Reteaua Corect
cristian.hostiuc
Cristian Hostiuc
444 articole scrise
Cristian Hostiuc

De ce lumea nu prea dă năvală pe piaţa muncii

04 iulie 10:33 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nzPe

Oamenii nu prea mai vor să lucreze pe bani puţini sau la gri, la negru sau sub alte forme, iar aşteptările salariale au crescut la 3.000 de lei net salariul minim în zona rurală şi urbanul mic, 4.000 de lei net în oraşele mijlocii şi 5.000 de lei net în oraşele mari.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Nu mai vreau sa fiu vândut

03 iulie 10:24 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nzOV

Multe firme de IT străine care vin în România nu fac nimic inovator pentru industria de aici, ci doar recrutează programatori pe care îi plasează la clienţi.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

O întrebare care începe să câştige teren printre corporatişti

28 iunie 11:13 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nzNz

Ce rost/sens are să pui bani deoparte acum, cât eşti tânăr? Ce să faci cu ei la pensie, când eşti bătrân, pentru că atunci nu prea poţi să mai faci nimic!

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Nu ştiu dacă cei care sunt acum la putere realizează situaţia critică în care a intrat lumea

27 iunie 10:18 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nzNe

Nu ştiu dacă cei care sunt acum la putere – Iohannis, Ciucă, Ciolacu, etc. realizează situaţia critică în care a intrat lumea occidentală şi ce impact are asupra României. Sper să nu ia exemplul lui Băsescu, Tăriceanu şi Boc de acum un deceniu.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Ce rost/sens are să pui bani deoparte acum, cât eşti tânăr?

26 iunie 11:18 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nzMN

O întrebare care începe să câştige teren printre corporatişti: Ce rost/sens are să pui bani deoparte acum, cât eşti tânăr? Ce să faci cu ei la pensie, când eşti bătrân, pentru că atunci nu prea poţi să mai faci nimic!
Tema educaţiei financiare la români şi economisirea revine constant în discuţiile curente, de bârfă corporatistă, pozitivă. La un moment dat, una dintre Ioanele din redacţie se/ne întreba ce rost are să pui bani deoparte când eşti tânăr, când ai putea să faci multe lucruri acum? Ce să faci cu ei când ieşi la pensie, la bătrâneţe, pentru că atunci nu prea poţi să mai faci mare lucru? Asta dacă mai apuci pensia, cum le place corporatiştilor să spună.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Ținta BNR

21 iunie 10:30 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nzLs

Băncile au ajuns să ofere dobânzi de peste 9% clienţilor cu sume mari în negocieri bilaterale. Dar ţinta BNR este ca băncile să majoreze dobânzile la depozite, astfel încât să-i determine pe români să schimbe depozitele în euro în lei şi să readucă în bănci sumele ascunse sub saltea de frica inflaţiei şi a ruşilor

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Firmele se confruntă cu noua realitate

20 iunie 12:33 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nzLb

Cei care vin acum la interviu întreabă imediat după salariu ce cursuri vor primi din partea companiei (gratis), în plus, spun că vor timp liber, nu vor să muncească peste program şi nu vor să „moară” pentru companie.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Realitatea cu care se confruntă noile firme

19 iunie 10:35 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nzKM

Firmele se confruntă cu noua realitate: Cei care vin acum la interviu întreabă imediat după salariu ce cursuri vor primi din partea companiei (gratis), în plus, spun că vor timp liber, nu vor să muncească peste program şi nu vor să „moară” pentru companie.
Pentru cei care conduc companiile astăzi şi care au început să muncească în anii ’90 sau începutul anilor 2000, interacţiunea cu noua generaţie este extrem de complicată pentru că parametrii/condiţiile din piaţă sunt total diferite. În anii ’90 şi 2000 locurile de muncă bune, corporatiste, la birou, cu salarii şi pachete salariale – asigurare medicală – nu erau atât de multe pentru că multinaţionalele abia intrau pe piaţa românească.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Atenţie, că antreprenorii români încep să pună întrebări

15 iunie 12:59 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nzJQ

De ce gazul a crescut aşa de mult dacă noi avem gaze? De ce cresc dobânzile atât de mult? Ce face guvernul cu banii din taxele şi impozitele pe care eu le plătesc? De ce eu sunt controlat şi multinaţionalele nu? De ce Orban îşi apără ţara, iar ai noştri nu?

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Ambiţia primei generaţii de corporatişti care au cucerit Capitala

14 iunie 10:50 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nzJr

Miercuri, 25 mai 2022, o nouă întâlnire Meet the CEO a Business Magazin, un format în care un executiv din România, român sau străin, vorbeşte despre cariera lui profesională – spune cum a ajuns unde a ajuns. Invitată a fost Cătălina Dodu, CEO şi country manager la Atos, o companie internaţională de software cu 3.200 de angajaţi în România şi afaceri de 130 de milioane de euro.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

A început lupta pentru resursele financiare ale populaţiei

07 iunie 11:30 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nzHh

Ministerul Finanţelor atacă în forţă piaţa depozitelor bancare controlată de bănci oferind o dobândă aproape dublă, în încercarea de a face rost de bani pentru buget.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Oportunităţile de creştere, mai mari în România decât în Germania

05 iunie 09:04 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nzGy

Oportunităţile de creştere şi puterea de negociere a angajatului sunt mai mari în România decât în Germania sau o altă ţară vestică. Sunt români care nu câştigă în Italia, Germania, Grecia, Spania 1.000 de euro net, cât ar putea câştiga în ţară. În Germania trăieşti doar ca să munceşti, în România nu este chiar aşa.
Acum câteva săptămâni, am avut la ZF Live o discuţie cu Daniel Metz, preşedintele boardului de directori de la NTT Data Cluj, o companie de software cu 2.000 de angajaţi în România şi Serbia, despre situaţia actuală – războiul din Ucraina, tensiunile geopolitice, condiţiile din piaţă şi implicaţiile asupra noii generaţii, care nu s-a confruntat niciodată cu o astfel de criză (creşterea inflaţiei, creşterea dobânzilor, război la graniţă).

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Fini sunt! Datoria publică ne ajunge din urmă

03 iunie 11:17 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nzGe

Datoria publică ne ajunge din urmă şi nu va trece mult până ne vom lovi de un zid

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Liniştea burgheză, în care trăiau băncile şi BNR, a fost aruncată în aer

Inflaţia şi războiul din Ucraina încep să producă daune, populaţia nu mai economiseşte deloc în lei ci, dimpotrivă, mănâncă din economiile trecute, iar ca să-şi menţină cheltuielile, ia credite de la bancă, ceea ce va creşte gradul de îndatorare şi riscul asumat.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Profesorii din SUA caută „cu lupa” studenţi români

În timp ce noi aruncăm cu pietre în sistemul educaţional românesc, profesorii din SUA caută „cu lupa” studenţi români, pentru că ştiu că sunt pregătiţi şi au idei bune.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Profesorii din SUA caută „cu lupa” studenţi români

În timp ce noi aruncăm cu pietre în sistemul educaţional românesc, profesorii din SUA caută „cu lupa” studenţi români, pentru că ştiu că sunt pregătiţi şi au idei bune.
Aproape toată lumea din România are o părere destul de proastă despre sistemul de învăţământ. Foarte rar auzi lucruri bune de la români despre sistemul de educaţie din România. Toată lumea se raportează la rezultatele de la BAC şi la analfabetismul funcţional, care a depăşit 40% şi care reprezintă capacitatea unui elev de a înţelege şi de a explica ceea ce citeşte. Întâi s-a dat vina pe elevi, că nu mai învaţă, pe părinţi, că nu mai reuşesc să ţină copiii din scurt, iar în ultimii ani, degetul se îndreaptă spre profesori, mai ales după rezultatele acestora la testele de titularizare.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Într-un final, băncile sunt forţate să majoreze dobânzile şi la depozite

BNR a majorat dobânda de referinţă la 3,75%, de trei ori mai mult decât în urmă cu un an. Dobânda Lombard, la care băncile împrumută bani de la BNR, a crescut la 4,75%.
Deşi dobânzile sunt real negative cu mult, deponenţii nu prea au alternative la depozitele bancare.
Băncile vor fi nevoite să majoreze mai mult dobânzile la depozite, pentru a nu pierde clienţi şi lichidităţi în favoarea altor bănci.
Inflaţia a fost în aprilie de 13,8%, iar în lunile următoare va creşte la 15%, dacă nu chiar mai mult.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

România contrastelor

În timp ce avem cea mai mare creştere economică din Europa şi vom avea cel mai bun an economic din istoria României, iar corporatiştii stau la coadă la îngheţată la Velocita, copiii abandonează şcoala în mediul rural pentru că nu pot învăţa cu burta goală. „Dacă le este foame copiilor, nu pot să înveţe, nu pot să se concentreze.”

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Americanii nu-şi contestă şefii şi deciziile lor, la noi tot timpul se comentează şi se contestă

Tu ai lucrat trei ani pentru americani la Houston/Texas, ce-ai învăţat de la ei? Americanii nu-şi contestă şefii şi deciziile lor, la noi tot timpul se comentează şi se contestă decizile, ceea ce consumă mult timp. La şedinţe ei se duc pregătiţi înainte, în timp ce la noi te duci la o şedinţă ca să afli acolo ce se discută.
Iulian Harpa a terminat Facultatea de Petrol şi Gaze de la Ploieşti (tradiţie de familie), a lucrat apoi timp de 10 ani pentru Petrom, iar la un moment dat a fost recrutat de grupul american Cameron – producător de ultilaje petroliere – să meargă să lucreze pentru ei la sediul central din Houston – Texas. De acolo, a fost trimis în toate ţările unde americanii aveau operaţiuni pentru partea de audit. Timp de trei ani a lucrat pentru americani, iar în 2014 a revenit în ţară. Nici nu mai ştiu cum ne-am întâlnit pentru prima dată, acum opt ani, la ZF Live.

Citeste mai departe »
Cristian Hostiuc

Banca Românească a ajuns să plătească o dobândă de 7,45% ca să ia lei de la Nuclearelectrica

Din cauza exploziei ROBOR-ului - creştere de peste 350% într-un an – companiile se uită după credite în euro, unde dobânzile sunt de 5 ori mai mici: băncile ar vrea să dea credite în euro pentru că la lei situaţia este tensionată – Banca Românească a ajuns să plătească o dobândă de 7,45% ca să ia lei de la Nuclearelectrica.

Citeste mai departe »

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.