Biserica se afla în Pavia, la adresa viale Reppublica, nr. 50, zona Gramegna. Sarbatoarea a cuprins si o procesiune cu icoane si un schimb de daruri cu Episcopia Catolica de Pavia. Cu aceasta ocazie, parohia ortodoxa a primit o particica din moastele Sfintilor Ghervasie si Protasie, protectorii Episcopiei catolice din Pavia.
"Uniti de cruce"
Cotidianul "La Provincia Pavese" a dedicat o pagina întreaga evenimentului, sub titlul sugestiv "Uniti de cruce". Biserica, spune cotidianul citat, va deveni un punct de referinta pentru cei peste 5.000 de credinciosi ortodocsi din provincia Pavia. Un drum foarte lung, pe care s-a implicat preotul Nicolae Popa si sotia sa Ioana. Biserica, dedicata Sfântului Siro, în zona Gramegna (viale Repubblica 50) a fost construita în 1936. Era în conditii proaste. În martie 2003 a avut loc o întâlnire între episcopul catolic din Pavia, Luigi Volta si Mitropolitul Iosif de la Paris, responsabil pentru Europa Occidentala si Meridionala a ortodocsilor români, care era în cautarea unui loc de cult la Pavia. In septembrie a acelui an biserica a fost data în comodat. De atunci este gestionata de preotul Nicoale Popa. Biserica a fost vânduta ortodocsilor si dedicata "Sfintilor români". "În biserica noastra vin credinciosi din întreaga provincie", explica preotul Nicolae Popa, asistat de sotia Ioana care lucreaza la universitate. Cuplul are doi copii, ambii licentiati, care traiesc la Paris si Bruxelles. Nicoale Popa, pe lânga faptul ca se îngrijeste de sufletele credinciosilor, este un artist: pictor de biserici si icoane, expert în vitralii în stil medieval. Printre altele a pictat si restaurat 20 de biserici în România. În biserica ies în evidenta lucrarile sale, care ilustreaza un amestec italian si românesc. Doreste sa clarifice: "Între biserica catolica si ortodoxa exista o legatura strânsa, ne unesc multe lucruri. Mai presus de toate, crucea lui Isus". In zona, exista circa 5.000 de ortodocsi. Mai ales români, dar si moldoveni, ucraineni si bulgari. Multi italieni au idei preconcepute în privinta românilor, deseori asociate persoanelor care traiesc la limita legalitatii: "Poate vina noastra ca nu am reusit sa demonstram calitatea adevaratilor români. Nu suntem « tigani », avem istorie si traditii. Suntem dispusi sa demonstram potentialul si sa ne facem cunoscuti". Parintele Nicolae Popa mai subliniaza ca au primit mult ajutor din partea italienilor: "În special biserica catolica ne-a ajutat mult".
Moastele Sf. Calinic la Ostia
Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a daruit Parohiei ortodoxe române din Ostia (localitate lânga Roma) o particica din moastele Sfântului Calinic de la Cernica. Moastele au fost primite în Resedinta patriarhala de catre parintele Gheorghe Militaru, parohul comunitatii ortodoxe române din Ostia, cu hramul "Intrarea Domnului în Ierusalim" si "Duminica Sfintilor români", care a multumit pentru darul primit. Întâistatatorul Bisericii noastre a subliniat cu acest prilej ca Parohia ortodoxa româna Ostia a primit în dar o particica din moastele Sfântului Calinic de la Cernica la staruinta Preasfintitului Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. Cu acest prilej, parintele Gheorghe Militaru a primit si o icoana a Sfântului Calinic de la Cernica, precum si certificatul de autenticitate a sfintelor moaste. "Dorul de tara se simte mult mai profund când esti departe de tara si de cei dragi, iar Biserica, în calitatea sa de mama a neamului românesc, simte profund aceasta obligatie spirituala fata de românii care se gasesc departe de tara. Daruirea acestor sfinte moaste ale Sfântului Calinic de la Cernica românilor din Italia este tocmai marturia dragostei pe care biserica o poarta fata de românii din afara. Prin aceste sfinte moaste românii se vor simti mai putin departe de locurile sfintei noastre tari. Vom aseza aceste sfinte moaste spre închinarea tuturor românilor care doresc sa înalte rugaciuni lui Dumnezeu si sa dea slava pentru sfintii care sunt presarati pe tarâmurile României si ale Italiei, spre binecuvântarea noastra, a tuturor", a declarat parintele Gheorghe Militaru.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.