Reteaua Corect

Italian salvat de la moarte de un român

Scris de CorectDiaspora in 26 aprilie 2011 la 01:02, in Romanii pretutindeni. 186 vizualizari Intra in discutie Taguriamical italia, salvare shortlinkhttp://crct.ro/nfeg

"L-am subestima dacă l-am numi erou", scrie publicaţia italiană « Il Giorno » despre un român care a salvat dintr-un incendiu un bătrân ce leşinase în apartamentul său inundat de fum. În timp ce presa şi autorităţile i-au lăudat gestul eroic, Florin Paraschiv, din localitatea Sesto San Giovanni, de lângă Milano, consideră că era datoria lui să-l salveze pe batrân şi că "oricine ar fi făcut la fel în locul lui".

"L-am subestima dacă l-am numi erou. Acel bărbat bărbos, care ieri dimineaţă a salvat de la moarte sigură un vecin leşinat în locuinţa sa umplută de fum, a făcut gestul eroic având conştiinţa unui spirit civic, mascat de o timiditate dezarmantă", scrie publicaţia italiană "Il Giorno".

A decis să nu plece până nu găseşte sursa mirosului de ars

Incidentul care a impresionat opinia publică din împrejurimile oraşului Milano a avut loc sâmbătă dimineaţă, în jurul orei 5.30. Florin Paraschiv, în vârstă de 43 de ani, se pregătea să plece de acasă pentru a-l ajuta pe şeful lui să facă curăţenie de Paşte, informeaza ziarul “Adevarul”. Odată ieşit pe uşa apartamentului său de la etajul cinci, a observat că pe scara blocului era un miros puternic de ars. Nefiind fum, a început să miroasă pe lângă fiecare uşă. Românul nu a reuşit să identifice sursa şi a pornit spre maşina sa parcată pe stradă. Dar era neliniştit la gândul că ar putea fi un incendiu în bloc pe care el nu l-a descoperit şi a decis să se întoarcă şi să trezească vecinii.

Trecând iar pe lângă fiecare apartament, a ajuns la etajul trei, unde era locuinţa unui bătrân. A încercat să intre în casa acestuia, când un fum negru şi gros a ieşit din apartamentul italianului în vârstă de 65 de ani.

Florin a pătruns în locuinţa inundată de fum alături de un vecin, care s-a îndreptat spre contorul de electricitate. Între timp, românul l-a găsit pe bătrăn leşinat pe jos. L-a ridicat şi l-a scos din apartament, dar s-a reîntors pentru a identifica sursa incendiului. Florin Paraschiv a descoperit că incidentul a pornit de la lampă veche care a fost lăsată lângă o pernă, pe patul care luase foc. Din fericire, flăcările nu s-au extins în afara patului, însă au generat fumul gros care inundase casa bătrânului.

Italianul intoxicat cu monoxid de carbon a fost transportat la spital şi este în afara oricărui pericol.

Florin, un român văzut ca un italian naturalizat

"El este Florin Paraschiv, în vârstă de 43 de ani, originar din România, dar italian naturalizat pentru că s-a stabilit în ţara noastră (Italia, n.r.) împreună cu familia sa, cu fiul său de 11 ani, după ce s-a angajat ca meşteşugar în domeniul prelucrării metalelor", continuă sursa citată.

"El vorbeşte despre gestul său ca şi cum ar fi fost ceva normal ca un om să se pună în pericol pe sine, însuşi, pentru a salva pe cineva aflat la ananghină", adaugă Il Giorno.

"Nu am făcut nimic special. M-am gândit la siguranţa familiei mele şi a vecinilor mei", a spus Florin, intimidat de neaşteptata popularitate generată de salvarea bătrânului.

"Doar mi-am făcut datoria"

Românul este convins că "oricine ar fi făcut la fel" în locul lui şi consideră că doar şi-a îndeplinit datoria. Aproape că nu-şi dă seama că decizia de a nu pleca la muncă a salvat atât pe bărbatul căzut inconştient pe podea, cât şi întregul imobil care risca să fie cuprins de flăcări, scrie Il Giorno.

Gestul său a atras atenţia presei locale şi a autorităţilor, şeful comisariatului de poliţie din Sesto felicitându-l pe Florin Paraschiv pentru curajul său. În mai puţin de 24 de ore de la incident, numele său a ajuns cunoscut şi la Chestură, românul alăturându-se cetăţenilor renumiţi pentru faptele lor bune.

Poveste care rupe prejudecăţile faţă de români

Florin Paraschiv a fost invitat la comisariat de inspectorul Carlo Moro, pentru a-şi spune povestea care, de data aceasta, rupe prejudecăţile faţă de străini şi, mai cu seamă, faţă de români.

"Sunt atâţia români ca noi în Italia care muncesc onest şi care trăiesc liniştiţi cu familiile lor, nu după gratii. Din păcate, se vorbeşte doar de cei care comit fapte reprobabile. Sunt români care fug în Italia pentru că în România au deja probleme cu legea. Acolo (în România, n.r.) nu e de joacă, dar ei vin convinşi că în Italia pot face ce vor. Aceştia creează probleme. Dar mai există o mulţime de persoane curajoase care trăiesc aici respectând atât legea, cât şi aproapele", a spus Florin.

"Ne simţim acasă ", a continuat românul referindu-se la Italia. "Fiul meu se duce la şcoala Bauer din Cinisello (câţiva kilometri distanţă de Sesto San Giovanni, n.r.). Chiar dacă de doi ani locuim în Sesto, nu s-ar muta de acolo pentru că se înţelege foarte bine cu prietenii lui."

Potrivit Il Giorno, ieri, după ce a salvat de la moarte un om, singura preocupare a lui Florin era aceea de a se duce la muncă: "Am ajuns la serviciu cu o oră întârziere. I-am explicat şefului ce s-a întâmplat. M-a crezut şi m-a felicitat".

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.