Reteaua Corect

Italia: Iniţiativă în favoarea acordării cetăţeniei imigranţilor

Scris de CorectDiaspora in 22 iunie 2011 la 23:44, in Romanii pretutindeni. 517 vizualizari Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ng3l

„Cine se naşte în Italia este italian” şi „Cine plăteşte taxe, are drept de vot”, acestea sunt ideile care stau la baza unei campanii de strângere de semnături pentru a supune atenţiei Parlamentului o nouă lege a cetăţeniei.

În Italia trăiesc circa cinci milioane de imigranţi, iar viaţa acestora ar putea să fi schimbată radical peste câţiva ani. Nu mai puţin de 19 organizaţii din societatea civilă sau religioasă şi-au unit forţele pentru a determina Parlamentul să ia în discuţie „îmbânzirea” criteriilor după care se acordă cetăţenia italiană, informeaza « Adevarul de Italia ».

Cele 19 organizaţii vor da viaţă unei campanii de strângere de semnături botezată „L’Italia sono anch’io" („Şi eu fac parte din Italia”). Au aderat: ACLIARCIASGI (Associazione studi giuridici sull’immigrazione), Caritas Italiana,Centro AstalliCGILCNCA (Coordinamento nazionale delle comunità d’accoglienza), Comitato 1° MarzoCNELPDU (Coordinamento nazionale degli enti locali per la pace e i diritti umani), Emmaus ItaliaFCEI (Federazione Chiese Evangeliche In Italia), Fondazione MigrantesLiberaLunariaIl Razzismo Brutta StoriaRete G2 (Seconde Generazioni), Sei UGLTavola della PaceTerra del Fuoco şi editorul Carlo Feltrinelli.

Cele două proiecte

Iniţiativa va susţine două proiecte de lege; prima pentru „ius soli” (primirea cetăţeniei ţării în care te naşti, n.r.), iar a două pentru acordarea dreptului la vot la alegerile administrative.

Primul proiect, cel legat de cetăţenie, urmăreşte să schimbe actualul criteriu majoritar de acordare a cetăţeniei, „ius sanguinis” (cel puţin un părinte italian, n.r.). În cazul adulţilor extracomunitari, se doreşte acordarea cetăţeniei după cinci ani de rezidenţă, în loc de zece cât prevede actualul cadru normativ.

În cazul dreptului de vot, organizaţiile implicate şi în special ANCI (Associazione Nazionale Comuni Italiani), vor ca la alegerile administrative să poată vota şi cetăţenii extracomunitari, dacă au locuit cel puţin cinci ani legal în Italia. (Foto Adevarul de Italia)

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.