Reteaua Corect
liviuioan.stoiciu
Liviu Ioan Stoiciu
54 articole scrise
Liviu Ioan Stoiciu

Scriitorii provinciei se respecta

23 Mai 14:30 Publicat in Arts Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nfLV

Vineri, 20 mai, dimineata, la Casa de cultura „Tudor Vornicu” din Adjud a inceput prima editie a Festivalului „Emil Botta” (in cadrul caruia e Concursul de poezie pentru debut in manuscris „Constantin Ghinita”). Fiecare dintre cei invitati a primit o mapa de lux cu ecuson, agenda cu file veline si pix, apoi o cartulie intitulata Monografia municipiului Adjud, un album „575 de ani de atestare documentara a Adjudului” si pliante, plus programul manifestarii si lista cu „Cetatenii de onoare ai municipiului Adjud”: Ion Dichiseanu si subsemnatul, prin hotarare a Consiliului local din anul 2000, Constantin Frosin si Angela Burlacu Gheorghiu – 2006 si Adrian Botez – 2009). Invitati prezenti: doi presedinti de Filiale ale USR de la Bacau (Calistrat Costin) si Galati-Braila (Corneliu Antoniu, directorul revistei literare Antares) si doi presedinti de Liga a scriitorilor vranceni (Culita Ion Usurelu, director al revistei Salonul literar, care apare la Odobesti) si de Asociatie a scriitorilor vranceni „Duiliu Zamfirescu” (Gh. Neagu, director al revistei Oglinda literara), toti patru editori.

Citeste mai departe »
Liviu Ioan Stoiciu

Sub nicio forma Breban nu turna, scrie Ion Vianu

06 Mai 11:12 Publicat in Arts Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nfsq

Nu am de ales, merg si azi pe mana scandalului legat de acuzatia ca N. Breban ar fi colaborat cu Securitatea (fie si ca „agent de influenta”). A aparut in Revista 22 un interviu cu Germina Nagat, sefa Directiei de Investigatii din cadrul Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii-CNSAS (realizat de Andreea Pora), intitulat „Colaborarea cu Securitatea, o chestiune de caracter”. E instructiv de vazut ce retine Horia Garbea (presedintele Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti, membru in Comitetul Director al USR; care vorbeste aceeasi limba cu N. Manolescu) pe blogul sau din acest interviu, in legatura cu „Cazul Breban-Securitate”: «Germina Nagit (CNSAS), intervievata de Andreea Pora pentru revista „22”, explica de ce in cazul lui Nicolae Breban s-a luat decizia de inaintare in instanta a cazului pentru ca el ar fi facut „politie politica”, desi informatiile transmise de scriitor au fost doar verbale. (sublinierile mele)

Citeste mai departe »
Liviu Ioan Stoiciu

Vom vorbi in viitor de contrabanda cu carti?

20 aprilie 13:05 Publicat in Arts Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nf6r

In aceasta dimineata (marti, n.r.), de la ora 10, a avut loc sedinta trimestriala a Consiliului Uniunii Scriitorilor (e un fel de a zice trimestriala, in primul trimestru al acestui an nu s-a tinut). Nu incetez nici azi sa nu ma mir, asemenea ultimei sedinte a Consiliului USR de anul trecut, atmosfera de destindere nu a fost tulburata de nimic. N-am alta explicatie decat ca membrii acestui Consiliu ales al USR sunt multumiti de actualul mandat al presedintelui USR, Nicolae Manolescu, de cand a dat lovitura cu sutele de mii de euro primite de la Guvern pentru sustinerea unor reviste literare (care sunt proprietate a USR). Azi a fost aprobata, de altfel, executia bugetara pe anul 2010. Cu totul nesperat (in conditiile in care timbrul literar continua sa intre simbolic in vistieria USR), USR are un excedent cum n-a mai avut. Excedent care nu poate decat sa dea aripi actualei conduceri a USR (nu numai operative, platite, ci si celor din Consiliul USR, care nu primesc nici o alocatie).

Citeste mai departe »
Liviu Ioan Stoiciu

Socant: Ioan Es Pop se autoculpabilizeaza, inainte de a fi acuzat oficial de catre CNSAS

17 aprilie 12:43 Publicat in Arts Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/neZC

Dupa entuziasmul rezervat de ieri, de aici, trec in cealalta extrema, in exasperare rezervata – am citit azi pe Internet titlul: „Ioan Es Pop, colaborator al Securitatii”. Era o postare pe Reteaua Literara semnata de prozatorul Alexandru Petria, culmea, primita de ieri la „Spamuri”, la care ma uit din cand in cand (spun culmea, fiindca de regula primesc atentionarile de pe Reteaua Literara pe Inbox, nu la Spam, pe Google).

Citeste mai departe »
Liviu Ioan Stoiciu

Regizorul Sorin Iliesiu face un apel pentru memoria lui Emil Cioran

11 aprilie 14:24 Publicat in Arts Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/neOr

Regizorul Sorin Iliesiu, «coautor – impreuna cu Gabriel Liiceanu – al filmului documentar de lung-metraj „Apocalipsa dupa Cioran” prezentat in aceste zile de ICR-Paris, ICR-Madrid, ICR-Stockholm, ICR-Budapesta, ICR-Berlin, ICR-Viena, ICR-New-York», cu frica de Dumnezeu si sustinator al regimului Basescu (se abtine sa-i condamne samavolnicia, abuzurile, incompetenta, iresponsabilitatea, dovedite zilnic), trimite un „Apel pentru memoria lui Emil Cioran, cel mai profund si cel mai rafinat ganditor despre umanitate si Dumnezeu” (frumos zis), la deruta, catre cei ce sunt la guvernare acum, personal premierului, Emil Boc, ministrului Culturii, Kelemn Hunor, ministrului Educatiei, Daniel Funeriu si ministrului de Externe, Teodor Baconschi, plus primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Citeste mai departe »
Liviu Ioan Stoiciu

Sunt foarte dezamagit, creste lista scriitorilor acuzati de CNSAS ca au colaborat cu Securitatea

07 aprilie 09:13 Publicat in Arts Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/neHv

Sunt foarte dezamagit, am venit cu greu in fata computerului sa scriu – dupa ce am descoperit la comentarii, la pagina mea de jurnal online de ieri, urmatorul avertisment, semnat „Miron”, cel dovedit a fi extrem de avizat in chestiuni legate de deconspirare si Securitate (de altfel, adresa sa de e-mail este despresecuritate@…, n-o dau de gol in totalitate fiindca nu am acceptul sau). Nu demult ma avertizase, intr-un alt comentariu, ca urmeaza sa fie deconspirat un nume cu mult mai mare greutate decat Ioan Grosan. Chiar ma facuse curios. O paranteza: tot „Miron” a repetat in comentariile sale din urma ca nu intamplator a disparut de pe Internet fiica adoptiva a lui Cezar Ivanescu, care a cerut dosarul de la Securitate al poetului – sugerand ca a gasit in dosar exact ceea ce ne temeam.

Citeste mai departe »
Liviu Ioan Stoiciu

Venirea Mesiei Islamului (Mahdi) in lumea araba e aproape

02 aprilie 12:24 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/neys

Zi a pacalelilor? N-au fost pacaleli nici cei cel putin 20 de angajati nevinovati ai ONU, ucisi azi („din care cel putin doi prin decapitare”) in Afganistan in numele lui Allah, nici cutremurul de azi din Grecia (de 6 grade pe scara Richter, la care a sarit in sus Gh. Marmureanu si ne-a asigurat ca are legatura cu falia Anatoliana, nu trebuie sa fim cumva deranjati: «Cutremurul produs vineri in largul insulei grecesti Creta nu influenteaza in niciun fel Romania, pentru ca tara noastra este pe alta falie»).

Citeste mai departe »
Liviu Ioan Stoiciu

Amenintarea terorista in Romania, nu erau de ajuns frica de ziua de maine si cutremurul

24 martie 11:40 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nefP

Romania sub amenintarea terorista… Extraordinara revelatie a presedintelui Traian Basescu. De ce sub amenintare terorista? Fiindca patrulam trei luni cu amarata aia de fregata, dusi peste 30 de zile in Marea Mediterana (abia pe 4 iunie trebuie sa intre in dispozitiv; multi ani de aici inainte va fi interdictia de vanzare a armelor in Libia; e vorba de un distrugator cerut de NATO, „pentru impunerea embargoului din Libia”, ne asigura Basescu), sa tocam bani publici. Suntem jalnici. Suntem asigurati ca asta e plata obligatorie de membri ai NATO, totul costa. Demnitatea Germaniei, de a nu participa cu nimic la noua rusine NATO (prin trei state „aliate”) de atacare a unui stat independent, este perfecta: ce stie Germania si nu stim noi? Pe de alta parte, dictatorul Gaddafi a tot atras atentia ca organizatia terorista islamica al Qaida (declarata terorista pe plan mondial) a provocat „revolutia” in Libia. Daca e asa, de cine ne temem noi?

Citeste mai departe »
Liviu Ioan Stoiciu

Dupa fostele tari comuniste, Occidentul vrea sa ocupe tari arabe

20 martie 11:51 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ne6g

Toate agentiile de stiri si televiziunile de impact au luat peste picior apropierea maxima a Lunii de Pamant din aceasta seara, „oamenii de stiinta”, astronomii indeosebi, asigurand populatia ca nu are nici un efect acest eveniment astrologic asupra nimanui, vom traversa o zi ca oricare alta si ca nici Luna Plina de acum nu aduce sfarsitul lumii.

Citeste mai departe »
Liviu Ioan Stoiciu

Basescu sfideaza interesul national, vrea sa salveze PDL si pe Boc la noile alegeri

16 martie 10:02 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ndYu

Presedintele Traian Basescu se baga in continuare singur in seama, se cere pe TVR 1 si i se face imediat pe plac, intrebarile sunt aranjate de consilierii lui de la Cotroceni, el face in continuare agenda tuturor celor de la putere sau din opozitie.

Citeste mai departe »
Liviu Ioan Stoiciu

Simple coincidente legate de apocalipsa din Japonia: Luna apropiata, eruptia solara?

12 martie 11:46 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ndRN

Continui sa am in plexul solar o sursa de durere – efectiv ma distruge, am un ghem de nervi inflamati in stomac, din cauza lui am bolit din 26 februarie. Azi, vazand imaginile apocaliptice din Japonia, am fost iar pus la pat, plexul solar mi s-a blocat. Incep sa cred ca am in mine o aparatura extrem de sensibila la schimbarile campului electro-magnetic, grav afectat de exploziile solare si de plasma trimisa spre Pamant.

Citeste mai departe »
Liviu Ioan Stoiciu

Nicolae Manolescu, demn, pune lucrurile la punct in cazul turnatoriei lui Ioan Grosan

06 martie 12:40 Publicat in Arts 1 comentariu shortlinkhttp://crct.ro/ndFg

N-ar trebui sa ma mai mire nimic, „prietenii stiu de ce” e un raspuns pentru orice mirare. Presedintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu, directorul saptamanalului Romania literara, publica in aceasta saptamana un editorial exemplar intitulat „Un dosar de Securitate si invataturile lui” – neobisnuit pentru mine. in paginile 10 si 11 ale Romaniei literare 9 / 2011 (aparuta ieri, 4 martie) sunt publicate documente „Din dosarul de Securitate al lui Ioan Grosan”, partea I.

Citeste mai departe »
Liviu Ioan Stoiciu

Cutremurul care tataie in noi

05 martie 14:20 Publicat in Arts Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ndE5

Chiar daca vreau sa uit, nu pot: marele cutremur din 1977 (aveam 27 de ani) m-a facut sa constientizez ca traim ca frunza in vant si ca totul e trecator. In cele 55 de secunde cat a durat (la ora 21.22, intr-o vineri ca azi, cu Luna Plina; cutremur de 7,2 grade pe scara Richter, cu epicentrul in zona Vrancea, la 100 de kilometri adancime; au murit atunci 1570 de nevinovati, 1424 numai in Bucuresti, au fost inhumati in gropi comune, dupa ce au fost tinuti pe stadion sa fie recunoscuti; pagubele au depasit 2 miliarde de dolari, o enormitate pentru acei ani) am inteles ca trebuie sa fiu pregatit sa ma despart de aceasta lume in orice clipa.

Citeste mai departe »
Liviu Ioan Stoiciu

Ma autodenunt: alo, domnu Boc, eu muncesc numai la negru, citesc si scriu de cand ma stiu

25 februarie 10:51 Publicat in Politics 1 comentariu shortlinkhttp://crct.ro/ndnl

Am facut iar greseala sa stau la „Editia speciala” a TVR 1 (post public pus la dispozitia actualei puteri, in modul cel dezonorant cu putinta: culmea, acest post public de televiziune “platit din banii nostri” se plange in aceste zile ca opozitia cere prin lege desfiintarea abonamentului platit de toti romanii catre TVR, si ca moare fara acesti bani; opozitia a atras atentia ca TVR este un post public de televiziune inchinat puterii politice actuale, nu e un post public echilibrat; desi tipa ca din gura de sarpe ca i se face o nedreptate, taind abonamentele obligatorii la TVR, iata ca TVR continua sa se comporte discretionar, numai de partea actualei puteri, invitatii ei fiind exclusiv din partea puterii, inclusiv ziaristi care simpatizeaza actuala putere; personal, sunt de acord sa fie sustinuta cu acest abonament obligatoriu numai TVR Cultural; as reface legea acestui abonament la postul public de televiziune, care sa fie varsat numai la TVR Cultural; altfel, pe TVR 1 eu vreau sa vad si opozitia, sa vad si viitorul politic, nu numai trecutul compromis politic).

Citeste mai departe »
Liviu Ioan Stoiciu

O specie amenintata cu disparitia: a poetilor

24 februarie 11:17 Publicat in Arts Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ndkB

Exista o viata literara si cultural si in afara parametrilor conveniti prin Uniunea Scriitorilor sau Ministerul Culturii. Datorita unui ofiter de politie indragostit de literatura si cultura, Centrul Cultural al MAI a devenit un loc al intalnirilor agreabile ale scriitorilor si artistilor – el se numeste Lidia Obeada, am mai facut caz de domnia sa. Mai exact, Lidia Obeada a deschis acest centru cultural (fosta casa de cultura a MAI) catre scriitori si artisti, altii decat cei ce sunt angajati ai MAI.

Citeste mai departe »
Liviu Ioan Stoiciu

M-am nascut cu noaptea in cap, pe 19 februarie. De ce-mi mai numar anii?

19 februarie 13:21 Publicat in Arts 2 comentarii shortlinkhttp://crct.ro/nd8g

M-am nascut acum 61 de ani intr-un canton CFR, la Dumbrava Rosie, la cinci kilometri de Piatra Neamt, regiunea Bacau (n-am fost niciodata in recunoastere, nu stiu daca mai e pe picioare acest canton; parintii mei n-au stat decat un an aici, s-au mutat la alt canton, din comuna de unde era mama mea, Cantonul 248, confundat cu Halta CFR Adjudu Vechi, la 248 de kilometri de Bucuresti, canton aflat la 2 kilometri de comuna Adjudu Vechi si la patru kilometri de orasul Adjud).

Citeste mai departe »
Liviu Ioan Stoiciu

Criticul Mircea Iorgulescu a turnat scriitorii care… ridicau probleme de ordin ideologic

16 februarie 11:04 Publicat in Arts 2 comentarii shortlinkhttp://crct.ro/ncZ8

Scriitorii „merg pe burta” cand sunt deconspirati. Incerc sa inteleg mecanismul deconspirarii: de ce unii „sunt dati in gat” (sunt aratati cu degetul de CNSAS ca au fost colaboratori ai Securitatii) si altii nu. De marea majoritate a scriitorilor nu se va sti nimic, daca scriitorii au turnat sau nu, daca nu ocupa o functie publica (inclusiv de parlamentar) sau nu face parte dintr-o structura reprezentativa (cum e Consiliul de conducere a USR). Sunt deconspirati cei ce apar in dosarele de Securitate ale altora – cel mai adesea asa sunt dati de gol si cei ce nu trebuie sa completeze acea hartie, la ocuparea unei functii, ca n-au colaborat cu Securitatea.

Citeste mai departe »
Liviu Ioan Stoiciu

Pana si superstitiile s-au relativizat, anul schimbarii e valabil si la mine

14 februarie 12:20 Publicat in Arts Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ncTO

Nu se mai intampla nimic paranormal, care sa te uimeasca? In Anul Iepurelui cel linistit (acea liniste dinaintea furtunii) apar schimbari radicale, cad dictaturi, cum au fost cele din Tunisia si din Egipt, inseamna ca suntem intr-un an-cheie (daca dictaturile au durat si 30 de ani, cum s-a intamplat in Egipt).

Citeste mai departe »
Liviu Ioan Stoiciu

Se pregateste o schimbare in Romania, mai cade Guvernul Boc o data. Basescu e in ruina

10 februarie 10:47 Publicat in Politics 1 comentariu shortlinkhttp://crct.ro/ncKE

Poate va amintiti, scriam miercurea trecuta, venit de la o Editie speciala a TVR 1 (la care a fost invitat premierul Emil Boc), in aceasta pagina de jurnal online, ca saptamana asta va fi invitat la aceeasi Editie speciala Traian Basescu. Asa s-a intamplat. Previzibil, TVR 1 a devenit proprietatea Basescu-Boc-PDL, cu totul abuziv. E acolo, la stiri o sefa care face parte din sistemul ticalosit, mereu pe cai mari, acuzata ca a fost ofiter acoperit de Securitate, stirile TVR 1 au devenit o oficina infecta de popularizare a actiunii puterii politice Basescu-Boc-PDL. Ce ma uluieste e ca desi exista un CNA care ar trebui sa ceara o echilibrare a acestei situatii (adica si Opozitia sa aiba dreptul de a aparea saptamanal la aceasta Emisiune speciala), nu amendeaza TVR 1 pentru incredibila bataie de joc la adresa bunului simt public.

Citeste mai departe »
Liviu Ioan Stoiciu

Opozitia civica striga in gura mare sa se faca dreptate disidentilor anticomunisti numai dupa ce mor

08 februarie 11:07 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ncDx

Nu mai avem societate civila (GDS si revista „22” sunt trecute cu arme si bagaje de partea Puterii, citeste in curtea lui Traian Basescu, care-i stipendiaza si sunt surprins, disidentul Radu Filipescu e depasit de situatie in fruntea GDS; la fel Alianta Civica, e inexistenta), in schimb avem aceasta ciudata Asociatie a revolutionarilor 21 Decembrie 1989, condusa de Doru Maries, extrem de activa de cand a disparut vocea opozitiei civice. Ar fi excelent daca macar Asociatia asta de revolutionari ar face opozitie, dar ea nu face, ea provoaca doar „diversiuni principiale”.

Citeste mai departe »

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.