Reteaua Corect

Sistemul belgian de invatamant, o piatra grea de incercare pentru romanii de peste hotare

Cel mai greu pentru romani ca noi este sa fi departe de casa, de meleagurile natale si de cei dragi tie; dar cand vine vorba de sacrificii pentru a iti fi tie si alor tai mult mai bine pe departe incerci din rasputeri sa te adaptezi situatiei si sa te gandesti la ceva de genul “mult a fost putin a ramas” sau “lasa ca poate ii aduc si pe ai mei aici intr-o zi”.

Sursa imagine: dumitruagachi.wordpress.com

Intr-una din situatiile enumerate se afla si o tanara pe nume Andra Agachi care studiaza de 1 an la Bruxelles.

A ales sa isi desavarseasca studiile aici pentru ca spunea ea Romania a dezamagit-o din toate punctele de vedere; prietenilor sai belgieni le recomanda Romania doar pentru vacante, pentru ca este o tara cu taramuri de basm.

Andra si-a terminat studiile liceale la Colegiul National “A.T.Laurian” ca sefa de promotie, cu nota 10.

Cu asemenea note fata asta putea fi admisa la orice facultate de aici, din Romania, dar a ales sa plece din tara pentru a-si face un viitor si pentru ca peste hotare esti apreciat la adevarata ta valoare.

I-a fost destul de greu sa paraseasca Romania pentru ca aici lasa in urma familie, prieteni si amintiri ale unei copilarii atat de frumoase.

„Multi m-au intrebat de ce nu raman sa lupt pentru tara. Daca a vrea un loc de munca cu un venit care sa-ti asigure un trai decent, un spital in care sa te duci si chiar sa te vindeci,  nu sa intri in coma, o curte de judecata care chiar sa-ti asculte avocatul fara zeci de mii de euro dati pentru asta... daca a vrea sa traiesti intr-o normalitate inseamna egoism, atunci da, am ales sa fiu egoista si sa plec la Bruxelles“, a spus tanara.

Andra tocmai a terminat cu brio primul an de studiu la Universitatea Libre, Sectia Comunicare si Relatii Publice.

Dincolo de aceasta Andra ne spunea ca inceputul de an la aceasta Universitate i-a adus ceva emotii, aflandu-se in fata unei incercari destul de grele si al unui test mai greu decat cel de admitere: adaptabilitatea la noile conditii de a invata.

In Belgia intalnesti oameni cu o mentalitate si educatie total diferita de cea a romanilor nostri mediocri si infatuati, te confrunti cu un sistem educational care a fost gandit sa promoveze doar valorile reale, nu ca cel romanesc, plin de lacune si profesori spagari.

"Intrarea la facultate nu a fost grea, mai ales ca am terminat un liceu de elita. La aceasta universitate, primul an de scoala reprezinta, practic, examenul. Din 800 de studenti, la specializarea mea doar 120 au reusit sa intre in anul II. Aici nu se discuta. Ori stii carte, ori nu,“ a adaugat Andra Agachi, care vorbeste despre un invatamant diferit si superior celui din universitatile romanesti.

Sitemul de notare in invatamantul belgian este cu totul altul: notarea incepe de la 0 si se termina la 20; nota profesorului este 20, iar din cate stie Andra prea putini au fost colegii sai studenti care au avut parte de o asemnea nota.

“Pentru nota 5, chiar trebuie sa sti carte,” a marturisit cu mana pe inima Andra.

Inscriindu-se printre norocosi, care s-au adaptat cu usurinta la pasul alert cu care se misca societatea belgiana, Andra Agachi isi doreste arzator sa intre in Parlamentul European, dar nu isi doreste sub nicio forma sa revina in Romania dupa finalizarea studiilor, deoarece este o tara in care invatamantul este superficial si in permanenta stare de criza.

„In tara voi veni in vacante. Avem locuri frumoase pe care nu le gasesti in alta parte. 70% dintre belgienii care au vizitat Romania s-au aratat fascinati“, a mai spus tanara noastra studenta.

Intrebata daca nu simte lipsa locurilor natale Andra a raspuns:”Imi plac oamenii. Au alta mentalitate si sunt educati spre orice este nou si bun. Îmi lipsesc muntii si marea din Romania, familia si prietenii. Atat doar, chiar daca va par egoista.”

Nu putem decat sa ii dorim succes pe mai departe Andrei Agachi si sa dea Dumnezeu ca intr-o zi sa fie unul dintre acei romani mandri care reprezinta micuta noastra tara in marele nostru for european !

1.

Cine se teme de votul romanilor din diaspora?

Publicat in 30 martie 2011 la 15:16

Senatorii din Comisia Juridica au respins propunerea de introducere a votului prin corespondenta, ceea ce poate influenta decisiv decizia plenului Camerei Superioare a Legislativului. Motivatiile ar fi influenta negativa asupra bugetului de stat si posibilitatea unor incercari de frauda, prin introducerea acestui procedeu suplimentar de vot.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.