Reteaua Corect

În mai, peste 62.000 de români şi-au căutat un loc de muncă în străinătate

Scris de CorectDiaspora in 14 iunie 2011 la 02:04, in Romanii pretutindeni. 448 vizualizari Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ng0J

Ideea de a munci în străinătate rămâne o opţiune importantă pentru românii care caută o solutie de a supravietui, în conditiile în care în România, viata lor sociala se deterioreaza constat, cu un guvern care îsi urmareste doar propriile interese financiare si nu bunastarea cetatenilor sai. Potrivit recrutorilor, cererea pentru un job în străinătate este în creştere, iar cei mai mulţi candidaţi se îndreaptă spre agricultură, hoteluri şi turism. În luna mai, peste 62.000 de români şi-au căutat un loc de muncă în străinătate în 41 de ţări, conform statisticilor realizate de portalul de recrutate Tjobs.

Ofertele sezoniere, la mare căutare

Se observă, astfel, o creştere a cererii de 8% faţă de luna anterioară, una din explicaţiile recrutorilor pentru această creştere fiind şi locurile de muncă sezoniere, a căror ofertă creşte la începutul verii, informeaza EVZ.

Ţara preferată de românii care sunt dispuşi să muncească în străinătate este Marea Britanie, spre care s-au îndreptat 25.8% din aplicaţii, urmată de Germania cu 11%, Italia 10.5%, Spania 9.6% şi Norvegia cu 6.4%. O altă observaţie care reiese din statistici este că Spania a scăzut mult în preferinţele românilor, în timp ce ţările nordice par din ce în ce mai atractive ca loc de muncă. Peste 4.000 de oameni vor să plece la muncă în Norvegia.

Agricultura şi hotelurile, în topul preferinţelor

Cei mai mulţi aplicanţi pentru un loc de muncă în străinătate din statisticile Tjobs, peste 17.5%, au căutat post în domeniul agricol sau silvic. A doua preferinţă – cu 16.2% din aplicanţi – este pentru job-urile din zona hotelieră şi turism.

Construcţiile au atras 11.3% din aplicanţi, transporturile şi îngrijirea vârstnicilor, aproximativ 5%. Cele mai puţine locuri de muncă se caută în zona de vânzări, restaurante şi a personalului medical şi sanitar, unde au aplicat 3.5%-4% din români. 

Dacă o ofertă de muncă în străinătate pare prea bine plătită sau contractul este prea uşor de semnat, de cele mai multe ori poate fi vorba de o păcăleală. Încercaţi să verificaţi temeinic oferta înainte de a-i da curs. Iată câţiva paşi în acest sens:

  • Verificaţi validitatea ofertei. Întreaga lume trece prin criză deci, peste tot salariile au scăzut faţă de anii trecuţi.
  • Oferta de angajare trebuie să conţină detalii clare despre condiţiile de cazare şi asigurarea medicală.
  • Atenţie la recrutorii care folosesc numere de telefon cu suprataxa, este probabil să fie neserioşi. Dacă aveţi orice fel de dubii, întrebaţi la Inspecţia Muncii despre respectiva firmă
  • Nu plecaţi fără a semna un contract de muncă. Acesta ar trebui redactat inclusiv într-o limbă pe care s-o cunoaşteţi şi trebuie să conţină detalii despre programul de lucru, zile libere, transport, cazare, masă şi salariu.

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.