Citeste mai departe »
Adrian Severin

O NOUĂ “VICTORIE” A POLITICII OCCIDENTULUI EURO-ATLANTIC

03 noiembrie 10:50 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nC9i

Turcia, țara cu cea de a doua armată din NATO, și Iranul, statul Islamic adversar de serviciu al Noului Ierusalim american, acuzat că ar fi orchestrat atacul Hamas asupra Israelului și că ar fi plănuit intrarea sa directă în războiul cu acesta, cer oficial, inclusiv din rațiuni umanitare, convocarea unei conferințe internaționale de pace și afirmă că doresc evitarea transformării conflictului din Gaza într-un război regional. Cererea este, cu certitudine, susținută și de Arabia Saudită, până recent, aliat “de nădejde” al SUA, cu care Iranul, beneficiind de medierea Chinei “comuniste”, tocmai și-a normalizat relațiile și care se afla pe calea normalizării raporturilor și cu Israelul.

Citeste mai departe »

A doua scrisoare către un prieten american

31 octombrie 11:04 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nC8u
download (3).jpg

În ultimele zile ale lunii octombrie 2023, pe când Orientul Mijlociu plonja într-o nouă criză sângeroasă aptă a se transforma într-un al treilea război mondial convențional (cel neconvențional este de mult în desfășurare), sub egida Institutului de cercetări ale politicii externe din SUA, a apărut, sub semnătura domnului Maximilian Hess, un articol care ne întoarce la Marea Neagră și la România, purtând titlul provocator „România se află în punctul unei basculări periculoase” și subtitlul „Țara este tot mai importantă pentru lume și tot mai instabilă”.

Citeste mai departe »

CONFERINȚĂ ANULATĂ!

22 octombrie 14:30 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nC5G
392930125_3249219845222678_4717113395523687706_n.jpg

Organizatorii Conferinței al cărui afiș îl găsiți aici, m-au informat chiar acum că printr-un mesaj electronic transmis în cursul weekendului (!), sub semnătura indescifrabilă a unui locțiitor al directorului său, Biblioteca Academiei române “a anulat” (!!) evenimentul anunțat pentru 23 octombrie 2023, ora 10:30, deși ea nu era organizatoarea acestuia, ci doar aprobase, potrivit rostului său statutar, folosirea spațiului pentru o dezbatere cu caracter științific. Motivul invocat oficial a fost acela al efectuării unor reparații la instalația sălii. Reparații despre care, “evident”, nu s-a aflat decât în pragul conferinței și care nu au putut fi amânate pentru câteva ore (sic!)

Citeste mai departe »
Adrian Severin

„AFACEREA DRONEI RUSEȘTI”

07 septembrie 10:53 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nBSh

Pentru că Guvernul României, din rațiuni pe care până la un punct le pot înțelege (fără a le putea scuza), ezită să se pronunțe cu claritate în legatură cu ceea ce am putea numi “afacerea dronei rusești”, îmi asum eu răspunderea de a aduce precizările necesare.

Citeste mai departe »
Adrian Severin

O LUME POLICENTRICĂ ȘI O SECURITATE INDIVIZIBILĂ

20 august 11:00 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nBMM

În perioada 13-16 august 2023, am participat la cea de a XI-a CONFERINȚĂ DE LA MOSCOVA PRIVIND SECURITATEA INTERNAȚIONALĂ, fiind invitat de organizatori (Ministerul Apărării Federației Ruse) în calitate de expert independent.

Citeste mai departe »
Adrian Severin

Marea Neagră – lac american

15 august 09:33 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nBLu

Senatul SUA a adoptat bugetul politicii de apărare națională (National Defense Authorisation Act) stabilind cu putere de lege că: i. SUA are interese vitale în regiunea Mării Negre; ii. politica (decretată ca „agresivă”) a Rusiei în această regiune constituie o amenințare la adresa securității SUA; iii. SUA este obligată și îndreptățită să își consolideze prezența militară și, se subînțelege întrucât una fără alta nu merge, influența politică în Marea Neagră, printre altele constituind aici o flotă aptă să contrabalanseze în termeni reali amenințarea rusă (iar flota, evident, are nevoie de port /porturi și de susținere aeriană de la sol). Președintele României, Excelența Sa Klaus Werner Iohannis, a salut primul adoptarea acestei legi care va întări securitatea țării noastre prin… ocupație americană (sic!)

Citeste mai departe »
Adrian Severin

RENAȘTEREA ASIATICĂ ȘI DESPĂRȚIREA DE TRECUTUL EURO-ATLANTIC (2)

19 iunie 09:10 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nBux

Bătălia pentru noua ordine globală nu se dă numai între forțele purtătoare ale viziunii globaliste asiatice și cele ale viziunii globaliste americane, între modelul decadent al păcii americane și modelul emergent al păcii asiatice, ci și între piață și stat, între puterea corporatistă și puterea politică. Schimbarea de ștafetă în favoarea politicului este pretutindeni admisă. Diferența dintre abordarea euro-atlantică și cea asiatică constă în aceea că în primul caz avem de a face cu o revoluție de fațadă, pe când în cel de al doilea revoluția vizează o modificare reală cu valoare de sistem.

Citeste mai departe »
Adrian Severin

RENAȘTEREA ASIATICĂ ȘI DESPĂRȚIREA DE TRECUTUL EURO-ATLANTIC (1)

18 iunie 11:17 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nBua

În timpul Războiului rece Turcia, Pakistanul și Arabia Saudită au fost doi aliați fideli ai SUA, prima fiind și avanpostul principal al NATO la marginea „deșertului sovietelor”, dar și în proximitatea „viesparului oriental”. Cu timpul cele trei au înțeles deosebirile dintre „imperialismul colonial” al Europei și „imperialismul democratic” al Americii, și după ce au reușit să scape de cel dintâi, încearcă să se sustragă celui din urmă. În paralel cu aceste evoluții, omenirea a intrat în secolul Asiei și asistă la ridicarea Chinei, care a devenit principalul rival strategic al SUA. Într-un atare context Turcia și Pakistanul s-au transformat în două caravanseraiuri pe „Noul Drum al Mătăsii”. De-a lungul acestui drum America, prin mișcări pe cât de disperate pe atât de incoerente, își apără amintirea supremației mondiale în cadrul unei ordini epuizate și, deci, condamnate de istorie.

Citeste mai departe »
Adrian Severin

FESTINUL SĂRĂCIEI DE LA BULBOACA

08 iunie 11:02 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nBrm

În cea mai nevoiașă țară din Europa, săraca țară a Moldovei de peste Prut, a avut loc cel mai mare festin al micro Europei macroniene. Nu a fost un festin pan-european întrucât la el nu a fost invitat cel mai mare stat european, Rusia. Nu a fost un festin al Europei de la Atlantic la Urali, cum și-o dorea generalul De Gaulle, ci unul al Europei de la Dublin la Bakhmut, așa cum și-o imaginează umbra marelui general, micro președintele Emmanuel Macron. În timp ce războiul le bate la poartă, bieții moldoveni au fost puși ca, din sărăcia lor, să întindă masă bogată unei fantome: Comunitatea Politică Europeană.

Citeste mai departe »
Adrian Severin

VIITORUL ORDINII INTERNAȚIONALE DIN PERSPECTIVA CRIZEI UCRAINENE

În cadrul războiului mondial hibrid amorsat de mai multă vreme, Pandemia Covid 19 a fost o etapă. Se pare că toți actorii cu relevanță globală, în ciuda diferențelor de interese, convingeri, metodă și agendă, s-au pus de acord că farsa tragică a pandemiei trebuie utilizată pentru a pregăti transformarea „necesară” a războiului hibrid în războiul convențional fără de care ei nu vedeau o ieșire din impasul sistemic al vechii civilizații euro-americane. Altminteri nu se explică gestiunea identică a falsei catastrofe sanitare pe toate meridianele și paralele globului. Este imposibil să fi fost o simplă coincidență.

Citeste mai departe »
Adrian Severin

Răscrucea caucaziană

Pe data de 17 mai 2023, Ambasada Republicii Armenia în România și Institutul pentru studiul politicii și economiei Orientului Mijlociu au organizat o masă rotundă cu tema „Armenia la răscrucea dintre Europa, Orientul Mijlociu și Asia”. Mulți se vor întreba ce interes poate prezenta o asemenea temă pentru români și ce contribuție pot avea politologii români în aflarea soluțiilor la problemele pe care ea le ridică? Răspunsurile sunt mai multe și sunt cumulative.

Citeste mai departe »
Adrian Severin

O MLAȘTINĂ CARE SE CREDE CER

26 aprilie 11:22 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nBe7

O adunătură ipocrită de călăuze oarbe și cărturari frustrați, din categoria “minima moralia, maxima canalia”, o preoțime seculară cu ifose de elită intelectuală a națiunii, a emis o petiție chipurile menită a duce la unificarea datei la care Apusul și Răsăritul serbează Paștele creștin, prin stabilirea acesteia pe baze “științifice”, dar care, lipsită de orice șanse, nu va avea decât efectul, în realitate urmărit, de a oferi prilej de dezbinare în interiorul BOR.

Citeste mai departe »
Adrian Severin

ROMÂNII DIN UCRAINA ȘI STRATEGIILE REÎNTREGIRII

13 aprilie 10:47 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nBak

Propunerea legislativă privind ieșirea României din tratatul politic de bază româno-ucrainean din 1997 și recuperarea prin „anexare directă” a Bucovinei de Nord, Herței, Hotinului și Bugeacului, întrucât impune Parlamentului (și întregii clase politice românești, în general) să se pronunțe explicit cu privire la ideea reîntregirii teritoriului național românesc, are, dincolo de multele ei dezavantaje, și două consecințe utile:

Citeste mai departe »
Adrian Severin

NU LUAȚI NUMELE REÎNTREGIRII ÎN DEȘERT!

11 aprilie 11:41 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nB9N

Neliniștile reale care bântuie tristul sfârșit de lume prăvălit în viețile noastre au fost, în mod surprinzător (era să scriu suspect), străfulgerate de un eveniment cu adevărat nefericit: intrarea doamnei senator Diana Șoșoacă în tematica reîntregirii naționale precum elefantul în magazinul de porțelanuri. Doamna Șoșoacă cere Parlamentului, „organul reprezentativ suprem al poporului român”, să legifereze denunțarea Tratatului de pace de la Paris (1947), ieșirea din tratatul politic de bază româno-ucrainean din 1997 și recuperarea prin forță („anexare directă”) a teritoriilor istorice românești „cedate” în urma înfrângerii din al Doilea Război Mondial. Demers căruia guvernul ucrainean i-a răspuns misterios de prompt și de vehement, și care a pus într-o nedorită și păguboasă defensivă toate forțele patriotice și pseudo-patriotice românești. Aceste reacții sunt motivul pentru a face lumină asupra unei inițiative în principiu nobile, dar altminteri derizorii întrucât este excesivă și nefundamentată din punctul de vedere al stării de fapt și al dreptului internațional.

Citeste mai departe »
Adrian Severin

Olaf Scholz la București, în căutarea imperiului pierdut?

05 aprilie 09:01 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nB7P

Pe când Germania este devastată de greva lucrătorilor din transporturi până în punctul în care MAE român a lansat o atenționare menită a descuraja călătoriile în această țară, cancelarul german Olaf Scholz a venit la București, cu puțin timp după misterioasa sa descindere la Washington, având parfumul unui jurământ de vasalitate, și la doar câteva zile după ce capitala României l-a primit ca oaspete pe premierul polonez, Mateusz Morawiecki. Cel din urmă propunea ca „în triunghiul format din Polonia, Ucraina și România” să se construiască „o nouă comunitate economică de peste 100 milioane de persoane” capabilă să promoveze „planuri strategice semnificative”, ea însăși fiind chiar unul dintre acestea. Probabil pentru a da întâlnirii cu generalul Ciucă, „eroul de la Nassiriya”, și cu Președintele Iohannis, „frumosul din România adormită”, un caracter strategic apt a concura cu propunerile poloneze, la întâlnirea româno-germană a fost invitată și Președinta Moldovei, noul Jolly Joker geo-politic est european, „pro-occidentala” de rit soroșist Maia Sandu. Cu ce mesaj vine, oare, șeful fostei Germanii europene și al actualei Europe germane în declin?

Citeste mai departe »
Adrian Severin

Steaua Chinei ca putere globală se ridică în Asia!

03 aprilie 09:47 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nB7l

La sfârșitul lunii martie (2023), am fost invitat să prezint un punct de vedere pe tema „multilateralismului și a inițiativei chineze privind dezvoltarea globală", în cadrul unei dezbateri privind creșterea prezenței și influenței chineze în Orientul Mijlociu, organizată de Institutul pentru studii regionale (Islamabad, Pakistan) și Institutul pentru studiul politicii și economiei Orientului Mijlociu (București, România).

Citeste mai departe »

NARATIVELE DISPERĂRII

13 martie 11:04 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nB17
Odesa-Ucraina-1000x600.jpg

O veche cugetare spune că atunci când zeii vor să piardă pe cineva mai întâi îi iau mințile. Dacă ascultăm narativele liderilor SUA, NATO sau UE de îndată ne înspăimântă bănuiala că zeii le-au pus gând rău. Din păcate nu numai liderilor, ci națiunilor care le-au încredințat destinele.

Citeste mai departe »
Adrian Severin

HOȚII STRIGĂ HOȚII!

12 martie 11:17 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nB0Q

Context.ro publică un text intitulat „Rețeaua minciunilor. Cine răspândește propaganda pro-Kremlin, conspirațiile și dezinformările în România”, care îmi face „onoarea” de a mă pomeni alături de nume consacrate ale mediilor jurnalistice și academice românești. Semnat de o oarecare Iulia Stănoiu, documentat de o oarecare Flavia Durach și pus în circulație rapid pe pagina de facebook a unui oarecare Armand Goșu, textul este un fals studiu, elaborat de falși experți, culeși din pepiniera a ceea ce a mai rămas din SNSPA și adunați într-un fals ong. El constituie un exemplu perfect și care trebuie denunțat urbis et orbi de intoxicare a opiniei publice prin răspândirea otrăvii pe post de remediu împotriva otrăvirii.

Cine este Context.ro? Un alt ong născut din spuma mării ale cărui surse de finanțare și de inspirație nu le știe nimeni. Cine este Flavia Durach? Zice-se, conferențiar univ. dr. în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice – SNSPA București, care a realizat ca „expert în dezinformare” („curat dezinformare!”) un studiu „tehnic”, adică, vezi Doamne, obiectiv, menit a identifica mecanismele propagandei pro-ruse în România?! „Studiul” a fost valorificat de „celebra necunoscută” Iulia Stănoiu, „jurnalist de investigație” al Context.ro. Ca orice „jurnalist de investigații” care se respectă, Iulia Stănoiu are o fotografie de profil… confidențială.

Citeste mai departe »
Adrian Severin

O JUMĂTATE DE ADEVĂR ESTE MAI REA DECÂT O MINCIUNĂ

13 februarie 11:54 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nASL

„Ziua în care România a obţinut 9.700 de kilometri pătraţi din platoul continental al Mării Negre”. Iată titlul cu care un cotidian central mai lansează o minciună sub forma unei jumătăți de adevăr încorporată într-o odă dedicată actualului ministru de externe, Bogdan Aurescu. Acesta este creditat pentru meritul exclusiv de a fi mărit teritoriul României cu suprafața amintită, după decenii de sforțări zadarnice ale generațiilor de diplomați care i-au precedat, învingând Ucraina în „luptă dreaptă” la Curtea Internațională de Justiție de la Haga.

Citeste mai departe »

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.