Conferinta de presa a PC, de ieri, demonstreaza ceea ce afirmam mai sus si anume ca doi tineri politicieni din conducerea acestui partid, respectiv deputatul Ovidiu Raetchi si consilierul Gal Avram, se gandesc la cateva proiecte indraznete, care ar urma sa revolutioneze modul de abordare a problemelor cu care se confrunta romanii care traiesc si muncesc in strainatate.
Cea mai spectaculoasa idee a celor doi mi se pare aceea de-a propune si sustine infiintarea unui Avocat al Poporului pentru Diaspora. In conditiile in care ambasadele nu au nici buget si nici competenta de-a face mai mult decat o procura, pentru cei care vor sa-si rezolve situatii delicate referitoare la proprietatile pe care doresc sa si le redobandeasca, in Romania, sau se confrunta cu acte normative care le ingradesc drepturile de cetateni ai U.E., in tarile unde traiesc, o astfel de institutie ar fi o adevarata mana cereasca. Aceasta le-ar putea oferi romanilor, in special celor care nu-si pot parasi locul de munca, mai ales in perioada actuala de criza, consultanta juridica de specialitate si chiar sa-i ajute la intocmirea dosarelor necesare Avocatului Poporului din Romania, pentru ca cei pe care i-ar putea imputernici sa-i reprezinte, in tara, cu siguranta ca nu pot avea aceeasi tragere de inima ca si cei direct interesati!
Aproape la fel de interesanta pare si intentia de gasire de noi locuri de munca, pentru aceeasi romani din diaspora, carora li s-ar putea propune sa ocupe locurile tehnico-administrative de prin ambasadele si consulatele noastre, locuri ca in prezent sunt detinute de personalul propriu al MAE. In afara de oferirea unei astfel de oportunitati, pentru cei pregatiti sa ocupe astfel de pozitii si MAE ar avea de castigat prin eliminarea costurilor legate de transportul personalului propriu, care merge la post, de cheltuielile ocazionate de venirea acestora in concediu in tara si mai ales de eliminarea sumelor necesare pentru inchirierea de apartamente si plata intretinerii acestora, pentru ca se presupune ca romanii din diaspora au deja unde locui si nu trebuie sa le mai asigure ministerul de externe acest gen de facilitati.
O ultima propunere, dar nu mai putin importanta decat primele, a fost si aceea de-a se organiza o platforma liceala pentru invatamantul la distanta, care sa le ofere celor care nu si-au finalizat studiile medii, cat au fost in Romania, posibilitatea de-a termina cel putin un liceu.
Ramane de vazut daca tinerii lideri de la PC vor gasi “urechi” sa-i asculte si care sa si vrea sa transpuna in practica aceste idei indraznete !
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.