Reteaua Corect
corneliu.leu
Corneliu Leu
178 articole scrise
Corneliu Leu

SIMILITUDINI, SINCRONISME sau sinarhia acelorasi naravuri?

09 iunie 09:43 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nlzn

Sinarhia romaneasca este un dat politic impus prin blestemul (-atul pact) numit „Ribbentrop-Molotov”. Artificialitatea lui este argumentata nu numai prin aceleasi valori si virtuti nationale sub semnul carora ne simtim uniti ci, de multe ori, si de acelasi naravuri.

Citeste mai departe »
Corneliu Leu

’MNEALUI, CA FILA DINTR-UN JURNAL DE AMINTIRI (III)

05 iunie 10:27 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nlyk

...Imi amintesc modul cum, nu neaparat pentru a comenta sau a barfi, ci chiar cu placere cenaclista de analiza literara noi puneam in cantar asemenea aspecte si trageam concluzii ca si despre personajele din romanele lui Balzac pe care profesorii cei buni ni le asezau pe masa de disectie. Si faceam asta cu atata pedanterie provenita din veleitatea de a ne forma ca analisti capabili de a interpreta personajul incat, Nea Mircea, poet sentimental si visator cand nu scria editorialele despre drepturile si succesele clasei muncitoare, se plictisea punandu-ne la punct:

Citeste mai departe »
Corneliu Leu

’MNEALUI, CA FILA DINTR-UN JURNAL DE AMINTIRI (II)

03 iunie 10:00 Publicat in Politics 1 comentariu shortlinkhttp://crct.ro/nlxx

Cele privitoare la marinarul din viata noastra pe care le consemnam in episodul trecut mi-au amintit de experientele mele si a catorva alti confrati din doua generatii apropiate, de la inceputurile noastre gazetaresti cand, in fruntea ziarului care se numea „Cuget liber” a venit un fost capitan de vas fluvial sau de convoaie de barje dunarene, adus de partid la noi, la mare, ca sa nu-l taie subalternii pe care-i terorizase pe Dunare.

Citeste mai departe »
Corneliu Leu

’MNEALUI, CA FILA DINTR-UN JURNAL DE AMINTIRI - un punct de vedere mai mult literar -

Unul dintre tristele adevaruri ale vietii politice a romanilor in contemporaneitate este ca, in ultima vreme, n-am mai avut deloc parte nici de alegeri entuziaste, nici macar de posibiltatea de a merge la ele cu convingerea ca vom putea gasi printre optiuni ceea ce avem nevoie. Iar asta pentru ca fiecare incheiere de mandat acordat de noi asa, cu jumatate de gura si cu inima indoita, s-a caracterizat printr-o si mai mare deziluzie.

Citeste mai departe »

FESTIVALUL SI CENACLUL ECRANIZARILOR LITERARE

16 martie 10:03 Publicat in Arts Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nl7R
/FESTIVALUL SI CENACLUL ECRANIZARILOR LITERARE

Este un proiect care desfasoara gale anuale si activitati permanente pe centre de promovare internet, organizat de GRUPUL ROMAN DE PRESA SI INITIATIVA CIVICA PENTRU SLUJIREA LIMBII ROMANE IN UNITATE DE SIMTIRE NATIONALA

Citeste mai departe »
Corneliu Leu

Modele sociale ale epocii Basescu

08 martie 11:31 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nl50

Am avut un vis macabru: Se facea ca, sub cupola Ateneului Roman rasunau manele iar, in acelasi stil, cineva adusese la zi mareata fresca din rotonda. Aceea care, chiar si cand nu e vorba de un concert solemn, cu coruri reunite, tot imi aminteste patosul lui Nenitescu evocandu-i eroic pe acei „...barbati cu brate tari / Si cu vointa otelita, / Cu minti destepte, inimi mari”...

Citeste mai departe »
Corneliu Leu

Stalpii societatii infractionale

02 martie 11:21 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nl3c

Trei adevaruri – candide in masura in care pot fi la mizera sa conditie morala - a debitat Basescu in perioada de cand se tot silea sa elibereze Cotrocenii si pana acum cand inca nu se-ndura sa paraseasca locuinta prezindentiala. Ambele lucruri, dar mai ales acesta din urma, facandu-l la modul cat se poate de nedemn: Ca si cum ar incerca sa amane, in speranta ca se culca in acelasi pat, iar dimineata se va trezi ca si cum n-au avut loc alegerile, aghiotantii si girofarurile asteptandu-l ca sa-l duca la serviciul din care inca nu-i vine sa creada ca a fost concediat. Sfideaza baiatul la modul penibil si abuziv; conditia lui de mincinos notoriu facilitandu-i chiar si automintirea.

Citeste mai departe »
Corneliu Leu

Bugetul personal al scriitorului si foamea pe care vor alesii sa i-o timbreze

25 februarie 12:23 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nl1z

Ma suna confratii agitati, confratii indignati, confratii nedumeriti de ceea ce vor alesii lor din Uniuni, precum si alesii alesilor lor din Parlament cu acest timbru; si ma acuza ca stau insensibil, privind cu prea mult calm.

Citeste mai departe »

Corneliu LEU: Lansari de carte la Libraria "SADOVEANU"

12 februarie 11:39 Publicat in Arts Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nkXA
/wikipedia.org.ro

Astazi, 12 februarie 2014, la ora 12:00, la libraria "Sadoveanu" din Bucuresti va avea loc lansarea volumului de convorbiri cu Florentin Popescu, precum si a volumului "Anexe nedorite, cu extrese din arhivele Securitorii", volume care fac parte din ciclul de romane "Faptele, Secolul, Puterea".

Citeste mai departe »
Corneliu Leu

Negociatorii culturii infractionale intr-un epilog cu triste invataminte

08 februarie 11:09 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nkVW

Inca din toamna - cand s-au numarat bobocii de mai bine de doua decenii ai acelui Hrebenciuc care, ne-a tot fost prezentat de partidul sau drept unul dintr cei mai priceputi negociatori politici, fiind impus ca atare opiniei publice si, cu sprijinul prostiei, neinformarii, superficialitatii sau relei credinte a unor confrati din presa, vopsit in culori de diplomatica inteligenta - bluff-ul catastrofei noastre politice a iesit la iveala: Priceputul politician, capabil sa abordeze pe linia intelegerii orice adversar politic si sa netezeasca, tot pe linia acestei rationale si pragmatice intelegeri, orice adversitate doctrinara, de program de guvernare sau de moment conjunctural, s-a dovedit a fi doar tentacula unei caracatite bine configurata si insinuata in toate partidele, care, pe deasupra politicului, sau pe dedesubtul lui, in cotloanele mizere ale coruptiei, traficului de influenta si capusarii bugetelor, aranja marile afaceri profitoare, in care culoarea de partid nu mai conta. Si, la un moment dat, nici chiar faptul daca esti sau nu esti la guvernare. Fiindca una dintre tentacule tot era si, constiincios-mafiot, isi facea datoria redistribuind ilicitul profit sau ilicita influenta catre ceilalti membri ai clanului de banditeasca intr-ajutorare.

Citeste mai departe »
Corneliu Leu

Despre profesionalism si chemare in lirismul prozei

05 februarie 11:44 Publicat in Arts Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nkVr

Proza lirica este, in fondul ei, rara, tocmai pentru ca asistam zi de zi la o aparenta proliferare a lirismului in proza, asemenea incercari fiind de cele mai multe ori liricoide, indulcind epicul parca dinadins; pentru a-l dilua sau a-l face sa evolueze intr-o gama minora. Iar asta, pentru ca poetizarea frazarii, a exprimarii epice, nu e tot una cu adevarata creatie lirica in proza. Fapt pentru care putem spune ca, tot asa cum o abordare sau o exprimare prozaica face liricul sa decada din intensitatile sale, lirismul in actul epic conduce la siropos, la melodramatic si, in ultima instanta, la lipsa de expresivitate. Adevarata personalitate lirica se exprima in proza cu totul altfel decat prin poetizarea frazei (ca sa nu zic frazeologie poetica).

Citeste mai departe »
Corneliu Leu

A fi mandru ca esti roman sau a fi taxat pentru ca esti roman?!

01 februarie 15:02 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nkTT

Cum, primul deziderat din titlu nu este nicidecum viabil cu identitatea pe care, la ora de fata, ne-au indus-o politicienii nostri ca modele de romani in vazul intregii lumi, ce-i trece prin minte strengarului nostru de premier?!

Citeste mai departe »

Dezbaterile cenaclului ecranizarilor literare

26 ianuarie 09:27 Publicat in Arts Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nkS6
/aarc.ro

La sediul Uniunii Cineastilor din Romania a avut loc prima sedinta pe anul 2015 a Cenaclului Ecranizarilor Literare intrunind membri ai UCIN, ai Asociatiei Prozatorilor din Bucuresti, ai Uniunii Ziaristilor Profesionisti, cadre universitare, studenti. Stabilind legaturi digitale care se vor perfectiona in viitor, intrunirea a avut prezenta si participare virtuala pe internet prin grupajul de site-uri in webmaster la Londra sub genericul CINELITERATURA, postat la adresa : http://screenplayfestivalro.falezedepiatra.net/ .

Citeste mai departe »
Corneliu Leu

DRAMOLETA NATIONALA CU FRANCUL ELVETIAN

20 ianuarie 12:05 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nkQm

Foarte grava din punctul de vedere al loviturii bancare si in interiorul mediului bancar, drama provocata de francul elvetian nu pare a avea si la fel de grave efecte sociale in spatiul nostru mioritic, incat sa justifice o asemenea tevatura cum e cea la care se dedau politicienii si analistii nostri. Ambele categorii intre ghilimele. Pentru ca niste politicieni cu adevarat seriosi si-ar fi cantonat demersurile pe felia respectiva, si, in loc sa faca din asta drama nationala pe care o plang ei, profitand de ocazia ca plangaciosul cu lacrimile lui de serviciu nu mai este la Cotroceni, pentru a-si atrage electoratul cu hohote la fel de desarte. Iar niste analisti seriosi ar fi calculat intai a cata parte din populatia Romaniei e afectata, pentru a preciza dimensiunile dramei. Care drama, recunosc: exista; dar ea poate fi nationala, colectiva, locala sau chiar familiara si nimic mai mult.

Citeste mai departe »

INVITATIE la prima sedinta a cenaclului de ecranizari din anul 2015

20 ianuarie 10:01 Publicat in Arts Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nkQi
/cititorideproza.ning.ro

Multumindu-va pentru interesul pe care ni l-ati acordat anul trecut, va invitam joi 22 ianuarie la orele 11 in sala de consiliu a Uniunii Cineastilor din Romania (Cinematograful Studio-bd. Magheru sau intrarea din str. Mendeleev 28-30), la prima intrunire a cenaclului.

Citeste mai departe »
Corneliu Leu

RESTURILE DE DEMNITATE ALE CLASEI POLITICE

02 ianuarie 12:49 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nkLm

Aparținând unui alt regn decât cel al persoanei umane contemporane - din structura căreia nu poate lipsi, oricum ar fi ea, latura morală decât dacă se constată una dintre acele boli în care unii cromozomi lipsesc din paralelismul lor genenetic – acest tip de individ, ca un virus rău, ce se pretinde „clasă politică”, impune un paradox altă dată de neconceput: Pe măsură ce se extinde devoalând faptul că, în ultimă instanță, este lipsit de conștiință, el se fixează, din păcate, tot mai spre mediul intelectual: Școlindu-se, urmând studii și obținând diplome în științele fraudării. Prin asta, fie se mută procentajul de infracționalitate din mediul interlop în cel intelectual, fie tot mai mulți intelectuali se mută în mediul interlop sau își găsesc identitate cu acesta. Iar pericolul cel mare este că, într-un asemenea mod, chiar continuă decapitarea societății de elitele intelectuale începută în comunism. Tot prin legarea lor de pușcărie, dar într-un alt fel: În vreme ce bolșevismul îi închidea ca să-i extermine, această postdecembristă „aripă tânără” a lui, îi extermină făcându-i să-și însușească cultura infracționalității care-i conduce spre pușcărie.

Citeste mai departe »
Corneliu Leu

Despre o cultura a infractionalitatii

30 decembrie 11:36 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nkKW

Cultivarea infractiunii in proportii de masa, de la categoriile interlope la rafinati intelectuali cu studii politice si de aparare, de la functionari umili dar verosi, pana la inalti demnitari, de la pungasii de meserie la cei care ar trebui sa-i judece si sa-i reeduce, reprezinta ceea ce nu ne permitem a numi „spiritualitate nationala”, cu toate ca n-am gresi daca am face-o. Pentru ca, in privinta acoperirii ca arie, acesta e domeniul atacat sau convertit: cel al spiritualitatii intoarse pe dos, pana cand capata sens distructiv si amoral. O spiritualitate virusata pana la a se contrazice si a deveni un cult al pacatului.

Citeste mai departe »
Corneliu Leu

Oare vom avea inconstienta sa consolidam o cultura a infractionalitatii

29 decembrie 12:18 Publicat in Politics 1 comentariu shortlinkhttp://crct.ro/nkKC

De la infractionalitatea unei clase care ar trebui sa aiba rol de model social findca s-a dovedit intotdeauna a impune exemple in comportamentul si devenirea generatiilor pe care le reprezinta, se ajunge astfel, prin raspandire, ca si prin unele indemnuri nefaste venite din afara, la generalizare si permanentizare. Adica, la ceea ce numeam in articolul trecut „cultura a infractionalitatii dezvoltata cu rea intentie la nivel national si cultivata in plus prin interese straine”. Ceea ce conducand, dupa cum s-a vazut, la nemultumirile electoratului, atrage atentia asupra partidelor care, daca nu vor sa fie asasinate prin revolte produse in afara lor si mai au cat de cat ambitia sa nu ramana in istorie doar niste malefice gasti de interese, trebuie sa-si gaseasca forta interioara de restructurare.

Citeste mai departe »
Corneliu Leu

O CULTURA A INFRACTIONALITATII (I)

22 decembrie 12:56 Publicat in Politics 1 comentariu shortlinkhttp://crct.ro/nkJD

Aceasta este o addenda la suita de articole care vorbeau despre semnul recent pe care l-a primit clasa politica. Ea cuprinde si un raspuns, care poate fi discutabil, dar si o concluzie care, din pacate, devine tot mai categorica tragand semnalul de alarma din titlu. „Va sustin in eforturile dvs. pentru promovarea adevarului si va felicit pentru tinuta intelectuala a acestui demers” – imi scrie de peste Ocean domnul Stephan Benedict (stebep@aol.com), cu o bine venita observatie: „ ... eu nu as folosi de atatea ori cuvintele dusmanos-dusmanoase. Este un pic prea radical. Mi-aduce aminte de versurile din anii '50 ai lui A. E. Bakonschi: Mai trece inc-o noapte si-inc-o zi, Lupta se ascute intre clase, Dar chiaburii se arat-a fi, Elemente tot mai dusmanoase. Pe acele vremuri, incondeierea cuiva ca "dusman" reprezenta nu numai sfarsitul carierei lui, dar chiar inchisoare pe viata si cateodata executarea persoanei (de ex. Lucretiu Patrascanu)”.

Citeste mai departe »
Corneliu Leu

Acesti politicieni cu manevrele lor dusmanoase...

16 decembrie 14:31 Publicat in Politics 1 comentariu shortlinkhttp://crct.ro/nkI3

... si, din pacate, dusmanoase nu la adresa adversarilor politici, ci a votantilor pe care, in aparenta, vor sa-i atraga. La adresa electoratului care, intarind convingerile unuia ca mine, si-a dat seama de asta; la adresa populatiei care, in acesti 25 de ani, s-a lamurit cat este de mintita si dezavantajata; la adresa tarii care risca a nu mai fi un bun comun pentru cetateni, ci doar vaca de muls pentru ei.

Citeste mai departe »

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.