Reteaua Corect

El Comercio: Mai puţin de 0,5% din românii din Spania sunt delincvenţi

Scris de CorectDiaspora in 30 iunie 2011 la 00:50, in Romanii pretutindeni. 464 vizualizari Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ng4K

“Doar o foarte mică parte din românii care s-au stabilit în Spania a făcut-o pentru a cerşi sau a trăi din câştiguri obţinute illegal”, notează ziarul "El Comercio". Potrivit publicatiei, un studiu sociologic ai Institutului Spaniol de Statistica arată că membrii infractorii români nu ajung la 0,5% din totalul comunitatii, iar ponderea romilor este de 3% din totalul compatrioţilor noştri stabiliţi în Peninsula Iberica.

 

“Majoritatea românilor vine în Spania, ca să muncească cinstit. Şi sunt mulţi. Cea mai numeroasă comunitate de imigranţi din ţara noastră. Cifra se ridică la 900.000 de rezidenţi în Spania, care lucreaza cu contracte legale de munca, iar cu cei ce lucreaza la ‘negru’, ajung la  aproape de 2 milioane", notează "El Comercio . “Doar o foarte mică parte din românii care s-au stabilit în Spania a făcut-o pentru a cerşi sau a trăi din câştiguri obţinute illegal”, notează ziarul. Potrivit publicatiei, un studiu sociologic ai Institutului Spaniol de Statistica arată că membrii infractorii români nu ajung la 0,5% din totalul comunitatii, iar ponderea romilor este de 3% din totalul compatrioţilor noştri stabiliţi în Peninsula Iberica.

 

 

Filologi care fac curăţenie în casă, ingineri-vânzători, dar şi o mână de hoţi. Cei din urmă, deşi sunt cei mai puţin numeroşi, umbresc imaginea românilor din Spania, scrie “El Comercio”. Publicaţia în limba spaniolă justifică fenomenului imigrării românilor pe teritoriul iberic prin nivelul de trai din România.

"Un kilogram de piept de pui costă 6 euro în România, un litru de ulei de măsline, 8 euro, iar benzina este 1,50 euro pe litru. Salariul mediu ajunge la 400 de euro atât pentru ingineri, cât şi pentru profesorii universitari. În faţa acestor realităţi şi în plină recesiune economică, mulţi români urmează exemplul compatrioţilor lor şi vin să-şi câştige existenţa în Spania", scrie "El Comercio".

Xenofobia din regiuni precum Badalona, unde politicianul Xavier García Albiol (PP) şi-a conceput campania electorală în jurul sloganului "Nu vrem români", nu i-a determinat pe cetăţenii originari din estul Europei să nu se stabilească în Spania.

Publicaţia "El Comercio" scrie că, în ciuda renumelui negativ creat de delincvenţi, majoritatea românilor s-a integrat în Spania şi se zbate onest să supravieţuiască. Mărturie stă cazul lui Alexandru Ovidiu Petcu, un inginer în vârstă de 37 de ani, stabilit la Murcia: "Nu suntem obişnuiţi cu luxul, trăim din mai puţini bani decât spaniolii. Nu câştigăm mult, dar ne descurcăm". Românul nu uită problemele pe care le-a înfruntat în ţară, dintre care aminteşte disponibilizarea sa de acum doi ani precum şi şpaga din sistemul medical românesc, de proastă calitate şi doar teoretic gratuit.

Alexandru care s-a "reprofilat" pe culesul fructelor se poate identifica cu mulţi dintre compatrioţii săi, atât cu cei cu studii universitare, cât şi cu cei fără studii. Majoritatea bărbaţilor români a venit în Spania cu gândul să se angajeze în domeniul construcţiilor dar, după prăbuşirea economică imobiliară din 2008, mulţi s-au reorientat spre munci agricole. Femeile românce au optat pentru muncile domestice, de curăţenie şi de îngrijire a copiilor sau a bătrânilor, ajungând să câştige circa 700 de euro pe lună.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.