Reteaua Corect
octavian.andronic
Octavian Andronic
588 articole scrise
Octavian Andronic

Covidienii lui Ghiță Pristanda de la GCS

29 noiembrie 13:34 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nx12

Nu am fost - ca Nicușor - un iubitor al matematicii în școală. De aceea nici nu am ajuns activist civic specializat pe recuperări și demolări ca el și nici primar. Mi-a plăcut limba română din care a derivat jurnalistica. Totuși, cu aritmetica m-am avut întotdeauna bine și nu am resimțit niciodată nevoia de a apela la calculator când a fost vorba de adunări și scăderi, dar și de înmulțiri sau chiar împărțiri.

Citeste mai departe »
Octavian Andronic

Miserupismul iohanist

27 noiembrie 11:35 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nx0F

A răbdat Iohannis cât a răbdat și la conferință de presă de miercuri a răbufnit: „Nu știu de unde ați scos-o pe asta cu echidistanța politică?” După care a dat de înțeles că el cunoaște DESTUL de bine Constituția, unde scrie doar că președintele nu poate fi membru al unui partid. Ieșind apoi din încurcătură cu argumentul forte:

Citeste mai departe »
Octavian Andronic

ȘAPTEZILE Săptămâna 47 ( 15 - 22 noiembrie )

24 noiembrie 11:26 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nwZE

Pe zi ce trece se dezvăluie strategia pandemică a Guvernului: ca să nu fie acuzat că bagă toată țara în carantină, o face pe bucăți și bucățele. Sunt izolate sate, cătune, orășele și municipii până când harta se va înroși în toată țara. Iar atunci vor fi de vină organele locale, nu Orban și ai săi. Deocamdată Cupola Sanitară, deasupra căreia veghează ochiul de vultur prezidențial, este ocupată cu... strategia de vaccinare!

Citeste mai departe »
Octavian Andronic

Blana ursului din pădure

23 noiembrie 11:50 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nwZd

Domn Nelu Tătaru zice că suntem într-o fază de stabilizare a numărului de infectări, la 9 - 10.000 zilnic. Eforturile de atingere a acestui obiectiv se văd. De vreo câteva zile comunicatele GCS întârzie, semn că mai sunt socoteli de făcut înainte de a fi date publicității. Ceea ce înseamnă că numărul de infectați poate fi ținut sub control din calculator și că se iau în considerare doar cazurile care nu pot fi excluse din alte motive. Singurul lucru mai greu de ținut sub control este numărul deceselor. Chiar dacă acum se recurge la procedura inversă, de a nu mai fi adunați laolaltă morții din toate categoriile. Încep deci să mai moară oameni și din cauză comorbidităților, fără să mai fie nevoie să li se acorde beneficiul covid-ului. Dar asta esteo altă statistică, cu alte scopuri.

Citeste mai departe »
Octavian Andronic

ȘAPTEZILE Săptămâna 45 ( 02 - 08 octombrie )

10 noiembrie 11:14 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nwVC

Cea mai aprigă dezbatere (devenită chiar contondentă în Piața Victoriei, în ajunul mini lock-down-ului) a fost cea generată de stupida interdicție de funcționare a piețelor țărănești. Măsură fără noimă, luată doar de dragul de a se află în treabă, aceasta a revoltat deopotrivă micii comercianți și pe clienții acestora, dirijați precum vitele spre supermarketuri. De parcă nu ar fi fost suficiente lecțiile inutilității celor mai multe dintre interdicțiile de până acum, s-au adăugat și alte bazaconii, precum închiderea parcurilor și circulația nocturnă.

Citeste mai departe »
Octavian Andronic

Niște idioți

09 noiembrie 11:55 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nwVc

Nu știu care sunt creierele care inspiră măsurile ce ar trebui luate pentru a se limita extinderea infectărilor, dar cu siguranță că cei care le promulgă fac adesea figură de idioți sadea.

Citeste mai departe »
Octavian Andronic

ȘAPTEZILE Săptămâna 44 ( 26 octombrie - 01 noiembrie )

02 noiembrie 11:53 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nwT6

Piedicile constante puse de Guvern activităților ecleziastice - cu precădere la cele două pelerinaje, de la Iași și București - i-au scos din sărite pe prelați care au reacționat într-o manieră ce nu le este caracteristică, ajungând pînă la a afurisi Executivul, amenințându-l cu „furia divină” și reamintind faptul că Ceaușescu a picat tocmai din cauza unor atitudini asemănătoare. Și Biserica are dreptate: dincolo de pierderile materiale - de neignorat pentru un bussinessman ca patriarhul Daniel, mai ales când are pe cap cheltuielile cu Catedrala - este vorba despre îngrădirea dreptului la liberă credință al enoriașilor, puternic marcați de interdicții. Dar, dincolo de aceste aspecte, observatorii atenți nu pot să nu pună politica guvernamentală și pe seama înțesării sale de reprezentanți ai cultelor, majoritatea infiltrați printre liberali, ca să nu mai vorbim despre președintele evanghelist și de membrii USR care, la validare, după locale, au refuzat să jure cu mâna pe Biblie.

Citeste mai departe »
Octavian Andronic

Fundamentalismul sanitar și dreptul oamenilor la propria sănătate

30 octombrie 11:29 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nwSx

Omenirea începe să-și piardă răbdarea în fața politicilor absurde și abuzive de „ocrotire” a sănătății publice, adoptate de guverne cu tentații totalitare. Statul își asumă pentru prima dată în istorie rolul de sanitar total, printr-o atitudine de forță care excede limitele normalității, rol care îi conferă drepturi depline asupra evaluării sănătății persoanelor, putând lua orice decizii, cu sau fără voia lor. Ce fel de decizii, am văzut: de la blocarea totală a vieții sociale și economice, cu încarcerarea la domiciliu a vârstnicilor, cu penitenciarizarea instituțiilor spitalicești, până la închiderea muzeelor sau a parcurilor, considerate, total nejustificat, ca potențiale focare de infectare.

Citeste mai departe »
Octavian Andronic

ȘAPTEZILE Săptămâna 43 ( 19 - 25 octombrie )

27 octombrie 10:53 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nwRy

Pe măsură ce crește bilanțul infectărilor care aduce cu el noi restricții, crește și opoziția unei populații decise să ignore măsuri pe care le consideră abuzive și lipsite de eficiență. Fenomenul devine global având în frunte Europa, unde lucrurile par să revină la punctul de plecare al lockdown-ului. Principala armă de convingere a autorităților rezidă în amenzi, cum ca la începuturi, când se declanșase vânătoarea de vârstnici fără declarații pe proprie răspundere. Noul plafon de circa 5.000 infectări zilnic le dă fiori lui Arafat și Tătaru care se tem că greu încercatul (multă vreme degeaba, mai ales în perioada internărilor forțate ale asimptomaticilor) sistem sanitar va intra în colaps uman.

Citeste mai departe »
Octavian Andronic

Tehnica și tactica conviețuirii cu boala

20 octombrie 09:31 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nwPw

Oricât se fac Iohannis și Orban că nu observă, un lucru este mai mult decât evident: acest val de infectări (monitorizate) de peste 4.000 pe zi, este consecința directă a alegerilor locale. La fel cum valul precedent, de peste 3.000, s-a datorat începerii școlilor. Nu restaurantelor și cinematografelor. Și nici muzeelor, sau librăriilor (pe undeva prin țară autoritățile locale le-au închis și pe acestea). Desigur că orice om de bun simț își pune întrebarea: ce facem? Ne întoarcem la lockdown?

Citeste mai departe »
Octavian Andronic

ȘAPTEZILE Săptămâna 42 ( 12 - 18 octombrie )

20 octombrie 08:46 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nwPp

Din punctul de vedere al administratorilor COVID, ultima săptămână a fost cea mai grea. Din motive statistice: numărul de infectați este stabilit pe baza rezultatului testelor care se fac pe grupuri de risc țintite. Vom ști câți infectați sunt dintre cei testați, dar nu câți sunt în realitate. Realitatea este greu identificabilă atâta timp cât nu ai la îndemână instrumentele statistice necesare. În primul rând este vorba de numărul populației. Nimeni nu-l știe cu precizie. Dovadă că ori de câte ori este invocat, cifrele par a fi scoase din burtă. La noi au drept de vot circa 19 milioane de oameni, deși este clar că nu mai suntem atât de mulți.

Citeste mai departe »
Octavian Andronic

ȘAPTEZILE Săptămâna 41( 05 - 11 octombrie )

13 octombrie 09:51 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nwNn

Subiectul central al ultimelor săptămâni a fost COVID-ul. După valul „școlar” de după începerea cursurilor, a urmat valul „electoral”, de după alegerile locale. Nimeni nu se mai îndoiește de faptul că creșterea numărului de persoane infectate, mai întâi spre nivelul 2000 și apoi spre 3000, este rezultatul aglomerărilor generate de cele două evenimente. Săptămâna aceasta a marcat un adevărat record absolut, de peste 3.000 de infectări rezultate din testări, în timp ce numărul deceselor a atins cifra de 5411, de la debutul pandemiei. Se vorbește tot mai mult despre reintroducerea Stării de Urgență, deși președintele a declarat ferm că nu se gândește la așa ceva, iar Tătaru a dat asigurări că nu poate fi vorba despre un nou lockdown. În schimb se introduc noi restricții parțiale în zone cu focare de infecție, iar măgăreața interdicțiilor cade pe alimentația publică, restaurantele fiind calul de bătaie al autorităților.

Citeste mai departe »
Octavian Andronic

O săptămână fără gust și miros

12 octombrie 11:06 Publicat in Sports Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nwN4

Multă vreme ne-am amăgit în sport cu ideea că, deși suntem o țară mică, avem oameni talentați, capabili să obțină rezultate superioare unor națiuni cu resurse incomparabile mai mari. Campioni ca Nadia Comăneci, Ilie Năstase sau chiar „garnitura de aur” din fotbal ne-au făcut să contăm în prima scenă a sportului. E drept că multe din dintre aceste performanțe datează dintr-o perioadă istorică în care totalitarismul deschidea această portiță spre afirmare, susținerea sportului, inclusiv cel de masă, făcând parte dintr-un proiect de propagandă și de justificare a sistemului. Iar realitatea este că fără o atenție deosebită acordată sportului de masă pentru a putea face selecția valorilor, sportul românesc ar fi rămas la nivelul altor discipline care s-au situat la limita supraviețuirii.

Citeste mai departe »
Octavian Andronic

Ambasade continentale? De ce nu

09 octombrie 10:08 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nwMs

După ce a rechemat două valuri de ambasadori, Iohannis l-a pus pe Aurescu ca, atunci când nu mai are grija sănătății lui Navalnâi și nu se mai preocupă de finanțarea presei independente (?) din Belarus, să rezolve problema petelor albe de pe atlasul diplomatic. Și anume țările în care România nu este prezentă prin ambasador sau însărcinat cu afaceri, care să facă cunoscute pozițiile țării noastre în complexele probleme internaționale.

Citeste mai departe »
Octavian Andronic

ȘAPTEZILE Săptămâna 40 ( 27 septembrie - 04 octombrie)

06 octombrie 09:26 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nwLm

Dacă este să te iei după declarațiile liderilor politici, la alegerile locale nimeni nu a pierdut. Toată lumea a câștigat câte ceva, pe un anumit segment convenabil. Mari câștigători se consideră liberalii, care sperau că de data asta să ia cu totul față pesediștilor. Succesul lor cel mai tranșant a fost cucerirea principalei redute - Capitala - eveniment care a avut loc în condițiile neașteptatei victorii a lui Nicușor, pe care ei îl trimisese la război neavând un altul mai bun dintre ai lor și sperând că, dacă acesta va pierde, vina va fi a USR-ului.

Citeste mai departe »
Octavian Andronic

ȘAPTEZILE Săptămâna 39 ( 21 - 27 septembrie )

29 septembrie 10:00 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nwJj

Pentru iubitorii de paralele istorice care au evocat în fel și chip alegerile prezidențiale din Duminica Orbului, în 1990, faptul că alegerile locale 2020 au avut loc de Ziua Internațională a Surzilor va fi cât se poate de semnificativ. Întradevăr, pe 27 septembrie s-au confruntat demersuri și programe politice (unde au mai fost și din astea) în contratimp și contrasens cu realitatea momentului prezent și parcursul următor. Scrutinul local a confirmat avansul dreptei unite sau dezbinate, în fața unei social-democrații dezorientate și fără lideri autentici. PSD a pierdut la scor Capitala, care în urmă cu patru ani era colorată integral în roșu, iar liberalii au câștigat câteva importante primării de municipii. Social-democrația a pierdut teren în mediul urban, dar și-a menținut dominația asupra Consiliilor Județene și a primăriilor rurale. Dar aspectul cel mai interesant al actualului tur de scrutin rămâne războiul tăcut pe care îl declanșează victoria lui Nicușor Dan împotriva aliaților liberali. Useriștii încetează să mai fie băieții de mingi ai liberalilor, tactica lor de sta în așteptare dând roade peste speranțe. De aici până la parlamentare, ruptura din dreapta unită se va adânci și va tinde să-i propulseze pe useriști spre prima poziție în ierarhia parlamentară. Lucru care va crea probleme inclusiv președintelui (liberal) de țară.

Citeste mai departe »
Octavian Andronic

Asaltul redutei bugetelor

24 septembrie 10:35 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nwI9

Câteva zile ne mai despart de cea în care, dintr-o suflare, nația română va uita de Covid și de crizele pe care le aduce cu el și va da buzna la centrele de votare - respectând, bineînțeles, distanțarea legală - pentru a alege pe cei mai buni fii gospodari ai Patriei, pe mâinile cărora va da soarta comunităților în următorii patru ani.

Citeste mai departe »
Octavian Andronic

ȘAPTEZILE Săptămâna 38 (14 - 20 septembrie)

22 septembrie 10:12 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nwHh

Ceea ce în mod obișnuit era un eveniment de suflet pentru milioane de copii și familii - începerea școlii - s-a transformat într-un spectacol grotesc, cu părinți îngrijorați sau speriațiși și cu copii incapabili să înțeleagă ce și de ce li se întâmplă. Cu toate bâlbâielile din preajma deschiderii, cu derobarea autorităților centrale de responsabilități aruncate în spinarea celor locale, fără dotările și instrumentarul necesar, școala a început pentru a se închide din nou în mai puțin de zece zile, ca să lase liber locul altor bulibășeli organizatorice: alegerile locale.

Citeste mai departe »
Octavian Andronic

ȘAPTEZILE Săptămâna 37 ( 07 - 13 septembrie )

15 septembrie 09:49 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nwFc

Senzația săptămânii a fost reprezentată de editorialul delirant al ambasadorului american Adrian Zuckermann în care adversitatea paranoică față de posibilitatea adoptării de către România a tehnologiei 5G chineze se manifestă sub forma unor predicții catastrofice conform cărora în România va avea loc o nouă Revoluție cu morți și răniți și cu o dominație teroristă din partea Chinei.

Citeste mai departe »
Octavian Andronic

ȘAPTEZILE Săptămâna 36 ( 31 august - 06 septembrie )

08 septembrie 11:37 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nwDl

Cu doar o săptămână înainte de date la care ar trebui să înceapă școala nimeni nu pare să știe ceva în legătură cu aceasta. Orban își dă cu părerea că se pot face cursuri online până la 1 octombrie, dar este contrazis de Anisie care zice că totul e bătut în cuie de la 15. Nu e limpede cum vor intra elevii în școli, cum vor sta în bănci, ce vor face în recreație și ce se întâmplă dacă sunt infectați. Pare să fie o nebuloasă totală în care intră și inexistentele măști comandate de guvern și nelivrate pentru școlile cu probleme. Despre tablete și laptopuri să nu mai vorbim, pare un vis prea îndepărtat și nelalocul lui atâta timp cât mii de școli nu au internet, după cum nu au nici toalete

Citeste mai departe »

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.