Reteaua Corect
tesu.solomovici
Tesu Solomovici
206 articole scrise
Tesu Solomovici

Un francez și un român – mediatori în conflictul israeliano-palestinian?

21 iulie 08:51 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nzTT

Nici după ce Mahmoud Abbas s-a întâlnit cu Președintele Klaus Iohannis observatorii politici nu au un răspuns clar la intrebarea de ce atât de intempestiv președintele României l-a invitat pe președintele Autorității Palestiniene la București.

Citeste mai departe »
Tesu Solomovici

Biden la Ierusalim, Betleem și Jeddah

18 iulie 09:26 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nzSC

Președintele Statelor Unite Joe Biden răsuflă ușurat, vizita sa în Orientul Mijlociu s-a încheiat fără incidente majore. El a vizitat Ierusalim-ul israelian, Betleem-ul palestinian și Jeddah-ul saudit, centre dintre cele mai „fierbinți” ale planetei. Se întoarce acasă, în Statele Unite, fără succese răsunătoare, dar cu câteva rezultate semnificative.

Citeste mai departe »
Tesu Solomovici

„Polemica Paulescu” a ajuns și în Israel

23 august 11:41 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nyjA

Polemica încrâncenată stârnită de marcarea a 100 de ani de la descoperirea insulinei și omagierea lui Nicolae Paulescu de către Academia Română a ajuns și în Israel. Întrebarea dacă merită savantul român să fie astăzi omagiat conține multe capcane. Fără îndoială că Paulescu a avut o contribuție majoră la această descoperire medicală epocală, și nu cred că e productiv a o infirma sau desconsidera. Cum nu putem ignora nici activitatea politică și scrierile profund antisemite ale lui Paulescu, care au pus bazele ideologice ale politicii antisemite și xenofobe românești, culminând cu moartea a sute de mii de evrei în anii regimului antonescian. Trebuie departajate aceste două aspecte? Pot fi ele departajate? Polemica e în toi! Dar să vedem despre ce este vorba.

Citeste mai departe »
Tesu Solomovici

Capcana de la Tamadau

14 iulie 10:23 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ny7t

În ziua de 14 iulie 1947, în urmă cu 74 de ani, regimul comunist a lansat o vanatoare salbatica impotriva a catorva sute de romani. Intre acestia se aflau mari personalitati ale societatii romanesti, in special liderii istorici ai Partidului National Taranesc. Parte din acestia fusesera arestati pe loc, in momentul in care se pregateau sa fuga din tara, cu avionul de pe un mic aeroport din Tamadau.

Citeste mai departe »
Tesu Solomovici

Premiul „Cronica Timpului”, un premiu care onorează

18 iunie 10:30 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nxZP

În aula Bibliotecii Academiei Române din București a avut loc festivitatea de decernare a premiilor „Cronica Timpului”, decernate de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR).

Citeste mai departe »
Tesu Solomovici

Noul guvern israelian a depus jurământul. Adio Netanyahu...

15 iunie 10:26 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nxYS

O adevărată dramă s-a derulat ieri, în aula Knessetului (Parlamentului israelian) între orele 16 și 22, cu prilejul depunerii jurământului noului guvern al Israelului. Ceremonia s-a desfășurat într-o atmosferă tensionată, turbulentă. 36 de guverne au fost investite în cei 73 de ani de existență a Israealului, dar așa ceva nu s-a mai văzut. De pe băncile opoziției, Netanyahu orchestra scandalul. Discursul noului premier, Naftali Bennet a fost întrerupt în permanență cu vehemență, și președintele Knesset-ului, încă în funcție, omul lui Netanyahu, a fost nevoit să ordone scoaterea din sală a recalcitranților, campionii extremismului de dreapta israelian, deputații Smotrici și Ben Gvir, și a unor deputați colegi din propriul său partid, Licud.

Citeste mai departe »
Tesu Solomovici

PLONTER

08 aprilie 11:35 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nxEu

Adică, în românește, încurcătură de mațe. Politice. Niciodată în cei 73 ani de existență ai Israelului, situația politică n-a fost mai încurcată. Cea de-a patra rundă de alegeri, (în ultimii doi ani!), n-a dat un învingător capabil să formeze în guvern viabil și stabil. Un asemenea învingător ar fi avut nevoie de 61 de deputați, din cei 120 de deputați ai Knesset-ului, care să-l dorească prim-ministru. Acești 61 de deputați au fost imposibil de găsit. Țara, care, deși a înclinat bine spre dreapta, e prea fărămițată politic, ego-urile câtorva dintre fruntașii politici sunt prea dominante, așa că nu ne miră greutățile aproape insurmontabile ivite.

Citeste mai departe »
Tesu Solomovici

Alegerile din Israel sau „chen Bibi” - „lo Bibi”

18 martie 11:15 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nxxT

Peste cateva zile, la 23 martie, miloasa cu israelienii, Coronavirus ii va lăsa sa mearga la urnele de vot. Guvernul Netanyahu-Gantz nu a rezistat convulsiunilor interne si si-a dat duhul. Un deces asteptat, pe care, în Israel, nimeni nu-l jeleste. A fost un guvern rau, nevolnic, impotent. Nu a rezolvat niciuna din problemele mari ale tarii, si a esuat in razboiul iîmpotriva Coronei. Cei peste 6000 de morți sunt prea multi pentru o tara atat de mica. Prim ministrul Beniamin Netanyahu a fost mai mult preocupat cum sa-l piticeasca mai zdravan pe tovarășul sau de guvernare, Benni Gantz, si sa-l impiedice sa preia, dupa un an si jumătate, conducerea tarii (asa cum prevedea intelegerea semnata intre cele două mari partide de guvernamant: „Likud” si „Kahol-Lavan”). Spun analistii politici ca toate s-au intamplat deoarece deasupra capului lui Netanyahu flutură amenintatoare „sabia lui Damocles” a celor patru dosare penale. Cand guvernul sufocat de atatea manipulatii politice a facut implozie, n-a existat o alta soluție decat noi alegeri.

Citeste mai departe »
Tesu Solomovici

Obștea evreiască din România și-a ales noua conducere

27 noiembrie 11:31 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nx0E

Vreme de două zile, (25-26 noiembrie 2020), la Palatul Parlamentului, s-au desfășurat alegerile pentru funcțiile de conducere ale Federației Comunităților
Evreiești din România. După două cadențe prezidențiale, dr. Aurel Vainer, ajuns la venerabila vârstă de 89 ani, a predat ștafeta. Congresul al IV-lea FCER l-a votat pe deputatul Silviu Vexler - președinte, economistul Ovidiu Bănescu – vicepreședinte, Eduard Kupferberg – secretar general și Irina Marin-Cajal – președinta Comisiei de Etică și Mediere.

Citeste mai departe »
Tesu Solomovici

Un acord istoric între Israel și Emiratele Arabe Unite

16 august 10:03 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nwwv

În cel mai mare secret, președintele american Donald Trump, premierul israelian Beniamin Netanyahu și emirul Mohammed Ben Zayed au dat viață unui acord istoric care prevede normalizarea relațiilor între Emiratele Arabe Unite și Israel. Unele foruri și analiști politici denumesc acest acord, în mod greșit, „tratat de pace”. Dar Israel nu a fost niciodată în război cu Emiratele Arabe.

Citeste mai departe »
Tesu Solomovici

Dreptate pentru Mitropolitul român Tit Simedrea

23 iulie 09:49 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nwpv

Israelianul Meir Shai, (Marcel Șlacman), originar din România, se
mândrește cu cele mai multe distincții pe care Statul Român și importante instituții românești și evreiești le-a acordat vreodată. Este și singurul israelian decorat de Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu Ordinul Sfântul Apostol Andrei-Ocrotitorul României. Dorind a-i răsplăti meritele, Președintele
României Klaus-Werner Iohannis i-a conferit lui Shai Ordinul Național „Serviciul Credincios în grad de „Cavaler”, iar dr. Aurel Vainer, președintele Federației Comunităților Evreiești din România (F.C.E.R.) i-a înmânat, la Templul Coral, Medalia de Onoare „Devotament în activitatea comunitară a Evreilor din România”. Dr. Vainer a precizat că Shai a fost recompensat astfel pentru „perseverența cu care a acționat pentru a aduce la lumină persoane care i-au ajutat pe evrei în vremuri de restriște, și pentru a li se acorda recunoștința care li se cuvine”.

Citeste mai departe »
Tesu Solomovici

Noul guvern israelian - un monstru cu multe picioare

Saga alegerilor din Israel s-a incheiat. Ieri, în Knesset (Parlamentul israelian), ministrii noului guvern au depus juramantul. Dupa luni si luni de manevre politice, și trei runde de alegeri (9 aprilie 2019, 17 septembrie 2019 si 2 martie 2020), Israelul are un nou guvern. Stirea proasta este ca avem un guvern cocosat, un monstru cu mai multe picioare. Este si un monstru extrem de costisitor, foarte scump, alcatuit intr-o perioada in care un mare procent al societatii israeliene este lovita pe plan financiar din cauza epidemiei coronavirus. Cand un milion de cetateni sunt in somaj, sa risipesti sute de milioane pe ministere inutile numai ca să oferi sinecuri unor activisti de partid, iata o culme de obrăznicie publica.

Citeste mai departe »
Tesu Solomovici

Dialogul meu cu Paul Goma

Moartea scriitorului Paul Goma (Paris, 25 martie 2020), m-a întristat. A aparținut generației mele, începuturi asemănătoare, în vremuri periculoase. Securitatea ne-a maculat existența, mutilare dureroasă. Apoi, fiecare cu destinul său. I-am urmărit din depărtare, din Israel, luptele sale cu opresiunea comunistă, exilul, romanele publicate. I-am citit cărțile și le-am prețuit. Din aceste cărți se desprinde portretul unui veritabil intelectual măcinat de convingeri contradictorii, sfâșiat de angoasele existenții, un aprig căutător al adevărului.

Citeste mai departe »
Tesu Solomovici

Netanyahu a castigat alegerile, dar nu e victorios

04 martie 11:54 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nvLv

Beniamin Netanyahu, liderul in varsta de 70 de ani, care peste doua saptamani va sta in boxa acuzațiilor pentru mita si escrocherie, a castigat alegerile parlamentare din 2 martie 2020 din Israel. Un succes fara precedent, obtinuta in conditiile unor piedici care pareau de netrecut. Intre ele, faptul grav ca peste cateva zile, la 17 martie, va incepe procesul Statului Israel impotriva lui Netanyahu.

Citeste mai departe »
Tesu Solomovici

Cum l-a facut fericit Trump pe Netanyahu in preajma alegerilor

14 februarie 11:50 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nvG5

Israel, aflat in clocotul alegerilor (2 martie), continua sa fie preocupat de „Planul de pace” israeliano-palestinian. Crosetat la Casa Albă, „tranzactia secolului”, cum a fost denumit acest plan, a aparut ca un balon frumos colorat, care imediat a inceput sa se dezumfle. Vom spune insa ca e un document voluminos, cu graniti explicite intre două tari: actualul Israel si viitoarea Palestina. „Planul de pace” reia unele din ideile sustinute de toti presedintii americani din ultimii 20 de ani: impartirea teritoriului in doua state, pe baza granitelor din 1967, schimburi de teritorii, cu un drum subteran care va lega Gaza de actuala Cisiordanie. Israel ramane responsabil cu securitatea terestră, aer si maritima. 50 de miliarde de dolari asteapta sa fie pompati in zona, dacă Planul de pace va fi adoptat de cele doua parti.

Citeste mai departe »
Tesu Solomovici

Statul Israel impotriva prim-ministrului Beniamin Netanyahu

22 noiembrie 11:03 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nvj7

Telenovela dramatica, politica si juridica, care otraveste de trei ani si patru luni societatea israeliana a ajuns ieri la final. Statul Israel l-a trimis in judecata pe premierul Beniamin Netanyahu. Acesta este acuzat in trei dosare distincte de luare de mita, incalcarea normelor de functionar public si escrocherie.

Citeste mai departe »
Tesu Solomovici

Netanyahu a pierdut, dar...

20 septembrie 10:10 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nv0Q

Alegerile parlamentare din Israel (17 septembrie 2019) l-au dat caștigător pe Beni Gantz, fost sef al Statului Major al Armatei israeliene. Numai ca, cele 33 de mandate parlamentare obținute nu-i oferă posibilitatea de a deveni imediat prim-ministrul tarii. Ca sa guverneze Gantz are nevoie de o majoritate parlamentara de cel putin jumatate plus unul din cei 120 de deputați ai Knesset-ului (Parlamentul israelian).

Citeste mai departe »
Tesu Solomovici

Israel voteaza

25 august 13:38 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nuTS

La 17 septembrie, Israelul voteaza din nou. Au trecut doar cinci luni de cand populatia tarii a fost chemata la urne, dar Beniamin Netanyahu, castigatorul chinuit al alegerilor din aprilie 2019, n-a reusit sa formeze un guvern. Ar fi avut nevoie de o coalitie parlamentara a Likudului cu cateva partide minuscule religioase si extreme de dreapta, dar santajele acestora au facut ca orice incercare de coagulare a unui guvern viabil sa capoteze. Nici macar Avigdor Lieberman, fostul ministru al Apararii, seful partidului „rusesc” n-a mai vrut sa-l susțină pe Netanyahu. Singura solutie posibila, alianta cu partidele de„stanga”, nu a intrat in calcule. Netanyahu uraste „stanga” cu obstinatie.

Citeste mai departe »
Tesu Solomovici

Netanyahu – victorie! Dar cu ce pret...

14 aprilie 11:19 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nuiJ

Telenovela alegerilor din Israel a avut un final cum nu se poate mai spectaculos si mai dramatic. Cateva ore inaintea inchiderii sectiilor de votare, toate sondajele, toti specialistii, toti profetii alegerilor ii proclamau pe cei patru muschetari, fondatori cu numai 60 de zile in urma a unui partid hibrid pe nume „Kahol Lavan” (Alb Albastru) invingatori. Cei trei generali in rezerva, Beni Gantz, Bughi Yaalon si Gabi Ashkenazi, cu totii fosti sefi ai Statului Major al Armatei israeliene, plus Yair Lapid, fost jurnalist si presedintele unui partid puternic (Yeș Atid – Exista viitor), au fost vazuti dansand hora beti de fericire. O hora la care s-au alaturat cei peste un milion de votanti Gantz. Dusul rece al Comunicatului final i-a trezit pe toti la realitate: după numaratoarea voturilor militarilor, marinarilor si bolnavilor din spitale Netanyahu il depasea pe Gantz cu un mandat in plus.

Citeste mai departe »
Tesu Solomovici

Breban – Exegi monumentum

31 ianuarie 11:20 Publicat in Arts Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ntWZ

Nicolae Breban a împlinit 85 de ani? E incredibil. Prezența sa în cetate e atat de vie incat ni se pare ca e acelasi Breban din totdeauna, omul plin de vigoare si scriitorul talentat si responsabil din tinerete. In depozitul meu de amintiri pastrez amintirea primei intalniri cu Nicolae Breban, pe coridoarele „Gazetei Literare”.

Citeste mai departe »

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.