Reteaua Corect
andrei.marga
Andrei Marga
333 articole scrise
Andrei Marga

Un eseu-roman al pandemiei

20 septembrie 10:32 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nyrI

Pandemia are și astăzi necunoscute, încât puțini se încumetă să o abordeze cuprinzător. Subiectul cere, desigur, cultură organizată și istorică, dar și asumări integre, dincolo de vizibilul efort de manipulare a populației, semnalat deja în Apelul Vigano, dar care continuă în multe locuri din lume. Efort care, în România actuală, este mare, încât, combinându-se cu nepriceperea decidenților, mor continuu oameni cu zile.

Citeste mai departe »
Andrei Marga

China ca supraputere

13 septembrie 10:50 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nypI

În sistematizarea filosofică a pragmatismului reflexiv, pe care profesorul Andrei Marga a angajat-o, o secțiune o formează studiile strategice. Ea cuprinde volume deja publicate, precum Schimbarea lumii. Globalizare, cultură, geopolitică (2010), The Destiny of Europe (2011), Ordinea viitoare a lumii (2017), România în Europa actuală (2018), Europa și Israelul – o simbioză istorică (2020).

Citeste mai departe »
Andrei Marga

Raporturile dintre supraputeri

04 septembrie 11:38 Publicat in International Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nyn5

Este limpede că în „jocul lumii” s-a revenit, deocamdată, la „lumea în trei”, pe care au teoretizat-o la începutul vremurilor noastre, Helmut Schmidt și Henry Kissinger. S-a revenit cu variații, desigur, dar acestea confirmă teorema.

Citeste mai departe »
Andrei Marga

Doar Afganistan?

22 august 12:13 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nyjf

Democratizarea încercată în Afganistan se încheie deocamdată cu un deznodământ ce uimește. Statele Unite, democrația clasică a lumii, și alte țări părăsesc în grabă scena afgană, după douăzeci de ani. O mișcare de seminariști în teologie, de luptători pentru Islam și de grupări teroriste ce păreau anihilate, precum Al Qaida și Statul Islamic, a recâștigat Kabulul. Totul în cadrul trecerii armatei organizate între timp și a unei mari părți a populației de partea mișcării! Stupefiant este puțin spus!

Citeste mai departe »
Andrei Marga

Neurodrepturile și alte drepturi

16 august 09:52 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nyhk

Dincolo de neajunsurile lumii, ne asumăm mereu că în orice situație de viață ceea ce stabilesc cetățenii maturi și liberi prin comunicare este soluția înțeleaptă. Numai că, astăzi, tocmai împotriva acestei viziuni se adună forțe. Ofensiva lor afectează democrația ca instituție și, mai profund, individul, care votează.

Citeste mai departe »
Andrei Marga

Educația fără cap

08 august 10:26 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nyeW

Educația fără cap. Când sunt atâtea șanse de a parcurge lucruri interesante, nu am timp de pierdut. Dar, la solicitarea unor ziariști pe care-i prețuiesc, răspund, în limita spațiului, la trei întrebări privind „proiectul România educată”: Rezolvă ceva? Conține ceva nou? Cine va beneficia?
Unii cunoscători au arătat că „proiectul” denotă amatorism și lipsa culturii – chiar în domeniu. Nu-i contrazic. Personal m-am limitat să observ că, deja prin titlu, „programul” este chestionabil.

Citeste mai departe »
Andrei Marga

Erori și costuri

01 august 12:06 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nycW

La nepricepere, ce are ca rezultat declinul tot mai multor domenii și îndatorarea fără precedent a României, se adaugă erorile decidenților ei actuali. Bunăoară, acum, din faptul că s-au administrat deja în copilăria multor generații anumite vaccinuri (antipoliomelitic, antirujeolă, antigripale etc.), cu rezultate certe, unii deduc că vaccinurile anticovid-19 aflate în circulație, testate, prin forța lucrurilor, prea scurt, ar putea fi tot obligatorii. Iar de aici poate începe o altă improvizație cu riscuri.

Citeste mai departe »
Andrei Marga

Decuplarea SUA-China?

18 iulie 11:02 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ny8J

Decuplarea SUA-China? Am cunoscut Statele Unite ale Americii și China nu doar din citit, ci ca bursier Woodrow Wilson, mai târziu NED, la Washington DC, respectiv ca membru al unui grup internațional organizat de Fundația Hanban la Beijing, și, desigur, din vizite repetate, anterior si ulterior. Am susținut conferințe în instituții reprezentative din ambele țări.

Citeste mai departe »
Andrei Marga

Reforme la propriu

13 iulie 10:39 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ny7g

Reforme la propriu. Editorul revistei „Răsunetul cultural”, a asociației scriitorilor din Bistrița, domnul Maximilian Menuț, mi-a pus, deunăzi, într-un interviu, întrebări de larg interes. Răspunsurile mele apără reforme la propriu, făcute în orizontul democratizării și cu pricepere. Din capul locului, nu este vorba, însă, de schimbări precum cele ce se anunță. În România actuală s-a ajuns, din păcate, ca diletanți nimeriți în funcții să caute justificări prin “proiecte” de care nu sunt capabili. În definitiv, înainte de schimbarea educației trebuie întrebat “cine educă pe cine?”, iar înaintea oricărei reforme este de chestionat dacă “este vorba de interesul public sau de canalizarea resurselor spre noi coterii?”.

Citeste mai departe »
Andrei Marga

Democrație din afară?

04 iulie 10:39 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ny4B

Reprezentanții unor democrații ce s-au dovedit funcționale, dar care nu acceptă Raportul Matic (2021), sunt puși la zid că nu ar respecta valorile europene. Rămâne, însă, discutabil dacă modificări de antropologie naturală și relativizarea familiei sunt valori europene, în accepțiune precisă. Nici un părinte fondator al Europei nu a spus așa ceva!

Citeste mai departe »
Andrei Marga

Universitățile private din România

27 iunie 10:38 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ny2r

Universitățile private celebrează în România treizeci de ani de la înființare. La aniversarea Universității “Petre Andrei” din Iași, domnul Doru Tompea, președintele Consiliului, mi-a solicitat un interviu. Chestiunile pe care domnia sa le-a pus în discuție sunt importante pentru mulți concetățeni. De aceea, public, în continuare, răspunsurile mele.

Citeste mai departe »
Andrei Marga

Fragilitatea și maladiile democrației

21 iunie 10:18 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ny0A

Actuala președinție americană a redeschis discuția despre democrație. În discursul inaugural din fața Congresului american (ianuarie 2021), Joe Biden a spus că „puține perioade în istoria națiunii noastre au fost mai provocative sau mai dificile decât cea în care ne aflăm acum”, că „democrația este fragilă” și a chemat la unitate în cadrul democrației. Președintele american a mai spus că puterea politică este greșit înțeleasă dacă este luată drept armă împotriva celor de altă părere.

Citeste mai departe »
Andrei Marga

Cine educă pe cine?

14 iunie 11:17 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nxYB

Când s-a lansat lozinca „România educată”, reacția cunoscătorilor a fost aspră. Pretenția de proiect era fără acoperire, fiind vizibil o improvizație. Un profesor vorbea despre un „moment trist” în educația din România. Altul a emis un calificativ grav, încât nu-i de redat. Un dascăl spunea că „degeaba așteptați, nu este pricepere”. Personal, am fost izbit de ofensa din titlu (chiar întreaga Românie nu este educată?) și am pus întrebarea: „Cine educă pe cine?”.

Citeste mai departe »
Andrei Marga

Confirmarea unei diagnoze

10 iunie 09:17 Publicat in Politics Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nxXs

Preocuparea primă a celui care se ocupă de filosofie este să elaboreze soluții conceptuale la problemele trăite astăzi. Comentariile, studiile de istorie și orice alte exegeze el le subordonează, în mod firesc, acestui imperativ.

Citeste mai departe »
Andrei Marga

Știrile false

Nu demult, TVR Cluj m-a intervievat asupra știrilor false (fake news). Mi s-a părut salutar că mass media deschide o dezbatere pe această temă și am reflectat asupra ei.

Citeste mai departe »
Andrei Marga

Omul resetat

23 Mai 10:42 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nxRO

Viața publică s-a umplut de devize ce țintesc ceea ce modernitatea socotea normal. Se vor alternative la familia dată, la natalitatea naturală, la credința într-un Dumnezeu care asigură demnitatea omului, acestea fiind socotite depășite. Unii vor să creeze oameni în laborator după cum cere piața. Se vrea reașezarea cosmică a omului și reducerea populației. Se propune redefinirea, dintr-un centru, a umanității omului.
Aceste pretenții se amestecă cu noi ideologii. Progresismul rescrie istoria în optici ale zilei. Conservatismul bănuie conspirații în orice. Integrismul cere sfârșitul compromisurilor. Niciunul nu ia notă de ceea ce percep, cugetă și aspiră oamenii reali.

Citeste mai departe »
Andrei Marga

Despre o ierarhizare universitară

19 Mai 11:31 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nxQG

Redactorul „Făcliei de Cluj”, doamna Anca Colibășanu, mi-a pus întrebarea: „Cum comentati pozitia Universității Babes-Bolyai (locul 871) în ierarhizarea publicată recent de Center for World University Rankings, raportat la alte țări vecine, precum Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria, care au universități pozitionate mai bine decât universitatea clujeană? Unele dintre aceste țări mai bine plasate nici măcar nu fac parte din Uniunea Europeană. Pe de altă parte, UBB este pe primul loc în ierarhiile universitare din țara noastră”. Este o întrebare de interes larg și interesează nu doar universitățile. De aceea, public, în continuare, răspunsul meu.

Citeste mai departe »
Andrei Marga

Democrația reflexivă și Curtea Constituțională

Dificultățile acestor ani sunt neobișnuite. Se agravează primejdiile cauzate de viruși ce vin din direcții multiple: bioarme, încălzirea globală, aglomerații urbane, consumul de animale. Sporesc inegalitățile în societăți dezvoltate, încât ne putem imagina ce este în altele. Un fost consilier al Casei Albe atrăgea atenția că inegalitățile afectează profund șansele noilor generații în democrații (Michael J. Sandel, The Tyrany of Merit. What’s Become of the Common Good, Alan Lane, 2020). Dezorientarea în fața viitorului este perceptibilă, tensiunile cresc, iar curajul unor noi soluții lipsește.

Citeste mai departe »
Andrei Marga

Înviere, credință, cunoștință

03 Mai 10:28 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nxLP

De aproape două mii de ani, creștinii aduc în actualitate Evangheliile și celebrează un eveniment unic în istorie, care s-a petrecut la Ierusalim. La Paști, se sărbătorește învierea lui Iisus din Nazaret, recunoscut ca Mântuitor al umanității.

Citeste mai departe »
Andrei Marga

Asaltul antireligie și osmoza culturală

25 aprilie 10:58 Publicat in Social Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nxJx

Religia este sub asalt. Unii resimt rigorile ei normative – „să nu-i faci rău altuia”, „să-l ajuți pe cel în necaz”, „să nu furi”, „să fii drept”, „să respecți creația” etc. – ca ceva restrictiv și atacă religia. Alții propun relativizări ale familiei. Sunt și adepți ai vieții la comun. Mai sunt și unii care nu prididesc cu biserica, pentru ca, la prima ocazie, să lovească fără scrupule. În sfârșit, sunt și aceia care tratează libertatea de credință cu poliția.

Citeste mai departe »

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.