Reteaua Corect

Liderul românilor din Spania : "Dreptul la vot este un pas înainte"

Scris de CorectDiaspora in 13 Mai 2011 la 01:55, in Romanii pretutindeni. 289 vizualizari Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nfB0

Miguel Fonda, preşedintele FEDROM, crede că este un uriaş progres faptul că imigranţii au dreptul la vot la alegerile locale, dar crede că acest drept ar trebui extins şi la alegerile naţionale, deoarece ar facilita o mai mare "coeziune socio-politică" şi o mai bună integrare.

Un total de 473.748 de străini, din cei un milion şi jumătate care ar fi avut dreptul acesta, şi-au exprimat intenţia de a vota, înscriindu-se pe listele de alegători peste unsprezece zile. Majoritatea votanţilor născuţi în afara Spaniei provin din ţări ale Uniunii Europene.

Pe 22 mai vor putea să-şi aleagă primarii cetăţenii comunitari europeni, precum şi cei din Ecuador, Peru, Bolivia, Columbia, Paraguay, Chile, Noua Zeelandă, Islanda şi Norvegia, ţări cu care Spania a încheiat acorduri de reciprocitate.

Românii şi britanicii reprezintă în jur de 60% din totalul alegătorilor străini din Spania, cu 103.355, respectiv 102.633 de votanţi. Alicante este provincia spaniolă cu cel mai mare număr de alegători de altă naţionalitate decât spaniolă.

"Un drept care ar trebui extins şi la alegerile naţionale" 

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Românilor din Spania (FEDROM), Miguel Fonda Ştefănescu, consideră că participarea străinilor la alegerile municipale constituie "un pas înainte, foarte pozitiv", deşi, în opinia sa este prea puţin acest lucru şi ar fi necesară "ruperea" barierei legislative, modificând Constituţia, pentru a recunoaşte dreptul la vot al imigranţilor rezidenţi în orice alt proces electoral naţional, urmând modelul strategic de la Maastricht. De asemenea, Fonda crede că acest drept nu ar trebui să fie condiţionat de reciprocitate, adică şi statul de origine al imigranţilor din Spania să accepte votul spaniolilor rezidenţi acolo.

Colectivul cetăţenilor români este cel mai numeros din Spania şi, se pare, şi cel mai înclinat spre participarea la vot, o statistică dificil de interpretat, dat fiind că doar 25% dintre românii cu drept de vot vor fi prezenţi la urne. În plus, preşedintele FEDROM crede că situaţia politică a românilor "nu este compatibilă cu cea spaniolă, nu există parametri de comparaţie".

Miguel Fonda, dezamăgit de nivelul scăzut de participare al românilor la vot 

Nivelul de participare electorală marchează în vreun fel gradul de integrare? Miguel Fonda crede că o mai mare participare la procesele electorale implică mai multă coeziune socio-politică şi este un factor important în integrare, dar nu este singurul. Mai presus de orice, Fonda aştepta o mai mare participare a rezidenţilor români din Spania şi faptul că acest lucru nu s-a întâmplat îl pune pe seama lipsei de coordonare şi informare, "ambiguă, dacă nu chiar contradictorie" şi pe o "oarecare teamă" a forţelor politice în faţa eventualelor rezultate.

Referitor la prezenţa candidaţilor străini pe listele electorale, preşedintele FEDROM crede că "ar fi trebuit să fie mai numeroşi" şi în localităţi unde ar fi avut cu adevărat şanse de a fi aleşi. De un lucru, însă, este convins: candidaturile specifice de imigranţi (cum este cazul Partidului Iberic al Românilor din Spania - PIRUM-n.r.) sunt inoportune, pentru că reprezintă "o gravă greşeală şi un mod de demobilizare a acestor colective, pe care îi duce pe piste înşelătoare". (Foto: La Rioja - Miguel Fonta Stefanescu)

 

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.