Consiliul de Miniştri spaniol a aprobat astăzi decretul lege privind negocierea colectivă, precum şi decretul regal care regularizează Regulamentul de Înregistrări al Regularizării Muncii (ERE), la propunerea ministrului Muncii şi Imigraţiei, Valeriano Gomez. Prin cele două decrete de lege se consideră încheiată reforma pieţei muncii din Spania, informează cotidianul El Pais, citat de Adevarul de Spania. Conform noilor reglementări, angajatorul are acum dreptul să concedieze angajaţi dacă "prevede o iminentă pierdere financiară în viitorul apropiat".
Potrivit lui Gomez, angajatorul va trebui să justifice dacă previziunile privind pierderile, prin care vrea să concedieze un angajat, fac referire la pierderi permanente sau tranzitorii, dar ministrul a lăsat să se înţeleagă că în unele cazuri de pierderi tranzitorii, de asemenea va fi permis să se efectueze concedieri. Aceasta presupune o schimbare faţă de primul proiect de lege, care cerea ca aceste pierderi prevăzute să fie în fiecare din cazuri permanente şi nu conjuncturale pentru a putea justifica demiterile, redactare care s-a interpretat ca o apropiere de sindicate, în plină negociere cu acestea a reformei pensiilor. Gomez a semnalat, însă, că atunci când pierderile prevăzute nu sunt permanente, ceea ce ar fi normal ar fi nu o concediere ci o reducere a normei de muncă sau o suspendare temporară din funcţie.
Angajatorul trebuie să dovedească, cu documente, estimările privind pierderile prognozate
Ministrul Muncii a mai explicat că atunci când compania va apela, conform reformei muncii, la "pierderi prognozate" pentru a rezilia contracte de muncă, va trebui, pe lângă documentele generale, să dovedească, printr-un raport, datele pe care se bazează prognoza pierderilor şi criteriile utilizate pentru a evalua această cuantificare. În acord cu cele semnalate de Consiliul de Stat, angajatorul va trebui să dovedească "volumul şi caracterul permanent sau tranzitoriu al pierderilor, pentru a justifica justeţea concedierilor".
Valeriano Gomez susţine că prevederile noului regulament "împletesc, echilibrat, flexibilitatea şi adaptabilitatea cerute de companii şi siguranţa cerută de angajaţi, canalizând stingerea contractelor din motive economice, tehnice, organizatorice şi de producţie spre procedeul de regularizare a muncii". Regulamentul precizează documentaţia care trebuie furnizată de angajator când face concedieri, fără a intra în amănunte privind cauzele economice, tehnice, organizatorice sau de producţie care justifică concedierile colective. Se detaliează, totodată, toate conturile companiei, auditate, atunci când legea o cere, fiind absolut necesare atunci când cauza concedierilor este una economică.
De la aprobarea reformei muncii în iunie 2010 până în martie 2011, s-a produs o reducere a numărului de muncitori afectaţi de concedieri (-5,85%) şi a crescut substanţial numărul celor afectaţi de reducerea normei (315%), faţă de perioada iunie 2009-martie 2010.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.