Reteaua Corect

Spania: Angajatorii vor putea concedia, daca au pierderi financiare

Scris de CorectDiaspora in 11 iunie 2011 la 01:51, in Romanii pretutindeni. 459 vizualizari Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nfZX

Conform ultimului decret de lege din reforma muncii, aprobat astăzi de Consiliul de Miniştri spaniol, angajatorii vor putea sa-i concedieze pe angajaţi, dacă pot demonstra, cu cifre concludente, ca au pierderi financiare.

Consiliul de Miniştri spaniol a aprobat astăzi decretul lege privind negocierea colectivă, precum şi decretul regal care regularizează Regulamentul de Înregistrări al Regularizării Muncii (ERE), la propunerea ministrului Muncii şi Imigraţiei, Valeriano Gomez. Prin cele două decrete de lege se consideră încheiată reforma pieţei muncii din Spania, informează cotidianul El Pais, citat de Adevarul de Spania. Conform noilor reglementări, angajatorul are acum dreptul să concedieze angajaţi dacă "prevede o iminentă pierdere financiară în viitorul apropiat".

Potrivit lui Gomez, angajatorul va trebui să justifice dacă previziunile privind pierderile, prin care vrea să concedieze un angajat, fac referire la pierderi permanente sau tranzitorii, dar ministrul a lăsat să se înţeleagă că în unele cazuri de pierderi tranzitorii, de asemenea va fi permis să se efectueze concedieri. Aceasta presupune o schimbare faţă de primul proiect de lege, care cerea ca aceste pierderi prevăzute să fie în fiecare din cazuri permanente şi nu conjuncturale pentru a putea justifica demiterile, redactare care s-a interpretat ca o apropiere de sindicate, în plină negociere cu acestea a reformei pensiilor. Gomez a semnalat, însă, că atunci când pierderile prevăzute nu sunt permanente, ceea ce ar fi normal ar fi nu o concediere ci o reducere a normei de muncă sau o suspendare temporară din funcţie.

Angajatorul trebuie să dovedească, cu documente, estimările privind pierderile prognozate

Ministrul Muncii a mai explicat că atunci când compania va apela, conform reformei muncii, la "pierderi prognozate" pentru a rezilia contracte de muncă, va trebui, pe lângă documentele generale, să dovedească, printr-un raport, datele pe care se bazează prognoza pierderilor şi criteriile utilizate pentru a evalua această cuantificare. În acord cu cele semnalate de Consiliul de Stat, angajatorul va trebui să dovedească "volumul şi caracterul permanent sau tranzitoriu al pierderilor, pentru a justifica justeţea concedierilor".

Valeriano Gomez susţine că prevederile noului regulament "împletesc, echilibrat, flexibilitatea şi adaptabilitatea cerute de companii şi siguranţa cerută de angajaţi, canalizând stingerea contractelor din motive economice, tehnice, organizatorice şi de producţie spre procedeul de regularizare a muncii". Regulamentul precizează documentaţia care trebuie furnizată de angajator când face concedieri, fără a intra în amănunte privind cauzele economice, tehnice, organizatorice sau de producţie care justifică concedierile colective. Se detaliează, totodată, toate conturile companiei, auditate, atunci când legea o cere, fiind absolut necesare atunci când cauza concedierilor este una economică.

De la aprobarea reformei muncii în iunie 2010 până în martie 2011, s-a produs o reducere a numărului de muncitori afectaţi de concedieri (-5,85%) şi a crescut substanţial numărul celor afectaţi de reducerea normei (315%), faţă de perioada iunie 2009-martie 2010.

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.