Reteaua Corect

Fraudarea votul prin corespondenţă, dezbătuta în diaspora

Scris de CorectDiaspora in 31 august 2011 la 13:34, in Romanii pretutindeni. 2803 vizualizari Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ngjd

Tema votului prin corespondenta a fost discutata, in premiera, de reprezentanti ai unor publicatii si posturi de radio ale romanilor din diaspora, reuniti prin intermediul Internetului.

Participantii au sprijinit ideea ca romanii din diaspora sa poata vota si prin corespondenta, dar o concentrare aparte a discutiei a fost asupra necesitatii ca acest proces sa fie pe deplin transparent, pentru a se inlatura orice suspiciuni privind posibile acuzatii de fraude, de politizare a scrutinului, în favoarea actualei Puteri. Ziaristii au analizat si declaratia lui Teodor Baconschi de la Congresul PDL, unde vicepresedintele partidului de guvernamânt si ministru de externe a promis ca va aduce din din « Diaspora », 3 milioane de voturi. De altfel, acesta obiectiv a început sa fie pus în practica de presedintele Basescu si de Baconschi, prin rechemarea în tara a unor diplomati de tinuta, care fac cinste României si numirea în fruntea unor misiuni a marionetelor politice de teapa lui IT Morar , a « consilierei » lui Emil Boc, Cynthia-Carmen Curt sau a fostului prefect PDL, Mioara Mantale.

Directorul publicatiei româno-canadiene ZigZag, Razvan Dupleac a propus ca, in vederea transparentei organizarii votului prin corespondenta, viitoarea lege sa prevada publicarea pe Internet a listei (defalcata pe tari si orase), cu numele romanilor care se vor inscrie pentru a-si exercita acest drept. Publicarea numelor pe Internet ar da tuturor posibilitatea sa verifice daca se regasesc pe lista oficiala a celor care isi exprima in termenul legal optiunea pentru votul prin corespondenta, informeaza ZigZag Român-Canadian, citat de Cotidianul..
In forma actuala, proiectul de lege prevede, la art. 5 - (1), ca ’’alegatorii romani care au domiciliul sau resedinta in strainatate si doresc sa voteze prin corespondenta trebuie sa adreseze in scris o cerere de inregistrare in Registrul alegatorilor romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate care voteaza prin corespondenta, la misiunea diplomatica sau la oficiul consular din circumscriptia consulara la care sint arondati’’. La alin (2) se precizaza ca cererea de inregistrare trebuie sa ajunga la misiunea diplomatica sau oficiul consular pina cel mai tirziu cu 60 de zile inaintea datei scrutinului.
De remarcat ca propunerea venita din partea organizatorilor ca aceasta videoconferinta sa fie urmata de alte editii, cel mai probabil trimestriale, a fost agreata in unanimitate de participanti.
Organizata de ziarul Impact (Montreal) si radio Metafora (Seattle), in parteneriat cu DC News, videoconferinta a reunit participanti din mai multe tari: Canada - Razvan Dupleac (ZigZag Roman-Canadian), Cristian Bucur si Eduard Iancu (Impact din Montreal), Oana Perju (radio Metafora, Ottawa), SUA - Octavian Paun (radio Metafora), Marius Petraru (Miorita), Italia - Andi Radiu (Gazeta Romaneasca), Spania - Felix Damian (Romanul din Spania), Germania- Viorel Baetu (jurnalist independent), Grecia - Ana Tutuianu (Romedia), Kazahstan - Nicu Plushkis (Romani Kazahstan), R. Moldova - Anatolie Caciuc (TeleRadio Moldova), Romania- Daniela Soros (Romanian Global News), Bogdan Chireac (DC News), Marius Dobrescu (TVRi).

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.