Reteaua Corect

«Mineriada» la ICR New York de ziua lui Emil Cioran

Acesta cred ca e cel mai bun titlu pentru dezbatarea intitulata “Democratie, violenta si autoritarianism în România post-comunista si revoltele civile din lumea araba”, organizata vineri, 8 aprilie 2011, de Institutul Cultural Român - New York, din Manhattan.

                                                                             Editorial Grigore L. Culian

                                              New York Magazin Nr. 715 / Miercuri, 13 Aprilie 2011

“Institutul Cultural Român din New York si Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc din Bucuresti prezinta la Galeria ICR New York / Carturesti un eveniment special în conexiune cu expozi]ia de fotografie ‘Mineriade 1990: violenta stradala si rezistenta civica’. (...) Acest eveniment include si o prezentare digitala a expozitiei mentionate, urmata de masa rotunda cu tema ‘Democratie, violenta si autoritarianism în Româniapost-comunista’. (...)

În datele de 3 aprilie, la Universitatea Harvard, si 4 aprilie, la Central Connecticut State University au avut loc mese rotunde având ca tema ‘Violenta stradala si rezistenta civica’. Au participat Catalin Avramescu, Profesor la Universitatea din Bucuresti (consilier al presedintelui Traian Basescu) David A. Kideckel, Profesor la Central Connecticut State University, Departamentul de Antropologie, Mihail Neamtu, Director stiintific, IICCMER), Clara Mares (cercetator, IICCMER) si Alin Rus (Profesor la Assumption College). Discutiile au fost moderate de catre Andreea Maierean (doctoranda în stiinte politice, Universitatea din Boston), în data de 3 aprilie, si de David A. Kideckel, în data de 4 aprilie. (...) Încheind sirul acestor mese rotunde, dezbaterea academica ce va fi gazduita în data de 8 aprilie de ICR New York, propune un dialog introdus de profesorul Vladimir Tismaneanu (Profesor de stiinte politice si Director al Centrului pentru studierea societatilor post-comuniste la Universitatea din Maryland), între Catalin Avramescu (Profesor la Universitatea din Bucuresti), Grigore Pop-Eleches (Lector de stiinte politice si afaceri internationale, Woodrow Wilson School, Universitatea Princeton) si Mihail Neamtu (Director stiintific, IICCMER) pe tema relevantei comparatiilor între violenta declansata de caderea regimului totalitar în România anilor ‘90 si recentele evenimente din lumea araba”, ne anunta, incitant, comunicatul ICR-NY. 

Pregatirea si desfasurarea actiunii au fost însa o adevarata mineriada!

Strategia aleasa de directoarea ICR-NY, Corina Suteu (cunoscuta pentru « celebra » expozitie cu ponei cu zvastici si « phalusi »), pentru a asigura linistea oaspetilor din lumea academica a fost în nota obisnuita, semn ca sefa ICR-NY nu a învatat nimic în anii (prea multi!) petrecuti în America pe bani publici. Concret, invitatii au fost alesi “pe sprânceana” din rândul clientilor “buni” ai Institutului. S-a interzis orice înregistrare video (inclusiv reprezentantilor presei de limba româna din New York!), a fost preferata sala mica, de la parter, pentru ca persoane prezente (circa 30) sa o  faca sa arate arhiplina, iar limba engleza a fost declarata “oficiala”, chiar daca erau prezenti numai români si doi sau trei americani, carora ar fi fost normal sa li se traduca, mai ales ca asistentele directoarei Corina Suteu nu aveau nicio preocupare în timpul conferintei!

In plus, am fost întâmpinati cu un calendar de evenimente organizate de ICR-NY în luna aprilie, unde apar mai multe fotografii cu chipul marelui filosof român Emil Cioran (de la nasterea caruia s-au împlinit vineri, 8 aprilie 2011, 100 de ani!), dar din care lipsea tocmai o manifestare dedicata marelui om de cultura! Iata o alta forma de lipsa de respect pentru adevarata cultura, dupa ce sefii de la Bucuresti ai directoarei Corina Suteu (Horia-Roman Patapievici & Co) nu s-au implicat cu nimic în achizitionarea la licitatie a manuscriselor lui Emil Cioran, “aruncând pisica” în curtea ministerului Culturii, unde nu s-au gasit bani, iar România a fost salvata de la umilinta de Românul (cu R mare!) George Brailoiu, Omul (cu O mare!) care a platit aproape o jumatate de milion de euro pentru manuscrise si apoi le-a donat tarii în care s-a nascut!

 Da, pe 8 aprilie 2011, în ziua în care s-au împlinit 100 de ani de la nasterea marelui filosof român Emil Cioran, la ICR-NY s-a vorbit despre mineriadele lui Ion Iliescu! Mai mult, evenimentul de vineri nu apare nici pe pagina principala de pe Internet a ICR-NY (http://www.icrny.org/). Sa fie vorba doar de ignoranta, de o manevra de manipulare politica sau de o noua forma de mineriada îndreptata împotriva simbolurilor românesti? Cum a fost posibil ca Statul Român sa hraneasca din banii publici asemenea birocrati inculti, politruci antiromâni si insensibili (trimisi aici sa promoveze cultura româna!), care îsi tin odraslele în facultatile americane din taxele platite de contribuabili, profitând de toleranta si de lipsa noastra de reactie?!

L-am întrebat pe Vladimir Tismaneanu, “anticomunistul de serviciu” din echipa “intelectualilor lui Basescu”, fiul politrucului bolsevic Leon Tismenitky (fosta capetenie a propagandei comuniste în timpul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej) si fost membru p.c.r., numit sef al Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din România si al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc din Bucuresti, de ce vorbeste abia acum despre crimele comise în urma cu 21 de ani în

timpul mineriadelor, si nu i-a pus aceste întrebari direct lui Ion Iliescu în cartea “Ion Iliescu în dialog cu Vladimir Tismaneanu - Marele soc din finalul unui secol scurt”. (Imi amintesc ca, probabil rusinat de demersul sau, în fata americanilor, la lansarea cartii de la Columbia University din New York, unde am fost prezent, Vladimir Tismaneanu, s-a îmbolnavit subit si a lipsit de la eveniment.)

In loc de raspuns, Volodea Tismaneanu si-a prezentat luarile sale de pozitie fata de atrocitatile comise în anii 1990 si 1991, dar si importanta Punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara (care, daca ar fi fost pus în aplicare, ar fi dus la îndepartarea din viata politica a lui Ion Iliescu si a “anticomunistului” Traian Basescu, iar Vladimir Tismaneanu nu ar mai fi ajuns sa “condamne” comunismul din ordinul sefului sau, Traian Basescu!). Si, fiindca întrebarea i s-a parut incomoda, dom’ profesor mi-a aplicat o stampila, pomenindu-mi numele alaturi de Vadim Tudor si Stelian Tanase. Ei bine, domnule Volodea Tismaneanu, am sa-ti reamintesc faptul ca eu am intrat în aceasta tara (SUA) ca refugiat politic, NU am fost membru p.c.r., am “servit” 18 luni în batalionul de munca fortata 01770 Râmnicu Vâlcea, într-o galerie subterana de unde 8 (opt) camarazi de-ai mei au plecat în sicrie de plumb, dar mi-am servit tara, din America, mult mai bine decât toate rapoartele de “condamnare a comunismului” pe hârtie întocmite de Comisia Tismaneanu.

Am spus oamenilor Adevarul, încercând sa împiedic exportul de minciuna dinspre România înspre tara care mi-a oferit un adapost în vremuri grele. Dumneata, domnule Tismaneanu, care ai intrat în America folosind ambiguitatea legilor americane, NU vei avea niciodata autoritatea morala de a condamna comunismul, asa cum nicio ruda de-a lui Goebbels NU va avea girul unui presedinte german sa conduca o comisie care sa condamne Holocaustul! Spre deosebire de poporul evreu, care îi urmareste si azi pe criminalii nazisti, si judeca si îi trimite în închisori, Raportul Tismaneanu va ramâne un petec de hârtie fara efecte juridice, scris la comanda politica si citit în Parlamentul României de “anticomunistul” Traian Basescu!

Resine, domnule Volodea Tismaneanu: oameni ca Paul Goma, Vasile Paraschiv  (Dumnezeu sa-l odihneasca !) sau Cicerone Ionitoiu aveau autoritatea sa condamne comunismul! Ei au fost batuti si umiliti în puscariile rosii, NU dumneata! Iar asocierea tendentioasa a numelui meu cu Vadim Tudor si Stelian Tanase este o manipulare securista si un obicei mostenit de la tatal dumitale, politrucul bolsevic Leon Tismenitky (pe care l-ai renegat în Raportul comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste!), venit în România calare pe tancurile sovietice!

A doua întrebare i-am adresat-o consilierului prezidential Catalin Avramescu: Cine i-a finantat turneul din SUA, cu ce suma, ce impact au avut conferintele în spatiul public american si daca se justifica cheltuiala si efortul deplasarii? Inainte de a termina formularea întrebarii, “mediatorul” (Mihail Neamtu, subalternul lui V. Tismaneanu la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc - sic!) si directoarea Corina Suteu au sarit ca arsi, hotarând ca întrebarea nu are nicio legatura cu subiectul, iar consilierul prezidential Catalin Avramescu mi-a facut un semn discret, sugerând ca “vorbim dupa”. M-am prezentat “dupa”, solicitând un raspuns la întrebare, dar “eminenta cenusie” a lui Traian Basescu era ocupat cu o doamna pe care “nu o mai vazuse de 20 de ani” si mi-a propus, amabil, sa comunicam prin e-mail...

Inainte de a primi informatiile solicitate, ar trebui sa mai raspunda la o întrebare.

Turneele în America ale protejatilor Puterii din România (indiferent care a fost ea) au fost si sunt, de fapt, plimbari de agrement pe bani publici, necontrolate nimeni!

Iliescu si Nastase si-au lansat cartile la Columbia University, Vladimir Tismaneanu a prezentat Raportul final al comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din România si a tinut conferinte la aceeasi universitate, fiind însotit de fiecare data de un « client » al ICR, fie ca acesta a fost Traian Radu Ungureanu  (fostul ziarist dat afara de la BBC, înrolat în corul de aplaudaci al lui Traian Basescu  si rasplatit cu o functie de europarlamentar!), Mircea Mihaies, un alt umil laudator  (rasplatit cu functia bugetara de vice-presedinte al Institutului Cultural Român) sau altii. Aceasta gasca risipeste - prin rotatie s[i fara sa dea socoteala nimanui! - bani publici, iar “mineriada” de vineri, 8 aprilie (repet: ziua nasterii lui Emil Cioran), se încadreaza în acelasi scenariu.

De aceasta data, “turistul” a fost consilierul prezidential Catalin Avramescu, iar Vladimir Tismaneanu, Corina Suteu si restul, portarii de la hotel.

Daca priviti schema din fotografie, veti întelege mai bine cum functioneaza încrengatura de relatii de la Institutul Cultural Român, condus de Horia-Roman Patepievici si patronat de Traian Basescu!


Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.