Reteaua Corect

Germania : Medicul român al inimilor de bebeluși

Scris de CorectDiaspora in 19 iulie 2011 la 01:36, in Romanii pretutindeni. 451 vizualizari Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ng8L

Un medic român, care lucrează de la o clinică germana, operează pe cord deschis nou-născuţi si a devenit renumit pentru reusitele sale. Printre pacientii sai se afla si copilasi din România, care în ţară ar trebui sa aştepte luni de zile pentru o intervenţie similara.

Doar o treime din cei o mie de bebeluşi care se nasc anual cu mal­formaţii congenitale la inimă sunt operaţi în România. Restul rămân cu boala, sau, în cazul cel mai fericit, sunt operaţi peste hotare, informeaza EVZ.

Singurul centru unde pot fi operaţi este cel de la Târgu-Mureş, unde listele de aşteptare ucid copiii cu zile. Inima lui Alex a fost salvată, la patru zile de la naştere, de chirurgul Eugen Săndică, în Germania.

 

Arterele crescute prost, dezlipite şi puse la loc corect

Privindu-l pe Alex, nimeni nu ar bănui că s-a născut cu arterele inimii inversate şi că a trecut, la doar patru zile de la naştere, printr-o operaţie de by-pass cardiac de cinci ore. Acum are un an şi două luni, este vesel, plin de energie şi nu oboseşte niciodată. Familia a fost cu el recent la control în Germania, la medicul care l-a operat şi unde, spune mama, era plin de români.

Disperarea părinţilor

Acum doi ani, în preajma Crăciunului, în urma unei ecografii de rutină, Mădălina, mama copilului, era zguduită de vestea că bebeluşul de 300 de grame care-i creşte în pântece suferă de o malformaţie cardiacă, iar singura lui şansă era o operaţie pe cord deschis imediat după naştere. "Au urmat zile de disperare şi neputinţă, accentuate de lipsa informaţiilor, de lipsa centrelor", îşi aminteşte mama.

Părinţii s-au dus la Spitalul AKH din Viena, unde s-a confirmat diagnosticul şi complexitatea operaţiei. "Este o procedură numită switch arterial, prin care cele două artere sunt dezlipite din ventriculele unde au crescut prost şi reimplanatate".

Medicul a sunat-o la 5 minute după ce a primit emailul ei

La întoarcerea în ţară, a aflat de la o mămică în aceeaşi situaţie de existenţa medicului român care face minuni în Germania, director al secţiei de chirurgie a malformaţiilor cardiace congenitale din Bad Oeynhausen, din nord-vestul Germaniei. "Un om de o modestie incredibilă", îl caracterizează Mădălina.

Îşi aminteşte că i-a trimis un email de îndată ce a aflat de el şi, la 5 minute, medicul a sunat-o. "M-a întrebat în ce săptămână de sarcină sunt, m-a învăţat care sunt paşii pentru a ajunge la clinică şi mi-a spus că a operat mulţi bebeluşi cu transpoziţie de vase mari".

Operaţia a fost decontată

Copilul s-a născut la clinica din Germania, iar naşterea a fost o adevărată desfăşurare de forţe. A fost transportat imediat la terapie intensivă, pus în incubator şi intubat. "Felul în care sunt trataţi copiii poate părea de domeniul SF. Patru copii în salon, un medic pe salon, fiecare copil cu asistentă proprie. Copiii sunt supravegheaţi şi din bucătăria medicilor, unde există monitoare cu semnele vitale ale tuturor", mai spune mama.

Operaţia a fost un succes, copilul arăta perfect, ritmul cardiac era perfect, iar oxigenarea era de 100%. După zece zile, Alex era în drum spre casă. 
Intervenţia a fost decontată de Casa de Asigurări de Sănătate, dat fiind faptul că operaţia nu se putea face rapid în ţară. 

DOCTORUL INIMILOR ÎN MINIATURĂ

A operat un copil de 660 de grame

Chirurgul Eugen Săndică (foto) operează pe bandă rulantă inimile sutelor de bebeluşi români, inoperabili în ţară. Este singurul medic din lume care a operat pe cord deschis un copil de doar 660 de grame şi conduce cel mai mare centru de chirurgie cardiovasculară pediatrică din Europa. Are la activ chiar şi transplanturi de inimă la copii de 3 kilograme.

În 1998, medicul Eugen Săndică şi profesorul Grigore Tinică înfiinţau Secţia de Chirurgie Cardiovasculară din Centrul de Cardiologie Iaşi. Au construit tot de la zero, iar în 2000 făceau prima operaţie pe cord deschis.

 

"Atât de mic şi neajutorat"

Elanul le-a fost înfrânat de sistem şi, după mai multe stagii de pregătire în afară, Eugen Săndică a decis, în 2003, să rămână în Germania. În 2007, înregistra un record: a operat inima unei fetiţe de 660 de grame, născută prematur.

"Operaţia pe inimă la bebeluşi este mult mai complicată decât la adulţi. La adulţi, pui o valvă, pui un stent. La copii, corectezi. Uneori este nevoie de două-trei intervenţii. În plus, este o legătură emoţională mai puternică. Îl vezi atât de mic şi de neajutorat. De aceea nu se înghesuie mulţi doctori !", declara medicul.

 

(Foto : EVZ – Medicul Eugen Săndică)

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.