Reteaua Corect
dan.pavel
Dan Pavel
22 articole scrise
Dan Pavel

Vasile Blaga, Constantin Parvulescu si adevarul istoric

18 Mai 12:28 Publicat in Intern Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nfGE

O declaratie recenta a liderului liberal Crin Antonescu ne ofera din nou prilejul sa vorbim despre adevar istoric, revizionism si politica actuala: „Parvulescu a fost mult mai hotarit in Congresul PCR decit a fost Blaga si toti ceilalti in acest congres PD-L”. Pina de curind, m-am numarat si eu printre naivii care au fost impresionati de „curajul” fostului ilegalist comunist Constantin Parvulescu de a-l infrunta pe liderul PCR Nicolae Ceausescu in plin Congres de realegere, in 1979.

Citeste mai departe »
Dan Pavel

Uciderea lui bin Laden si teoriile conspirationiste

03 Mai 17:27 Publicat in Politics 1 comentariu shortlinkhttp://crct.ro/nfok

Pentru CIA, serviciile de intelligence, complexul american de securitate si Casa Alba, uciderea teroristului sef Osama bin Laden reprezinta cea mai importanta realizare de dupa operatiunile letale impotriva regimurilor comuniste de tip sovietic, din anii '80 si inceputurile anilor '90.

Citeste mai departe »
Dan Pavel

Crima pentru un loc de parcare

20 februarie 13:40 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nd9P

Viata unui om valoreaza cit o ceapa degerata in Romania! Este cea mai importanta si cea mai teribila stire, pe care am auzit-o repetata de sute de ori in anii din urma. De ce nu ne mai pasa de stirea cea mai importanta din viata noastra? Pentru ca viata noastra nu mai valoreaza mare lucru. “Quod erat demonstrandum”. Ultima oara cind am auzit stirea privind lipsa de valoare a vietii fiecarui individ din aceasta tara a fost vineri dimineata, pe 18 februarie 2011. Stirea despre crima din cartierul Titan, unde un sofer de taxi in virsta de 59 de ani a fost ucis de un scelerat, la ora trei dimineata, din pricina unui loc de parcare, ne-a reamintit socant ca traim printre insi care nu dau doi bani pe viata noastra. Credeam ca numai actualii guvernanti isi desconsidera alegatorii, carora le-au facut viata pe-atit de ieftina pe cit le-o pretuiesc.

Citeste mai departe »
Dan Pavel

Invataturile lui Adam Michnik catre noi toti

16 februarie 11:24 Publicat in Politics 2 comentarii shortlinkhttp://crct.ro/ncZc

Numai Adam Michnik isi putea permite sa se adreseze elitei romanesti asa cum a facut-o fara a fi banuit de rea-credinta. Lui Gabriel Liiceanu i-a spus in fata: “a fost rau sa ceri in anii 90 comunistilor sa se dea la o parte pentru ca ai luat asupra ta stigmatizarea unei categorii de oameni. Nu indivizi, ci categorii. Cea mai mare nefericire a secolului XX a fost generalizarea. Bolsevicii le refuzau unor categorii dreptul de a exista in viata publica. Responsabilitatea ta e mai mare decit a unui muncitor, om de afaceri etc”. Nu exista ceva mai periculos decit sa gindesti colectivist dupa prabusirea unui regim colectivist, asta spune Michnik. Mostenirea totalitara nu tine doar de comunism sau fascism, este transideologica. Iar intelectualul nu este procuror.

Citeste mai departe »
Dan Pavel

Fratia Musulmana si Garda de Fier

09 februarie 11:18 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ncHh

Primul (si singurul) care a facut comparatia intre Fratia Musulmana si Garda de Fier a fost Ken Jowitt, “American political scientist”, unul dintre putinii occidentali care au scris inteligent si profund despre Romania.

Citeste mai departe »
Dan Pavel

Dilema mileniului – comunism sau capitalism?

06 februarie 15:30 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ncyn

Comunism sau capitalism? Aceasta este pentru multi intrebarea mileniului III. Dupa prabusirea regimurilor comuniste de tip sovietic, bunul simt, expertiza economistilor si prognozele specialistilor in “political science” au fost convergente: gata, s-a terminat cu comunismul! Douazeci de ani mai tirziu, China – stat comunist – a ajuns cea de-a doua putere economica a planetei si ameninta sa ia locul Americii in citeva decenii sau chiar in citiva ani, devenind cealalta supraputere a lumii, la nivel militar si strategic. Dupa criza financiara si economica mondiala, care este de fapt o criza a capitalismului, iar s-a produs o convergenta de opinii, expertize si prognoze: gata, s-a terminat cu capitalismul! Prin urmare, dilema cruciala a noului mileniu ar fi cea dintre comunism si capitalism. Ca acum o suta de ani.

Citeste mai departe »
Dan Pavel

Islamul, democratia si neoconservatorismul

30 ianuarie 16:26 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ncdk

Revoltele din Tunisia, Egipt, precum si protestele de strada din Algeria, Iordania, Yemen, sint semnele unor optiuni populare viguroase pentru democratizarea Islamului. Observatorii au fost socati sa constate lipsa completa a sloganelor antiamericane, antiisraeliene, antisioniste, antiliberale, anticapitaliste din retorica protestatarilor. Ceea ce inseamna ca fundamentalistii islamici nu au nici o influenta asupra demonstratiilor populare sau ca, in cel mai bun caz, influenta lor este restrinsa. Revoltatii vor inlaturarea regimurilor autoritare, alegeri libere si corecte, libertati individuale.

Citeste mai departe »
Dan Pavel

FMI - ramasita ordinii postbelice

25 ianuarie 14:44 Publicat in Politics 1 comentariu shortlinkhttp://crct.ro/nbVv

Una dintre cele mai grave erori a guvernarii Basescu-Boc a fost si ramine acordul (repetat) cu Fondul Monetar International. Acordul nu trebuia incheiat. Iar daca a fost incheiat si s-au vazut consecintele sale dezastruoase, el trebuia denuntat. Am spus-o de la bun inceput, o repet si imi mentin afirmatiile. Nu este o simpla opinie ori de pretextul subiectiv pentru un articol de opinie.

Citeste mai departe »
Dan Pavel

PNL & Crin Antonescu – a treia sansa (II)

15 ianuarie 17:34 Publicat in Politics 1 comentariu shortlinkhttp://crct.ro/nbfj

Reiau ideea cu care am incheiat prima parte a analizei, nu doar din motive retorice, ci si pentru ca editind propriul text am adaugat, am taiat, dar n-am mai verificat ce s-a salvat. Prin urmare, multe dintre atacurile anti-PNL vin din partea celor care stiu ca liberalii au avut succes cind au intrat intr-o constructie institutionala de acest tip, indiferent cine le-au fost partenerii.

Citeste mai departe »
Dan Pavel

PNL & Crin Antonescu – a treia sansa (I)

14 ianuarie 16:17 Publicat in Politics 1 comentariu shortlinkhttp://crct.ro/nbbv

Constituirea Aliantei de Centru-Dreapta, dintre PNL si PC, precum si perspectiva reala a alaturarii PSD, reprezinta fenomene politice atit de importante incit merita o abordare analitica si rationala, iar nu valul de isterie pe care opinia publica trebuie sa-l suporte din partea unor indivizi partizani, pasionali, animati de interese (personale, de grup), resentimente si prejudecati.

Citeste mai departe »
Dan Pavel

De ce functioneaza Strategia Basescu/ PD-L

09 ianuarie 13:31 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/naNK

Scenariul optimist maximal pentru Basescu & Company este cistigarea alegerilor locale, generale si prezidentiale din 2012 si 2014, indiferent cine va candida. Secretul repetarii performantelor din 2008 si 2009 se leaga de respectarea cu strictete a strategiei politice si de imagine impuse de actualul locatar de la Palatul Cotroceni.

Citeste mai departe »
Dan Pavel

Agentii KGB&GRU din Romania, inainte/dupa 1989

28 decembrie 17:04 Publicat in Politics 1 comentariu shortlinkhttp://crct.ro/na8K

Pentru romani, nu exista problema mai importanta decit aflarea adevarului cu privire la evenimentele din decembrie 1989. Acest lucru este imposibil daca nu aflam intregul adevar privind istoria anterioara si cea ulterioara evenimentelor revolutionare de atunci. Daca ne referim la actorii implicati si la fortele care au actionat, sintem obligati sa descifram rolul agentilor acoperiti care au lucrat pentru KGB si GRU in timpul comunismului, al evenimentelor din 1989, dar mai ales dupa aceea. Nu este o problema strict romaneasca, ci una care trebuie descifrata in toate tarile unde comunismul a fost instaurat de catre sovietici sau cu ajutorul acestora.

Citeste mai departe »
Dan Pavel

Ne respinge “vechea Europa” (Franta & Germania)

25 decembrie 13:45 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/n9YP

Cine a crezut ca modul in care Sarkozy l-a “uschit” in vazul lumii pe Basescu a fost un simplu incident diplomatic sau o impolitete de moment a presedintelui francez s-a inselat amarnic. Romania este “oaia neagra” a Uniunii Europene. Sintem pe ultimele locuri, daca nu pe ultimul loc, in ceea ce priveste calitatea vietii, ingrijirea sanatatii, educatie, infrastructura, salarii, pensii, increderea populatiei in institutiile democratiei, eficienta guvernului, independenta justitiei, descentralizarea administratiei, incurajarea investitorilor, calitatea serviciilor s.a.m.d.

Citeste mai departe »
Dan Pavel

Banalitatea nebuniei

17 decembrie 14:03 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/n9tj

Ar fi prima data cind regret ca nu m-am uitat la spectacolul populist-elitist “Zece pentru Romania” al postului Realitatea. As fi vazut cum pe scena Ateneului lua premiu in numele lui Traian Basescu o nebuna care s-a dat drept verisoara lui. Daca ma gindesc insa mai bine, n-am ce sa regret. Si nu pentru ca episodul a fost reluat la stiri, ci pentru ca vedem saptaminal un alt spectacol populist-elitist, pe scena Parlamentului Romaniei, unde niste nebuni pretind ca sint reprezentantii poporului si voteaza legi in interes public. Aceia sint mai periculosi decit nebuna de la Ateneu, care ne-a prilejuit reflectii cu privire la importanta nebuniei in viata noastra publica.

Citeste mai departe »
Dan Pavel

SUA – dezavantajele supraputerii

14 decembrie 13:44 Publicat in Politics 1 comentariu shortlinkhttp://crct.ro/n9ch

Scandalul WikiLeaks a scos la iveala dezavantajele supraputerii si unipolaritatii USA. In plan politic/geopolitic, puterea excesiva si mai ales monopolul puterii atrag resentimentul celorlalti, precum si dorinta de a-l invinge pe cel mai puternic.

Citeste mai departe »
Dan Pavel

WikiLeaks&CIA

06 decembrie 11:21 Publicat in Politics 2 comentarii shortlinkhttp://crct.ro/n8sg

Mitul predominant din anumite cercuri politico-mondene dimbovitene este ca recent publicatele serii de documente de pe Wikileaks fac parte dintr-o campanie de intoxicare pusa la cale de CIA.

Citeste mai departe »
Dan Pavel

Tigan sau rom? Raspuns: “minority veto”

02 decembrie 10:21 Publicat in Politics 1 comentariu shortlinkhttp://crct.ro/n886

S-a trezit Silviu Prigoana sa propuna in parlament adoptarea unui proiect de lege pentru inlocuirea termenului “rom” prin “tigan”. Propunerea nu este noua. Electoral, gestul initiatorului este unul abil: daca va mai candida, ii va aduce voturi.

Citeste mai departe »
Dan Pavel

Contrarevolutia lui Barack Obama

28 noiembrie 17:51 Publicat in Opinii 1 comentariu shortlinkhttp://crct.ro/n7Ms

Recent, un secret de stat bine pastrat a fost dezvaluit opiniei publice de catre cel mai mare ziarist al lumii. Nici presa mondiala, nici serviciile secrete din zeci de tari interesate nu-l aflasera. Si nici nu aveau cum sa-l afle, din moment ce nu-l cautasera – or, tocmai aceasta este una dintre definitiile secretelor (in particular, al secretelor de stat), un corpus de informatii despre care nimeni (altcineva decat pastratorii sai) nu stie nimic. Care este marele secret?

Citeste mai departe »
Dan Pavel

Neolegionarismul si reinvierea societatii civile

25 noiembrie 15:19 Publicat in Opinii Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/n7yp

Principala preocupare a opiniei publice autohtone este sa priveasca hipnotizata cum actualii guvernanti ne ingroapa de vii, iar Romania se duce de ripa. Retraim varianta kitsch postmoderna a baladei „Miorita”. Multi dintre concetatenii nostri nu par a fi deranjati de acest „remake”, mai ales ca pot urmari zilnic, sado-masochistic, pe toate canalele mediatice, cum se petrece pe fata „complotul”, iar crimele premeditate devin executii cu public.

Citeste mai departe »
Dan Pavel

Mostenirea & mostenitorii lui Basescu. Prefata

21 noiembrie 15:16 Publicat in Politics, Opinii 1 comentariu shortlinkhttp://crct.ro/n7bA

Principala problema pe care orice om de stat trebuie sa si-o puna (la inceputul si sfirsitul carierei sale) este: „cum ramin eu in istorie?”. Orice om de stat responsabil. Un sef de stat ar trebui sa fie un om de stat si un om responsabil. Sau macar sa incerce. Traian Basescu este un politician aparte. El n-a incercat sa fie un om de stat, chiar daca s-a simtit responsabil. De ce? Pentru ca din prima clipa a anuntat ca va fi „presedinte-jucator”.

Citeste mai departe »

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.