Reteaua Corect
danmircea.cipariu
Dan Mircea Cipariu
65 articole scrise

Concertul-eveniment de lansare a cărţii AER DE BUCUREŞTI de Dan Mircea Cipariu

24 septembrie 09:33 Publicat in Arts Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nmkW
/usrpoezie.ro

Vă aştept, cu drag, joi, 24 septembrie 2015, ora 20.30, la Rampa de Jazz şi Poezie de la Biblioteca Centrală Universitară "Carol I" din Bucureşti, la concertul-eveniment de lansare a cărţii AER DE BUCUREŞTI de Dan Mircea Cipariu, Ioana Crăciunescu, Florin Iaru, Mike Godoroja şi Mihai Zgondoiu.

Citeste mai departe »
Dan Mircea Cipariu

„Noi cand ne mai vedem?”

24 noiembrie 11:44 Publicat in Arts Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nkBZ

Telefoanele, scrisorile electronice, sms-urile, cometariile de pe facebook curg necontenit. Fotograme din ultimii ani imi trec in minte pe repede-inainte. Aproape toate au legatura cu scriitori care au trecut pragul sau cu care am facut multe proiecte culturale. Trenul Regal, Maratonul de Poezie si Jazz, Programul de Carte, AgentiadeCarte, lansari de carte, evenimente literare. Realitatea celor mai multi dintre acesti scriitori a pus stampila unui destin de nenoroc si, mai cu seama, o receptare a cartii si a biografiei tot mai aproape de un punct zero, acolo unde indiferenta a atras saracie si moarte.

Citeste mai departe »
Dan Mircea Cipariu

Nu votez un presedinte caruia nu-i pasa de cultura si care refuza spiritul critic!

05 noiembrie 15:01 Publicat in Politics 1 comentariu shortlinkhttp://crct.ro/nkwX

„Promovarea culturii romane si a valorilor romanesti trebuie sa devina o prioritate si in reprezentarea externa a Presedintiei Romaniei, care trebuie sa schimbe complet discursul defetist si injurios la adresa societatii romanesti. In egala masura, politica noastra externa trebuie sa transmita aceasta mandrie de a fi roman.” Nu este un citat din tovarasul Nicolae Ceausescu! Este un fragment din programul prezidential al domnului Victor Viorel Ponta (VICTOR PONTA PRESEDINTE – MAREA UNIRE A ROMANILOR, pagina 30).

Citeste mai departe »
Dan Mircea Cipariu

La ce bun Ministerul Culturii?

02 septembrie 15:02 Publicat in Politics 1 comentariu shortlinkhttp://crct.ro/nkfu

De Ziua Limbii Romane, Ministerul Culturii nu a propus si nu a finantat niciun eveniment! Nu s-a ingrijit sa redacteze un amarat de comunicat, asa cum a facut, de pilda, presedintele Traian Basescu. Evenimentele importante dedicate Zilei Limbii Romane au fost organizate de primarul Neculai Ontanu si de catre Institutul Cultural Roman.

Citeste mai departe »
Dan Mircea Cipariu

Un eveniment identitar si exponential pentru Capitala Culturala europeana

09 iunie 11:09 Publicat in Arts Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/njYp

In ultima vreme, dupa ce am participat la evenimente culturale importante la Timisoara, Craiova, Cluj, Iasi si Bucuresti, problema desemnarii unui capitale culturale europene in Romania ridica si probleme de infrastructura culturala, si de identitate si viziune culturala.

Citeste mai departe »
Dan Mircea Cipariu

Spiritul critic nu e dependent de Net sau de facebook!

28 aprilie 10:30 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/njQz

Dl.Nicolae Manolescu reposeaza Internetului ca nu are “spirit critic”. Nu-l banuiesc pe distinsul profesor si critic literar ca face o confuzie regretabila intre mediu, mijloc, suport si continut. Spaima ca reteaua web este o amenintare la adresa culturii, a literaturii, a spiritualitatii si chiar a umanitatii e una, insa, de actualitate pentru foarte multi intelectuali care nu exerseaza mijlocul numit Internet.

Citeste mai departe »
Dan Mircea Cipariu

Despre AFCN, fara patima si fara abjectie

17 aprilie 11:45 Publicat in Arts Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/njOV

Inteleg supararile si frustrarile celor care nu au castigat licitatia de proiecte culturale organizata de Administratia Fondului Cultural National (AFCN). Eu insumi am trecut, in ultimii ani, prin stari de perplexitate dupa ce am vazut ca proiectele depuse de mine au fost respinse de catre experti care astazi striga in gura mare ca sunt nedreptatiti pentru ca nu au primit nici-un leu pentru proiectele lor.

Citeste mai departe »
Dan Mircea Cipariu

Ce probleme are de rezolvat noul presedinte al Academiei Romane?

09 aprilie 11:55 Publicat in Arts Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/njNf

In aceasta luna, Academia Romana isi va alege, mai intai, pe 8 aprilie 2014, presedintele si, mai apoi, pe 24 aprilie 2014, vicepresedintii si secretarul general. Una dintre institutiile de la noi care concureaza, in sondaje, Biserica Ortodoxa Romana la incredere, Academia Romana, nu se vede in mass-media autohtona, iar despre alegerile conducerii acestui „cel mai inalt for stiintific al Romaniei” nu gasesti elementare informatii nici macar pe pagina web a institutiei din Calea Victoriei nr.125 .

Citeste mai departe »
Dan Mircea Cipariu

Terapie pentru fantome, vampiri si figuri abulice

18 martie 11:53 Publicat in Arts Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/njIO

E luna plina! Tocmai am venit de la lansarea unei carti foarte frumoase de poezie, “Cartea dragostei” de Bogdan O. Popescu, aparuta la Humanitas, cea mai frumoasa carte de poezie din ultimii 10 ani, dupa cum a afirmat Mircea Cartarescu la lansare.

Citeste mai departe »
Dan Mircea Cipariu

Orice, dar cu putin management!

09 februarie 14:47 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/njBT

Un prim pas spre o minima normalitate in institutiile publice de cultura de la noi a fost facut: Comisia de Cultura a Camerei Deputatilor a decis eliminarea limitarii varstei de pensionare a managerilor institutiilor de cultura!

Citeste mai departe »
Dan Mircea Cipariu

nymphoROMANIAC!

30 ianuarie 15:16 Publicat in Arts Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/njAb

Intamplarea, fiica vitrega a destinului, cum ar fi spus Caragiale, a facut sa vizionez prima parte a filmului lui Lars von Trier, „Nymphomaniac”. Un film care foloseste atatea sabloane vizuale, atatea autopastisari, dar care reuseste sa declanseze reactii critice puternice, negative sau pozitive.

Citeste mai departe »
Dan Mircea Cipariu

2014, anul recunostintei culturale

02 ianuarie 14:04 Publicat in Arts Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/njuQ

In primele minute ale lui 2014 am ascultat, in direct de la Catedrala Patriarhala, cuvantul de suflet si de invatatura al Prea Fericitului Patriarh Daniel, din care am aflat ca, prin hotararea Sfantului Sinod, anul in care tocmai am intrat este An omagial euharistic. Un an al multumirii sau al recunostintei aduse lui Dumnezeu.

Citeste mai departe »
Dan Mircea Cipariu

10 solutii pentru a evita o prabusire identitara fatala!

26 noiembrie 13:25 Publicat in Business Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/njoe

Semnele bugetului pe 2014, dar si semnele politice, nu sunt favorabile culturii si creatorilor romani. Desi vorbesc mai tot timpul despre spirit identitar, despre idealurile nationale, administratorii si decidentii statului roman tind sa duca spre zero curba descendenta a finantarilor pentru produsele culturale de calitate.

Citeste mai departe »
Dan Mircea Cipariu

Arta la perete

12 noiembrie 11:03 Publicat in Arts Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/njkM

Repede impusa in peisajul expozitional bucurestean, cu bataie si spre provincie, dar si spre lumea larga, Galeria de Arta Contemporana ATELIER 030202 (Sala Noua a Teatrului de Comedie, Str. Sfanta Vineri nr. 11, Bucuresti) este un spatiu deschis inovatiei si experimentului. Si, datorita strategiei bine articulate – si ea novatoare – a cordonatorului, artistul vizual Mihai Zgondoiu, cultiva o relatie de interferente speciale cu publicul. Din aceasta zona vine si cel mai recent proiect derulat in arealul galeriei, Golden Frame 030202, finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN). Proiect care a reunit, in trei reprize, street artisti si artisti de performance dintre cei mai cunoscuti in Romania si chiar ”exportati”, dand seama ca arta nascuta in strada si pentru strada pe ”cararui” mioritice nu e chiar atat de ”domoala” pe cat cred unii.

Citeste mai departe »
Dan Mircea Cipariu

Vechilul

21 octombrie 13:15 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/njfA

Are orice inaltime, orice greutate, e analfabet cu doctorat, e premiat sau decorat cu distinctiile ori onorurile pe care chiar el le-a pus la cale, le-a aprobat sau le-a arvunit, e personaj de istorie (chiar si literara!) doar pentru ca a indeplinit functia de martor, cumnat sau avocat al diavolului.

Citeste mai departe »
Dan Mircea Cipariu

Voi deveni oare un sceptic mantuit?

10 octombrie 16:00 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/njdx

In timp ce la Casa Vernescu, intr-un separeu, departe de ochii asurzitori ai celor ce faceau parte din noul Consiliu al Uniunii Scriitorilor din Romania (USR), echipa Nicolae Manolescu isi savura victoria la un pahar de vin sau de whiskey, reporterul Mediafax mi-a cerut, la cald, o declaratie de „invingator”.

Citeste mai departe »
Dan Mircea Cipariu

Gandirea devoratoare si nevoia de Celalalt

02 septembrie 11:17 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nj4F

Pe 16 septembrie 2013 debuteaza turneul electoral pentru alegerea noului presedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania (USR). Cei trei candidati – Nicolae Manolescu, Corneliu Leu si subsemnatul – isi vor prezenta programele in fiecare filiala a USR si pe 7 octombrie 2013, dupa ce vor fi deschise toate urnele aduse din tara la Bucuresti si vor fi numarate toate voturile, vor afla cine este alesul scriitorimii romane.

Citeste mai departe »
Dan Mircea Cipariu

Populism?

31 iulie 11:59 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/niY7

Stiu bine si, cu siguranta, stiu la fel de bine si cititorii editorialelor mele, ca atunci cand, in Romania, iti anunti un proiect, cand vrei sa faci ceva in folosul obstei, esti imediat suspectat de populism. In politica, in sfera economico-sociala.

Citeste mai departe »
Dan Mircea Cipariu

Davai katizatia!

22 iulie 15:00 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/niWc

Statutul Uniunii Scriitorilor din Romania, versiunea 2013, precizeaza chiar in primul articol ca Uniunea „este asociatie profesionala de creatori literari, nonguvernamentala si nonprofit, constituita cu scopul de a apara interesele de breasla, economice, sociale si morale ale membrilor ei si de-ai reprezenta in raporturile cu autoritatile, cu alte asociatii de creatori, cu persoane juridice si fizice din tara si din strainatate”. Negru pe alb.

Citeste mai departe »
Dan Mircea Cipariu

Programul „Uniunea Scriitorilor din Romania, in pas cu schimbarea!”

14 iulie 11:33 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/niUy

Uniunea Scriitorilor din Romania a fost si este marcata de trei forme de criza: criza economica si financiara pentru ca nu a reusit sa incaseze la zi venituri eligibile si sa recupereze creante; criza de management pentru ca nu a reusit sa atraga resurse umane de top capabile sa dezvolte programe de promovare si sa atraga fonduri din finantari locale, regionale si europene; criza de incredere pentru ca nu a reusit sa realizeze un sistem integrat de relatii publice si de comunicare prin care sa fie asigurate transparenta deciziilor conducerii USR si, de asemenea, apartenenta la un corp profesional de elita.

Citeste mai departe »

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.