Reteaua Corect
adrian.severin
Adrian Severin
568 articole scrise
Adrian Severin

AGRESIVITATEA FRIVOLĂ A UNUI IMPERIU SENIL (I)

19 ianuarie 12:01 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nz1O

Discursul demonizator practicat de SUA și ventrilocii săi din secretariatul general al NATO la adresa Rusiei, în măsura în care este steril, adică nu este urmat de o acțiune concretă, rămânând să umple doar așteptarea viitoarei mișcări a Kremlinului pe tabla de șah a lumii, poate fi calificat ca alibi al lipsei de viziune politică, al oricărei politici. Dacă este o tactică de negociere, menită a-l intimida pe preopinent, aceasta devine o aventură atunci când dialogul real se amână sine die din lipsa unei concepții clare asupra țintei strategice urmărite. În trecut, Germania nazistă dezlănțuia o campanie furibundă de demonizare a celor ce urmau să îi fie victime, înainte de a le ataca militar. În timpul crizei rachetelor cubaneze, administrația Kennedy a adoptat poza intransigenței față de URSS pentru a acoperi cedarea față de exigențele acesteia constând în retragerea rachetelor americane din Turcia. (Moscova sugerează că ar putea să adopte aceeași tactică în contextul actualei confruntări cu Washingtonul, deplasând efective și/sau tehnică militară în Cuba și/sau Venezuela, adică în „sfera de influență” americană, cu diferența că acum nu ar mai fi dispusă să se prefacă învinsă pentru a salva imaginea președintelui SUA.) În care din cele două modele ne aflăm acum? Delirul verbal al administrației Biden, cauzat vizibil de blocaj intelectual și autism politic, potențate de ambiția frivolă de a nu fi cumva prima care clipește la jocul privirii ochi în ochi cu oamenii lui Putin, ar putea fi, însă, și rezultatul intoxicărilor, intrigilor și instigărilor practicate de vechii aliați europeni ai SUA, care, prefăcându-se a-i accepta veleitățile de lider, îi agravează efectele sclerozei beliciste doar spre a înteți focul conflictului și a împiedica consensul asupra unei arhitecturi de securitate europeană; arhitectură de natură a-i obliga să își pună în cui propriile lor ambiții geo-politice.

Citeste mai departe »
Adrian Severin

Repunerea în discuție a rezultatelor Războiului Rece sau negocierea păcii post-americane?

13 ianuarie 12:00 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nyZX

Ucrainenii pot dormi liniștiți. SUA le-a dat asigurări că nu va lua nici o decizie în ceea ce privește Ucraina fără să o consulte pe aceasta asupra a ceea ce (deja) a decis (sic!). O asemenea declarație implică afirmarea dreptului Americii de a negocia cu alte puteri soarta unor țări terțe sau a le-o stabili unilateral. Sub aparența apărării dreptului Ucrainei de a deveni membru NATO, SUA își rezervă, așadar, dreptul de a o primi sau nu, fără să țină seama de nevoile de securitate ale altora, ci numai de propriile sale interese geostrategice. Tocmai de aceea știu cu toții – domnii Putin, Biden și Zelensky – că Ucraina, în actualele ei frontiere, nu va deveni membru al NATO pe parcursul vieții lor. În actualele negocieri ruso-americane „criza ucraineană” este un steag fals.

Citeste mai departe »
Adrian Severin

Nu mai este de gluma. A iesit sarpele-ndrum. Acum ori niciodata!

11 ianuarie 12:43 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nyZq

Un studiu publicat la cumpana anilor 2021-2022, dar si la o cumpana a istoriei Romaniei, de doamna avocat Silvia Uscov, readuce in atentie nu doar problema asa numitului Mecanism de Cooperare si Verificare (MCV), prin care UE discrimineaza Romania si o priveaza de drepturile sale in cadrul ordinii comunitare europene, ci mai ales faptul ca acest instrument juridic a expirat, deci a ramas fara justificare legala, inca de la 1 ianuarie 2010. Solida sub aspectul fundamentarii juridice, practic imposibil de contestat din perspectiva stiintei dreptului, lucrarea la care ne referim pune pe langa problema raporturilor dintre Romania si UE, pe aceea a raportului dintre statul roman si conducatorii sai. Cum poate fi explicat faptul ca timp de doisprezece ani – repetam, doisprezece ani – guvernul roman a refuzat sa apere tara impotriva incalcarii tratatului de aderare la UE si a permis sa ni se aplice un regim ilegal? Mirosul tradarii pluteste in aer si chipul lui Iuda ranjeste din palatul Victoria, ca si din palatul Cotroceni.

Citeste mai departe »
Adrian Severin

SPRE GENEVA PRIN ALMATÎ

09 ianuarie 12:39 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nyYH

Pe când toată lumea se uita să vadă dacă Rusia își trimite armata ca să taie nodul ucrainean, iar SUA, NATO și UE o amenințau cu teribile sancțiuni în caz că o va face, izbucnește ceva între răscoală și revoluție în Kazahstan. La o primă vedere, evenimentele amintesc mai mult de „primăvara arabă” decât de „revoluția portocalie” de la Kiev. De ce? Pentru că la fel cu statele arabe lovite de „primăvara” adusă de vânturile euro-atlantice, și statul kazah disciplinează între granițele sale o populație încă nedesprinsă de originile sale tribale, ale cărei forme arhaice de socializare nu sunt tocmai compatibile cu democrația creată de modernitatea națională. Când o asemenea populație reclamă, în afara pâinii (a se citi, reducerea prețurilor la energie), și valori americane (adică un mod de viață american), nu poți să nu te gândești imediat că fitilul a fost aprins de SUA. Iată de ce, cvasi unanimitatea observatorilor politici au concluzionat rapid că incendiul din Kazahstan, curtea din spatele casei ruse, a fost provocat de Washington pentru a-i crea probleme Moscovei în vecinătatea sudică, în așa fel încât aceasta să devină mai puțin exigentă cu vecinătatea sa vestică, permițând SUA ca, la negocierile ruso-americane programate să înceapă peste câteva zile la Geneva, să obțină acordul de a face ea ordine în Ucraina, curtea din fața casei ruse. Prin urmare, America și-ar continua „exportul de revoluție”. De data asta, din nou, în Asia Centrală, din care tocmai părea că se retrage, după experiențele nefaste din Afganistan, dar și din Irak și Siria. Să nu ne pripim, totuși, cu concluziile, lăsându-ne duși de aparențe.

Citeste mai departe »

COMUNICAT – ÎNTREBARE PUBLICĂ – în atenția tuturor celor care pot răspunde –

04 ianuarie 12:07 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nyXk
adrian-severin.jpg

Sunt prof. dr. Adrian Severin și îmi fac publice opiniile, spre satisfacția multora și insatisfacția unora, pe un cont de Facebook pe care l-am creat cu aproximativ zece ani în urmă.

Citeste mai departe »
Adrian Severin

PRIMA ZI A ANULUI NOU 2022

02 ianuarie 11:01 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nyWq

1.Am început prima zi a anului 2022 participând pe internet la liturghia Sfântului Vasile cel Mare oficiată la Constanța de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Citeste mai departe »
Adrian Severin

Să fim buni români!

28 decembrie 11:38 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nyVm

CCR a reacționat la decizia CJUE prin care judecătorilor români li se acorda permisiunea de a nu mai ține seama de Constituția României atunci când apreciază că interpretarea ei, dată de instanța națională de contencios constituțional, este contrară intereselor UE, printr-un comunicat în care a precizat că: i. situațiile la care se referă CJUE nu au făcut obiectul deciziilor CCR; ii. respectiva decizie a CJUE rămâne inaplicabilă până când românii vor decide modificarea actualei lor Constituții în sensul cedării dreptului de a stabili ordinea constituțională a statului român către foruri din afara României (adică vor renunța la a mai avea un stat al lor).

Citeste mai departe »
Adrian Severin

CURTEA DE JUSTIȚIE A UE NEAGĂ SUVERANITATEA STATELOR MEMBRE

23 decembrie 14:01 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nyU6

Curtea de Justiție a UE (CJUE) a adoptat o decizie prin care permite oricărui judecător, de la nivel de judecătorie până la nivelul Înaltei Curți de Casație și Justiție, să nu țină seama de deciziile Curții Constituționale (CCR), respectiv ale instanțelor naționale de contencios constituțional, atunci când ei ar aprecia că acestea din urmă contravin dreptului UE. Cum CCR și omoloagele sale din celelalte state sunt singurele competente să emită interpretarea oficială a Constituției naționale, urmează că relativizarea obligației de a aplica deciziile lor este egală cu relativizarea caracterului obligatoriu al Constituției ca lege fundamentală a statului-națiune și expresie a contractului social încheiat de membrii națiunii prin reprezentanții lor împuterniciți. În cazul României, Constituția a fost validată prin referendum de întregul popor român, a cărui decizie suverană este acum infirmată de CJUE.

Citeste mai departe »

CONSILUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII (CSM) ȘI-A DAT DIN NOU ARAMA PE FAȚĂ

17 decembrie 18:20 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nySm
adrian-severin.jpg

Ziua de 16 decembrie 2021 este o altă zi pe care echipa de impostori din CSM a înscris-o în calendar cu numele infamiei. Așa se întâmplă când puterea mare este dată în mâinile unor oameni mici.

Citeste mai departe »
Adrian Severin

CÂT DE ABSURDE SUNT CERERILE LUI VLADIMIR PUTIN? (III)

16 decembrie 11:38 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nyRH

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a cerut omologului său american, Joe Biden, garanții că Ucraina nu va fi primită în NATO. Este, oare, aceasta o cerere imposibil de satisfăcut, formulată tocmai pentru ca neîndeplinirea ei să justifice tăierea nodului ucrainean manu militari? Ar fi, oare, o asemenea pretenție imposibil de acceptat de către SUA și aliații săi? Pe ce temei ar putea fi respinsă? Politic, juridic, moral, tehnic? Iar dacă cererea ar fi acceptată, în ce ar consta garanțiile?

Citeste mai departe »
Adrian Severin

CÂT DE ABSURDE SUNT CERERILE LUI VLADIMIR PUTIN? (II)

15 decembrie 12:07 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nyRr

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a cerut omologului său american, Joe Biden, garanții că Ucraina nu va fi primită în NATO. Este, oare, aceasta o cerere imposibil de satisfăcut, formulată tocmai pentru ca neîndeplinirea ei să justifice tăierea nodului ucrainean manu militari? Ar fi, oare, o asemenea pretenție imposibil de acceptat de către SUA și aliații săi? Pe ce temei ar putea fi respinsă? Politic, juridic, moral, tehnic? Iar dacă cererea ar fi acceptată, în ce ar consta garanțiile?

Citeste mai departe »
Adrian Severin

CÂT DE ABSURDE SUNT CERERILE LUI VLADIMIR PUTIN? (I)

14 decembrie 11:44 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nyRf

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a cerut omologului său american, Joe Biden, garanții că Ucraina nu va fi primită în NATO. Este, oare, aceasta o cerere imposibil de satisfăcut, formulată tocmai pentru ca neîndeplinirea ei să justifice tăierea nodului ucrainean manu militari? Ar fi, oare, o asemenea pretenție imposibil de acceptat de către SUA și aliații săi? Pe ce temei ar putea fi respinsă? Politic, juridic, moral, tehnic? Iar dacă cererea ar fi acceptată, în ce ar consta garanțiile?

Citeste mai departe »

CÂT DE ABSURDE SUNT CERERILE LUI VLADIMIR PUTIN? (I)

13 decembrie 18:15 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nyQX
download.jpg

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a cerut omologului său american, Joe Biden, garanții că Ucraina nu va fi primită în NATO. Este, oare, aceasta o cerere imposibil de satisfăcut, formulată tocmai pentru ca neîndeplinirea ei să justifice tăierea nodului ucrainean manu militari? Ar fi, oare, o asemenea pretenție imposibil de acceptat de către SUA și aliații săi? Pe ce temei ar putea fi respinsă? Politic, juridic, moral, tehnic? Iar dacă cererea ar fi acceptată, în ce ar consta garanțiile?

Citeste mai departe »
Adrian Severin

10 DECEMBRIE – ZIUA INTERNAȚIONALĂ DEDICATĂ DREPTURILOR OMULUI

10 decembrie 11:09 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nyQ4

Drepturile omului sunt ale celor care își permit “luxul” de a lupta pentru ele. Aceste drepturi nu ne sunt dăruite, ci au fost cucerite; și asta printr-o bătălie care se duce în fiecare zi.

Citeste mai departe »
Adrian Severin

SALVAȚI-L PE SOLDATUL AURESCU!

26 noiembrie 10:09 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nyLW

Dr. Bogdan Aurescu, brav soldat (precum înaintașul Svejk) în oastea de strânsură a generalului Nick Ciucă, a ajuns în stare gravă. El „este preocupat” de prezența Rusiei „în proximitatea Ucrainei și a Mării Negre”, dorind, desigur, să o îndepărteze de acolo.

Citeste mai departe »
Adrian Severin

NOUA NORMALITATE, NEO-MARXISMUL ȘI MAREA RESETARE

21 noiembrie 12:27 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nyKo

Puține concepte egalează în perversiune pe acela de „nouă normalitate”. La o privire lucidă acesta înseamnă, de fapt, „banalizarea anormalității”. Normalitatea se definește ca stare firească a lucrurilor caracterizată prin nivelul mediu de performanță și de viață a indivizilor care compun o comunitate și totodată prin absența manifestărilor patologice, raportat la respectiva medie. Prin urmare, ceea ce se abate de la normalitate este nefiresc, împotriva rânduielii, împotriva bunului simț și împotriva naturii. Astfel, întrucât „noua normalitate” este altceva decât „vechea normalitate” ori, mai degrabă, decât „normalitatea” pură și simplă, căci, de principiu, firescul nu este vechi sau nou, ea impune nefirescul, substituindu-l cu patologicul. O asemenea substituire, fiind esențială, are caracter revoluționar. Ca în prima parte a secolului al XIX-lea sau în prima parte a secolului al XX-lea, trăim astăzi, în prima parte a secolului al XXI-lea, o revoluție globală. Baza ei ideologică este neo-marxistă, iar transpunerea în practică a acesteia se realizează prin strategii și instrumente subsumate conceptului de „mare resetare”.

Citeste mai departe »
Adrian Severin

BATALIOANELE DE ASALT ALE GENERALULUI CIUCĂ ÎMPOTRIVA DREPTULUI LA UN PROCES ECHITABIL

15 noiembrie 12:04 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nyIu

Pe data de 3 noiembrie 2021, Președintele Consiliului Economic și Social oficializa un „punct de vedere” potrivit căruia reprezentanții societății civile, într-o „emoționantă” și... suspectă unanimitate, spre deosebire de cei ai părții patronale și ai părții sindicale, au avizat negativ propunerea legislativă având ca obiect modificarea OUG 21/2004, referitoare la Sistemul Naționale de Management al Situațiilor de Urgență, precum și a odioasei legi 55/2020 referitoare la unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor Pandemiei Covid 19. Modificările în discuție erau menite a accelera procedura de judecată a acțiunilor în anularea actelor administrative ilegale prin care, în numele luptei împotriva pandemiei, era restrâns abuziv exercițiul unor drepturi și libertăți fundamentale, astfel încât să existe cel puțin șansa ca procesul să se termine înainte ca actul contestat să iasă din vigoare și altul nou, cu exact același conținut, să îi ia locul.

Citeste mai departe »
Adrian Severin

Jocuri de război

14 noiembrie 11:53 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nyIc

Tot ceea ce urmează sunt simple raționamente ipotetice. Nu cunosc planurile actorilor regionali și globali, după cum nu am cu ști calculele decidenților politici și până unde sunt aceștia dispuși să meargă. Știu, însă, cum raționează liderii politici și care este psihologia consilierilor lor. Mai știu că răbdarea are limitele ei, cu atât mai strâmte cu cât asupra titularului răbdării acționează teama. Teama de a face ceva, dar și teama de a nu face nimic. În fine, știu că întâmplarea are, adesea, un rol esențial, acela care se joacă cu chibrite în preajma butoiului cu benzină putând declanșa, împotriva voinței sale, un incendiu de toată frumusețea. Iată de ce merită să proiectăm viitorul pornind de la cele mai diverse ipoteze, astfel încât să fim pregătiți pentru orice evoluție a evenimentelor sau, după caz, să intervenim pentru a bloca anumite evoluții.

Citeste mai departe »
Adrian Severin

România: un Guantanamo în estul Europei?

12 noiembrie 12:21 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nyHY

Guantanamo este un teritoriu de 45 de mile pătrate situat în estul Cubei, în jurul golfului cu același nume, care a fost închiriat de SUA, pentru o chirie anuală de 5000 de dolari, după ce aceasta a ajutat insula caraibeană să își obțină independența față de Spania. Deținând o poziție strategică importantă în Marea Caraibelor, teritoriul respectiv, care nu este american dar pe care SUA își exercită suveranitatea, găzduiește o bază militară, precum și infrastructuri speciale (mai exact un centru de detenție) utilizate pentru activități interzise de legea americană și desfășurate departe de controlul Congresului american.

Citeste mai departe »

D’ALE CONSTITUȚIEI!

02 noiembrie 09:59 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nyEw
1-cons.jpg

Premierul desemnat are un termen precis de zece zile pentru a prezenta Parlamentului lista miniștrilor și programul de guvernare, în vederea obținerii votului de încredere. Dacă după scurgerea acestor zile lucrul nu se petrece, trebuie desemnat al premier. Dacă este desemnată aceeași persoană, mai ales după ce ea a admis că nu a reușit coagularea unei majorități în sprijinul său, înseamnă că, de fapt, termenul de zece zile a fost prelungit; deci, Constituția a fost modificată. Ori, mai bine zis, încălcată.

Citeste mai departe »

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.