Reteaua Corect
tesu.solomovici
Tesu Solomovici
213 articole scrise
Tesu Solomovici

BREBAN – 90

01 februarie 12:16 Publicat in Arts Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nCyY

Academia Română și Muzeul Național al Literaturii române îl omagiază pe marele scriitor Nicoale Breban, cu prilejul împlinirii de 90 de ani de viață, în două manifestări de anvergură națională: „Sesiunea aniversară Nicolae Breban (în Aula Academiei Române, 1 februarie, ora 11) și „Colocviul Național Breban 90” ( la sediul Muzeului, joi 2 februarie, ora 11). Exercițiile de admirație vor fi rostite de academicienii Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, Victor Voicu, Mihai Cimpoi, Ion Pop, Valeriu Matei, directorul Editurii Academiei Române, de profesorii universitari Bogdan Crețu și Paul Cernat, de scriitoarea Aura Christi, redactor-șef al revistei „Contemporanul” și al Editurii Academiei Române, de Dumitru Păcuraru, Cassian Maria Spiridon, George Vulturescu, Ioan Cristescu șiCristina Popescu, directoarea „Romfilatelia”. Va lua cuvântul, bineînțeles și sărbătoritul, Nicolae Breban.

Citeste mai departe »
Tesu Solomovici

Un Summit care dă speranțe

29 ianuarie 10:56 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nCxM

Summit-ul de la Paris, întrunit ieri dimineața, cu participarea lui William Burns, șeful CIA, David Barnea, comandantul Mossadului, Ronen Bar, șeful Shin-Bet (serviciile secrete interne israeliene), Abbas Kemal, șeful serviciilor egiptene de informații, și Mohammed al Thani, prim-ministrul Qatar, s-a încheiat fără o declarație festivă care să vestească un succes semnificativ. Negocierile privind schimbul de prizonieri dintre Israel și Hamas însă continuă. Avizații au toate motivele să creadă că Summitul acestor bărbați atât de importanți va avea roade.

Citeste mai departe »
Tesu Solomovici

Din nou război în Israel. Numărul victimelor e incredibil

09 octombrie 09:43 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nC1J

Sâmbătă dimineața, de pe la orele 6,29, sirenele de alarmă din numeroase localități din Israel au fost puse în funcțiune. Sirenele au sunat și la Tel Aviv și Ierusalim. Ca în urmă cu 50 de ani, când forțele arabe au lansat un atac surpriză în ziua sărbătorii de Iom Kipur, acum, de Simhat Tora, sărbătoarea Torei, Gaza teroristă a atacat Israelul. Salve masive de rachete s-au abătut asupra unor localități din sudul Israelului, rachete au explodat la Tel Aviv, Beer-Sheva, Ashkelon, Rishon le Zion, Iavne, Bat Yam etc., provocând distrugeri și victime.

Citeste mai departe »
Tesu Solomovici

Netanyahu în America. Un acord istoric Israel-Arabia Saudită?

25 septembrie 10:56 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nBXw

Nouă luni a așteptat prim-ministrul israelian Beniamin Netanyahu, după ce a câștigat alegerile, ca să se întâlnească cu președintele american Joe Biden. Tot amănând întâlnirea oficială de la Casa Albă, Biden își exprima astfel nemulțumirea față de politica guvernului israelian în domeniul justiției. Sesiunea ONU le-a prilejuit celor doi lideri întâlnirea mult dorită de Netanyahu, și chiar dacă ea nu a avut loc la Casa Albă, se poate presupune că premierul israelian va reveni acasă, mulțumit.

Citeste mai departe »
Tesu Solomovici

Întâlnirea de la București dintre ambasadorul israelian și președintele AUR

31 august 09:52 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nBQ9

Presa ebraică înregistrează această întâlnire ca pe o senzație politică. Reputatul jurnalist israelian Itamar Eichner a relatat evenimentul în paginile celui mai important cotidian ebraic, „Iediot Aharonot” (Ultimele știri). De la început, jurnalistul atrage atenția că întâlnirea de la București a avut loc în pofida faptului că AUR și liderul acestui partid au „ o lungă istorie de antisemitism, negare a Holocaustului, ură față de migranți”.

Citeste mai departe »
Tesu Solomovici

„Patriarhul rebel” din Ierusalim

19 ianuarie 11:35 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nALw

În istoria locurilor de închinare din Țara Sfântă, paginile despre Patriarhia Ortodoxă Greacă din Ierusalimul de Est sunt esențiale. Patriarhia a fost întemeiată chiar la începuturile vieții creștine, în urmă cu 2000 de ani, de către Iacov, fratele lui Iisus. El a fost și primul episcop al Bisericii Ierusalimului, căruia i se atribuie prima Liturghie (în limba greacă), și a avut un rol decisiv în Sinodul Apostolic din anii 50-51, de la Ierusalim, unde s-a stabilit independența Creștinismului față de credința mozaică.

Citeste mai departe »
Tesu Solomovici

Netanyahu din nou prim-ministru, dar...

04 noiembrie 11:13 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nApj

Bătălia alegerilor din Israel s-a încheiat cu victoria lui Beniamin Netanyahu, președintele Partidului Likud. Astfel el devine pentru a șasea oară prim-ministrul Israelului. E o perfomanță politică, cred unică, pe meridianele lumii. Și greu de înțeles în situația stânjenitoare când împotriva sa se derulează la Tribunalul din Ierusalim un grav proces penal, proces cu trei dosare de luare de mită și escrocherii, care nu i-a stopat revenirea la conducerea țării.

Citeste mai departe »
Tesu Solomovici

Un francez și un român – mediatori în conflictul israeliano-palestinian?

21 iulie 08:51 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nzTT

Nici după ce Mahmoud Abbas s-a întâlnit cu Președintele Klaus Iohannis observatorii politici nu au un răspuns clar la intrebarea de ce atât de intempestiv președintele României l-a invitat pe președintele Autorității Palestiniene la București.

Citeste mai departe »
Tesu Solomovici

Biden la Ierusalim, Betleem și Jeddah

18 iulie 09:26 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nzSC

Președintele Statelor Unite Joe Biden răsuflă ușurat, vizita sa în Orientul Mijlociu s-a încheiat fără incidente majore. El a vizitat Ierusalim-ul israelian, Betleem-ul palestinian și Jeddah-ul saudit, centre dintre cele mai „fierbinți” ale planetei. Se întoarce acasă, în Statele Unite, fără succese răsunătoare, dar cu câteva rezultate semnificative.

Citeste mai departe »
Tesu Solomovici

„Polemica Paulescu” a ajuns și în Israel

23 august 11:41 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nyjA

Polemica încrâncenată stârnită de marcarea a 100 de ani de la descoperirea insulinei și omagierea lui Nicolae Paulescu de către Academia Română a ajuns și în Israel. Întrebarea dacă merită savantul român să fie astăzi omagiat conține multe capcane. Fără îndoială că Paulescu a avut o contribuție majoră la această descoperire medicală epocală, și nu cred că e productiv a o infirma sau desconsidera. Cum nu putem ignora nici activitatea politică și scrierile profund antisemite ale lui Paulescu, care au pus bazele ideologice ale politicii antisemite și xenofobe românești, culminând cu moartea a sute de mii de evrei în anii regimului antonescian. Trebuie departajate aceste două aspecte? Pot fi ele departajate? Polemica e în toi! Dar să vedem despre ce este vorba.

Citeste mai departe »
Tesu Solomovici

Capcana de la Tamadau

14 iulie 10:23 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ny7t

În ziua de 14 iulie 1947, în urmă cu 74 de ani, regimul comunist a lansat o vanatoare salbatica impotriva a catorva sute de romani. Intre acestia se aflau mari personalitati ale societatii romanesti, in special liderii istorici ai Partidului National Taranesc. Parte din acestia fusesera arestati pe loc, in momentul in care se pregateau sa fuga din tara, cu avionul de pe un mic aeroport din Tamadau.

Citeste mai departe »
Tesu Solomovici

Premiul „Cronica Timpului”, un premiu care onorează

18 iunie 10:30 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nxZP

În aula Bibliotecii Academiei Române din București a avut loc festivitatea de decernare a premiilor „Cronica Timpului”, decernate de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR).

Citeste mai departe »
Tesu Solomovici

Noul guvern israelian a depus jurământul. Adio Netanyahu...

15 iunie 10:26 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nxYS

O adevărată dramă s-a derulat ieri, în aula Knessetului (Parlamentului israelian) între orele 16 și 22, cu prilejul depunerii jurământului noului guvern al Israelului. Ceremonia s-a desfășurat într-o atmosferă tensionată, turbulentă. 36 de guverne au fost investite în cei 73 de ani de existență a Israealului, dar așa ceva nu s-a mai văzut. De pe băncile opoziției, Netanyahu orchestra scandalul. Discursul noului premier, Naftali Bennet a fost întrerupt în permanență cu vehemență, și președintele Knesset-ului, încă în funcție, omul lui Netanyahu, a fost nevoit să ordone scoaterea din sală a recalcitranților, campionii extremismului de dreapta israelian, deputații Smotrici și Ben Gvir, și a unor deputați colegi din propriul său partid, Licud.

Citeste mai departe »
Tesu Solomovici

PLONTER

08 aprilie 11:35 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nxEu

Adică, în românește, încurcătură de mațe. Politice. Niciodată în cei 73 ani de existență ai Israelului, situația politică n-a fost mai încurcată. Cea de-a patra rundă de alegeri, (în ultimii doi ani!), n-a dat un învingător capabil să formeze în guvern viabil și stabil. Un asemenea învingător ar fi avut nevoie de 61 de deputați, din cei 120 de deputați ai Knesset-ului, care să-l dorească prim-ministru. Acești 61 de deputați au fost imposibil de găsit. Țara, care, deși a înclinat bine spre dreapta, e prea fărămițată politic, ego-urile câtorva dintre fruntașii politici sunt prea dominante, așa că nu ne miră greutățile aproape insurmontabile ivite.

Citeste mai departe »
Tesu Solomovici

Alegerile din Israel sau „chen Bibi” - „lo Bibi”

18 martie 11:15 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nxxT

Peste cateva zile, la 23 martie, miloasa cu israelienii, Coronavirus ii va lăsa sa mearga la urnele de vot. Guvernul Netanyahu-Gantz nu a rezistat convulsiunilor interne si si-a dat duhul. Un deces asteptat, pe care, în Israel, nimeni nu-l jeleste. A fost un guvern rau, nevolnic, impotent. Nu a rezolvat niciuna din problemele mari ale tarii, si a esuat in razboiul iîmpotriva Coronei. Cei peste 6000 de morți sunt prea multi pentru o tara atat de mica. Prim ministrul Beniamin Netanyahu a fost mai mult preocupat cum sa-l piticeasca mai zdravan pe tovarășul sau de guvernare, Benni Gantz, si sa-l impiedice sa preia, dupa un an si jumătate, conducerea tarii (asa cum prevedea intelegerea semnata intre cele două mari partide de guvernamant: „Likud” si „Kahol-Lavan”). Spun analistii politici ca toate s-au intamplat deoarece deasupra capului lui Netanyahu flutură amenintatoare „sabia lui Damocles” a celor patru dosare penale. Cand guvernul sufocat de atatea manipulatii politice a facut implozie, n-a existat o alta soluție decat noi alegeri.

Citeste mai departe »
Tesu Solomovici

Obștea evreiască din România și-a ales noua conducere

27 noiembrie 11:31 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nx0E

Vreme de două zile, (25-26 noiembrie 2020), la Palatul Parlamentului, s-au desfășurat alegerile pentru funcțiile de conducere ale Federației Comunităților
Evreiești din România. După două cadențe prezidențiale, dr. Aurel Vainer, ajuns la venerabila vârstă de 89 ani, a predat ștafeta. Congresul al IV-lea FCER l-a votat pe deputatul Silviu Vexler - președinte, economistul Ovidiu Bănescu – vicepreședinte, Eduard Kupferberg – secretar general și Irina Marin-Cajal – președinta Comisiei de Etică și Mediere.

Citeste mai departe »
Tesu Solomovici

Un acord istoric între Israel și Emiratele Arabe Unite

16 august 10:03 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nwwv

În cel mai mare secret, președintele american Donald Trump, premierul israelian Beniamin Netanyahu și emirul Mohammed Ben Zayed au dat viață unui acord istoric care prevede normalizarea relațiilor între Emiratele Arabe Unite și Israel. Unele foruri și analiști politici denumesc acest acord, în mod greșit, „tratat de pace”. Dar Israel nu a fost niciodată în război cu Emiratele Arabe.

Citeste mai departe »
Tesu Solomovici

Dreptate pentru Mitropolitul român Tit Simedrea

23 iulie 09:49 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nwpv

Israelianul Meir Shai, (Marcel Șlacman), originar din România, se
mândrește cu cele mai multe distincții pe care Statul Român și importante instituții românești și evreiești le-a acordat vreodată. Este și singurul israelian decorat de Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu Ordinul Sfântul Apostol Andrei-Ocrotitorul României. Dorind a-i răsplăti meritele, Președintele
României Klaus-Werner Iohannis i-a conferit lui Shai Ordinul Național „Serviciul Credincios în grad de „Cavaler”, iar dr. Aurel Vainer, președintele Federației Comunităților Evreiești din România (F.C.E.R.) i-a înmânat, la Templul Coral, Medalia de Onoare „Devotament în activitatea comunitară a Evreilor din România”. Dr. Vainer a precizat că Shai a fost recompensat astfel pentru „perseverența cu care a acționat pentru a aduce la lumină persoane care i-au ajutat pe evrei în vremuri de restriște, și pentru a li se acorda recunoștința care li se cuvine”.

Citeste mai departe »
Tesu Solomovici

Noul guvern israelian - un monstru cu multe picioare

Saga alegerilor din Israel s-a incheiat. Ieri, în Knesset (Parlamentul israelian), ministrii noului guvern au depus juramantul. Dupa luni si luni de manevre politice, și trei runde de alegeri (9 aprilie 2019, 17 septembrie 2019 si 2 martie 2020), Israelul are un nou guvern. Stirea proasta este ca avem un guvern cocosat, un monstru cu mai multe picioare. Este si un monstru extrem de costisitor, foarte scump, alcatuit intr-o perioada in care un mare procent al societatii israeliene este lovita pe plan financiar din cauza epidemiei coronavirus. Cand un milion de cetateni sunt in somaj, sa risipesti sute de milioane pe ministere inutile numai ca să oferi sinecuri unor activisti de partid, iata o culme de obrăznicie publica.

Citeste mai departe »
Tesu Solomovici

Dialogul meu cu Paul Goma

Moartea scriitorului Paul Goma (Paris, 25 martie 2020), m-a întristat. A aparținut generației mele, începuturi asemănătoare, în vremuri periculoase. Securitatea ne-a maculat existența, mutilare dureroasă. Apoi, fiecare cu destinul său. I-am urmărit din depărtare, din Israel, luptele sale cu opresiunea comunistă, exilul, romanele publicate. I-am citit cărțile și le-am prețuit. Din aceste cărți se desprinde portretul unui veritabil intelectual măcinat de convingeri contradictorii, sfâșiat de angoasele existenții, un aprig căutător al adevărului.

Citeste mai departe »

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.